Пігментні плями на шкірі – чим вивести гіперпігментацію

Пигментные пятна главная

Пігментні плями часто виникають на шкірі людини, і причиною цього є нерівномірний розподіл у шкірі пігменту меланіну. Деякі з цяток зникають самі, а інші залишаються назавжди і з ними доводиться боротися.

BlogPokuponTeam розповість, що таке пігментні плями, якими вони бувають, чого з’являються і як їх позбутися.

Акції
Обстеження у дерматолога у центрі «Велес»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-64%
600 грн
239.0 грн
Консультація дерматолога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-43%
490 грн
279 грн
Показати всі
17 акцій

Чому з’являються пігментні плями

Пігментні плями виглядають як маленькі точки, ділянки шкіри коричневого або рудого кольору. Вони з’являються де завгодно, по всьому тілу (на шиї, руках, обличчі, підборідді, лобі), через підвищену кількість меланіну в цих зонах.

Пігментні плями

Пігментація може виникати через такі причини, як:

  • генетична схильність;
  • гормональний збій (післяпологовий період, вагітність, збої менструального циклу);
  • надмірне перебування на сонці та в солярії, опіки шкіри;
  • наслідок прийому медичних препаратів;
  • механічне ушкодження шкіри;
  • постзапальна пігментація (після акне, екземи);
  • хвороби печінки, яєчників, ШКТ;
  • реакція на неякісну косметику;
  • авітаміноз;
  • природне старіння шкіри (вік 50-60 років).
Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Які бувають пігментні плями

Веснянки у молодої дівчини
Веснянки у молодої дівчини

Веснянки − це найпоширеніші, точкові, часто невеликого розміру цятки на обличчі в молодому віці. Вони також можуть з’являтися в результаті тривалого перебування на відкритому сонці, але частіше носять генетичний характер, коли в одного з батьків вони теж є. 

Веснянки легко піддаються маскуванню і лікуванню косметичними методами, але вони абсолютно безпечні. Тому, якщо вас не бентежить естетичний ефект, немає необхідності їх терміново виводити або освітлювати. Багатьом веснянки здаються навіть милими і спокусливими.

Гіперпігментація − порушення, при якому пігмент меланін виробляється у великих кількостях. В результаті шкіра по всьому тілу покривається дрібними темними цятками. У таких випадках в першу чергу треба всерйоз задуматися про здоров’я печінки і яєчників. Іноді гіперпігментація з’являється під час вагітності, проте після пологів стан нормалізується.

Гіперпігментація на обличчі
Гіперпігментація на обличчі

Лентіго − це коричневі плями, які можуть досягати розміру від декількох міліметрів до декількох сантиметрів. Основна їх причина − підвищення концентрації меланіну в певних ділянках шкіри в результаті постійного або частого впливу ультрафіолету. 

Такі плями ще називають старечими, тому що найчастіше вони з’являються в літньому віці, особливо в тих випадках, якщо людина багато часу проводила на сонці. У жінок лентіго може виникати з настанням менопаузи, яка супроводжується порушенням гормонального фону. 

Позбутися цих плям досить складно. Хіба що ви знайдете вічний еліксир молодості або, що більш правдоподібно, прислухаєтеся до рекомендацій дерматолога. Про них трохи далі.

Лентіго або старечі плями
Лентіго або старечі плями

Мелазми – це пігментні плями різної форми та розмірів. Зовні вони нагадують веснянки, проте на відміну від них, можуть з’являтися на будь-яких ділянках шкіри. Мелазми з’являються через зміну концентрації пігменту меланіну, внаслідок чого шкіра втрачає звичайний колір або стає набагато темнішою. Найчастіші причини їхньої появи – це порушення гормонального фону та вплив сонця. Що робити у таких випадках, ми розповімо далі.

Хаотичні мелазми на щоці
Хаотичні мелазми на щоці

Вітіліго – порушення пігментації, внаслідок якої на шкірі з’являються (іноді чітко окреслені) плями молочного відтінку. Спочатку це невеликі червоні цятки, які поступово втрачають свій колір. Вони можуть виникати симетрично, на будь-якій ділянці тіла: на обличчі, шиї, навколо очей, губ, на руках, ногах, животі, статевих органах.

Якщо вітіліго розвивається на волосистій частині шкіри голови, волосся теж знебарвлюється. Ніхто точно не може сказати, від чого виникає вітіліго, але, ймовірно, через генетику, сильні стреси, аутоімунні захворювання, побічні дії від медикаментів.

Вітіліго на потилиці та спині
Вітіліго на потилиці та спині
Акції
Видалення шкірних новоутворень у «Family Clinic»
Київ, Професора Підвисоцького вул., 19
-86%
300 грн
99.0 грн
Видалення шкірних новоутворень у «Sahara»
Київ, Старокиївська вулиця, 10Г
-85%
300 грн
109.0 грн
Показати всі
14 акцій

Читайте також: Як перевірити родимку – коли і кому потрібен огляд

Як позбутися пігментних плям?

Видалення пігментації
Видалення пігментації

Консультація лікаря та діагностика

Перш ніж прибирати пігментні плями, необхідно насамперед звернутися до профільного фахівця. Найчастіше це комплексний і тривалий процес. Наприклад, для лікування вітіліго, необхідно пройти велику діагностику та консультацію не тільки дерматолога, а й ендокринолога, невропатолога, здати перелік лабораторних аналізів (кров на реакцію Вассермана, зіскоби або мазки з плям). І вже потім розробляти програму терапії: задіяти лазерне видалення, спеціальні препарати (фотосенсибілізатори, гормональні лікарські препарати) та інше.

На прийомі лікар-дерматолог обов’язково має визначити глибину, характер та ступінь пігментації. Від цього залежать параметри проведення косметологічної апаратної процедури видалення пігментних плям.

Запам’ятайте! Правильна діагностика причини появи пігментних плям – половина успіху на шляху до одужання.

Акції
Лазерне видалення пігментації та куперозу
Київ, Петра Григоренка проспект, 28
-50%
250 грн
125.0 грн
Лазерне видалення пігментації у салоні «Татуаль»
Бровари, вул. Симоненка, 117
-60%
380 грн
239.0 грн
Показати всі
10 акцій

Косметологічні процедури

Деякі види пігментних плям можна освітлити або повністю прибрати за допомогою лазерних технологій і професійних косметологічних процедур:

  • Лазерна шліфовка і карбоновий пілінг – це сучасні апаратні методи лікування пігментації, які відлущують верхній шар епідермісу за допомогою лазера. Шліфування надає більш глибокий вплив, застосовується навіть для відбілювання інтимних зон і здатне повністю усувати глибокі пігментні плями. Під час процедури лазер освітлює темні ділянки, не зачіпаючи нормальну шкіру. Тому таке шліфування атравматичне і нешкідливе.
  • Хімічний пілінг рекомендується проводити при акне і будь-яких вікових змінах шкіри, в тому числі пігментних плямах. Верхні і глибокі шари епідермісу злущуються спеціальними косметичними засобами з підвищеним вмістом кислот, що і дає освітлюючий ефект.
  • Фототерапія – це метод застосування ультрафіолету для освітлення ділянок шкіри. Руйнівна дія відбувається тільки на пігмент меланін.

Яку б процедуру ви не вибрали, важливо перед сеансом проконсультуватися з лікарем. Будь-яка з перерахованих вище – не просте очищення обличчя, тому має ряд протипоказань. Не рекомендується проводити апаратне або хімічне виведення пігментних плям:

  • У період вагітності або лактації.
  • При інфекціях в гострій формі.
  • При хронічних захворюваннях в загостреному стані.
  • При дерматологічних захворюваннях.
  • При пошкодженні шкірного покриву.
  • При гнійних шкірних висипаннях в зоні впливу.
  • Туберкульозі.
  • Цукровому діабеті.
  • Онкозахворюваннях.
  • Носінні слухового апарату або кардіостимулятора.
  • Схильності шкіри до утворення келоїдних рубців.
  • У період менструації через зміни гормонального фону і підвищення чутливості шкіри.

Якщо ви сумніваєтеся щодо можливості проведення процедури – консультуйтеся зі спеціалістом.

Записуйтесь на консультацію косметолога та на процедуру на Покупоні зі знижкою до 80%.

Акції
Мікрострумова терапія в «Апаратна косметологія»
Київ, Полтавська вулиця, 10
-76%
600 грн
199.0 грн
Чистка обличчя з пілінгом, маскою в «Dali Deluxe»
Київ, Берестейський проспект, 22
-69%
1200 грн
369 грн
Показати всі
227 акцій

Косметичний догляд проти пігментних плям

Поряд із професійними методами, боротися з пігментними плямами та запобігти їх появі на обличчі та тілі допомагає домашній догляд:

  • Використовуйте спеціальні засоби: тоніки, креми, мазі з гідрохіноном, вітаміном С, ретинолом, ніацинамідом, арбутином, койєвою, азелаїновою, гліколевою кислотою. Вони забезпечують шкірі легкий відлущуючий пілінг і живлення.
  • Застосовуйте денні креми із сонцезахисним ефектом незалежно від пори року. Ультрафіолет діє навіть узимку, просто менш агресивною мірою, ніж влітку. Завжди наносьте на обличчя засіб із SPF 15-30 у холодну пору року та SPF 30-50 – у спеку. Так, ваша шкіра буде захищена від сонця та ризику появи пігментних плям.
  • Робіть маски – 1-2 рази на тиждень. Можна купити готові в магазині або приготувати в домашніх умовах. Основний секрет ефективного результату: засіб має містити кислоту.

Одним з найбільш доступних рецептів домашньої маски від темних плям на обличчі, шиї або декольте з відбілюючим ефектом вважається маска з соком лимона. Змішайте 20 г дріжджів, 1 столову ложку молока і 1 чайну ложку свіжого соку лимона. Інгредієнти повинні бути теплі (перед тим, як приготувати засіб, дістаньте інгредієнти з холодильника, нехай вони прогріються до кімнатної температури). Очистіть обличчя та нанесіть маску на 10 хвилин. Потім змийте теплою водою та накладіть теплий марлевий або бавовняний компрес.

Якщо у вас немає алергії на мед, змішайте лимонний сік з медом 1:1 і нанесіть маску на очищене обличчя на 20 хвилин. Засіб не лише освітлює темні плями, покращує колір, а й живить шкіру.

Кожен з нас має індивідуальний тип і стан шкіри. Тому перед використанням косметичних засобів дуже важливо проконсультуватися з косметологом, щоб підібрати потрібну косметику, яка допоможе, а не нашкодить або виявиться просто марною.

Прийом косметолога
Прийом косметолога

Пігментні плями не виглядають потворно, як часто думають ті, хто зіткнувся з цією проблемою особисто. Нам завжди трошки здається, що всі обов’язково помічають і звертають увагу на дефекти, які ми старанно приховуємо.

Боротися з пігментацією варто лише у тому випадку, якщо це шкодить здоров’ю. І перше з чого треба розпочати – візит до дерматолога. Лікар порадить найбільш оптимальні та ефективні методи лікування.

Акції
Пластичний масаж обличчя від Алли Антонюк
Київ, Маршала Тимошенка вулиця, 15Г
-50%
500 грн
249.0 грн
До 5 сеансів мезотерапії від косметолога Інни Бойко
Ірпінь, Пушкінська вулиця, 37
-75%
400 грн
149.0 грн
Показати всі
258 акцій

Читайте також:
✔️Як правильно засмагати без шкоди для шкіри
✔️Все про безпечну і гарну засмагу в солярії
✔️Як вибрати сонцезахисний крем із SPF
✔️Пілінг: різновиди процедури та процес

Любіть себе такими, якими ви є – з веснянками або цятками – якщо це не шкодить вам фізично та ментально. А якщо ви вже прибрали пігментацію або тільки хочете це зробити – ділітьсь своїми історіями та ставте запитання у коментарях ❤️

2 коментарів
  • Marry

    дуже кориснастаття, дякую

  • Даша Т.

    Да, я думала у меня никогда не будет таких пятен, но к 24 годам все изменилось. Я даже заметила после чего, сразу как только побывала на море, уверенна из-за солнца моя кожа лица ( не вся) и кожа на спине – верхняя часть покрылась пятнышками, на лице более розовые пятнышка а на спине коричневые как родинки, но не выпуклые. Вообщем долго привыкала к ним, но хочу попробовать избавиться от них, хотелось бы попробовать фототерапию или другие процедуры, что бы поскорее убрать лишние пятна. Буду думать на счет этого.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *