Ревнощі – чому виникають і як позбутися цього почуття

Ревность – почему возникает и как избавиться от этого чувства

Ревнощі між партнерами – дуже поширена емоція, але чи дійсно вона означає кохання, як помилково звикли вважати, і чим вона може бути корисною для стосунків загалом і особистості зокрема? Дослідивши думки фахових сексологів, BlogPokuponTeam зібрав в одному огляді відповіді на поширені запитання стосовно цієї пікантної теми: що таке ревнощі; це добре чи погано; чи нормально ревнувати свого партнера до інших представників або представниць своєї статі, друзів тощо; коли це стає загрозою для стосунків і як побороти в собі ревниві почуття… 😊

Акції
Показати всі
11 акцій

Читайте в нашому огляді:

Що таке ревнощі

Ревнощі у стосунках – емоційна реакція людини на ту чи іншу поведінку, прояв зацікавленості або бажання партнера до когось або чогось іншого. 

Як правило, за ревнощами стоїть якась інша емоція: обурення, незадоволення, заздрість, агресія, образа, ворожість, втрата сексуального потягу, гидливість, побоювання через можливу загрозу існуючим або потенційним стосункам з боку третьої особи чи явища. Причому ми можемо ревнувати у будь-якому типі відносин: будь-то романтичні (по відношенню до чоловіка, дружини, дівчини, бойфренда, коханця або коханки), дружні чи родинні.

Якщо вам стає важко управляти своїми ревнощами або вони стають проблемою у ваших відносинах, варто звернутися до професійного психолога або сексолога, які проконсультують і допоможуть впоратися з цим станом.

Акції
Консультації з психоаналітичною терапією
Київ, Петра Сагайдачного вулиця, 29/1
-78%
700 грн
249.0 грн
Показати всі
3 акцій

Як ревнощі впливають на відносини

Як і будь-які емоції, ревнощі значною мірою впливають на відносини, і цей вплив може бути як позитивним, так і негативним, залежно від того, наскільки добре ви їх усвідомлюєте, чи налаштовані розібратися у причинах і правильно впоратися. 

У невеликих дозах ревнощі навіть стають позитивним поштовхом для розвитку і збереження стосунків. Це можливо за умови, коли обидва партнери комунікують один з одним, розповідають про свої відчуття, очікування і кордони. Відверте осмислене спілкування завжди призводить до кращого розуміння один одного.

Надмірні, необґрунтовані ревнощі руйнує відносини

З іншого боку надмірні, необґрунтовані ревнощі можуть похитнути довіру між партнерами, викликати почуття низької самооцінки, затьмарити емоційну близькість і сексуальний аспект у парі. Постійна недовіра, підозри, перевірки, спроби контролю та маніпуляцій здатні створювати численні конфлікти і міжособистісну напруженість, аж до розриву відносин і появи глибоких шрамів у підсвідомості.

У будь-якому разі, потрібно розуміти, що ревнощі, які фруструють (викликають розчарування від нереалізованих бажань і покликів) одного з партнерів, – це ненормально, і з цим треба працювати. Поставтеся до ревнощів, як до симптому розладу у стосунках, з яким потрібно працювати. Далі ми розкажемо як саме це робити, на що звернути увагу, залежно від причини такого стану.

Акції
До 10 консультацій для пари від Сулименко Христини
Київ, Лесі Українки бульвар, 34
-66%
400 грн
229.0 грн
Показати всі
9 акцій

Причини ревнощів: чому ми ревнуємо

Існує безліч причин, чому люди ревнують і найпоширенішими з них є:

  1. Фінансова залежність.
  2. Емоційна залежність.
  3. Витіснений мазохізм.
  4. Соціокультурний вплив.
  5. Нереалізоване сексуальне бажання
  6. Нав’язливе бажання контролювати.
  7. Відсутність емоційної близькості.
  8. Низька самооцінка.
  9. Заздрість.
  10. Стереотипи.

Фінансова залежність

Людина, яка фінансово залежить від іншої, може переживати страх фінансової нестабільності, якщо партнер піде і відмовить у фінансовій підтримці. З іншого боку, людина, яка надає фінансову підтримку, може використовувати цю залежність для збільшення своєї влади та контролю над партнером, викликаючи цим ревнощі і відчуття обмеження свободи. Такого типу ревнивці свідомо або несвідомо ставляться до свого партнера як до матеріального ресурсу. У такому разі це привід задуматись про свої слабкі сторони: можливо ви давно хотіли змінити роботу на більш оплачувану, покращити або напрацювати нові скіли, щоб почуватися більш незалежними у фінансовому плані. Відтак, позбувшись страху через фінансову залежність і ставши більш впевненими у собі, ви станете і менше ревнувати. Більше енергії піде на те, щоб будувати глибокі, міцні стосунки, базовані на пристрасті, а не страхах. Зробіть чекап своїх сильних якостей і подумайте, що вам потрібно розвинути у собі, які кроки зробити, щоб стати більш самостійними і відповідальними за своє життя. Коли при змішаних ролях виникають конфлікти щодо ролей і обов’язків у парі, партнерам варто прийти до згоди щодо фінансових питань, встановити взаємну повагу і довіру, і шукати способи збалансувати фінансові аспекти стосунків. Також, важливо розуміти, що фінансова залежність може бути тимчасовою через обставини (зміну роботи, декретну відпустку тощо), і це не завжди пов’язано з наміром контролювати партнера. 

Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Онлайн-курси по SMM соцмереж від «SMM & Event»
Вся Україна
-58%
1800 грн
749.0 грн
Показати всі
97 акцій

Емоційна залежність

Стан, коли одна людина стає надто залежною від іншої для задоволення своїх емоційних потреб і підтримки. Це відбувається як правило, через відсутність у неї відповідних навичок взаємодії з іншими людьми, налагодження нових соціальних контактів, або ж після припинення комунікацій будь з ким іншим після вступу у романтичні стосунки. 

Людина з емоційною залежністю часто відчуває, що вона не може бути щасливою без наявності іншої людини в її житті. Вона може покладати всі свої надії та очікування лише на неї. Така людина може постійно шукати підтримку, підтвердження та заохочення від іншої особи. Вона може відчувати себе неспроможною подолати життєві труднощі без цієї підтримки. У неї виникає страх втратити партнера або його увагу, і цей страх може бути настільки сильним, що спричиняє ревнощі та недовіру.

Часто причиною ревнощів стає емоційна залежність

Якщо роками відсікати можливість додаткових переживань, виникає побоювання того, що партнер проживатиме яскраві емоції з кимось іншим, забувши про вас. Емоційно залежна людина починає ревнувати щоразу, як відчуває, що партнер може зацікавитись кимось іншим, навіть при тому, що у даний момент він може не проявляти жодних знаків уваги третім особам; переживає через те, що партнер може відмовити в підтримці у будь-який момент.

Емоційна залежність у будь-якому аспекті – особистісне недопрацювання і щоб зберегти здорові стосунки, важливо розвивати індивідуальну емоційну незалежність, мати різні джерела підтримки та задоволення емоційних потреб і вміти відкрито та чесно обговорювати свої почуття та очікування з партнером.

Подумайте, від яких емоцій та енергій з боку партнера ви залежні, і спробуйте знайти інших людей або захоплення (наприклад, читання, танці, заняття спортом, прогулянки на свіжому повітрі, дегустація нових страв), від яких отримуватимете подібні емоції – схвалення, захоплення, відчуття безпеки, комфорту, душевного спокою тощо. Як приємний побічний ефект – ви розширите коло знайомств і станете більш відкритою і розкутою людиною. Це позитивно відобразиться і на партнерських стосунках, бо завжди приємніше любити незалежну особистість з широким колом власних інтересів.

Акції
Показати всі
35 акцій

Витіснений мазохізм

Ревнощі можуть бути проявом витісненого мазохізму, схильності до отримання сексуального або емоційного задоволення від страждання, гніву, ганьби або інших негативних емоцій та принизливих дій, яку людина може навіть не усвідомлювати. 

Дуже часто ті, хто ревнують, вибирають для сексуальних стосунків таких партнерів, які здатні створювати для них відповідні умови, переживання. При цьому сексуальне натяжіння не згасає, а навпаки проявляється у ще більшому збудженні і бажанні. Таким особам властива певна двоякість: банальний фліт може викликати з одного боку негативні емоції, страждання, образу, істеричні форми поведінки (в жінок), з іншого – приємні.

Витіснений мазохізм – одна з причин того, що ви ревнуєте

Якщо причина таких ревнощів у мазохістських нахилах партнера, які він не проживає у достатньому об’ємі у сексуальному житті пари, то для того, щоб перестати ревнувати, потрібно признати цю частину своєї особистості і прожити більш пікові переживання у сексуальних взаємодіях з БДСМ нахилом.

Доопрацюйте свій контекст і роль у парі. Наприклад, якщо ви «нижній» і вам імпонує переживати приємні страждання, то ви не повинні випадати з цієї ролі, ви маєте одягатися і вести себе відповідно: давати можливість партнеру домінувати, не влаштовувати сцени, підкорятись, зробити це елементом своєї секс гри. Це збільшить глибину переживань і градус пристрасті між вами.

Акції
Знижка 40% на меню кухні в ресторані «Мітла»
Київ, Прорізна вулиця, 21
-40%
0 грн
30 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
78 акцій

Соціокультурний вплив

Деякі культури можуть сприяти більш активному вияву ревнощів, тоді як інші – більш акцентуватись на довірі і незалежності відносин. Тож, будучи у глибині душі толерантними і коректними до більш вільних і розкутих зв’язків, люди іноді можуть влаштовувати прочухана, ревнувати за звичкою, бо «всі так роблять і я так буду».

Нереалізоване сексуальне бажання у парі

Думки про те, що партнер знайде когось іншого, і ви з ним не зможете пережити бажані речі, інколи доходять навіть до параної. Насправді причиною цьому можуть бути як еротичні фантазії і тілесні бажання, так і банально потреба разом провести час, відпочити, поглибити емоційний аспект, стати більш відвертими, близькими, надійними. 

Що робити з такими ревнощами? Уявіть, що ви втратили партнера. Про що, про які непережиті з ним емоції, моменти ви будете жалкувати? Запишіть все і починайте втілювати у життя. Після проживання цих моментів страх втрати і ревнощі зменшаться.

Ревнощі можуть виникати через нереалізоване сексуальне бажання
Акції
SPA-програма «Досконалість» у студії «Аерідес»
Київ, Липська вулиця, 5
-64%
800 грн
479.0 грн
До 2 сеансів SPA-програми у «Mio.wind.massage»
Київ, Лесі Українки бульвар, 34
-44%
700 грн
499.0 грн
Показати всі
23 акцій

Нав’язливе бажання контролювати

Ревнощі можуть бути продиктовані нав’язливим бажанням контролювати свого партнера. Такі люди, як правило, схильні слідкувати і перевіряти, де знаходиться партнер, с ким спілкується, постійно хочеться заглядати в його особисті листування тощо. 

Ревнивцю подобається відчувати домінування, але не в сексуальному, а скоріше в соціальному плані. Найнеприємнішим аспектом такого типу ревнощів часто є нездатність реалізувати себе у соціальній сфері. Простіше кажучи, є великі амбіції, які не втілені у кар’єрі. При цьому партнер, якого ревнують, може відчувати цей контроль, як спробу забрати певну частку його свободи. Тут можна порадити людям, які ревнують, зосередитися на розвитку своєї особистості, самоусвідомленні, створенні покрокового плану дій щодо реалізації у соціумі.

Партнер може ревнувати через бажання до тотального контролю
Акції
До 16 занять англійською в «Ideal International»
Вся Україна
-64%
2500 грн
879.0 грн
До 16 занять англійською дітям у «Clever Land»
Львів, Куликівська вулиця, 18А
-59%
1280 грн
760.0 грн
Показати всі
4 акцій

Відсутність емоційної близькості

Люди не здатні розділити приємні переживання партнера, не відчувають, що приємно партнерові у сексі, присутня емоційна підмороженість щодо задоволення, чуттєвості, тілесності тощо. Таким ревнивцям вкрай складно відчути, що рухає партнером, фліртувати, взаємодіяти з іншими партнерами. 

Порада: спробуйте пережити через партнера його емоції, так ви розширите свій спектр переживань і станете більш приємним партнером.

Ревнощі можуть виникати через відсутність емоційної близькості
Акції
Релакс-масаж у темряві для двох у «Happy Body»
Київ, Івана Мазепи вулиця, 7
-50%
2000 грн
999.0 грн
Релакс-масаж у темряві для двох у «SlimClub»
Київ, Верхній Вал вулиця, 52
-46%
2000 грн
1149.0 грн
Показати всі
79 акцій

Низька самооцінка

Люди із низькою самооцінкою, невпевнені у собі, у своєму самовідчутті жінки або чоловіка, більш схильні ревнувати, оскільки можуть вважати себе менш привабливими або гіршими за когось; такими, від яких можуть піти заради інших. Вони завжди порівнюють себе з іншими представниками статі, свого роду конкурують зі своєю статтю, транслюючи вороже ставлення до неї. Причому людина ревнує навіть, незважаючи на сприятливе середовище, компліменти в її адресу, класне сексуальне життя тощо. На фоні таких ревнощів сексуальне бажання, звісно, притупляється. 

Порада: полюбити себе, розвивати здорову адекватну самооцінку, солідарність зі своєю статтю. Уявіть, що ви – член однієї команди, де кожна жінка чи чоловік має свої унікальні особливості, прояви, манери, світогляд, і замість того, щоб відштовхувати це, ви переймаєте і накопичуєте, дієте, як єдиний організм. Будьте добрими та підтримуйте словами і діями, створіть простір, де кожен відчуватиме себе комфортно. Звертайте увагу на розмову інших жінок, прислухайтеся до їхніх почуттів і переживань, проявляйте емпатію і розуміння, підбадьорюйте, висловлюйте захоплення, робіть компліменти. Все це допоможе побудувати зі своєю статтю міцний зв’язок.

Акції
Показати всі
34 акцій

Заздрість

Цей тип ревнощів з’являється, коли є недопережитий емоційний потенціал, нереалізовані істинні бажання, і проходить одразу щойно людина їх реалізує. До речі, спостерігається і зворотній ефект: якщо дозволити собі пережити те, що хочеться, якщо позбутися цього внутрішнього відчуття незадоволеності, виникає почуття щедрості по відношенню до переживань партнера.

Часто за ревнощами стоїть почуття заздрості
Акції
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Виграй SPA відпочинок на День Конституції у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 338
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
244 акцій

Стереотипи

Банальні стереотипи навколо сексуальності, внутрішні табу і заборони. Подумайте і розберіться в установках, які вам заважають, вивчіть історичні аспекти цих питань, звідки ці погляди прийшли у ваш світогляд – чиїми словами ви говорите? Можливо вам це казали батьки або друзі. І спробуйте зрозуміти чи це дійсно частина вашого світогляду чи вже пережиток минулого, і вам час рухатись далі.

Акції
До 12 занять фітнесом в студії «GlamShape»
Київ, Братиславська вулиця, 14Б
-49%
1050 грн
399.0 грн
До 16 занять фітнесом та стретчингом у «FitMotion»
Київ, Срібнокільська вулиця, 12
-58%
550 грн
279.0 грн
Показати всі
52 акцій

Читайте також:
✔️ Фільми про еротичні фантазії
✔️ Мастурбація як спосіб самозадоволення
✔️ Останні тренди жіночих зачісок
✔️ Як підвищити самооцінку
✔️ 7 причин зайнятися йогою
✔️ Топ захоплюючих місць Західної України
✔️ Які аналізи потрібно здавати щороку

Як перестати ревнувати, або вчимося керувати ревнощами

Хоч як би негативно ревнощі не позначались на стосунках (при неправильній взаємодії і підході), ревнувати – все ж про здорові нормальні стосунки, ніж навпаки. Це не погані почуття, вони – ваші особисті. Але у силах кожного направити їх у вірне русло, і коли ми кажемо про «перестати ревнувати» – це скоріш про навчитися ними керувати.

Варто зазначити, що ревнощі швидко не пропрацьовуються, якщо тільки це не тип, викликаний звичкою, без наявності глибинної емоційної проблеми. В інших випадках потрібно працювати певний час і, звісно, розуміти істинну причину ревнощів. Як довго триватиме «трансформація» – річ індивідуальна, але може знадобитися і півроку щоденної практики. Потрібно докласти зусиль, щоб привчити себе дивитися на ситуацію більш пікантно і зріло. У цьому допоможуть правильно підібрані техніки і практики.

Усвідомлення та опрацювання ревнощів – турбота про своє ментальне здоров'я та поштовх для розвитку особистості

Для того, щоб менше ревнувати, користуйтеся наступними порадами:

  1. Спілкуйтеся (оральна техніка). Обговорюйте свої почуття зі своїм партнером, пояснюйте що саме викликає ці емоції, знайдіть способи розв’язання проблеми, подумайте, як ви можете разом впоратися з цим відчуттям.
  2. Працюйте над довірою, адже здорові стосунки будуються саме на ній. Важливо розвивати довіру до свого партнера. Якщо є реальні підозри, поділіться ними, розкажіть один одному про свої почуття і побоювання, щоб легше зрозуміти ситуацію. Якщо сумніви безпідставні і реальних причин не довіряти немає, потрібно рефлексувати – самостійно або за допомогою спеціаліста, чи не заважає вам будувати довірливі відносини негативний травматичний досвід або установки. Можливо ви впевнені у тому, що «жінкам не можна довіряти», «всі чоловіки зраджують», «нікому не можна довіряти, тільки собі», або ж переконані, що не варті гарного ставлення від інших людей, бо самі до себе ставитесь погано.
  3. Акцентуйте увагу на своїх відносинах. Не порівнюйте себе з Кольою і Юлею, зосередьтесь на своїй парі, адже всі ми унікальні, як і наше ставлення до речей навколо.
  4. Me time. Важливо пам’ятати, що кожній людині конче потрібно мати особистий простір і час для себе. Повага до цього допоможе ревнивцям менше ревнувати.
  5. Розвивайте самооцінку і впевненість у собі. Коли ви любите і цінуєте себе, ревнощі можуть стати менш домінуючими.
  6. Практикуйте спокій. Вивчіть методи релаксації та медитації, щоб контролювати стрес і тривожність, пов’язані з ревнощами.
  7. Працюйте над відносинами. Бути щасливими і задоволеними разом – кропітка робота, яка з роками тільки посилюється. Розвивайте відносини з партнером, працюючи над спільними цілями, інтересами та відпочинком. Постійно питайте себе – що я хочу пережити з цим партнером? Для чого він мені? І не забувайте реалізовувати ці бажання.
  8. Зверніться за кваліфікованою підтримкою. Якщо ревнощі починають сильно впливати на ваші відносини, розгляньте можливість звернутися по допомогу до фахівця, сексолога. Він допоможе знайти і розібратися з причинами цього почуття.

Пам’ятайте, що ревнощі можуть бути природними, але важливо навчитися керувати ними, щоб вони не шкодили мікроклімату всередині вашої пари.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
90 акцій

Читайте також:
✔️ 23 кращих романтичних фільмів
✔️ Куди піти на побачення у Києві
✔️ Цікаві пози для різноманіття у сексі
✔️ Тренди макіяжу
✔️ Як безпечно займатися віртом
✔️ Ідеальне тіло за 13 кроків – як підготуватися до літа

Що робити якщо вас ревнують

Перш за все подумайте, чи не створили ви зі свого боку якісь обмеження для партнера, які змусили його ревнувати вас, адже будь-який контроль, залежність (взята обіцянка, заборона спілкування тощо) з часом призводять до претензій, невдоволення і прояву ревнощів у відповідь. 

Якщо вас ревнують, скеруйте ситуацію в конструктивне русло: з’ясуйте, що змушує вашого хлопця, дівчину, чоловіка або дружину ревнувати, спробуйте зрозуміти почуття і наміри ревнивця/ревнивиці, знайти компромісне вирішення причини. Це допоможе зберегти і покращити ваші відносини. 

Якщо ревнощі стають невиправданими або надто інтенсивними, можливо, вам варто розглянути консультацію у психолога або терапевта, який допоможе вам працювати над цими почуттями.

Що робити, якщо партнер вас постійно ревнує
Акції
Манікюр та педикюр з покриттям у «Lina Nails»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 27
-43%
400 грн
269.0 грн
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Показати всі
17 акцій

Фільми, в яких показано подолання ревнощів через усвідомлення і напрацювання нових форм поведінки

Фільми – один із способів побачити і розібратися з тим чи іншим запитом. Ревнивцям, які хочуть краще розібратись у собі разом з героями фільмів, зрозуміти причини своїх ревнощів та зменшити їх прояв через власну трансформацію, радимо подивитися наступні кінострічки:

  • «Новизна» 2017 (відношення до партнера як до емоційного ресурсу);
  • «Шлях самця Трахтенберга» (відношення до партнера як до емоційного ресурсу);
  • «З 5 до 7 – час коханців» (ревнощі через власну нереалізованість і ставлення до партнера як до трофею). 
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Ревнощі – звичайні емоції, які зустрічаються щодня. Вони створюють певний дискомфорт і можуть бути деструктивними, але в наших силах скерувати їх у позитивне русло. Важливо вміти відкрито і чесно обговорювати ці почуття з партнером та намагатися зрозуміти їх джерело. Конструктивна комунікація і розв’язання проблем можуть допомогти подолати негативний вплив ревнощів на відносини і підтримати їх здоровими.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *