Острів Джарилгач: де і як відпочивати на «українських Мальдівах»

Джарилгач незмінно веде в топах обов’язкових до відвідування природних пам’яток України. І не дивно! Первозданна краса дикої природи, майже повна відсутність цивілізації, яскраве синє море – ці компоненти роблять острів Джарилгач локацією з категорії must see. Вже палаєте бажанням побачити його на власні очі? #PokuponBlogTeam розповість, чи варто їхати на Джарилгач (спойлер: обов’язково!), що там подивитися, чим зайнятися, де зупинитися і до чого бути готовим.

Мандрівники, не проходьте повз супер-пропозицій відпочинку в кращих готелях біля моря та захоплюючих екскурсійних турів зі знижками Покупону до 60%!

Цікаві факти про острів Джарилгач

Острів Джарилгач нерідко називають «українськими Мальдівами», а затяті мандрівники скорочують його назву до короткого і лаконічного Джа. Для початку розберемося, де він знаходиться. Його місце розташування – на півдні Херсонської області. Острів відноситься до чорноморської акваторії, з півночі омивається Джарилгацькою затокою, з півдня – Каркинітською.

Тут майже немає туристичної інфраструктури, до острова нелегко дістатися, проте він неймовірно популярний серед любителів дикого відпочинку.

У чому особливість о. Джарилгач і за що його так полюбляють фанати екотуризму? Ловіть цікаві факти про цю дивовижну природну пам’ятку:

  • Острів Джарилгач – найбільший за площею і другий за довжиною в Україні (пальма першості у Тендрівської коси). Його площа становить 62 квадратних кілометри, тобто приблизно 6-10 футбольних полів.
  • Незважаючи на віддалену схожість з блакитними берегами Мальдів, Джа і по клімату, і по ландшафтам мало чим відрізняється від приморських степів Херсонської, Миколаївської та Одеської областей. Встелений пісками, глиною і солончаками острів місцями сильно змахує на пустелю, оточену морською водою. Крім прибережної пляжної зони тут є ще степова і солончакова.

Острів Джарилгач відомий ще з глибокої давнини: про нього писали Геродот і Птолемей, схожий на нього острів згадував в «Одіссеї» Гомер, а в XIV-XV століттях його добре знали італійські мореплавці.

  • Іноді Джарилгач чудесним (насправді, цілком природним!) чином перетворюється з острова на півострів. Для такої метаморфози потрібно небагато: посушливе літо і сильні відливи, які оголюють вузький перешийок між селом Лазурне і крайнім краєм острова.
  • На території острова в 2009 році було засновано Джарилгацький національний природний парк: в нього входить близько 200 солоних лиманних озер. Ще на Джа є джерела з прохолодною питною водою, і найвідоміший знаходиться поруч зі старовинним маяком.

На старовинних італійських навігаційних картах острів значився під назвою «Insula Rossa», що перекладається як «Червоний острів». Відоме нам найменування – Джарилгач – має тюркське походження і означає «Випалений ліс».

  • Незважаючи на те, що Джарилгач на перший погляд може видатися надто спекотним і сухим, на ньому водиться чимало тварин, птахів, рептилій і комах, багато з яких занесені до Червоної книги. Якщо пощастить, на острові можна зустріти дикого кабана, єнотовидного собаку, лисицю, муфлона, рожевого пелікана, жовту чаплю. У місцевих водах плескаються цілих три різновиди дельфінів: афаліни, білобочки і азовки. Флора тут теж багата – понад 500 видів рослин!
  • Місцевим повітрям в буквальному сенсі можна лікуватися: воно насичене випарами цілющих трав, вкрай корисними бромом, йодом і фтором, які виділяються водами лиманів. А що вже казати про бруд солончакових озер, якими лікують багато хвороб і зміцнюють імунітет! 

Читайте також: 
Що подивитись у заповіднику Асканії-Новій
Найцікавіші тури та екскурсії Україною
Замовляйте тури по Україні зі знижками Покупону до 50%  

Що можна побачити і чим зайнятися

Покупатися в морі

Купання в чистій морській воді – це головна мета тих, хто їде на острів Джарилгач. Берег тут невеликий, з м’яким білим пісочком, який і надає хвилям дивовижний блакитний відтінок, що нагадує про Мальдіви. Сезон купання на Джа починається з весни: в травні температура води може перевищувати 20 градусів, а в липні піднімається навіть вище +30 градусів тепла. Спокійніше і мілкіше море на північному березі, з південного боку острова глибина більша, є хвилі і іноді приходить холодна течія.

Зависнути на кілька днів з наметом

Острів Джарилгач – місце номер один для відпочинку дикуном в Україні. Якщо хочете в повній мірі насолодитися місцевими красотами і відчути справжнє єднання з природою, приїжджайте сюди хоча б на пару днів з наметом і спальником. Відгуки туристів підказують, що Джа розкривається на 100%, тільки якщо приїхати сюди з ночівлею. Так ви зможете зловити ті моменти, коли острів звільняється від пляжників, – зазвичай це час до 10 ранку і після 17 вечора. У ці години тут запановує тиша і спокій, не палить сонце, вода стає чистою і прозорою… Інакше кажучи, тільки у вільний від напливу людей час ви зможете зрозуміти, чим прекрасна дика природа острова.

Подивитись на маяки

Здавалося б, Джарилгач – те саме місце, в якому не повинно бути слідів людської діяльності. Однак навіть тут є пам’ятки, створені аж ніяк не природою. Джарилгацький маяк – один з найвідоміших маяків Чорного моря. Він був побудований в 1902 році, його висота – 24,4 метра, а світло видно за 14,8 миль. За деякими відомостями, до проектування доклав руку сам Ейфель (або, у всякому разі, його учень). Маяк є пам’ятником культури і підноситься над найжвавішим місцем на Джа. Під ним ви знайдете причал, літні кафешки, кемпінг, а в 50 метрах – ще один маяк, тільки відносно новий, зведений в 1997 році.

Порибалити

Дикий відпочинок на морі відмінно поєднується з риболовлею. На Джа можна половити рибку – причому вудку можна закинути як у море, так і в одне з солоних озер. Шанувальники рибної ловлі, які регулярно їздять на Джарилгач, розповідають, що в цих місцях відмінно ловиться бичок, камбала, пеленгас. Тож якщо вам до душі риболовля, не забудьте захопити з собою снасті та казанок для юшки.

Влаштувати прогулянку сафарі

Коли вам набридне засмагати, купатися і ліниво лежати в гамаку, сміливо вирушайте вглиб острова. У степовій смузі Джа починається справжня африканська савана, яку обов’язково варто побачити своїми очима. Прогулянка по острову – це унікальна можливість подивитися на оленів, диких кабанів, муфлонів та інших степових тварин в умовах дикої природи. Озброюйтеся фотоапаратом або смартфоном – і вперед, шукати звіряток!

Читайте також: Рожеві озера півдня України

Зайнятись дайвінгом

Прозора вода так і манить пірнути глибше і познайомитися з чудесами морського світу. Одна з найпопулярніших і захоплюючих розваг на острові Джарилгач – дайвінг. Занурення з необхідним спорядженням і відеозйомкою обійдеться вам приблизно в 1400 грн і залишить масу незабутніх вражень. Ми впевнені, така пригода вам дуже сподобається і, швидше за все, ви навіть захочете повторити цей досвід. Не проблема! Шукайте пропозиції по дайвінгу на Покупоні і занурюйтесь у водні глибини зі знижками до 45%.

Покататися на байдарці, катамарані, катері

Острів Джарилгач – незмінно улюблений пункт всіх, хто любить подорожувати водою. Романтична прогулянка на катері або водний похід на байдарках, міні-подорож на катамарані – вибирайте, що вам більше до смаку. Чимало турфірм, які спеціалізуються на активному відпочинку, пропонують захоплюючі маршрути уздовж острова Джарилгач: наприклад, можна на байдарках подолати відстань від Лазурного до Скадовська, дорогою обігнувши дикі берега Джа. В середньому така пригода обійдеться вам в 4-5 тисяч гривень, в цю вартість зазвичай включається проїзд, оренда плавальних засобів, перекуси, інструктаж і ночівля в кемпінгу.

Дивіться відео, яке розповість про особливості відпочинку на о. Джарилгач в сезон 2021:

Читайте також: Пляжі Скадовська

Де зупинитися

Вибір місця для відпочинку безпосередньо залежить від того, як надовго ви приїхали, яким умовам віддаєте перевагу, чи потрібен вам максимальний комфорт або є бажання зупинитися «дикуном».

Ті, хто хоче провести на Джа більше одного дня, можуть заселитися в кемпінг. Можна вибрати будиночки з мінімальним набором зручностей (ліжка і вуличний туалет) – ціна за оренду становить приблизно 700-1000 грн/доба. Також є можливість зупинитися на ніч в бунгало (найвідоміше – «У Гавриловича»), орендувати намет або місце для своєї власної.

Для любителів комфорту є оренда житла в одному з найближчих курортних селищ: в Лазурному, Скадовську та Залізному Порті. Вибирайте відповідний готель і бронюйте комфортабельний номер зі знижкою Покупону до 60%.

Еліт

База відпочинку «Еліт» розташована в селищі Лазурне. Цінителі комфортного відпочинку оцінять ортопедичні матраци та кондиціонери в номерах, смачну їжу в їдальні, великий відкритий басейн і можливість повалятися собі на втіху на шезлонгах.

З сертифікатом Покупону за 1349 грн замість 1800 грн ви отримаєте:

  • 3 дні проживання для двох в двомісному номері.
  • Сніданок і обід.
  • Плавання в басейні.
  • Wi-Fi.
  • Місце на приватній парковці. 

Мармарис

Парк-готель «Мармарис» – це ідеальне місце для вашої відпустки. На території комплексу росте понад 500 хвойних рослин, які надають повітрю особливий аромат і цілющі властивості. Максимум релаксу забезпечать два великих басейни, лаунж-бар на даху з видом на Скадовськ та вишукані страви готельного ресторану.

З сертифікатом Покупону за 1539 грн замість 2200 грн ви отримаєте:

  • 3 дні відпочинку для двох в номері стандарт 2-місний з додатковим дитячим місцем.
  • Сніданок «шведський стіл» для кожного (сніданки для дітей на додаткових місцях оплачуються додатково – 100 грн).
  • Плавання в 4 басейнах (два великих плавальних і два дитячих).
  • Захоплююче дозвілля в аквапарку на території готелю.
  • Релакс в зонах відпочинку.
  • Велика дитяча площадка.
  • Відпочинок на спортивному майданчику: воркаут, футбол, баскетбол, настільний теніс.
  • Зони Wi-Fi (стійка реєстрації, літні ресторани, зони біля басейнів).
  • Можливість продовжити відпочинок за бюджетною ціною, підсумувавши сертифікати.

Orange

База відпочинку «Orange» – затишний комплекс в Залізному Порті, де можна не просто зупинитися на пару днів, але і повноцінно розслабитися. Тим більше, що все необхідне для релаксу тут є: комфортабельні номери, басейни, шезлонги, дитячий майданчик і інтернет.

З сертифікатом Покупону за 2080 грн замість 2600 грн ви отримаєте:

  • 3 дні проживання для двох в номері напівлюкс, але можна і довше, якщо підсумувати сертифікати.
  • Відпочинок в басейні і на шезлонгах.
  • Для наймолодших – дозвілля на дитячому майданчику.
  • Батут та спортивні тренажери.
  • Місце на приватній парковці.
  • Користування мангалом і альтанками.
  • Wi-Fi.

Читайте також: Що подивитись в Залізному Порті

Алексіс

Пансіонат «Алексіс» знаходиться в Залізному Порті. Комплекс може похвалитися упорядкованою озелененою територією, зручними номерами, а також комфортними зонами відпочинку на вулиці. Місце створено для спокійного розміреного відпочинку, потішить затишком і ідеальним співвідношенням ціни і якості.

З сертифікатом Покупону за 1260 грн замість 1800 грн ви отримаєте:

  • 3 дні відпочинку для двох в номері стандарт.
  • Wi-Fi на території пансіонату.

Як дістатися острова Джарилгач

Острова Джарилгач дістатися не так вже й просто. Однак є кілька варіантів маршруту, з яких можна вибрати найбільш зручний.

Маршрут до Джа зручніше починати з Херсона – сюди ви можете дістатися з будь-якого міста України потягом або автобусом. Далі можете маршруткою або автівкою вирушити в один з найближчих до острова населених пунктів: Лазурне, Скадовськ, Залізний Порт. На мапі можна подивитися, як розташовані ці курорти відносно острова Джарилгач.

Відстань між Херсоном і Скадовськом – 98,9 км

У Скадовську з Центрального причалу на Джарилгач ходить теплохід (ОМ-103, ОМ-104), переправа в обидві сторони для дорослого – 200 грн, для дитини від 5 до 10 років – 100 грн. Також ви можете замовити приватний катер, яхту, човен і дістатися острова без прив’язки до чіткого графіку та ще й прогулянку морем влаштувати. Щоправда, слід враховувати, що за поїздку на катері доведеться викласти від 1500 грн. Домовитися про оренду швидкісного катера можна на причалі поблизу від заводу «Чумак», відправлення зазвичай відбувається з причалу №383л (Любительський причал).

Від Херсона до Лазурного – 99,9 км

Острова Джарилгач можна дістатися також з Лазурного, ціна проїзду на човні стартує від 25 грн. Вартість визначає місце висадки: за мінімальну суму вас довезуть до Джарилгацької коси, а якщо заплатите більше, то забезпечите собі висадку на косі Глибокій, де зосереджене цивілізоване життя острова. Є ще один спосіб дістатися до Джа, але він для екстремалів – «пішки» з Лазурного. Протока між селищем і островом дуже невелика і під час відливів в спекотну літню погоду нерідко дрібніє, а то і взагалі міліє. Крізь мілководдя цілком реально дійти до острова вбрід. Однак навіть спортивним туристам з досвідом варто бути обережними: незважаючи на відсутність глибини, течія в цьому місці досить потужна, і не в кожного вистачить сил з нею впоратися.

Також на човні Джа можна дістатися з Залізного Порту і з села Приморське. Ці пункти знаходяться далі від острова, ніж Лазурне і Скадовськ, тому їх рідше вибирають в якості відправної точки маршруту.

Пам’ятка туристу

Відпочинок на острові Джарилгач не залишить вас байдужими, але, як і скрізь, тут є свої особливості. Їх важливо врахувати, якщо ви не хочете, щоб якісь несподіванки зіпсували вашу поїздку.

Отже, до чого потрібно бути готовим і що брати з собою, збираючись на Джарилгач:

  • До людей. У тих місцях острова, де розвинена інфраструктура, вам не вдасться усамітнитися. Коса Глибока – найжвавіше місце на Джа, в сезон сюди приїжджає багато людей, днем ​​тут може бути шумно і навіть брудно. Набагато спокійніше і чистіше на маяках і в бік коси Джарилгацької.
  • До медуз. Часом – найчастіше ближче до кінця липня – південне узбережжя острова атакують медузи в великих кількостях, і купатися в такі періоди, зазвичай, просто не реально. Будьте готові, що жалячі плавучі желешки можуть серйозно зіпсувати вам відпочинок.
  • До комах. Тут зрозуміло: дикий відпочинок на те й дикий, що без втручання природи не обійтися. Тут воно проявляється у вигляді набридливої ​​мошкари, якої буває іноді дуже багато. І комари – без них нікуди.

Обов’язково візьміть з собою репеленти для захисту від комарів і інших комах, якщо не хочете потім цілими днями розчісувати сліди укусів.

  • До великої кількості сонця. Острів Джарилгач не може похвалитися деревами і кущами, в яких можна сховатися від сонячних променів. В обідню пору найкраще залишатися під навісами в кемпінгу, сидіти в наметі і не забувати про засоби захисту: головні убори і сонцезахисні креми з високим SPF-фактором.

Читайте також: Перша допомога при сонячному опіку

  • До специфічного запаху. Не всім, але деяким може прийтись не до вподоби аромат водоростей, які у великих кількостях накопичуються в затоках. Втім, до запаху легко можна звикнути, особливо якщо нагадувати собі про те, що він корисний для здоров’я завдяки насиченості йодом.
  • До нестачі прісної води в західній частині острова. Якщо ви вирішили зупинитися на західній стороні, будьте готові, що вам доведеться мати з собою запаси води. Джерела на Джа є, але від західного краю коси до найближчого джерела йти 41 км, в той час як відстань між джерелом біля маяка та Південним пляжем – всього 13 км.
  • До диких тварин. Джа – вотчина звірів, птахів, комах і рептилій. Дикі кабани можуть зазіхнути на ваші запаси їжі, тому краще ховати їх у герметичні бокси і підвішувати вище над землею. У степовій зоні острова водяться змії і павуки, тож якщо ви хочете вирушити в піший похід, приготуйте високе взуття, наприклад, гумові чоботи. Гумові чоботи врятують вас не тільки від змій і комах, а й від неприємних відчуттів під час прогулянки. Солончаковий рельєф, глибокі заводні – з ними краще не мати справи босоніж, пожалійте свої ноги.

Нагадуємо: острів Джарилгач є заповідною зоною, і тут заборонено розводити відкрите вогнище. Якщо у вас в планах проживання в наметі, не забудьте прихопити з собою пальник і газові балони.

  • До майже повної відсутності зв’язку. Покриття працює в районі причалів: на косі Глибокій, біля маяків і на крайній західній точці коси біля Лазурного. Wi-Fi можна знайти лише на косі Глибокій. В інших місцях на гарний зв’язок особливо не сподівайтеся.
  • До погодних несподіванок. Погода на Джа іноді буває непередбачуваною: ось світить сонечко, а потім – раз! – і налетів шторм. Збираючись на острів, не забудьте про одяг з довгим рукавом, куртки і дощовики. На всякий пожежний :)

Читайте також: 
Куди поїхати на море в Україні
Що взяти на море

А ви вже бували на острові Джарилгач? Або поки тільки плануєте? Діліться планами і враженнями в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *