Як здати на права: підготовка, іспити, перездача

Как сдать на права: подготовка, экзамены, пересдача

Швидкість та мобільність – те, що необхідно в житті. Тому для багатьох вміння керувати автомобілем чи іншим транспортом стає гострою потребою. Тож якщо ви вирішили навчитися самостійно їздити, потрібно спочатку отримати права водія. Як це зробити, які зміни відбулися у законодавстві в Україні, скільки коштує отримати посвідчення водія, чи важко складати іспити – BlogPokuponTeam відповість на ці та інші актуальні питання отримання водійських прав у 2024.

Акції
Знижка на онлайн-курс водіння у мережі «Джаст»
Київ, Магнітогорський провулок, 3
-20%
0 грн
199 грн
Знижка на курс водіння в автошколі «Онега»
Київ, Олени Пчілки вулиця, 8
-20%
0 грн
249.0 грн
Показати всі
2 акцій

Категорії прав в Україні

Залежно від того, яким видом транспорту вам належить керувати, в Україні можна отримати посвідчення водія таких категорій:

  1. А1 – категорія дозволяє керувати мопедом, скутером та іншими транспортними засобами з об’ємом двигуна менше 50 см куб. Права можна отримати після досягнення 16 років. Техніка має бути зареєстрована у сервісному центрі МВС, якщо ви плануєте виїжджати за межі населеного пункту та пересуватися країною, дорогами місцевого значення (територіальні дороги з маркуванням на карті літерою «Т»). Документ про реєстрацію разом із правами та страховкою мають бути у водія при собі.
  2. А – з такою категорією можна керувати потужнішою мототехнікою – мотоциклом. Об’єм двигуна – понад 50 см куб. Права на керування таким транспортом видаються з 16 років.
  3. В1 – відкривши таку категорію по досягненню 18 років, можна водити трицикл, квадрицикл або квадроцикл (але це не стосується малокубатурних квадриків об’ємом до 200 куб.см, призначених для розважальних прогулянок пересіченою місцевістю, на яких можна кататися з 10 років, не маючи посвідчення водія).
  4. В – найбільш популярна категорія, що дає право водіння автомобілів масою до 3500 кг. Найчастіше це легкові автомобілі. Але ця категорія дозволяє водити й невеликі вантажівки, мікроавтобуси, мотоколяски та авто з причепом масою до 750 кг. Права категорії В видаються після досягнення 18 років.
  5. C, С1 – маючи права такої категорії, можна їздити на вантажному транспорті вагою від 3,5 до 7,5 тонн відповідно. Вік – з 18 років.
  6. D, D1 – категорія, що дозволяє перевозити пасажирів (автобуси, маршрутні таксі). Вік – з 21 року. Також необхідний безперервний стаж керування транспортом нижчої категорії.
  7. E – категорія, що дозволяє керувати засобами з вантажними причепами (найскладніший тип транспорту). Такі права знадобляться тим, чия професія пов’язана з перевезеннями вантажів (наприклад, далекобійникам). Їх можна отримати після досягнення 19 років з урахуванням, що є певний стаж водіння.
Категорії транспортних засобів
Акції
Діагностика ходової частини від СТО «Ангар»
Київ, Каунаська вулиця, 13
-54%
150 грн
69 грн
Діагностика кондиціонера на СТО «Стелс»
Київ, Новокостянтинівська вулиця, 2А
-44%
900 грн
499.0 грн
Показати всі
17 акцій

Що потрібно, щоб отримати водійські права

Отже, ви твердо вирішили навчитися керувати автомобілем, скутером, мотоциклом або освоїти професію водія фури. Перше, що треба зробити, – це здати на права. З чого розпочати і які кроки необхідні, щоб шанси успішного складання іспитів були максимальними?

1. Записатися на курси до автошколи, найняти репетитора або вчитися самостійно

Якщо ви хочете отримати права водія, насамперед потрібно пройти теоретичний курс підготовки, куди входить вивчення правил дорожнього руху, основ безпеки на дорозі, технічного обслуговування автомобіля, надання першої медичної допомоги тощо.

У 2024 році до правил отримання посвідчення водія в Україні були внесені зміни: тепер освоїти теоретичний курс можна без автошколи – наприклад, найняти репетитора або вивчити ПДР самостійно, а після цього записатися на складання теоретичного іспиту до сервісного центру МВС. Ці ж правила стосуються і тих, хто хоче відкрити нову категорію до існуючих прав.

Якщо ж самонавчання ПДР вам не підходить – навчайтеся в автошколі, де досвідчені інструктори допоможуть розібратися у всіх нюансах теорії. При виборі автошколи в першу чергу зверніть увагу на наявність ліцензії, виданої Міністерством Освіти та Науки України, та сертифіката про акредитацію, виданого сервісним центром МВС України. Знайдіть найбільш зручний навчальний заклад, розташований поблизу або запишіться на теоретичні заняття онлайн.

Важливими факторами при виборі автошколи є:

  • програма навчання;
  • кількість годин практики;
  • розташування та оснащеність автодромів;
  • досвід інструкторів;
  • вартість навчання;
  • наявність позитивних відгуків.

Вибирайте акредитовану автошколу зі знижкою до 20% від Покупона у вашому місті.

Навчання в автошколі
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

2. Вивчити теорію

Перше, з чого потрібно розпочати навчання – це теорія, і лише потім – відпрацювання практики. До підготовки теоретичної частини майбутнього тестування потрібно підходити якомога серйозніше. Від того, наскільки добре ви вивчите ПДР, залежатиме не лише ваша, а й безпека інших учасників дорожнього руху.

Говорячи про теорію, її просто треба вивчити назубок. І не забувайте стежити за оновленнями у правилах.

Зверніть увагу, у 2024 році претендентам на отримання прав водія необхідно спочатку успішно здати теорію в СЦ МВС, і тільки після цього переходити до практичного навчання в автошколі. У разі невдачі на теоретичному іспиті до практики вас не допустять.

Якщо ви твердо вирішили готуватися самостійно, то в інтернеті можна знайти безліч актуальних книг, додатків на мобільний телефон (наприклад, vodiy.ua), усіляких відеоуроків, і звичайно, брошуру з останньою редакцією ПДР. На сайті green-way.com.ua є актуальні тести для тренування онлайн.

Щоб швидко вивчити квитки та успішно скласти тести з теорії, дамо кілька практичних порад:

  • Розбивайте матеріал на теми. Не поспішайте одразу «вантажити» себе великим обсягом інформації. Вчіться систематизовано, щоб усі теоретичні правила вишиковувалися в логічний ланцюжок і важливу в практичному сенсі картинку.
  • Читайте кожне правило вдумливо. Намагайтеся вникнути у термінологію, звертайте увагу на дорожні знаки, що зустрічаються у тексті. Конспектуйте важливі моменти, терміни, деталі, винятки зі стандартних правил, а також фіксуйте питання, що виникають.
  • Відпрацьовуйте питання у квитках. Не варто сподіватися, що під час прослуховування теоретичного курсу в автошколі або перегляду відеоуроків все «запишеться на скоринку». Необхідно вивчити назубок, прогнати по 3-4 рази всі квитки, оскільки багато з них досить заплутано складені. Навіть непогано знаючи правила, можна припуститися помилки. Перші рази потрібно вивчати тести по темам послідовно, а наступні – врізнобій. Якщо користуєтеся додатком, там передбачено кілька режимів перевірки: «Випадкові», «За темами», «Іспит».
  • Аналізуйте допущені помилки. Виявіть прогалини у знаннях і «налягайте» на них. Можливо, ви не розібралися в певній темі, знаках – вивчіть їх ретельніше. Може, справа в поспіху та неуважному прочитанні питання? Робіть висновки: вивчайте текст і картинку з питаннями уважніше, не поспішайте відповідати відразу. Прочитайте всі варіанти і залиште правильний шляхом виключення.
  • Досягайте досконалості. Ваше завдання – не допускати жодної помилки у відповідях на кілька питань поспіль.
Білети для здачі ПДР

Дивіться добірку корисних відео уроків про те, як правильно проїжджати регульоване і нерегульоване перехрестя, як перебудовуватися, як їхати на сигнали регулювальника, як уникнути частих помилок початківців і погано підготовлених водіїв.

Акції
Манікюр та педикюр з покриттям у «Lina Nails»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 27
-43%
400 грн
269.0 грн
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Показати всі
17 акцій

3. Відпрацювати практику водіння

Підготовка до здачі водіння включає різні методи:

  • Віртуальне водіння на емуляторі.
  • Освоєння та закріплення базових навичок водіння на майданчику.
  • Практика їзди по місту.

Якщо ви не здобули достатньо досвіду, то навіть склавши теорію, ризикуєте провалити практичну частину – іспит з водіння. І виною можуть бути як недостатня кількість практики, так і психологічний фактор, свого роду блок: боюсь, і все. Адже саме хороші нерви та вміння швидко реагувати на ситуацію на дорозі – запорука успішного та безпечного водіння взагалі та складання практичного іспиту в СЦ МВС – зокрема.

Водіння з інструктором

Зверніть увагу на ці моменти, якщо хочете успішно скласти іспит та отримати права:

  • Впорайтеся з нервами. Насамперед випускник автошколи нервується через невпевненість у собі. Основне тут – цю впевненість виробити за допомогою знань, навичок та ефективної взаємодії з інструктором.
  • Визначте, в якій темі ви плаваєте, – пристрій автомобіля, наприклад. Цю тему можна уважніше вивчити, повторити.
  • Базові навички – до автоматизму. Погано навчилися орієнтуватися у механізмах керування авто (кермо, коробка передач, зчеплення)? До цього часу не вмієте рушати, гальмувати, входити у поворот? Підсильте практику, візьміть додаткові години водіння з інструктором в індивідуальному порядку. Ці базові вміння слід довести до автоматизму. Спочатку на автодромі і простими маршрутами, потім містом (краще в період малоактивного трафіку).
  • Не встигаєте орієнтуватись у дорожній ситуації – тільки практика вам у допомогу. Чим більше ви відкатаєте маршрутів по місту, тим впевненіше почуватиметеся.
  • Не зійшлися характером з інструктором, не можете зрозуміти його роз’яснень? Можливо, треба запросити нового (якщо, звичайно, справа не у вашому сприйнятті).
  • Готуючись до іспиту, змоделюйте екзаменаційну програму у тестовому режимі з інструктором. Попросіть його протестувати вас («здайте» йому керування) і оцінити рівень вашої підготовки. Маршрути, яких інспектори СЦ МВС дотримуються під час складання іспитів, здебільшого стандартні. Попросіть вашого інструктора водіння кілька разів проїхати кожен з них. Проаналізуйте помилки та «здайте» знову.
Іспит по водінню
Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Онлайн-курси по SMM соцмереж від «SMM & Event»
Вся Україна
-58%
1800 грн
749.0 грн
Показати всі
96 акцій

Скільки коштує здати на права

Вартість теоретичної частини навчання в автошколах Києва залежить від обраного курсу, очних чи онлайн занять. У середньому ціна становить від 2000 грн. Щодо практичної частини, то один урок тривалістю 60 хвилин може коштувати від 700 грн (категорія Б). На вимогу МВС практичних занять має бути не менше ніж 40 (базова програма).

Якщо ви хочете здати на інші категорії прав водія, ціна теоретичного курсу буде приблизно такою ж, а ось практична частина відрізнятиметься залежно від обраного транспортного засобу. Також зверніть увагу, що не кожна автошкола навчає водінню на вантажних авто, фурах тощо.

Іспити в сервісному центрі МВС: як усе буде

За зміненими нормами отримання прав послідовність дій має такий вигляд:

  1. Теоретична підготовка в автошколі чи самостійно.
  2. Складання теоретичного іспиту в СЦ МВС.
  3. Практична підготовка в автошколі.
  4. Внутрішній практичний тест в автошколі.
  5. Практичний іспит у СЦ МВС.
  6. Отримання прав на 2 роки (потім обмін на довгостроковіші).
Іспит в автошколі

Екзаменаційний блок у СЦ МВС, як і внутрішній тест в автошколі, складається із двох частин:

  • теоретичної – 20 питань тестів, які потрібно пройти за 20 хвилин;
  • практичної – демонстрації ваших водійських навичок на спеціальному майданчику та за встановленим міським маршрутом.

На час військового стану, з метою безпеки, складання іспиту на майданчику біля СЦ МВС скасовано. Практична атестація проходить лише за маршрутом.

Іспит вважається незданим без допуску до практичної частини, якщо:

  • для складання тестів у учня не вистачило часу;
  • допущено понад 2 помилки.

Тести можна складати необмежену кількість разів, повторно не раніше ніж через 10 днів. Кількість спроб скласти практичний іспит також не обмежена, але лише протягом 2 років з дня видачі свідоцтва про закінчення практики в автошколі. Інтервал – 10 днів.

Свідоцтво про успішну здачу теоретичного тесту діє 1 рік з моменту отримання, а практичного – 2 роки. Якщо ви складали практичний іспит на машині з коробкою автомат, то у правах у вас буде позначка «78», яка означає, що ви маєте право їздити лише на автоматі (авто з АКПП).

Зверніть увагу, що у 2024 році в кабінетах для здачі теорії встановлено по 4 камери з перехресною зйомкою та звукозаписом – списати не вдасться.

Акції
Показати всі
35 акцій

Відновлення прав після позбавлення: коли потрібно повторно складати іспити

З подання поліції за різні порушення, особливо за керування у нетверезому стані, суд може позбавити водія прав на певний термін.

Позбавлення водійських прав

У цьому випадку треба буде пройти медичне обстеження та повторно складати іспит на отримання прав у СЦ МВС. Можна готуватись самостійно, без автошколи, якщо впевнені у своїх силах. Отримавши документ про складання іспитів та медичну довідку, після закінчення терміну вилучення прав слід звернутися до поліції за місцем проживання чи затримання. Забирати свої права потрібно там, де у вас їх вилучили за рішенням суду.

Відновлення водійського посвідчення після позбавлення

Також права можуть бути тимчасово вилучені інспектором на 3 місяці до з’ясування обставин у справі про правопорушення. Порушнику на цей термін видаються тимчасові права. Якщо за цей час суд не ухвалить жодного рішення, тимчасове посвідчення можна буде обміняти на своє постійне, вилучене, в управлінні патрульної поліції.

Акції
До 12 занять фітнесом в студії «GlamShape»
Київ, Братиславська вулиця, 14Б
-49%
1050 грн
399.0 грн
До 16 занять фітнесом та стретчингом у «FitMotion»
Київ, Срібнокільська вулиця, 12
-58%
550 грн
279.0 грн
Показати всі
52 акцій

Заміна посвідчення водія на нове: що для цього потрібно

Бувають випадки, коли необхідно замінити старе посвідчення водія на нове, якщо:

  • Воно у старому стані, нечитабельне.
  • Ви змінили особисті дані (ПІБ).
  • Відкрили нову категорію прав.
  • Бажаєте одержати посвідчення нового зразка (з терміном дії).
  • Старий зразок документів не відображається у застосунку «Дія».
  • Ви втратили посвідчення чи у вас його вкрали.
  • Бажаєте обміняти перші права з дворічним терміном на більш довгострокові.
Заміна старого водійського посвідчення на нове

Обмінювати старі права на нові можна у територіальному сервісному центрі МВС, незалежно від прописки та місця проживання, без складання іспитів. Щоб замінити своє перше посвідчення водія у вас не повинно бути більше 2-х адміністративних правопорушень від моменту видачі прав, інакше теоретичний і практичний іспити доведеться складати повторно.

Нові права роблять протягом 5-10 днів із моменту подання наступних документів:

  • Заява по зразку.
  • Старі права.
  • Екзаменаційна картка водія.
  • Паспорт громадянина України
  • Довідка про пройдений медогляд (під час дії військового стану необов’язкова).
  • Чек про оплату держпослуги (близько 270 грн).

Отримати повноцінну консультацію терапевта, невропатолога, лора, окуліста та пройти медичний огляд зручно та швидко можна у будь-якій медичній установі. Користуйтеся знижками до 85% від Покупона на послуги найкращих лікарів у вашому місті.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Читайте також:
✔️Коли потрібно міняти гуму на авто
✔️Ці прийоми допоможуть вивчити англійську з нуля
✔️Модні чоловічі стрижки цього сезону
✔️Такий різноманітний френч: від класики до яскравих стразів
✔️Як вибрати свого психолога
✔️Куди поїхати у Карпати з дітьми
✔️28 нових фільмів, які варті уваги

Ось основні моменти клопіткого та хвилюючого, але такого потрібного процесу – отримання посвідчення водія. Скласти іспити з першого разу цілком під силу кожному. Достатньо робити все по порядку, усвідомлено та з усією серйозністю. Залишилися якісь нез’ясовані питання – ставте їх у коментарях.

2 коментарів
  • Женя

    Статья оказалась полезной,хоть я пока и не собираюсь сдавать на права))Зато как раз пришлась в тему информация о замене старых прав,спасибо!

  • Витя

    Я жене купил тут сертификат на обучение в автошколе. Ходит довольная такая) Сама учит сидит билеты тоже. Правда так нервничает, что я сам нервничать начал. Так что первым делом нужно нервы успокаивать, а потом уже все остальное. На нервах далеко не уедешь. Посмотрим, как будет….

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *