Як розлучитися в Україні: документи та процедура розлучення онлайн і офлайн

Як розлучитися в Україні: документи та процедура розлучення

Розлучення – складний і емоційно важкий процес, для якого необхідно зібрати перелік документів і пройти певну процедуру. В Україні розлучитися можна одним із способів: за спільною заявою та через суд (в тому числі онлайн). BlogPokuponTeam підкаже, що потрібно для розірвання шлюбу за згодою сторін та в судовому порядку.

Акції
Показати всі
35 акцій

Як розірвати шлюб

Якщо подружжя хоче розірвати шлюб за згодою сторін, при цьому вони не мають спільних неповнолітніх дітей і суперечок щодо майна, то чоловік і дружина можуть подати заяву на розлучення до РАГСу (відділ реєстрації актів цивільного стану) і процес розлучення пройде без суду.

Для цього необхідно звернутися до РАГСу, де був зареєстрований шлюб або де проживає один із подружжя, та надати необхідні документи. Також заяву на розірвання шлюбу можна подати через десктопну версію «Дія», що значно заощадить час.

Реєстрація розірвання шлюбу має бути здійснена не пізніше ніж через рік після подання заяви до РАГСу.

Якщо в подружжя є спільні неповнолітні діти, виникають суперечки щодо майна або один з подружжя не погоджується на розірвання шлюбу, то таке розлучення проходить лише в судовому порядку.

Одна зі сторін повинна звернутися до суду за місцем реєстрації іншого з подружжя та подати позовну заяву на розлучення. У позовній заяві необхідно вказати причини бажання розлучитися та надати відповідні докази.

Розлучення через суд може зайняти кілька місяців, рік чи навіть більше, залежно від складності справи та завантаженості адміністративних інстанцій. При розлученні через суд також можливі додаткові витрати на послуги юриста та судові збори.

Часто розлучення буває емоційно тяжкою подією. Якщо ви відчуваєте депресивний стан або вам важко самостійно відновитися і жити далі після розриву – зверніться за допомогою до психолога. Поради та підтримка фахівця допоможуть прийняти і пережити розлучення правильно інтерпретуючи ситуацію, що склалася.

Якщо подружжя перебуває за межами України, процес розлучення також може здійснюватися через суд. У такому разі позовну заяву можна подати онлайн до суду за місцем, де зареєстрований шлюб, та скористатися послугами юриста, який представлятиме ваші інтереси в Україні (детальніше це питання ми розглянули у цій статті нижче ?).

Під час війни розлучення здійснюється у звичайному порядку, оскільки шлюбні відносини базуються на добровільності.

Які документи потрібні для розлучення

Документи для розлучення
Документи для розлучення

Перелік документів може змінюватись в залежності від обставин та конкретної ситуації. Найчастіше знадобляться:

  1. Заява про розлучення. Це основний документ, який подається до суду та містить інформацію про подружжя та причини розлучення. Заява може бути подана одним із подружжя або обома разом. У ньому мають бути зазначені повні імена позивачів, дата укладання шлюбу, місце проживання та причини розлучення.
  2. Свідоцтво про шлюб – оригінал чи завірену у нотаріуса копію.
  3. Паспорт громадянина України та ідентифікаційний код чоловіка та дружини (паспортний документ іноземця або особи без громадянства).
  4. Квитанція про оплату державного мита за державну реєстрацію розірвання шлюбу.
  5. Свідоцтво про народження дитини або її завірена копія (якщо подружжя має спільних неповнолітніх дітей).
  6. Договір про утримання дитини, де вказано з ким залишиться дитина, яку допомогу надаватиме дитині батько чи мати, який не житиме з нею, та яку братиме участь у її житті. Діти віком від 14 років можуть самі вирішувати з ким залишитися жити.

Додаткові документи (за потреби):

  1. Свідоцтво про зміну прізвища.
  2. Документи про наявність майна, що підтверджують права на певні доходи чи кошти. Потрібні під час розгляду питань розподілу майна.
  3. Документи щодо наявності боргів.
  4. Копія рішення суду про визнання другого чоловіка безвісти зниклим чи недієздатним.

Для розірвання шлюбу з іноземцем, крім вищезгаданих документів, знадобиться:

  • Документ, що підтверджує законність перебування іноземця чи особи без громадянства на території України.
  • Документи, видані компетентними органами іноземних держав на посвідчення актів цивільного стану, вчинених поза Україною за законами відповідних держав щодо громадян України, іноземців та осіб без громадянства, належним чином легалізовані, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України.
  • Завірений переклад документів на українську мову (якщо документи складені іноземною мовою).
Акції
Показати всі
34 акцій

Коли розлучитися не можна

Заборона на розлучення
Заборона на розлучення

Згідно зі статтею 110 Сімейного кодексу України, суд не може винести рішення про розлучення, якщо дружина вагітна або минуло менше року з моменту народження дитини (навіть якщо немовля померло).

Але у другому випадку є виняток, домогтися оскарження можна:

  • Якщо чоловік не вказаний у свідоцтві про народження дитини як батько.
  • Якщо один із подружжя вчинив злочин проти іншого з подружжя чи дитини.
  • Якщо було проведено тест на батьківство, який підтверджує, що дитина не є дитиною цього чоловіка (у цьому випадку необхідно подати відповідну заяву до суду).
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
52 акцій

Розлучення онлайн через суд

Для здійснення розлучення онлайн потрібно:

  • Отримати зразки необхідних документів, про які ми писали вище (знайти їх можна на сайті).
  • Заповнити та підписати всі документи.
  • Сплатити судовий збір за розлучення.
  • Надіслати всі документи до суду та дочекатися повідомлення про призначення дати розгляду справи (якщо всі документи заповнені коректно і під час судового процесу не виникне спірних питань, то розлучення може бути здійснене без особистої присутності подружжя на засіданні, в іншому випадку явка є обов’язковою).
  • Отримати рішення суду про розлучення, якщо ваш позов буде задоволено.

В Україні можна розлучитись за допомогою спеціальних юридичних компаній, які пропонують послуги з розлучення онлайн. У цьому випадку ваша особиста присутність на судових засіданнях не потрібна. У процесі розлучення онлайн клієнт підписує всі необхідні документи, включаючи заяву про розлучення та угоду про поділ майна (якщо це необхідно), не виходячи з дому.

Якщо один із подружжя перебуває за кордоном або з інших причин не може бути присутнім на суді, юристи таких компаній можуть надати консультації щодо оформлення документів, а також представляти інтереси клієнта в суді.

Неявка до суду однієї із сторін не перешкоджає ухваленню рішення про розірвання шлюбу в односторонньому порядку. Навпаки, умисне ухилення може бути підставою для винесення заочного вироку про припинення шлюбних відносин.

Акції
Знижка 40% на меню кухні в ресторані «Мітла»
Київ, Прорізна вулиця, 21
-40%
0 грн
30 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
65 акцій

Читайте також:
✔️Як перестати нервувати
✔️Відпочинок у Карпатах з дітьми: 8 найкращих курортів
✔️Книги, які варто прочитати кожному
✔️Відпочинок у Карпатах влітку: найкращі готелі
✔️Найкращі комплекси з відкритим басейном у Києві та за містом

Розлучення – справа неприємна, але на все треба дивитися позитивно, можливо це початок нових перспектив, внутрішніх змін та трансформацій на краще. Бажаємо правильних виборів і особистого розвитку ?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *