16 водоспадів Західної України – чим розчулюють Карпати

Згодні, складно конкурувати з такими водоспадами, як Ігуасу в Аргентині (82 метри) або Вікторія в Замбії (108 метрів), але і наші невеликі водоспади цілком можуть заворожити і зачарувати недосвідченого туриста. Найвищі з них заховані в західній Україні, в Карпатах. Між вершин і скель швидкі гірські води зриваються з висоти і з шумом падають вниз. #PokuponBlogTeam розповість про найвищі і найбільш вражаючі українські водоспади і підкаже, де їх розшукати.

До більшості карпатських водоспадів можна під’їхати автівкою: або через труднощі розташування і відсутність доріг, або вони розташовані на заповідній території, що охороняється. Щоб побачити природні пам’ятки, вам доведеться зупинитися на одному з курортів Карпат і Закарпаття – і звідти добиратися пішки.

Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
9243 грн
7855.0 грн
Показати всі
79 акцій

Ялинський водоспад

Висота найвищого в Україні водоспаду – 26 метрів
Висота найвищого в Україні водоспаду – 26 метрів

Висота: 26 метрів.

Найвищий водоспад України знаходиться недалеко від офіційного географічного центру Європи – в селі Кругле Закарпатської області. Особливо гарно навесні під час танення снігів або після дощів, коли повноводний потік річки Ялин стікає з високої скелі.

Як дістатись: водоспад розташований в Рахівському районі Закарпатської області, найближчі населені пункти – село Ділове або селище Круглий. Щоб потрапити сюди з Рахова, вам потрібно буде доїхати по Н09 до Ділового, а звідти до водоспаду доведе маркована стежка довжиною приблизно 8 км.

Читайте також: 
Що взяти з собою у похід
Як вибрати намет

Манявський водоспад

Фото Манявського водоспаду схожі на декорацію пригодницького фільму
Фото Манявського водоспаду схожі на декорацію пригодницького фільму

Висота: 20 метрів.

Потік річки Манявка зривається з високої скелі і стрімко падає, розбиваючись об каміння внизу. Поруч знаходиться водоспад Крапельний, води якого падають з висоти 10 метрів і, розсипаючись на краплі, течуть в каньйон річки Бистриця.

Як дістатись: в 7 кілометрах від Манявського водоспаду знаходиться селище Манява Івано-Франківської області. Коли ви доїдете автівкою до урочища Люблинець, то до самої пам’ятки буде рукою подати – прогулянка пішки займе буквально хвилину. Також можна організувати міні-подорож до пам’ятки, якщо ви відпочиваєте у Яблуниці, Ворохті, Татарові, Микуличині або Яремче. З цих селищ по трасі Н09 потрібно доїхати до села Гвізд, а звідти – через Молодків, Маркову і Маняву – ви доберетеся до пункту призначення.

Женецький Гук

Женецький Гук отримав свою назву через створюваний ним шум
Женецький Гук отримав свою назву через створюваний ним шум

Висота: 15 метрів.

Женецький Гук утворився через повені в гірському масиві Горгани під час Другої світової війни. Його назву місцеві жителі пов’язують з гулом, шумом, що йде від притоки Прута, яка розбивається об скелі.

Як дістатись: водоспад розмістився в Івано-Франківській області, за півгодини їзди від Яремче. Якщо ви їдете з Яремче, на виїзді з Микуличі поверніть на розвилці направо і рухайтеся до кінця дороги. Далі залиште машину і хвилин 15 прогуляйтеся пішки по всипаній камінням доріжці. Найзручніше добиратися до Гука, якщо ви відпочиваєте поблизу курорту Буковель або в Татарові. 

Читайте також: 
Розваги на курорті Буковель
Що подивитись і куди піти в Яремче

Акції
Від 2 ночей з харчуванням у Пацьорка біля Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-35%
5200 грн
3379.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «White House»
Яблуниця (Івано-Франківська область), Горишків ділянка, 379
-34%
3800 грн
2499.0 грн
Показати всі
23 акцій

Шипіт

На ринку поряд з Шипотом можна придбати місцеве ягідне варення і вино
На ринку поряд з Шипотом можна придбати місцеве ягідне варення і вино

Висота: 14 метрів

Відпочинок в мальовничому Пилипці незмінно пов’язують з парапланами, походом по Боржавських полонинах та світлинами на тлі водоспаду Шипіт. На відміну від Гука, Шипіт «шепоче», а не шумить, звідки і виникла його назва. Води річки Пилипець перекочуються з уступу на уступ бурхливим потоком.

Як дістатись: Шипіт знаходиться в глухому куті села Пилипець у Міжгірському районі Закарпатської області. Найближчий Ж/Д вокзал знаходиться в сусідньому Воловці, звідки далі можна їхати на маршрутці або автобусі. Відстань від автобусної зупинки на трасі до Шипота близько 6 кілометрів по єдиній вулиці Пилипця. Подорожуючи автомобілем, доїхати можна тим же маршрутом до шлагбауму: останні 100 метрів доведеться пройти пішки.

Акції
Від 1 ночі з басейном в «Forest Camp»
Мигово (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-34%
5500 грн
3799.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «Forest Camp»
Мигове (Чернівецька область), Довбуша вулиця, 15Б
-48%
7800 грн
3999.0 грн
Показати всі
64 акцій

Лужківський водоспад

Лужківський – один з найвищих водоспадів Прикарпаття
Лужківський – один з найвищих водоспадів Прикарпаття

Висота: 14 метрів.

Невеликий лісовий струмок стрімко стікає з похилої скелі і впадає у вигляді Лужківського водоспаду в річку Верхню Середню, яка входить в басейн Черемоша.

Як дістатись: водопад розташований неподалік від Великого Рожина Івано-Франківської області. Від села можна проїхатися або прогулятися до локації всього півтора кілометра. Якщо ви відпочиваєте у Вижниці, то вам треба буде їхати вздовж Черемоша по трасі Р62 до Пам’ятника загиблим в роки війни, потім пройти по стежці.

Лазний

Лазний краще їхати дивитися навесні, коли річка повноводна через талий сніг
Лазний краще їхати дивитися навесні, коли річка повноводна через талий сніг

Висота: 11 метрів.

Лазний знаходиться на території Національного парку Сколівські Бескиди. Потік шириною до 2 метрів стікає зі скелі, кілька разів змінюючи напрямок. Особливо гарно виглядає потік в сезон дощів або взимку, коли вода на каскадах замерзає.

Як дістатись: від села Довге Львівської області доведеться йти пішки, оскільки проїжджої дороги поблизу немає. Прогулянка займає приблизно 10 хвилин. Тим, хто відпочиває на курорті Східниця, розташованому приблизно в 14 км від водоспаду, краще добиратися трасою Т1402 до Рибника, і далі 20 хвилин пішою стежкою через все той же Довгий.

Бухтівецький водоспад

Бухтівецький водоспад захований в ущелині, прекрасному місці для романтичного побачення
Бухтівецький водоспад захований в ущелині, прекрасному місці для романтичного побачення

Висота: 10 метрів.

Води потоку Бухтівець долають скельний масив і зриваються з висоти, розбиваючись об скелю і розділяючись на два потоки. Далі річка тече вузьким струмком крізь скельний каньйон. Недалеко розташований водоспад Дзвінка, що стікає зі скель каскадами.

Як дістатись: до села Букове Івано-Франківського району, де знаходиться Бухтівецький водоспад, можна доїхати з Івано-Франківська автомобілем за півтори години. З курорту Яремче ви доберетеся до місця трохи більше, ніж за годину: спочатку вам треба буде проїхати по Н09, біля Пнівського замку повернути ліворуч, доїхати до Пасічної, повернути праворуч і далі їхати до Букового.

Сопіт

Відпочиваючи в Трускавці, не пропустіть можливість відвідати чудо природи
Відпочиваючи в Трускавці, не пропустіть можливість відвідати чудо природи

Висота: 8 метрів.

Сопіт знаходиться недалеко від Лазного. Стікаючи з похилої скелі флішевого типу, водна стихія утворила широку воронку біля підніжжя скель. 

Як дістатися: Сопіт захований між гір поряд з однойменним селом Львівської області. Через селище до нього можна доїхати за півтори години від автовокзалу Дрогобича, на своєму авто за годину – від Трускавця і за півгодини – від Східниці. Від села Сопіт до водоспаду потрібно прогулятися близько 10 хвилин уздовж струмка Сопіт.

Читайте також: 
Що подивитись і де відпочити у Східниці
Куди піти у Ворохті
Трускавець – що подивитись і куди сходити
Термальні джерела України
Курорт Славське

Кам’янка

Каменський водоспад один з найбільш відвідуваних в Карпатах
Каменський водоспад один з найбільш відвідуваних в Карпатах

Висота: 7 метрів.

Кам’янка стікає широким потоком з напівкруглої скелі, що розділяє його на безліч вируючих потічків. Поруч з водоспадом знаходиться мінеральне джерело з водою типу «Нафтуся». Якщо прогулятися близько одного кілометра по лісовій стежці, дійдете до Мертвого озера. Незважаючи на його красу, вода в озері отруєна сірководнем, і тут не водиться ніяка живність.

Як дістатись: пам’ятка знаходиться по дорозі від Сколе Львівської області до однойменного села Кам’янка. Сюди легко дістатися автівкою, адже води Кам’янки падають вниз прямо від дорожнього асфальту. В протилежну сторону від Сколе знаходиться знаменитий курорт Славське – звідти найзручніше добиратися, скориставшись послугами місцевих таксі або, якщо ви на своєму авто, за маршрутом T1424 / E471.

Акції
Від 2 ночей в готелі «Славський» у Карпатах
Славське (Львівська область), Устияновича вулиця, 35
-15%
3300 грн
2809.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням у «Зербань» у Славському
Славське (Львівська область), Івана Франка вулиця, 61Б
-36%
2460 грн
1699.0 грн
Показати всі
7 акцій

Водоспад Воєводин

Розбиваючись навпіл, Воєводин утворює фактично два водоспади
Розбиваючись навпіл, Воєводин утворює фактично два водоспади

Висота: 5-6 метрів.

Бурхливий потік Воєводина тече глибокою ущелиною, а потім падає зі скелі, що розділяє його на два потоки. Припускають, що Воєводин утворився через зсув порід під час землетрусу. У цій місцевості бере свій початок річка Люта, на якій знаходиться ще одне диво Закарпаття – так звана «Блакитна Лагуна», одне з найчистіших озер України з водою бірюзового кольору.

Як дістатись: водоспад сховався між гір Закарпаття. Доїхати до Воєводина машиною неможливо. Найкоротший шлях – дістатися за півгодини автівкою з Липовця, а після закінчення дороги ще стільки ж йти пішки. Липовець – одне з тих високогірних сіл, куди складно дістатися будь-яким чином, крім як на власному транспорті.

Смугарські (Буковинські) водоспади

Смугарські каскади найкрасивіші серед водоспадів Буковини
Смугарські каскади найкрасивіші серед водоспадів Буковини

Загальна довжина: 2 кілометри.
Кількість каскадів: 7.
Найвищий з каскадів: Великий Гук висотою 19 метрів.

Смугарські водоспади вельми популярні серед туристів, чому сприяють самі місцеві жителі, розвиваючи інфраструктуру навколо. Поруч із Смугарськими каскадами ви знайдете безліч готелів, ресторанів і розваг. Південніше, всього в 20 хвилинах їзди, розташоване містечко Косів. Ви можете заїхати сюди на кілька годин або зупинитися в одному з готелів Косова зі знижкою Покупону. Поруч з Косовом в селі Смодна проходить найбільший на Прикарпатті ярмарок-базар виробів народних майстрів та місцевих фермерів. Тут є все – від дитячої іграшки, українського віночка і вовняного килима до сушених грибів і натурального крему ручної роботи.

Розташування: пам’ятка знаходиться недалеко від Косова Івано-Франківської області на околиці села Пістинь. Щоб дістатися каскадів, прямуйте дорогою від Пістині до Шешор (ще одна назва водоспадів – Шешорські). Великий Гук розташований поруч з дорогою.

Дзембронський (Смотрицький) водоспад

Щоб побачити всю красу водоспаду, потрібно підніматися в гори
Щоб побачити всю красу водоспаду, потрібно підніматися в гори

Загальна довжина: 80 метрів.
Найвищий з каскадів: 10 метрів.

Дійшовши від села Дземброня до першого по черзі каскаду, не поспішайте розчаровуватися – це далеко не все. Щоб побачити всю красу Смотрицьких водоспадів, потрібно йти вгору вздовж потоку Мунчель. Через складнощі із транспортом туристів в цих місцях не дуже багато, але якщо ви зуміли дістатися сюди, помилуйтеся мальовничою панорамою, яка відкривається з висоти місцевих гір.

Розташування: неподалік від селища Дземброня Івано-Франківської області. Шлях від села до природної пам’ятки пішки займе близько години – відмінний варіант для любителів піших прогулянок. До Дземброні найзручніше добиратися від автостанції у Верховині. Також ви можете на своєму авто проїхати маршрутом Р24, якщо відпочиваєте в Ворохті або Татарові.

Акції
Від 2 ночей у травні з сніданками у готелі «Ольга»
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 659
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей у квітні зі сніданками у «Ольга»
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 659
-30%
3200 грн
2239.0 грн
Показати всі
5 акцій

Прутські (Говерлянські) каскади

Щоб побачити Прутські каскади, не потрібна мапа, необхідно лише дотримуватися протоптаної стежки до вершини Говерли

Загальна довжина: 80 метрів.
Кількість каскадів: 6.
Найвищий з каскадів: 12 метрів.

Гора Говерла – найвища в Україні, тому Прутські каскади на її схилах зможуть побачити лише ті, хто зважиться піднятися. Найдивовижніші види на пам’ятку відкриваються, якщо піднятися по схилу вище і, озирнувшись, побачити, як річка Прут пробиває собі дорогу між каменів і дерев.

Розташування: водоспади знаходяться на шляху до вершини Говерли, в кілометрі від старту туристичного маршруту уздовж річки Прут. До підніжжя гори можна дістатися пішки, автомобілем або автобусом з Верховини або Ворохти.

Акції
Від 3 ночей в травні з харчуванням у «VitaPark»
Поляна (Закарпатська область), Європейська вулиця, 25
-15%
8412 грн
7149.0 грн
Від 3 ночей з харчуванням в «Орлине гніздо»
Виноградів (Закарпатська область), урочище Віннички, 35
-23%
9240 грн
7484.0 грн
Показати всі
7 акцій

Труфанець

Труфанця дуже легко дістатися, відпочиваючи на курортах Буковеля
Труфанця дуже легко дістатися, відпочиваючи на курортах Буковеля

Загальна довжина: 36 метрів.
Кількість каскадів: 5.

Труфанець відноситься до басейну Дунаю – найдовшої річки Європи. У його підніжжя побудований оглядовий майданчик з альтанкою, звідки можна цілий день зачаровано милуватися, як стікає по скелях і між валунами вода.

Розташування: на річці Чорна Тиса вздовж дороги від Яблуниці на Рахів. Цією дорогою їздить багато автобусів на Закарпатті, але до найближчого населеного пункту – Ясеня –  близько 7 кілометрів. Просіть водія зупинитися за Ясенями, а звідти йдіть пішки. Найзручніше добиратися до Труфанця тим, хто відпочиває в Татарові або Яблуниці, – трасою Н09, нікуди не звертаючи.

Кудринець

Щоб знайти серед гір Кудрінец, знадобиться провідник, або дотримуйтесь детальної мапи місцевості
Щоб знайти серед гір Кудрінец, знадобиться провідник, або дотримуйтесь детальної мапи місцевості

Загальна довжина: 5 метрів.

Кудринець відрізняється від інших описаних нами водоспадів невисокими сходами, по яких біжить потік. Його ширина сягає 3,5 метрів, і це, мабуть, найфотогенічніший водоспад Карпат.

Розташування: Кудринець можуть побачити тільки ті, хто готовий пройти по горах 15 км від Яремче або 20 км від Бистриці, оскільки автомобільних доріг поблизу немає. Цю локацію можна включити в маршрут походів по довколишніх горах, наприклад при сходженні на Хом’як.

Акції
SPA-відпочинок з харчуванням у «Карпатські зорі»
Яремче (Івано-Франківська область), Петраша вулиця, 6А
-20%
6400 грн
5199.0 грн
До 20 відвідувань соляної кімнати в «Oriona»
Київ, Антоновича вулиця, 99
-65%
260 грн
99.0 грн
Показати всі
2 акцій

Джуринський водоспад

На відміну від природних чудес, Джуринський водоспад був створений людиною
На відміну від природних чудес, Джуринський водоспад був створений людиною

Джуринський водоспад – штучний; він був частиною ландшафтного парку, від якого нині каменя на камені не залишилося. Його ширина досягає 20 метрів, а води річки Джурин стікають по майстерно викарбуваних кам’яних уступах, більше схожих на сходинки. Поруч знаходиться Червоноградський замок. Тернопільська область може похвалитися ще одним вкрай мальовничим водоспадом – Русилівським, до нього можна дістатися від Джуринського за півтори години.

Висота: 16 метрів.
Розташування: селище Нирків в Тернопільській області. Дістатися ближче можна громадським транспортом з Чорткова Тернопільської області або Коломиї Івано-Франківської області.

Ми не перестаємо захоплюватися природними чудесами України, красою і секретами Карпатських гір. Знайдіть час, щоб з’їздити і своїми очима побачити хоча б один з численних водоспадів, посидіти на березі і послухати, про що розповідають вікові гори.

Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
228 акцій

Читайте також:
Цікаві пам’ятки західної України
Замки та фортеці України
Ідеї відпочинку з дітьми в Карпатах

А ви були на якомусь із цих водоспадів? Можливо, знаєте ще про якусь секретну місцинку в Карпатах або про красиві водні каскади в інших регіонах України? Діліться враженнями в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *