Сплави на байдарках і каякінг – як і де покататися

В Україні спостерігається бум популярності каякинга і сплавів на байдарках. Що не дивно, адже такий вид активного відпочинку на воді і позитивними емоціями заряджає надовго, і доступний кожному. Завдяки малій вазі і маневреності байдарки і каяки легко долають невеликі пороги і вузькі протоки річок. Тому любителі водних розваг віддають перевагу саме їм, ніж звичайному човну. BlogPokuponTeam розповість чи є відмінність між байдаркою і каяком, що краще підходить новачкам, а також де і як проходять сплави – зі знижками від Покупона до 40%.

Читайте:

Каяки та байдарки – особливості й відмінності

По суті, каяки та байдарки – одне і те ж. Просто каяки, вузькі гребні човни, з’явилися першими, в умовах Арктики їх використовували полярні жителі для водного полювання. Пізніше виникла назва байдарка, зменшувальне від байдари – так в російській мові іменували маломірні вітрильні рибальські судна з веслами.

В Україні і багатьох країнах СНД прижилися обидві назви: каяками називають човни з цільним корпусом, а байдарками – з розбірним. Але професійні спортсмени з академічного веслування використовують лише слово «каяк». Тому не так вже й важливо яким терміном користуватися:)

Типи каяків (байдарок)

Як не парадоксально, але сьогодні набагато складніше вибрати байдарку, ніж навчитися плавати на ній. Множинні варіації легко ставлять у глухий кут усіх новачків. 

Типи каяків (байдарок)
Типи каяків (байдарок)

Розрізняють декілька типів каяків:

  • За призначенням – рекреаційні (прогулянкові), турінгові (туристичні), експедиційні (морські), каяки для бурхливої води і sit-on-top з відсутньою декою для посадки.
  • За конструкцією: нерозбірні, розбірні (каркасні) і надувні каяки.
  • За посадкою (внутрішня або зовнішня) і кількістю веслярів.
Типи каяків
Типи каяків

Якщо ви ніколи не каталися на байдарках і просто хочете відпочити і поплавати міською річкою або озером, прогулянковий (рекреаційний) каяк – кращий варіант. Його широка основа дозволяє новачкам комфортно триматися на воді з мінімальним ризиком перевернутися. Корпус краще цільний або надувний з ПВХ – з тих самих міркувань зручності та безпеки. 

Туристичні прогулянки на байдарках не мають вікових обмежень. Головне, відсутність серйозних порушень здоров’я. Практика показує, що люди до 70-75 років здатні без проблем подолати легкий спуск протяжністю 12 км.  Дітям брати участь у веслуванні рекомендується з 12 років.

Техніка веслування для новачків

Якщо ви вперше хочете покататися і зовсім не вмієте керувати каяком, не 

турбуйтеся – тренери проведуть інструктаж і навчать основним рухам веслом. Потім запропонують закріпити знання на практиці на каяку з «крилами» (спеціальними кріпленнями для стійкості на воді). 

Дуже важливо навчитися правильно тримати весло, щоб ефективно витрачати сили під час сплаву. Для вибору оптимальної ширини хвату візьміть весло обома руками (долонями від себе) і покладіть собі на голову. Тепер корегуйте хват, щоб сформувати прямий кут в ліктях 90 градусів.

Як правильно тримати весло
Як правильно тримати весло

Основна рука весляра – провідна – завжди міцно тримає весло без проворотів і зміщення в сторони. В іншій воно буде провертатися на 1800  в процесі веслування. Лопать у воду занурюється боком, а не пластом. Виконуючи гребок нахиляйтеся трохи вперед і повертайтеся при зміні сторони. Не піднімайте весло до підборіддя і не згинайте сильно лікті. Не тримайте постійно весло на зусиллі, тільки коли гребете.

Для управління в байдарках встановлена пара спеціальних упорів, що допомагають тримати рівновагу при прямолінійному розвороті. За допомогою них же тримається рівновага, тому новачків спочатку вчать правильно рухати корпусом. 

Тулуб повертається так, щоб гребок починався від ступнів і закінчувався, коли рука дійде до черева. Кисть і передпліччя повинні залишатися на одній лінії. Потім корпус повертається на інший бік, щоб зачерпнути воду.

Більш детально як проходить навчання плаванню на каяку дивіться у відео:

Техніка розвороту на каяку

Розворот – стандартне вміння будь-якого каякера. Цей прийом дозволяє досить різко змінити напрямок руху човна і зберегти швидкість. 

Потрібно занурити лопать у воду з протилежного від повороту боку і почати поворот від носа до корми байдарки. При цьому весло зберігає статичне положення, а власне поворот здійснюється тулубом. Далі робимо дуговий гребок. Рухи повинні бути плавними – ніякої різкості – щоб не допустити крену човна! 

Техніка розвороту на каяку
Техніка розвороту на каяку

Правила безпеки на байдарках

Оскільки каякінг – водний вид спорту і дозвілля, дуже важливо строго дотримуватися правил безпеки, щоб виключити ризик для свого життя і здоров’я:    

  • Обов’язково надягайте рятувальний жилет і перевіряйте, щоб всі застібки і замки на ньому були застебнуті.
  • Використовуйте шолом в водоймах з великою течією.
  • Не запливайте далеко – особливо це стосується новачків. Тримайтеся ближче до берега особливо в районах бурхливої води. Це правило не стосується морських запливів, де біля берега активно утворюються хвилі.
  • Плануйте сплави заздалегідь. Обирайте маршрути і рівень складності, що відповідає вашій фізичній підготовці.
  • Завжди намагайтеся плавати групами. Рекомендований мінімум – три каяка.
  • Не панікуйте, якщо опинилися за бортом байдарки. Перекинувшись, вона не потоне – головне, щоб не набрала всередину води.
Сплав по річці
Сплав по річці

Організація сплавів

Бажаєте пережити справжню пригоду? Тоді саме час зробити свій перший тур на байдарці. Можливо кілька варіантів.

Самоорганізація. Заручіться підтримкою досвідчених каякерів серед знайомих або в інтернеті на тематичних форумах, дізнайтеся щодо можливості спільного відпочинку та практики. Вони підкажуть цікаві і безпечні маршрути і допоможуть в організації оренди байдарок, підготовки спорядження для самостійного туру тощо.

Навчання плаванню на каяках в спеціальних секціях і школах веслування.Такі заклади функціонують практично в усіх містах України – Київ, Одеса, Запоріжжя, Чернігів – де є повноводні річки. Правда, їх спрямованість переважно змагальна. 

Скористатися послугами туристичних клубів – найкраще рішення! Адже такі компанії спеціалізовано займаються організацією групових сплавів по річках з метою розваги і відпочинку. Маршрути турів розраховані на 1 день або на 2 і 3 з ночівлею для компаній від 6 і більше людей. А зі знижкою від Покупона ще й вигідне – економія до 35%. 

Сплав на байдарках
Сплав на байдарках

У вартість входить:

  • Послуги інструктора та керівника сплаву.
  • Оренда каяків і рятувальних жилетів за кількістю учасників сплаву.
  • Трансфер спорядження і людей на місце старту і назад з місця фінішу.
  • Харчування і спорядження для проживання (намети, спальні мішки, вогнищеві приналежності).
  • Додаткове спорядження: аптечка, ремонтний набір для байдарок і одягу (голки, ножиці тощо).

Що з собою взяти в тур

На відміну від невеликого ознайомчого запливу на кілька годин, де досить шортів і футболки, в тури на байдарці на 1 і більше днів доведеться збиратися як на вилазку на природу. Вам знадобиться:

Більш докладний список можна отримати у керівника туру, який буде вас супроводжувати.

Що ще почитати: Як вибрати намет для походу Чек-лист що взяти з собою в похід

Де покататися на байдарках в Україні

Тур по Десні

Десна – прекрасний вибір для повноцінного експедиційного сплаву на каяках для новачків. На узбережжі багато мальовничих пейзажів і зручних пляжів для риболовлі та купання.

Десна
Десна

Сплави по Дніпру

Широкий і могутній Дніпро з його численними притоками – ідеальне місце, щоб першокласно провести час на байдарці з веслом в руках. Однак досить сильна течія річки небезпечна для одиночних виходів новачків на воду. Тому сплавлятися краще групами. І веселіше :)

  • «Острова Києва» – точка компанії розташована неподалік Русанівської протоки на Лівобережному масиві в Києві. Зі знижкою від Pokupon вартість – 625 грн замість 850 грн за 8 годинну прогулянку на байдарці.
  • «Амігос Тур» – прокат каяків розташований на спортивній базі «Зеніт» (Труханів острів, Гідропарк). Оренда двомісної байдарки на 5 годин – 650 грн, а зі знижкою від Покупона – до 35% дешевше.
  • «Sky Club» – сплави проводяться для груп від 10 осіб, тривалістю до 6 годин. Економія зі знижкою від Покупона – до 25%.
Дніпро
Дніпро

Каякінг на Чорному морі

Щорічно Одеса стає одним з центрів каякінга в Україні. Сюди з’їжджаються тисячі любителів поплавати на байдарках – як аматорів, так і професіоналів для участі в змаганнях.

Читайте також: Що подивитися в Одесі, або Це вам не це Гайд по Затоці: що подивитися, куди піти і де зупинитися Куди поїхати з Одеси на вихідні

Прогулянки по Мокрої Московці

Мокра Московка – друга по повноводності річка в Запоріжжі після Дніпра. Уздовж неї дуже багато мальовничих куточків для купання, риболовлі і відпочинку на природі з наметами та піснями біля багать під гітару. 

Запоріжжя
Запоріжжя

Сплав по Південному Бугу

Хороший активний відпочинок з каяками чекає бажаючих на річці Південний Буг в Миколаївській області. Тутешня природна краса постійно вабить каякерів з усієї України. Це прекрасна можливість провести вихідні незабутньо.

Південний Буг
Південний Буг

Тури по Сіверському Донцю

Каякери Донецької, Луганської областей та інших регіонів України давно полюбили річку Сіверський Донець ще з часів СРСР за спокійний плин і невеликі пороги. Це дає можливість плисти і спокійно насолоджуватися усіма природними красотами краю. 

Тури по Сіверському Донцю
Тури по Сіверському Донцю

Читайте також: Вейкбординг і кайтінг в Україні – де покататися Топ аквапарків в Україні Де відпочити на морі в Україні Де відпочити влітку в Карпатах

Незалежно від того, чи хочете ви просто покататися на байдарці чи зануритись у захоплюючий тур водною стихією на кілька днів – ви точно отримаєте незабутні емоції. Так що вперед, до пригод! А після не забувайте ділитися в коментарях з нами своїми враженнями та досвідом:)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *