Заповідник та озеро Синевир: як дістатись, що подивитись та де зупинитись

Озеро Синевир та однойменний національний парк-заповідник знає кожен, хто любить подорожувати і відкривати нові для себе туристичні місця України. Приголомшливі пейзажі, чисте повітря, майже незаймана людиною природа – тільки заради цього варто зібрати валізу і відправитися в Закарпаття.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
89 акцій

Озеро Синевир

Синевир – так називається найбільша за площею (7 гектарів!) гірська водойма України, яка дзеркальною гладдю розкинулась у верхів’ях річки Тереблі. Виникла вона близько 10 тисяч років тому, в результаті землетрусу і сходу обвалу.

Синевир

Синевир – не тільки широке, але і досить глибоке озеро, максимальна глибина його сягає 24 метрів. Розташоване воно на висоті майже кілометру над рівнем моря, тому навіть влітку його води залишаються холодними, прогріваючись на 1-2 метра. Посеред Синевиру ви побачите маленький острівець, який через схожість із зіницею великого синього ока місцеві жителі прозвали Морським оком.

Озеро Синевир

Свою назву озеро Синевир отримало завдяки старовинній легенді, яка по-своєму пояснює виникнення цієї дивної водойми. Фольклор свідчить, що колись в цих краях жила графська дочка Синь, яка полюбила верховинського пастуха Вира. Її знатний батько був проти того, щоб вона зналася з простолюдином, а тому наказав його вбити. Горе дівчини не знало меж, і вона так довго і сильно плакала, що від потоку її сліз на місці несправедливої страти утворилося озеро.

Синевир згори

Звичайно, сьогодні в цю красиву і сумну легенду ніхто вже не вірить, але це не означає, що вона стерлася з пам’яті місцевих мешканців. Саме на честь старовинної оповістки на березі Синевиру скульпторами Іваном Бровді та Михайлом Саничем були встановлені 13-метрові монументи «Синь і Вир».

Синь і Вир
Акції
Тур вихідного дня до Карпат з «Miracle Travels»
Вся Україна
-22%
6500 грн
5015.0 грн
Показати всі
3 акцій

Національний парк «Синевир»

Саме завдяки знаменитому гірському озеру отримав свою назву національний парк «Синевир». З 5 січня 1989 року резерват займає площу 40400 гектарів на території Межигірського району Закарпатської області. Майже 6 тисяч гектарів від загальної площі відведено під заповідну зону.

У парку росте 914 видів рослин, 38 з яких – червонокнижні, мешкає 236 видів тварин, з них 22 занесені до Червоної книги.

Заповідник

Крім багатої флори і фауни заповідник тішить приголомшливими гірськими та лісовими пейзажами, приємними оку ландшафтами і чистим свіжим повітрям. Любителів підкорювати вершини очікують гори Стримба (висота – 1719 м) і Негровець (1707 м), всіяні «греготами» – характерними для місцевості великими кам’янистими розсипами.

Заповідник – ідеальне місце для тих, хто не любить літню спеку і в розпал теплого сезону прагне прохолоди. У липні середня температура повітря тут становить всього +13C. Добре тут і взимку: сніг, гори, середня температура -4-6C – все що потрібно для лижного відпочинку.

Перед візитом сюди приготуйте 60 грн, аби пройти на прилеглу до водойми територію, і додатково 220 грн – якщо ви приїхали на авто. Також на озері можна залишитися з наметами на ніч – світанки тут дивовижні. 

Кінь
Акції
Від 2 ночей в готелі «Славський» у Карпатах
Славське (Львівська область), Устияновича вулиця, 35
-15%
3300 грн
2809.0 грн
Від 2 ночей відпочинку з харчуванням у «Дзвінка»
Славське (Львівська область), Івана Франка вулиця, 67Б
-53%
3240 грн
1599.0 грн
Показати всі
9 акцій

Читайте також: 
Термальні джерела України
Курорт Пилипець
Чим зайнятися у Славському

Що подивитись у національному парку «Синевир»

Весь парк відразу обійти просто неможливо. Щоб даремно не втрачати час, дізнайтеся, куди йти за яскравими враженнями. А #PokuponBlogTeam розповість, які пам’ятки, крім озера, можна знайти в заповіднику.

Реабілітаційний центр бурого ведмедя

Маленький куточок спокою для бурих ведмедів – те, що дійсно необхідно побачити всім любителям клишоногих і будь-яких інших звірів.

Центр був спеціально створений для реабілітації бурих ведмедів, які пережили жорстоке поводження, були травмовані або позбавлені звичного житла через стихійні лиха. Тут також містяться тварини, які були конфісковані у власників, або під час перевезення через кордон, у зв’язку з порушенням законодавства України.

Ведмеді

У центрі ведмедиків виходжують, повноцінно годують і надають їм можливість спокійно жити в умовах, максимально близьких до їх природного середовища існування.

Як дістатись Центру:

Водоспад Шипіт

Щоб насолодитися шумом води та прохолодою тінистого лісу, обов’язково відвідайте одну з найяскравіших природних пам’яток заповідника «Синевир» – 14-метровий водоспад Шипіт, знаменитий своєю красою й особливим заспокійливим впливом на всіх, хто сюди приїжджає.

Шипіт

Мапа підкаже, як дістатися Шипоту:

Акції
Тур «Карпати-Трускавець» на 7 днів
Трускавець (Львівська область), Дрогобицька вулиця, 7
-35%
13000 грн
8449.0 грн
Показати всі
7 акцій

Читайте також: 16 водоспадів західної України

Акції
Тур «Карпати-Трускавець» на 7 днів
Трускавець (Львівська область), Дрогобицька вулиця, 7
-35%
13000 грн
8449.0 грн
Від 2 ночей в квітні в готелі «Royal Grand Hotel»
Трускавець (Львівська область), Суховоля вулиця, 61
-20%
3132 грн
2505.0 грн
Показати всі
12 акцій

Екопарк «Долина вовків»

Унікальний зоопарк в селі Синевирська поляна є місцем проживання не тільки вовків, незважаючи на назву, а й інших тварин: гордих левів, грізних тигрів, миролюбних верблюдів, віслюків, косуль, оленів, страусів. Кращої розваги для любителів дикої природи не знайти!

вовки

Тварин в «Екопарку» ретельно доглядають, стежать за тим, щоб їхній раціон був повноцінним і містив комплекс необхідних поживних речовин. Якщо вихованець захворює – на допомогу приходять висококваліфіковані ветеринари. Мешканці зоопарку звичні до людей і не бояться уваги й об’єктивів фотоапаратів, тож гарний настрій від спілкування зі звірятами та яскраві фотографії вам забезпечені  ?

Де знаходиться екопарк «Долина вовків»:

 

Музей «Старе село» 

Музей просто неба, або скансен – справжнє місце сили для тих, хто горить любов’ю до історії і старовини. Розташований музей архітектури і побуту Закарпаття в селі Колочава На його території відтворено вигляд старовинної Верховини, такої, якою вона була останні 300 років.

Скансен Старе село

У скансені ви побачите, як виглядали житла селян у залежності від рівня їхнього статку і роду діяльності, познайомитесь з деталями старовинних сільських інтер’єрів, дізнаєтеся, як виглядали церковно-парафіяльна школа, лазня, корчма, кузня та інші громадські та ремісничі будівлі.

Старе село

Як дістатись «Старого села» – мапа:

  

Гірськолижний курорт «Синевир» 

Складно уявити собі зимовий відпочинок в горах без катання на лижах, тож для тих, хто під час зимової відпустки не хоче відмовляти собі в снігових забавах, у заповіднику є три лижні траси і два бугельні витяги – «Арніка» та «Теребля». Найбільша траса досягає одного кілометру в довжину.

Спуски досить пологі, тож підійдуть для новачків. Для максимального комфорту відпочиваючих на курорті є, де зупинитися на відпочинок, смачно поїсти і навіть попаритися в сауні.

Курорт

З популярних розваг відпочиваючим доступні не тільки катання на лижах і санках, а й походи в ліс на снігоступах, а також захоплюючі екскурсії: до музею лісу і сплаву, до унікальних пам’яток архітектури та інших цікавих місцин в околицях курорту.

Курорт розташований поряд із озером Синевир.

Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Олекси Довбуша вулиця, 84
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «White House»
Яблуниця (Івано-Франківська область), Горишків ділянка, 379
-34%
3800 грн
2499.0 грн
Показати всі
25 акцій

Колочавська вузькоколійка

З літа 2009 року у села Колочава є своя власна залізниця, також тут працює музей історії залізниці «Колочавська вузькоколійка», єдиний в своєму роді на Закарпатті.

Колочавська вузькоколійка

У музеї ви побачите раритетний, але діючий паровоз і ешелон, що складається з десяти вагонів. Кожен з них відноситься до різних історичних періодів: три чеських пасажирських вагони, угорський вагон для перевезення худоби, радянський товарняк, вагони для транспортування деревини. У кожному вагоні – експозиція з історії вузькоколійок на Закарпатті.

Любителі атракціонів отримають особливе задоволення, прокотившись у невеликому вагончику окремою 800-метровою вузькоколійкоюі або на старій залізничній дрезині.

Колочава

Де знаходиться музей, підкаже мапа:

Термальні джерела

Закарпаття славиться своїми гарячими джерелами, які незмінно привертають до себе всіх, хто хоче максимально розслабитися, відпочити від важких робочих буднів і просто оздоровитися. Берегово, Косів, Виноградів та інші термальні курорти України – прекрасна можливість влаштувати собі мега-релакс з косметичними і оздоровчими процедурами в оточенні мальовничих гірських пейзажів. 

Термальні джерела

Де зупинитись

У подорожах дуже важливо мати комфортне тимчасове житло, в якому можна перевести дух після активного відпочинку. Щоб ви могли максимально відновити сили після багатогодинних прогулянок по горах і лижного екстріму, ми підібрали для вас найкращі пропозиції на відпочинок у комфортабельних готелях Закарпаття зі знижками до 50%.

«Зербань» у Славському: 2 дні відпочинку для двох за 1399 2460 грн – зі сніданками та вечерями, плаванням у басейні, орендою альтанки та мангалу. 

«Калина» у Славському: 2 доби проживання для двох за 1699 2800 грн – з дворазовим харчуванням, грою у більярд, орендою альтанки та мангалу 1 раз за період проживання. 

«Астур» в Іршаві: 2 дні відпочинку для двох за 2549 3500 грн – з дворазовим екохарчуванням, спа-відпочинком до 5 годин на день (дорослий та дитячий басейни з підігрівом, шийний масаж, джакузі, користування шезлонгами/пляжними кріслами), грою у більярд, риболовлею, купанням у приватному озері. 

«Орлине гніздо» у Виноградові: 3 доби проживання на двох за 5999 7500 грн – із триразовим харчуванням, 5 процедурами за рекомендацією лікаря, плаванням у критому басейні, лікуванням грязями з озера Сиваш, вправами у спортзалі та заняттями на дошці Євмінова.

«Соламія» у Трускавці: 2 дні відпочинку для двох за 2559 3200 грн з триразовим харчуванням та всіма необхідними зручностями. 

«Новий» у Поляниці (Буковель): 2 доби проживання для двох за 2999 4000 грн – з плаванням у басейні та релаксом у шезлонгах, орендою альтанки з мангалом, прокатом велосипедів.

Акції
Від 2 ночей з харчуванням у «Соламія» у Трускавці
Трускавець (Львівська область), Лисенка вулиця, 15
-20%
4000 грн
3199.0 грн
Від 2 ночей в квітні в готелі «Royal Grand Hotel»
Трускавець (Львівська область), Суховоля вулиця, 61
-20%
3132 грн
2505.0 грн
Показати всі
30 акцій

Читайте також:
Де відпочити у Карпатах з дітьми
Найзахопливіші тури та екскурсії Україною
Розваги курорту Буковель
Відпочинок у Карпатах влітку
Найкрасивіші місця західної України
Чим зайнятися на Шацьких озерах

Де знаходиться Синевир та як його дістатись

Національний парк «Синевир» знаходиться в Межигірському районі Закарпатської області, озеро розташоване у самому серці Заповідника, у верхів’ях річки Тереблі. Дістатися заповідника та озера нескладно, але доведеться приготуватися до пересадок, якщо ви збираєтеся їхати громадським транспортом.

Поїздом можна доїхати до станції Воловець, звідти їдьте рейсовим автобусом або маршруткою на Межигір’я, а від Межигір’я до озера майже рукою подати – усього лише 9 км. Цю відстань можна подолати як рейсовим автобусом, який ходить раз на день, так і на таксі. Якщо є бажання насолодитися видами природи і не боїтеся довгих прогулянок, вирушайте до озера пішки.

Також до національного парку можна доїхати на особистому автотранспорті – багато хто віддає перевагу саме цьому способу, щоб не обтяжувати себе численними пересадками та чітким графіком.

Ближче і зручніше за все буде добиратися машиною з Мукачева. До парку «Синевир» всього 135 км або близько 2-х з половиною годин шляху.

З Ужгороду до заповіднику – 174 км або трохи більше 3-х годин їзди машиною.

З Івано-Франківська до «Синевиру» – 165 км або трохи більше 4 годин їзди машиною.

Зі Львова до заповіднику – 252 км або 4 з половиною години їзди автівкою.

Від Києва машиною їхати далекувато – 795 км або 10 з половиною годин шляху.

Ще довше доведеться їхати з Одеси – 963 км, а це більше, ніж 15 годин.

   

А ви бували біля озера Синевир, гуляли заповідником? Або тільки плануєте захоплюючу подорож до Західної України? Діліться планами і враженнями в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *