Користь і шкода кави: шлях до здоров’я чи згубне задоволення?

Кожен день в світі випивається близько 1 600 000 000 чашок кави☕️. А багато кавоманів взагалі важко уявляють життя без цього напою, вважаючи за краще насолоджуватися ним протягом усього дня — вранці, під час роботи, на зустрічах з друзями в затишному кафе. Однак що буде якщо випити багато кави? Як вона впливає на організм — чим шкідлива або корисна? PokuponBlogTeam розбере всі актуальні питання щодо шкоди і користі розчинних гранул і заварних зерен.

Читайте в нашому огляді:

Користь кави для організму

Позитивно впливає на людину навіть кавовий аромат, інспірує активне вироблення в мозку дофаміну — гормону задоволення. Ось чому від нього так швидко піднімається настрій?

Головна діюча речовина напою — кофеїн — стимулює нервову систему, покращує кровообіг, усуває сонливість, підвищує енергійність, концентрацію уваги і швидкість мислення, — за це його і люблять мільйони. Але цим позитивні властивості не обмежуються.

Кава також корисна тим, що:

  • Сприяє звуженню судин головного мозку, органів шлунково-кишкового тракту і малого тазу, чим позитивно впливає на самопочуття при мігренях, низькому тиску, менструальних болях (зменшуються обсяги кров’яних виділень).
  • Покращує регенерацію тканин внутрішніх органів завдяки вмісту в ньому органічних кислот. Так, згідно з дослідженням британських вчених, вживання 2 чашок напою в день знижує ризик виникнення цирозу печінки майже в два рази.
  • Прискорює обмінні процеси в організмі і як результат допомагає спалювати підшкірний жир.
  • Виводить зайву вологу, знімає набряклість і надає шкірі сяючий вигляд. Природні антиоксиданти, що містяться в напої — як хлорогенова кислота, тригонелін й інші — захищають протеїни, ліпіди і ДНК клітин організму від пошкоджень нестабільних вільних радикалів, уповільнюючи тим самим процес біологічного старіння. Тому багато виробників косметики додають натуральну каву в засоби для омолодження та догляду за шкірою ззовні — креми, кавові скраби, тоніки, обгортання в рамках програм SPA і корекції фігури.
  • Кофеїн входить до складу більшості сучасних передтренувальних комплексів спортивного харчування не просто так, адже він: сприяє інтенсивному спалюванню калорій під час фізичних навантажень; підвищує силу і витривалість; збагачує організм магнієм і вітаміном С — необхідними для росту м’язової тканини; зменшує больові відчуття від спазмів м’язів після інтенсивних навантажень; прискорює період відновлення.
  • Захищає від хвороби Альцгеймера і деменції, поширених серед людей старше 60 років. Більше 4 років досліджень вченими Інституту наукової інформації про каву (ISIC) показали, що регулярне вживання напою знижує ризик нейродегенеративних захворювань і навіть полегшує симптоми при активній стадії недуг.
  • Антиоксиданти і фенольні сполуки, що містяться в кавових зернах, грають важливу роль в профілактиці раку. А кафестол (саме він відповідає за специфічний гіркуватий смак) попереджає розвиток діабету другого типу.

Чим шкідливий надлишок кофеїну

Як і будь-який інший продукт, кава перестає бути корисною при надмірному, неправильному з точки зору часу споживанні і низької якості продукту.
Не беріть приклад з тих, хто намагається привести до тями розхитані нерви, недосипання і хронічну втому «літрами бадьорості». Накопичуючись, кавова енергія виснажує центральну нервову систему і провокує неврози.

Передозування кави також:

  • Шкодить печінці. Не встигаючи розщеплювати мікроелементи і активні речовини, що містяться в ній, багатофункціональний орган відчуває перевантаження і страждає інтоксикацією.
  • Призводить до гальмування метаболізму глюкози (основного джерела енергії), особливо якщо напій вживається в поєднанні з жирною їжею, або на порожній шлунок вранці — такий тандем шкодить підшлунковій залозі.
  • Істотно підвищує рівень холестерину в крові, що погано позначається на стані судин.
  • Порушує водний баланс в організмі, уповільнюючи засвоюваність рідини. Це може призвести до зневоднення і розладів роботи шлунково-кишкового тракту.
  • Висока концентрація кофеїну в організмі під час занять спортом перевантажує центральну нервову систему, що може «відгукнутися» серйозними наслідками.
  • Провокує надмірне виділення жовчі. Організм не справляється і відправляє надлишок «на зберігання» в жовчний міхур, де рідина густіє і застоюється, і може призвести до різних захворювань шлунка та інших органів шлунково-кишкового тракту. Для профілактики підвищеного жовчовиділення важливо не пити каву на порожній шлунок з ранку — необхідно в обов’язковому порядку добре поснідати.

Запам’ятайте: каву шкідливо пити у великих кількостях! Щоб мінімізувати негативний вплив, дотримуйтеся загальноприйнятої норми в день — 400 мг або не більше трьох чашок ☕️☕️☕️.

Читайте також:
✔️Як знизити холестерин
✔️Глютен: міфи і правда про шкоду і користь
✔️Як підвищити низький гемоглобін
✔️Аналізи на вітаміни і мікроелементи

Протипоказання кави

Для ослабленого хворобою організму, кава подібна до отрути. Потрібно бути вкрай акуратним з цим напоєм, або взагалі відмовитися від його вживання, людям з наступними діагнозами:

  • Підвищений тиск (гіпертонія).
  • Порушення кровообігу в судинах головного мозку і серця.
  • Аритмія.
  • Черепно-мозкові травми.
  • Глаукома.
  • Варикоз (розширення вен).
  • Тромбофлебіт, атеросклероз, аневризми.
  • Артрит, ревматизм.

Небажано вживати каву дітям і підліткам. У ранньому і пубертатному (під час статевого дозрівання) віці нервова система ще не до кінця сформована, і кофеїн може негативно позначатися на емоційному стані дитини. Регулярні перепади — від підвищеної активності до повної апатії — здатні спровокувати сильні неврози, тривожність і навіть депресію. Тому до 14 років краще не пити його взагалі.

Багатьом подобається ірландська кава, з коньяком або іншим міцним алкоголем. На ділі ж від такого поєднання підвищується артеріальний тиск, частішає пульс і руйнуються стінки судин — очевидна шкода для серця.

Протипоказання при вагітності

Вкрай не рекомендується вживати кавовий напій жінкам під час вагітності. У великих кількостях він вимиває з організму кальцій, роблячи кістки ламкими і створює дефіцит будівельного матеріалу для плода в утробі — дитина може народиться з недостатньою вагою. Не менш небезпечне для майбутньої дитини і звуження судин у матері під впливом кофеїну. Як результат, знижується рівень кисню в плаценті, провокуючи можливу патологію внутрішньоутробного розвитку.

Майбутнім мамам краще взагалі відмовитися від кави (особливо в перший триместр). Якщо ж не втриматися як хочеться — можна пити не більше 1 чашки в день, розбавляючи молоком, або замінити напоєм з цикорію або ячмінною кавою — дуже близькими до смаку, але впливачими на організм набагато м’якше, завдяки відсутності кофеїну. Але і у них є протипоказання: цикорій не можна вживати при варикозному розширенні вен, жовчнокам’яної хвороби і алергікам, а ячмінь — при непереносимості глютену і діабеті (з дозволу лікаря).

Читайте також: Коли і як робити тест на вагітність для точного результату

Розчинна або мелена — яку каву краще пити?

Щоб зрозуміти яку каву краще пити — натуральну або розчину «недорогу з найближчого магазину» — досить розібратися яка як виготовляється.

Мелена кава виробляється «по-старому» — свіжі зерна обсмажують і перемелюють, забезпечуючи натуральний смак, аромат і найголовніше — склад. Зерна розчинного напою обсмажують, подрібнюють, обробляють гарячою водою і висушують. Далі за допомогою розпилення гарячого повітря їх перетворюють в порошок і заморожують (сублімація) і поміщають в вакуум для випаровування залишкової вологи. Іноді перед останнім етапом суміш гранулюють, щоб вона в підсумку швидше розчинялася і заварювалася в окропі.

Очевидно, що натуральна зернова кава, перемелена і зварена в турці або кавомашині, принесе набагато більше задоволення, ніж залитий окропом кавовий розчин. Щоб конкурувати за смаковими якостями, виробники розчинної додають в неї різні чужорідні домішки, що становлять нерідко до 85% кінцевого продукту, такі як: ячмінь, злаки, лушпиння кавових зерен, жолудевий порошок, ароматизатори і стабілізатори. Зрозуміло, від такого продукту організму буде більше шкоди, ніж користі.

Можливо, ви чули що розчинна кава — не бадьорить. Так ось — це абсолютна правда! Під час підготовки сировини до виробництва зерна очищають від оболонки, що містить максимальний запас кофеїну, і в підсумковому продукті його значно менше необхідного, щоб заряджати організм. Замість цього він перенасичений теоброміном, який навпаки розширює судини, провокуючи сонливість.

Однак варто зазначити, що натуральна кава навіть без цукру, калорійніша розчинної — 5 ккал проти 2 ккал на одну чашку — і містить кафестол — ту саму речовину, яка негативно впливає на вміст холестерину в крові. Не обов’язково переходити на розчинну каву, якщо у вас з цим проблеми: відокремити масла з кафестолом в напої допоможе паперовий фільтр або кавомашина.

І пару слів про зелену каву. Багато хто говорить про її чудотворні здібності до жироспалювання і оздоровлення організму. Так ось дослідження це не підтверджують. Така кава точно корисніша розчинної, але виключення термічної обробки зерен, як основної відмінності від меленого аналога, на практиці лише роблять смак і аромат більш м’якими.

Як правильно споживати каву з користю для здоров’я

Давайте ж підсумуємо, як і скільки можна пити кави, щоб отримувати не тільки смаковий екстаз, а й корисні властивості напою.

  • Можна пити не більше 3-4 чашок в день — відповідно до стандартів Європейського управління з безпеки харчових продуктів EFSA безпечна добова норма кофеїну для однієї людини — до 400 мг. Наприклад, в одній чашці фільтрованого американо приблизно 70 мг кофеїну.
  • Не можна пити на порожній шлунок. Як вже говорилося вище, напій провокує сильне виділення жовчі (шлункового соку). Отже, якщо в шлунку порожньо, замість їжі кислота починає роз’їдати стінки шлунка, що призводить до виразок і інших захворювань шлунково-кишкового тракту.
  • Також не можна пити каву на ніч. Хоч би якою великою не була спокуса задоволення від улюбленого напою перед сном — це може стати причиною безсоння, що при перевтомі тільки погіршить становище. Оптимальний час, щоб пити каву — 10:00-12:00 та 14:00-17:00.
  • Якщо дійсно дбаєте про своє здоров’я і вважаєте за краще якісний продукт, вибирайте натуральну мелену каву з доставкою та кешбеком від Покупон.

Читайте також:
✔️Як варити каву в турці
✔️Як вибрати кавоварку та кавомашину
✔️Як зробити латте і капучіно вдома

А яку каву любите ви, і скільки чашок випиваєте за день? Діліться в коментарях і задавайте питання — з радістю відповімо на кожне!

1 коментар
  • Саша

    Читала разные статьи и как бы знаю, что в умеренных количествах кофе не вреден, но все равно лучше перейти на крепкий черный чай. В этом мире не вредное – это только чистая проверенная вода наверное и то смотря сколько ее пить. Всему нужна мера.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *