Як перевірити родимку: коли і кому потрібен огляд

Як перевірити родимку: коли і кому потрібен огляд

Важко повірити, але одна маленька родимка може стати причиною справжньої катастрофи під назвою меланома. В Україні щорічно діагностується близько 3,5 тисяч випадків злоякісної пухлини, а помирає від неї кожен третій хворий. У США для порівняння – кожен восьмий. А все тому, що більшість українців не знають, як розпізнати симптоми злоякісного захворювання шкіри на ранніх стадіях і починають звертатися до лікарів вже у занедбаному стані.

BlogPokuponTeam розповість, які бувають родимки, як зрозуміти що родимка злоякісна, до якого лікаря звертатися, і чи можна запобігти перетворенню родимок на небезпечні.

Акції
Видалення новоутворень у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-45%
350 грн
249.0 грн
Обстеження дерматолога у клініці доктора Сичова
Київ, Маршала Тимошенка вулиця, 29
-81%
1050 грн
195.0 грн
Показати всі
9 акцій

Що таке родимки і чому вони з’являються

У кожного з нас на тілі є та чи інша кількість родимок – у когось більше, у когось менше. Частина з них формується в ранньому віці – від 6 місяців до 2-х років (саме їх зазвичай називають вродженими), інші з’являються в 5-7 років, а також у підлітковому віці під впливом гормональної перебудови. У дорослих також з’являються нові родимки, але набагато рідше, ніж у дітей та підлітків.

Родимка, або меланоцитарний невус, – це скупчення пігментних клітин з надлишком меланіну, що з’являється на шкірі під впливом наступних факторів:

  • Генетика. Кількість родимок обумовлена спадковим фактором – якщо у когось із ваших батьків їх багато, то швидше за все ця особливість спостерігається і у вас.
  • Вплив сонячного ультрафіолетового випромінювання. Тривалий вплив ультрафіолету провокує надмірне вироблення меланіну, через що і з’являються родимки, ластовиння і пігментні плями на шкірі.
  • Зміни гормонального фону. Гормональні збої (як природні, викликані віковими перебудовами в організмі та пологами, так і пов’язані зі стресами та різними патологіями та хворобами) можуть призвести до появи нових та зникнення старих родимок. У таких ситуаціях доцільно здати аналізи на гормони, щоб розуміти, що з вашим здоров’ям, і що могло спричинити зміни стану шкіри.
  • Вплив радіації, рентгенівське випромінювання, вірусні інфекції, травми. Всі названі причини можуть стати спусковим механізмом для початку формування родимки.
Доброякісні родимки на тілі
Доброякісні родимки на тілі
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Види родимок

Пігментні утворення на шкірі не однакові. Це природно, оскільки родимки бувають різних видів і відрізняються як особливостями будови, так і розміром:

  • Маленькі – до 1,5 см.
  • Середні – від 1,5 до 10 см.
  • Великі – від 10 до 20 см.
  • Гігантські – від 20 см.

Найпоширеніші новоутворення:

  • Диспластичний невус – атиповий вид родимки з нерівними краями.
  • Невоклітинний невус має чіткий обрис і однотонне забарвлення.
  • Блакитний невус – опукле новоутворення блакитного або сіро-блакитного кольору.
  • Папіломатозний невус має горбисту поверхню та коричневе забарвлення.
  • Лентіго – родимки схожі на ластовиння, але темніші за кольором.
  • Гігантський пігментований невус зазвичай з’являється з народження і росте разом з дитиною, може досягати більше 20 см у діаметрі.
  • Судинна родимка виглядає як червона цятка, діаметром від декількох мм до кількох см. З’являється найчастіше від народження.

Детальніше про особливості кожного з видів родимок та їх фото дивіться нижче ?

Диспластичний невус

Плоске, що не випирає над шкірою утворення неправильної форми і з нечіткими краями діаметром 0,5-1,2 см. Може бути як світлих рудувато-коричневих відтінків, так і темним, майже чорним, також часто має неоднорідне забарвлення. Найчастіше таку родимку можна знайти на волосистих частинах тіла, на грудях та сідницях.

Диспластичні невуси доброякісні, але вважаються передраковою зміною шкіри, тому що саме вони більш схильні до перетворення на меланому (злоякісну пухлину). За наявності таких родимок рекомендовано щорічний профілактичний огляд дерматолога для оцінки стану новоутворення та можливого видалення.

Фото диспластичного невуса
Фото диспластичного невуса

Невоклітинний (пігментний) невус

Цей вид родимок часто називають пігментною плямою, що утворюється через скупчення невусних клітин в епідермісі, дермі, зрідка у підшкірній клітковині.

Утворення коричневого кольору з чіткими контурами, однорідного забарвлення. Зазвичай має плоску форму або злегка підноситься над шкірою, буває різних розмірів (часто менше 1 см) і розташовується на будь-яких ділянках тіла. Найчастіше з’являється у дитинстві та зникає до старості.

Пігментна пляма або невоклітинний невус
Пігментна пляма або невоклітинний невус
Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Блакитний невус

Чітко окреслене плоске або злегка опукле утворення діаметром не більше 2 см, із щільною гладенькою поверхнею. Свою назву блакитний невус отримав через відповідний колір – він може бути блакитним або сіро-блакитним. Таке особливе забарвлення родимка набуває через глибоко розташований меланін, який абсорбує і розсіює світло в синьому або блакитному спектрі.

Найчастіше блакитні родимки зустрічаються на верхній частині тулуба, зокрема, на руках та обличчі. Зазвичай вважаються доброякісними з мінімальним ризиком переродження на рак.

Доброякісна блакитна родимка на руці
Доброякісна блакитна родимка на руці

Папіломатозний невус

Новоутворення, що виступає над шкірою, тілесного відтінку або бурого, рідше коричневого або чорного кольору, з бугристою поверхнею. Свою назву цей тип невуса отримав через структурну подібність із папіломами, у побуті його навіть називають висячою родимкою через розмір і специфічну форму.

Невуси утворюються як поодинці, так і в сукупності. Найчастіше на шиї, обличчі, голові.

Фото папіломатозної родимки
Фото папіломатозної родимки

Лентіго

Плоске утворення коричневого або бурого кольору чіткої форми, зовні нагадує ластовиння, але темніше. Лентіго буває трьох типів: сонячне, тобто виникає на шкірі внаслідок впливу ультрафіолетового випромінювання, юнацьке, яке з’являється в дитячому та підлітковому віці і не пов’язане з впливом сонячного проміння, а також старече, причиною якого є фотостаріння шкіри.

Лентіго на обличчі
Лентіго на обличчі
Акції
Пластичний масаж обличчя від Алли Антонюк
Київ, Маршала Тимошенка вулиця, 15Г
-50%
500 грн
249.0 грн
До 5 сеансів мезотерапії від косметолога Інни Бойко
Ірпінь, Пушкінська вулиця, 37
-75%
400 грн
149.0 грн
Показати всі
261 акцій

Гігантський пігментований невус

У переважній більшості випадків це плоске утворення, яке з’являється у новонароджених, збільшується зі зростанням дитини, здатне досягти величезних розмірів (понад 20 см у діаметрі). Колір варіюється від сірого до коричневого та навіть чорного.

Гігантський невус на спині
Гігантський невус на спині

Ангіома (судинна родимка)

Виглядає як червона опукла точка або цятка на шкірі, розміром від кількох мм до кількох см. Найчастіше ангіоми з’являються внутрішньоутробно, тобто немовля вже народжується з такими родимками, але не виключена їхня поява в будь-якому віці.

Виростають ангіоми на животі, грудях, кінцівках, спині, обличчі. На дослідженнях рентгенівських знімків ангіоми виявляли навіть на внутрішніх органах.

Фото судинних родимок
Фото судинних родимок

Важливо пам’ятати, що спочатку більшість новоутворень на вашій шкірі за своєю природою є доброякісними, проте завжди є ризик раптової мутації пігментних клітин, яка може перетворити хорошу невинну родимку на підозрілу і смертельно небезпечну. Про те, як розпізнати ракову родимку читайте далі ?

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Ракові родимки – як зрозуміти які небезпечні

Рак шкіри – узагальнюючий термін, яким поєднують цілу низку злоякісних захворювань шкірного покриву. Найнебезпечнішим із них по праву вважається меланома, яку часто називають «королевою раку». Незважаючи на те, що в онкології на меланому припадає близько 2%, помирають від неї 75% від усіх хворих на рак шкіри. Але рання діагностика дозволяє підвищити відсоток виживання після виявлення меланоми до 97%.

Щоб не панікувати зайвий раз, не підозрювати рак у кожній цятці та правильно інтерпретувати результати самообстеження, запам’ятайте основні критерії первинної оцінки стану родимки – так званий АККОРД. Кожна буква в абревіатурі відповідає одному з симптомів переродження доброякісного невуса на злоякісний:

  • А – асиметрія. Щоб перевірити, чи симетрична родимка, проведіть через неї дві умовні лінії хрест-навхрест: якщо всі сегменти виявляться асиметричні по відношенню один до одного, варто насторожитися.
  • К – край. Для злоякісних утворень характерні нерівні, рвані краї із зазубринами, що нагадують контури географічних карт.
  • К – кровоточивість. Невус починає кровоточити, хоч цьому не передувала травма.
  • О – окрас. Неоднорідна пігментація, поява вкраплень іншого кольору або відтінку, несподіване «вицвітання» родимки також можуть говорити про необхідність перевірити утворення.
  • Р – розмір. Зміна розмірів родимки як у ширину, так і у висоту – ще один симптом, який може свідчити про початок її переродження на злоякісну.
  • Д – динаміка. Якщо ви помітили, що на підозрілій родимці з’являються скоринки, лущення, тріщини, вона свербить, мокне, або з неї раптово випали волоски, то це теж привід насторожитися і скоріше звернутися до дерматолога.
Як виглядає меланома: фото та ознаки
Як виглядає меланома: фото та ознаки

Не завжди ці ознаки обов’язково свідчать про переродження родимки – завжди є шанс, що дерматолог поставить вам діагноз: «диспластичний невус». Родимки такого типу, як ми вже писали вище, виглядають нестандартно, зовні підпадають під опис меланоми, порівняно з іншими невусами, мають більш високий ризик, але не обов’язково повинні переродитися з хорошої на погану. Ключовим симптомом під час спостереження за наявними диспластичними невусами є саме динаміка: якщо родимка росте і запалюється, рекомендують вважати її підозрілою і обов’язково показати лікарю.

Також слід пам’ятати, що приблизно у половині випадків меланома виникає на незміненій ділянці шкіри, тобто розвивається сама по собі, а не з попередньої родимки.

Тому при самообстеженні обов’язково перевіряйте шкіру на предмет появи новоутворень – і якщо у вас з’явилася підозріла родимка, ви точно пам’ятаєте, що її там не було, і вона сильно відрізняється на вигляд від інших (дерматологи називають це правилом «гидкого каченя»), неодмінно покажіться дерматологу, а ще краще – онкологу, який спеціалізується на пухлинах шкіри.

Акції
Обстеження у дерматолога в «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-31%
550 грн
379.0 грн
Обстеження у дерматолога у центрі «Файно Мед»
Київ, Жилянська вулиця, 74
-65%
550 грн
299.0 грн
Показати всі
13 акцій

Хто в зоні ризику

Щоб розуміти, коли і з якою періодичністю вам слід звертатися до лікаря, щоб не упустити можливий розвиток хвороби, перевірте, чи є у вас такі фактори ризику:

  • І або ІІ фототип: до нього відносяться люди зі світлою шкірою, яка погано засмагає або не піддається засмазгі взагалі; зі світлим, рудим або русявим волоссям; з блакитними, зеленими чи сірими очима.
  • Велика кількість родимок – понад 10 на одній руці.
  • Наявність більш ніж 5 диспластичних невусів, а також невусів діаметром понад 6 мм – саме вони, за статистикою, частіше за інші типи утворень перероджуються в меланому.
  • У дитинстві та підлітковому віці було перенесено важкі сонячні опіки.
  • Зловживання засмагою на сонці (особливо в «небезпечний» час – з 11 ранку до 16 вечора) та солярієм (понад 50 годин, проведених у солярії людиною за все його життя, підвищують ризики захворіти на меланому в 3 рази).
  • Американські вчені стверджують, що накопичувальний ефект частого регулярного використання UV-ламп для сушіння гель-лаку та шелаку може сприяти виникненню рідкісного та агресивного типу меланоми – акральної, або піднігтьової, адже менш ніж за десять хвилин сушіння нігтів під UV-лампою шкіра рук отримує денну дозу ультрафіолету. Втім, фахівці вважають, що насправді даних для встановлення 100% зв’язку між гель-лаком і меланомою недостатньо, але якщо ви боїтеся можливих наслідків, за півгодини до манікюру наносьте на шкіру рук сонцезахисний крем і давайте нігтям періодичний відпочинок від гель-лаку.
  • У когось із близьких родичів було діагностовано меланому.
  • Робота в авіації: пілот та члени екіпажу за годину перебування на борту літака отримують таку дозу ультрафіолету, яку отримали б за 20 хвилин засмагання в солярії.
Фототипи шкіри
Фототипи шкіри

Якщо ви підпадаєте хоча б під один із цих пунктів, вам необхідно раз на півроку-рік відвідувати лікаря-дерматолога. Якщо не знаєте, кому показати свої родимки, скористайтесь пошуком фахівця на Покупоні за реальними відгуками пацієнтів, зібраних з усього інтернету.

Хто перевіряє та видаляє родимки

Діагностикою родимок спочатку займається лікар-дерматолог. Для виявлення типу родимки та виключення переродження у злоякісне новоутворення проводяться такі дослідження:

  • Візуальний огляд.
  • Дерматоскопія (огляд під збільшенням).
  • Фотографування (для відстеження змін).
  • Біопсія (взяття зразка для виявлення ракових клітин).

Потім, після встановлення діагнозу, дерматолог може порекомендувати видалити утворення або регулярно відстежувати його стан. У разі підозри на онкологію – направити до онколога та хірурга.

Методи видалення родимок:

  • Хірургічним шляхом – вирізання родимки скальпелем. Після видалення рана зазвичай закривається швами. Цей метод дозволяє відправити вирізану родимку на лабораторне дослідження (гістологію), щоб перевірити її на наявність злоякісних змін.
  • Електрокоагуляція. Для видалення невуса використовується електричний струм. Родимка висікається, а потім обробляється електричним струмом для зупинки кровотечі та запобігання інфекції.
  • Лазерне видалення родимок – малотравматичний метод видалення родимок. Лазерний промінь руйнує клітини новоутворення, при цьому не пошкоджуючи навколишні тканини.
  • Кріодеструкція передбачає виведення родимки рідким азотом.
  • Радіохвильове видалення полягає у впливі радіохвиль на тканини. Тепло руйнує пігментовані клітини невуса, не торкаючись навколишньої шкіри.
Акції
Видалення шкірних новоутворень у «Family Clinic»
Київ, Професора Підвисоцького вул., 19
-86%
300 грн
99.0 грн
Видалення шкірних новоутворень у «Sahara»
Київ, Старокиївська вулиця, 10Г
-85%
300 грн
109.0 грн
Показати всі
14 акцій

Профілактика онкологічних захворювань

Сонцезахисний крем, як профілактика раку шкіри
Сонцезахисний крем, як профілактика раку шкіри

Далеко не завжди ці ознаки обов’язково говорять про переродження родимки – завжди є шанс, що дерматолог поставить вам діагноз: «диспластичний невус». Родимки такого типу, як ми вже писали вище, виглядають нестандартно, зовнішньо підпадають під опис меланоми, у порівнянні з іншими невусами мають більш високий ризик (але не обов’язково повинні) переродитися з доброї на погану. Ключовим симптомом під час спостереження за вже існуючими диспластичними невусами є саме динаміка: якщо родимка росте та запалюється, рекомендовано вважати її підозрілою та обов’язково показати лікарю. 

Також слід пам’ятати, що примірно у половині випадків меланома виникає на незміненій ділянці шкіри, тобто розвивається сама по собі, а не з попередньої родимки.

Якщо у вас біла шкіра і багато родимок на тілі, виключити ризик захворювання меланомою та іншими видами раку шкіри на 100% не вийде. Але у вашому розпорядженні є способи, які дозволять суттєво його знизити:

  • Відмовтеся від перебування на сонці в період з 11 до 16 години, особливо влітку, і навіть у похмуру погоду, адже хмари зовсім не заважають попаданню ультрафіолетових променів на вашу шкіру.
  • Якщо вам необхідно бути на вулиці в денний час, користуйтеся сонцезахисними кремами з SPF не нижче 30. Крем необхідно оновлювати кожні дві години. І пам’ятайте, що косметика не блокує ультрафіолет повністю, а лише послаблює його вплив. Отже, найефективнішим способом, як і раніше, є скорочення часу перебування на сонці.
  • Якщо ви в групі ризику, обов’язково захищайте тіло за допомогою одягу: навіть влітку краще віддавати перевагу щільному одягуі темних відтінків, який закриває все тіло.
  • Носіть головні убори та сонцезахисні окуляри, адже шкіра голови та очі теж не застраховані від злоякісних новоутворень.
  • Не засмагайте в соляріях з UVA-випромінюванням, а якщо дуже хочеться надати шкірі красивого золотистого відтінку – вибирайте альтернативні варіанти: гібридні солярії з поєднанням ультрафіолетових ламп та інфрачервоного світла, світлодіодний солярій.
  • Раз на місяць оглядайте тіло при хорошому освітленні на наявність нових родимок і контролюйте старі (край, колір, розмір). Це допоможе вчасно виявити зміни та звернутися до лікаря за допомогою.
  • Проходьте щорічний чекап у дерматолога, а за наявності факторів ризику (про них ми писали вище) – раз на півроку.

Якщо дотримуватись необхідних заходів профілактики, регулярно обстежувати своє тіло та показувати лікарю всі свої родимки, а також не займатися самолікуванням, можна суттєво знизити ризики захворювання на рак шкіри та підвищити шанси на повне одужання у разі постановки діагнозу.

Акції
Видалення новоутворень у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-45%
350 грн
249.0 грн
Обстеження дерматолога у клініці доктора Сичова
Київ, Маршала Тимошенка вулиця, 29
-81%
1050 грн
195.0 грн
Показати всі
11 акцій

Читайте також:
✔️Пігментні плями на шкірі
✔️Купероз: що це і чому виникає
✔️Як вибрати сонцезахисний крем із SPF
✔️Як засмагати в солярії правильно
✔️Пілінг: різновиди процедури
✔️Тайський масаж: релакс із лікувальним ефектом
✔️Тренди в одязі осінь-зима 2023-2024
✔️Куди поїхати у жовтні

А у вас багато родимок і чи є підозрілі? Діліться у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *