Як вибрати сонцезахисний крем з SPF – правильний захист від УФ-променів

Як вибрати сонцезахисний крем – правильний захист від УФ-променів

Як відомо, надмірне ультрафіолетове випромінювання викликає рак шкіри, сприяє утворенню вільних радикалів, що прискорює старіння шкіри. Єдиний спосіб, як ми можемо захистити шкіру – це використовувати сонцезахисні креми з спф фактором.

BlogPokuponTeam розповість, як правильно вибрати сонцезахисний крем, у тому числі для обличчя, який SPF фактор краще захищає шкіру і як правильно користуватися санскрінами.

Шукайте ідеї літніх розваг зі знижками до 60% на Покупон в розділі «Літній відпочинок».

Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй літній відпочинок у «Перліна Карпат» у Славському
Славське (Львівська область), Івана Франка вулиця, 43Б
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
72 акцій

Що таке SPF?

SPF (Sun Protection Factor) – абревіатура, яка означає фактор захисту від сонця. SPF призначений для захисту шкіри від шкідливого впливу ультрафіолетового випромінювання, що може призвести до почервоніння, опіків та інших проблем шкіри (включаючи рак). Продукти з СПФ утворюють бар’єр, що утримує шкідливі промені та дозволяє безпечно перебувати на сонці протягом тривалого часу.

На ринку представлені різні види косметичних засобів з SPF: креми, спреї, лосьйони, гелі, бальзами для губ, тональні основи, молочко та олії для засмаги. Їх можна використовувати на різних ділянках тіла: від обличчя до кінчиків пальців. Дотримуючись певних правил, ви забезпечите ефективний захист шкірного покриву.

Основні рекомендації щодо застосування засобів з SPF:

  • Сонцезахисні креми необхідні кожному, хто планує перебувати на сонці. Незалежно від типу шкіри, статі чи віку, ультрафіолетові промені можуть завдати шкоди. Навіть у похмурі дні або в притінку важливо застосовувати засоби з SPF.
  • Нанесіть засіб за 15-20 хвилин до виходу на вулицю, щоб дати компонентам активуватись і почати діяти.
  • Наносьте засіб рівномірно і щільним шаром, приблизно 2 мг на 1 квадратний сантиметр, щоб уникнути пропусків, оскільки незахищені ділянки можуть згоріти на сонці першими.
  • Якщо ви використовуєте спрей, спочатку розпорошіть його на долоню, а потім нанесіть на шкіру. Уникайте нанесення спрею прямо на обличчя, щоб він не потрапив в очі.
  • Наносьте сонцезахист кожні 2-3 години, незалежно від зазначеного SPF.
  • Якщо наносите на обличчя тональний крем, то він обов’язково має бути із СПФ. Влітку краще вибирати засоби з SPF 50, але не забувайте враховувати тип шкіри.

Ці правила зазвичай вказані на упаковці – уважно прочитайте інструкцію перед використанням сонцезахисних засобів.

Акції
Від 1 ночі зі сніданками у «Optima Одеса 4*»
Одеса, Пантелеймонівська вулиця, 25
-15%
1104 грн
935.0 грн
Від 2 ночей в «Asiya Hotel» біля моря в Одесі
Одеса, Семена Яхненка вулиця, 10А
-25%
2000 грн
1499.0 грн
Показати всі
19 акцій

Як довго працює SPF?

Фактор СПФ не вказує на тривалість захисту від сонця
Фактор СПФ не вказує на тривалість захисту від сонця

Час дії захисту не пов’язаний із фактором SPF. Наприклад, крем із SPF 50 не діятиме за часом довше, ніж крем із SPF 30. Показник фактору «каже» наскільки добре засіб захищає від опіків та пошкоджень шкіри.

Також СПФ не впливає на ступінь засмаги. Потемніння шкіри відбувається через стимуляцію меланіну, а SPF не блокує цей процес, а запобігає шкідливій дії ультрафіолетових променів.

Але чи всі сонцезахисні засоби є настільки ефективними? Що має бути у складі якісного санскрину, щоб надійно захистити шкіру від фотостаріння, злоякісних змін та сонячних опіків? Про це ми поговоримо далі ?

Склад сонцезахисного крему

Сонцезахисний крем можна розділити на три типи компонентів:

  • Неорганічні компоненти: діоксид титану та оксид цинку. Вони відображають ультрафіолетові промені від шкіри і є фізичними ультрафіолетовими фільтрами. Ці компоненти водостійкі і не вбираються у шкіру.
  • Органічні компоненти: авобензони, бензофенони, саліцилати, октиноксати, циннамати та інші. Вони перетворюють ультрафіолетові промені в тепло і запобігають їх проникненню в шкіру. Ці компоненти називаються хімічними ультрафільмами. Вони теж не так просто змиваються водою.
  • Природні компоненти: олії та екстракти рослин, такі як персик, кунжут, мигдаль, алое, ромашка та інші. Вони мають поживну дію і запобігають зневодненню шкіри під сонячними променями.

При виборі сонцезахисного крему із SPF важливо звернути увагу на його склад. Найкращі – креми з широким спектром захисту, тобто ті, що містять хімічні та фізичні фільтри та захищають від двох типів променів UVA, UVB. Якщо у складі засобу присутні природні олії та екстракти з поживним ефектом, можна вважати його зволожуючим.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
90 акцій

Які хімічні фільтри існують

Безпечні фільтри у складі сонцезахисних засобів
Безпечні фільтри у складі сонцезахисних засобів

Існують різні хімічні фільтри, які можуть використовуватись у сонцезахисних засобах.

  • 1 група: Uvinul T 150, Plus, Tinosorb S, Tinosorb M, Mexoryl SX Ta XL та SolaStay – найбільш стабільні та безпечні, часто мають інші назви у складі продуктів.
  • 2 група: Octisalate, Homosalate, Trolamine, Salicylate, Octinoxate та Ensulizole.
  • 3 місце (з точки зору безпеки і якості) займають Avobenzone, Oxybenzone, Octocrylene і Benzophenone , але це не означає, що їх не можна використовувати. Все ж таки вони створюють певний бар’єр, тому краще з ними, ніж без них. Але віддайте перевагу відомим, перевіреним брендам, що дотримуються технологій.

Комбінація різних хімічних фільтрів у продукті може стабілізувати один одного та зменшити можливість виникнення подразнень. Але якщо у вас дуже чутлива або реактивна шкіра, можливо краще вибрати фізичні (мінеральні) або хімічні фільтри з перших двох груп. Вибір відповідного сонцезахисного засобу залежить від ваших індивідуальних уподобань та особливостей шкіри, тому бажано проконсультуватися з дерматологом та ознайомитися з рекомендаціями та відгуками про продукти.

Читайте також:
✔️Як правильно засмагати без шкоди для шкіри
✔️Алергія на сонце: причини та чим лікувати
✔️Як перевірити родимку: коли і кому потрібен огляд

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі відпочинку у комплексі «Krakow»
Київ, Брест-Литовське шосе, 8А
-26%
1195 грн
885.0 грн
Показати всі
74 акцій

Як вибрати крем від сонця, на що звернути увагу?

При виборі сонцезахисного крему важливо враховувати наступне:

  • Рівень захисту. Зверніть увагу на фактор захисту SPF. Залежно від типу шкіри (нормальної, сухої, проблемної, жирної), місця нанесення, умов і тривалості перебування на сонці, виберіть відповідний рівень захисту. Лікарі зазвичай рекомендують SPF 30+ для захисту тіла та SPF 15 для обличчя.
  • Вік відіграє значну роль під час вибору сонцезахисного засобу. Шкіра людей до 35 років має більш ефективний природний захист від сонця, порівняно зі шкірою людей старше. З часом структура шкіри змінюється, вона стає тоншою, захисна функція слабшає, і ризик розвитку раку шкіри збільшується під впливом ультрафіолетових променів. Саме тому зрілим і людям похилого віку необхідно посилено захищати шкіру від сонця і вибирати засіб з вищим SPF.
  • Широкий спектр захисту. Переконайтеся, що сонцезахисний крем забезпечує захист від обох типів ультрафіолетових променів – UVA та UVB.
  • Водостійкість. Якщо ви плануєте плавати або знайте, що спітнієте, виберіть водостійкий сонцезахисний крем. Це допоможе підтримувати ефективність захисту при контакті з водою та потом.
  • Склад. Вивчіть склад сонцезахисного крему та переконайтеся, що він не містить речовин, на які у вас може бути алергічна реакція.
  • Консистенція. Вибирайте засіб з текстурою, яка вам подобається та зручна у застосуванні. Деякі віддають перевагу легким лосьйонам, а інші – більш щільним кремам або спреям. Спробуйте кілька варіантів сонцезахисту, щоб знайти відповідний для вас.
  • Період зберігання. Перевірте термін придатності сонцезахисного крему. Використовуйте лише свіжі продукти, оскільки у старих кремів може знижуватись ефективність.
  • Відгуки. Перед покупкою ознайомтеся з відгуками інших людей або порадьтеся із косметологом чи дерматологом – це допоможе зробити правильний вибір.

Як змивати крем від сонця?

Рекомендується використовувати двоетапний процес очищення: спочатку гідрофільна олія чи бальзам, потім – гель чи пінка. Виникає питання: чи можна обійтися лише гелем чи пінкою для очищення? Так, але якщо не вдалося досить добре очистити шкіру, то можуть виникнути проблеми, такі як забиті пори та висипання. Саме тому багато хто скаржиться на те, що після нанесення сонцезахисних засобів пори сильно забиваються та з’являються прищі.

Не забувайте, що, крім використання сонцезахисного крему, важливо застосовувати й інші заходи захисту від сонця: носити головні убори, сонцезахисні окуляри і, по можливості, уникати сонця під час пікових годин (з 12:00 до 16:00).

Акції
Абонементи на відвідування солярію в «Дана-Віта»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-56%
700 грн
299.0 грн
До 150 хвилин солярію у «Малібу» на Оболоні
Київ, Героїв Сталінграда проспект, 16В
-45%
495 грн
289.0 грн
Показати всі
6 акцій

Читайте також:
✔️Найкращі комплекси з відкритим басейном у Києві та за містом
✔️Відпочинок у Карпатах з дітьми: 8 найкращих курортів
✔️Що подивитись і куди піти в Яремче
✔️Солотвино – «Мертве море» у Закарпатській області
✔️Шацькі озера: що подивитись і чим зайнятися

А ви користуєтеся сонцезахисними засобами для обличчя та тіла ☀️? Яким віддаєте перевагу і як вибираєте – діліться в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *