Користь і шкода кави: шлях до здоров’я чи згубне задоволення?
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/10/polza-i-vred-kofe.jpg)
Кожен день в світі випивається близько 1 600 000 000 чашок кави☕️. А багато кавоманів взагалі важко уявляють життя без цього напою, вважаючи за краще насолоджуватися ним протягом усього дня — вранці, під час роботи, на зустрічах з друзями в затишному кафе. Однак що буде якщо випити багато кави? Як вона впливає на організм — чим шкідлива або корисна? PokuponBlogTeam розбере всі актуальні питання щодо шкоди і користі розчинних гранул і заварних зерен.
Читайте в нашому огляді:
- Яка користь кави для організму
- Чим шкідливий здоров’ю надлишок кофеїну
- Розчинна або мелена — яку каву краще пити
- Як правильно споживати каву з користю для здоров’я
Користь кави для організму
Позитивно впливає на людину навіть кавовий аромат, інспірує активне вироблення в мозку дофаміну — гормону задоволення. Ось чому від нього так швидко піднімається настрій?
Головна діюча речовина напою — кофеїн — стимулює нервову систему, покращує кровообіг, усуває сонливість, підвищує енергійність, концентрацію уваги і швидкість мислення, — за це його і люблять мільйони. Але цим позитивні властивості не обмежуються.
Кава також корисна тим, що:
- Сприяє звуженню судин головного мозку, органів шлунково-кишкового тракту і малого тазу, чим позитивно впливає на самопочуття при мігренях, низькому тиску, менструальних болях (зменшуються обсяги кров’яних виділень).
- Покращує регенерацію тканин внутрішніх органів завдяки вмісту в ньому органічних кислот. Так, згідно з дослідженням британських вчених, вживання 2 чашок напою в день знижує ризик виникнення цирозу печінки майже в два рази.
- Прискорює обмінні процеси в організмі і як результат допомагає спалювати підшкірний жир.
- Виводить зайву вологу, знімає набряклість і надає шкірі сяючий вигляд. Природні антиоксиданти, що містяться в напої — як хлорогенова кислота, тригонелін й інші — захищають протеїни, ліпіди і ДНК клітин організму від пошкоджень нестабільних вільних радикалів, уповільнюючи тим самим процес біологічного старіння. Тому багато виробників косметики додають натуральну каву в засоби для омолодження та догляду за шкірою ззовні — креми, кавові скраби, тоніки, обгортання в рамках програм SPA і корекції фігури.
- Кофеїн входить до складу більшості сучасних передтренувальних комплексів спортивного харчування не просто так, адже він: сприяє інтенсивному спалюванню калорій під час фізичних навантажень; підвищує силу і витривалість; збагачує організм магнієм і вітаміном С — необхідними для росту м’язової тканини; зменшує больові відчуття від спазмів м’язів після інтенсивних навантажень; прискорює період відновлення.
- Захищає від хвороби Альцгеймера і деменції, поширених серед людей старше 60 років. Більше 4 років досліджень вченими Інституту наукової інформації про каву (ISIC) показали, що регулярне вживання напою знижує ризик нейродегенеративних захворювань і навіть полегшує симптоми при активній стадії недуг.
- Антиоксиданти і фенольні сполуки, що містяться в кавових зернах, грають важливу роль в профілактиці раку. А кафестол (саме він відповідає за специфічний гіркуватий смак) попереджає розвиток діабету другого типу.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/10/infografika-kofe-ukr-1024x534.jpg)
Чим шкідливий надлишок кофеїну
Як і будь-який інший продукт, кава перестає бути корисною при надмірному, неправильному з точки зору часу споживанні і низької якості продукту.
Не беріть приклад з тих, хто намагається привести до тями розхитані нерви, недосипання і хронічну втому «літрами бадьорості». Накопичуючись, кавова енергія виснажує центральну нервову систему і провокує неврози.
Передозування кави також:
- Шкодить печінці. Не встигаючи розщеплювати мікроелементи і активні речовини, що містяться в ній, багатофункціональний орган відчуває перевантаження і страждає інтоксикацією.
- Призводить до гальмування метаболізму глюкози (основного джерела енергії), особливо якщо напій вживається в поєднанні з жирною їжею, або на порожній шлунок вранці — такий тандем шкодить підшлунковій залозі.
- Істотно підвищує рівень холестерину в крові, що погано позначається на стані судин.
- Порушує водний баланс в організмі, уповільнюючи засвоюваність рідини. Це може призвести до зневоднення і розладів роботи шлунково-кишкового тракту.
- Висока концентрація кофеїну в організмі під час занять спортом перевантажує центральну нервову систему, що може «відгукнутися» серйозними наслідками.
- Провокує надмірне виділення жовчі. Організм не справляється і відправляє надлишок «на зберігання» в жовчний міхур, де рідина густіє і застоюється, і може призвести до різних захворювань шлунка та інших органів шлунково-кишкового тракту. Для профілактики підвищеного жовчовиділення важливо не пити каву на порожній шлунок з ранку — необхідно в обов’язковому порядку добре поснідати.
Запам’ятайте: каву шкідливо пити у великих кількостях! Щоб мінімізувати негативний вплив, дотримуйтеся загальноприйнятої норми в день — 400 мг або не більше трьох чашок ☕️☕️☕️.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/09/pereyzbytok-kofeyna.jpg)
Читайте також:
✔️Як знизити холестерин
✔️Глютен: міфи і правда про шкоду і користь
✔️Як підвищити низький гемоглобін
✔️Аналізи на вітаміни і мікроелементи
Протипоказання кави
Для ослабленого хворобою організму, кава подібна до отрути. Потрібно бути вкрай акуратним з цим напоєм, або взагалі відмовитися від його вживання, людям з наступними діагнозами:
- Підвищений тиск (гіпертонія).
- Порушення кровообігу в судинах головного мозку і серця.
- Аритмія.
- Черепно-мозкові травми.
- Глаукома.
- Варикоз (розширення вен).
- Тромбофлебіт, атеросклероз, аневризми.
- Артрит, ревматизм.
Небажано вживати каву дітям і підліткам. У ранньому і пубертатному (під час статевого дозрівання) віці нервова система ще не до кінця сформована, і кофеїн може негативно позначатися на емоційному стані дитини. Регулярні перепади — від підвищеної активності до повної апатії — здатні спровокувати сильні неврози, тривожність і навіть депресію. Тому до 14 років краще не пити його взагалі.
Багатьом подобається ірландська кава, з коньяком або іншим міцним алкоголем. На ділі ж від такого поєднання підвищується артеріальний тиск, частішає пульс і руйнуються стінки судин — очевидна шкода для серця.
Протипоказання при вагітності
Вкрай не рекомендується вживати кавовий напій жінкам під час вагітності. У великих кількостях він вимиває з організму кальцій, роблячи кістки ламкими і створює дефіцит будівельного матеріалу для плода в утробі — дитина може народиться з недостатньою вагою. Не менш небезпечне для майбутньої дитини і звуження судин у матері під впливом кофеїну. Як результат, знижується рівень кисню в плаценті, провокуючи можливу патологію внутрішньоутробного розвитку.
Майбутнім мамам краще взагалі відмовитися від кави (особливо в перший триместр). Якщо ж не втриматися як хочеться — можна пити не більше 1 чашки в день, розбавляючи молоком, або замінити напоєм з цикорію або ячмінною кавою — дуже близькими до смаку, але впливачими на організм набагато м’якше, завдяки відсутності кофеїну. Але і у них є протипоказання: цикорій не можна вживати при варикозному розширенні вен, жовчнокам’яної хвороби і алергікам, а ячмінь — при непереносимості глютену і діабеті (з дозволу лікаря).
Читайте також: Коли і як робити тест на вагітність для точного результату
Розчинна або мелена — яку каву краще пити?
Щоб зрозуміти яку каву краще пити — натуральну або розчину «недорогу з найближчого магазину» — досить розібратися яка як виготовляється.
Мелена кава виробляється «по-старому» — свіжі зерна обсмажують і перемелюють, забезпечуючи натуральний смак, аромат і найголовніше — склад. Зерна розчинного напою обсмажують, подрібнюють, обробляють гарячою водою і висушують. Далі за допомогою розпилення гарячого повітря їх перетворюють в порошок і заморожують (сублімація) і поміщають в вакуум для випаровування залишкової вологи. Іноді перед останнім етапом суміш гранулюють, щоб вона в підсумку швидше розчинялася і заварювалася в окропі.
Очевидно, що натуральна зернова кава, перемелена і зварена в турці або кавомашині, принесе набагато більше задоволення, ніж залитий окропом кавовий розчин. Щоб конкурувати за смаковими якостями, виробники розчинної додають в неї різні чужорідні домішки, що становлять нерідко до 85% кінцевого продукту, такі як: ячмінь, злаки, лушпиння кавових зерен, жолудевий порошок, ароматизатори і стабілізатори. Зрозуміло, від такого продукту організму буде більше шкоди, ніж користі.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/09/rastvorymyj-kofe-1024x586.jpg)
Можливо, ви чули що розчинна кава — не бадьорить. Так ось — це абсолютна правда! Під час підготовки сировини до виробництва зерна очищають від оболонки, що містить максимальний запас кофеїну, і в підсумковому продукті його значно менше необхідного, щоб заряджати організм. Замість цього він перенасичений теоброміном, який навпаки розширює судини, провокуючи сонливість.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/09/teobromyn-1024x640.jpg)
Однак варто зазначити, що натуральна кава навіть без цукру, калорійніша розчинної — 5 ккал проти 2 ккал на одну чашку — і містить кафестол — ту саму речовину, яка негативно впливає на вміст холестерину в крові. Не обов’язково переходити на розчинну каву, якщо у вас з цим проблеми: відокремити масла з кафестолом в напої допоможе паперовий фільтр або кавомашина.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/09/kofemashyna.jpg)
І пару слів про зелену каву. Багато хто говорить про її чудотворні здібності до жироспалювання і оздоровлення організму. Так ось дослідження це не підтверджують. Така кава точно корисніша розчинної, але виключення термічної обробки зерен, як основної відмінності від меленого аналога, на практиці лише роблять смак і аромат більш м’якими.
Як правильно споживати каву з користю для здоров’я
Давайте ж підсумуємо, як і скільки можна пити кави, щоб отримувати не тільки смаковий екстаз, а й корисні властивості напою.
- Можна пити не більше 3-4 чашок в день — відповідно до стандартів Європейського управління з безпеки харчових продуктів EFSA безпечна добова норма кофеїну для однієї людини — до 400 мг. Наприклад, в одній чашці фільтрованого американо приблизно 70 мг кофеїну.
- Не можна пити на порожній шлунок. Як вже говорилося вище, напій провокує сильне виділення жовчі (шлункового соку). Отже, якщо в шлунку порожньо, замість їжі кислота починає роз’їдати стінки шлунка, що призводить до виразок і інших захворювань шлунково-кишкового тракту.
- Також не можна пити каву на ніч. Хоч би якою великою не була спокуса задоволення від улюбленого напою перед сном — це може стати причиною безсоння, що при перевтомі тільки погіршить становище. Оптимальний час, щоб пити каву — 10:00-12:00 та 14:00-17:00.
- Якщо дійсно дбаєте про своє здоров’я і вважаєте за краще якісний продукт, вибирайте натуральну мелену каву з доставкою та кешбеком від Покупон.
![](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/09/kofe-s-polzoj-dlia-zdorovia.jpg)
Читайте також:
✔️Як варити каву в турці
✔️Як вибрати кавоварку та кавомашину
✔️Як зробити латте і капучіно вдома
А яку каву любите ви, і скільки чашок випиваєте за день? Діліться в коментарях і задавайте питання — з радістю відповімо на кожне!
Читала разные статьи и как бы знаю, что в умеренных количествах кофе не вреден, но все равно лучше перейти на крепкий черный чай. В этом мире не вредное – это только чистая проверенная вода наверное и то смотря сколько ее пить. Всему нужна мера.