Рожеві озера півдня України: незвичайні водойми з цілющими властивостями

Лемурійське і Генічеське озера – мабуть, одні з найцікавіших природних пам’яток в Україні. Їх люблять фотографи, блогери, фанати зеленого туризму і просто всі небайдужі до краси природи. Чим, крім незвичайного рожевого кольору, цікаві ці озера, чому їх сіль і грязі вважаються цілющими, як їх дістатися і де зупинитися – про все це вам із задоволенням повідає #PokuponBlogTeam.

Лемурійське озеро

Українське «Мертве море» і Рожеве – так називають Лемурійське озеро біля села Григорівка в Херсонській області. Коли дивишся на приголомшливі світлини водойми, складно відразу повірити, що така краса знаходиться у нас в Україні.

Лемурійське озеро

Лемурійське рожеве озеро, як не дивно, утворилося зовсім нещодавно – 26 серпня 1969 року, коли на березі Сиваша зазнав аварії радянський бомбардувальник. Під час вибуху від аварії утворилася воронка, яку рятувальники поглибили ще до 18 метрів. Незабаром вона заповнилася водою, значно солонішою, ніж в озері Сиваш. Згодом місцеві жителі, які іноді купалися у водоймі, звернули увагу на поліпшення самопочуття і пов’язали це з цілющими властивостями лиману. З того самого моменту популярність озера стала набирати обертів.

Свою назву Лемурійське озеро отримало на честь міфічного континента Лемурії, завдяки послідовникам езотеричного вчення Олени Блаватської.

Що треба знати про Лемурійське озеро в Херсонській області?

  • Вода в озері дуже солона: на 1 літр рідини припадає 300 грам солі.
  • Фантастичний рожевий колір – результат життєдіяльності одноклітинних водоростей дуналіелла солоноводна. Під впливом сонячного тепла вони виробляють речовину бетакаротин (той самий, який робить помаранчевою морквину), що і забарвлює воду в рожевий колір.
  • Чим спекотніша погода влітку, тим більше рідини випаровується з водойми, і тим яскравіший і насиченіший її колір. Відступаючи, вода оголює білі береги, вкриті величезною кількістю солі.
  • Купання в Лемурійському озері вважається корисним для лікування і профілактики різних хвороб. Солоні ванни лікують: шкірні дерматити, захворювання легенів, хронічні артрити, артрози і запальні процеси.
  • Рапа (лікувальна грязь) насичена великим діапазоном корисних речовин і використовується в медичних цілях не тільки в Україні, а й за її межами. Грязі Лемурійського озера ще в 2005 році пройшли сертифікацію в Німеччині і входять до програми страхової медицини в країні.
  • Лемурійське озеро приваблює до себе не тільки тих, хто хоче привести до ладу здоров’я. Херсонське «Мертве море» – одна з улюблених локацій фотографів і інстаблогерів. Сюди приїжджають за приголомшливими фотками з рожевою водою і білими соляними берегами, багато дівчат в гонитві за ефектними знімками привозять на озеро красиві сукні.

Якщо і ви мрієте про бомбічний фотосет на Лемурійському озері, то ловіть знижку до 80% на послуги кращих фотографів. Неймовірні фото на тлі яскраво-рожевої води заслуговують на те, щоб витратити гроші не просто на поїздку, а на фотоподорож з фотографом, який зніме вас на тлі цієї екзотичної краси.

Генічеське озеро

Не таке знамените, як Лемурійське, але таке ж рожеве і солоне Генічеське озеро знаходиться на півночі Арабатської стрілки біля села Приозерне. Його максимальна глибина – 60 см, а влітку і того менше, адже частина води випаровується.

Генічеське озеро
  • Озеро є найбільшим в Генічеській групі озер, його площа дорівнює 9,2 кілометрів. З трьох боків воно оточене тонкими смужками суші (піщаними косами), які відокремлюють водойму від затоки Сиваш. З висоти пташиного польоту ландшафт виглядає дуже ефектно.
  • В кінці серпня, коли літня спека сягає піку, Генічеське озеро вкривається соляною кіркою, яка нагадує лід. Якщо проломити її ногою, ви побачите, як на поверхню пробивається рожева вода.
  • Ця вода насичена цінними речовинами і мінералами, зокрема залізом, калієм, магнієм, йодом-бромом, дефіцит яких в організмі часто провокує проблеми зі здоров’ям. Цілюща вода має гіркий смак і підходить для перорального вживання та лікувальних інгаляцій.
  • Ще одна корисна субстанція Генічеського озера – це темно-сірий сапропелевий мул. Лікування такими грязями показано при захворюваннях опорно-рухового апарату, периферичної та центральної нервової системи, захворюваннях статевої сфери, проблемах зі шлунково-кишковим трактом і шкірою. Але перш ніж їхати на озеро, обов’язково проконсультуйтеся з профільним лікарем щодо необхідності в лікуванні солями.

Багато хто задається питанням: «як зберігати лікувальну грязь, якщо набрав її на озері і хочеш лікуватися вдома?» Насправді, все дуже просто: грязі можна заморожувати, тримати в холоді і під прямими сонячними променями. Наберіть сіль в чисту банку, щільно закрийте кришкою, поставте у ванній і використовуйте в водних процедурах. Термін зберігання не має обмежень: корисні властивості грязі не зникають з часом.

  • Ходять чутки, що 90% солі, яку в промислових масштабах добувають на рожевому Генічеському озері, йде на експорт до Ізраїлю. Там її видають за сіль Мертвого моря і продають туристам.
  • Концентрація солі в водах Генічеського озера є настільки високою, що туристи вважають за краще зайвий раз не ходити босоніж по воді і надягають гумові капці. Просто уявіть собі, які відчуття можна пережити, якщо соляний розчин потрапить в мікроподряпин на шкірі!
соляний берег

Генічеське озеро, як і Лемурійське, а також озеро Сиваш, користується величезною популярністю серед фотографів. На водойму приїжджають за карколомними інстакадрами, казково красивими лавсторі і весільними фотосесіями. Завчасно шукайте і домовляйтеся з фотографом, щоб подарувати собі зйомку мрії!

Як дістатись

Якщо вас цікавить питання, як доїхати до Лемурійського озера, то ви звернулися за адресою :) Розповідаємо, якою буде ваша дорога до Рожевих озер і який маршрут вибрати, щоб дістатися до пункту призначення швидко і без проблем.

Для початку нагадаємо, де знаходиться Лемурійське озеро – неподалік від села Григорівка. Настільки неподалік, що їх розділяє всього 7,6 кілометрів, тобто близько 12 хвилин їзди автівкою. До речі, про авто – якщо ви зібралися на озера самостійно, то вам знадобиться особистий або орендований транспорт для вільного пересування.

Стартовою точкою для маршруту найзручніше вибрати Херсон – до нього можна дістатися потягом або автобусом з Києва, Львова, Одеси, Харкова та інших міст України. А вже з Херсона до пункту призначення можна доїхати на рейсовому автобусі або на особистому авто до Чаплинки (автодорога Каховка-Армянськ), звідти по прямій до Григорівки, і вже з неї – на Лемурійське озеро.

Читайте також: Вейкбординг і кайтинг в Україні

На мапі можете подивитися розташування Рожевого озера відносно Херсона, Чаплинки і Григорівки:

Херсонська область багата на визначні пам’ятки і крім озер. Заповідник Асканія-Нова, Олешківські піски, Арабатка з її чудовими теплими пляжами, дикий острів Джарилгач – все це варто побачити на власні очі. І зробити це зовсім не складно, коли є знижки від Покупону до 50% на захоплюючі тури півднем України.

Як проїхати до Генічеського озера? Тут взагалі не виникає складнощів, особливо якщо ви відпочиваєте на Азовському морі в Генічеську або на одному з курортів Арабатської Стрілки. З Генічеська рухайтеся в напрямку Арабатської Стрілки до покажчика «Пансіонат Арабатська Стрілка», звертайте направо на «дорогу на Сольпром» і їдьте в бік селища Приозерне. Зовсім поряд з ним ви побачите чарівну водойму з рожевою сіллю і водою.

Мапа та навігатор допоможуть вам не загубитися в дорозі:

Читайте також: Що подивитися в заповіднику Асканія-Нова

Де зняти житло

Житло біля рожевих озер знайти нескладно. На Херсонщині і Азові взагалі чимало крутих курортів, де можна відпочити: вся Арабатська Стрілка (зокрема Щасливцеве, Стрілкове), Генгірка, Приозерне. З іншого боку, ближче до Херсону, на вас чекають Скадовськ, Залізний Порт, Кирилівка. Завдяки численним курортам Херсонської області ви можете поєднати подорож до озер з ледачим релаксом у моря – і заощадити до 30% на проживанні в готелях завдяки знижкам Покупону ;)

Paradise

Готель «Paradise» в Щасливцевому – просто оазис релаксу на Арабатській Стрілці. До пляжу всього кілька кроків, поряд є магазин і ринок. У самому готельному комплексі розташовані однокімнатні та двокімнатні номери зі зручними меблями і всією необхідною технікою.

З сертифікатом Покупону за 519 грн замість 650 грн ви отримаєте:

  • 2 дні відпочинку для двох в номері люкс однокімнатний.
  • Wi-Fi на території готелю.
  • Місце на приватній парковці.
  • Користування спільною кухнею.
  • Дитячий майданчик.
готель парадайз
готель парадайз у Щасливцевому
номер у парадайз

Читайте також: Пляжі Генічеська та Арабатської Стрілки

Лямер

Пансіонат «Лямер» розташований в селищі Генічеська Гірка на Арабатській Стрілці. Один з його безумовних плюсів – відстань усього в 250 метрів до найближчого пляжу. Комфортабельні номери обставлені зі смаком, на території комплексу є дитячий майданчик.

З сертифікатом Покупону за 849₴ замість 1000₴ ви отримаєте:

  • 3 дні проживання для двох в номері стандарт двомісний.
  • Для наймолодших – дозвілля на дитячому ігровому майданчику.
  • Відпочинок в альтанках і можливість готувати на мангалі.
  • Користування спільною кухнею для приготування їжі.
  • Wi-Fi.
  • Можливість продовжити відпочинок за бюджетною ціною, підсумувавши сертифікати.
пансіонат Лямер Генгірка
територія пансіонату Лямер
Лямер у Генгірці

Камелія

Міні-пансіонат «Камелія» – прекрасне місце як для сімейного або романтичного відпочинку, так і для відпустки на одного. Море всього в декількох хвилинах пішого ходу, навколо кілька магазинів, продуктовий ринок і міський парк. Територію комплексу добре облаштовано і вкрито тінистою зеленню.

З сертифікатом Покупону за 600 грн замість 800 грн ви отримаєте:

  • 3 дні проживання для двох в номері економ блоковий.
  • Wi-Fi на території готелю.
  • Відпочинок на дитячих гойдалках.
  • Релакс в альтанках.
  • Користування кухнею з усім необхідним для самостійного приготування їжі.
готель Камелія
міні-пансіонат Камелія

Dolce Vita

Пансіонат «Dolce Vita» в Стрілковому на Арабатській Стрілці – комфортний відпочинок, під час якого ви ні в чому не матимете потребу. Неподалік від готелю розкинуло свої хвилі тепле Азовське море. На території пансіонату є альтанки, мангал, спортивний майданчик, кафе і все, що потрібно для комфортного відпочинку.

По сертифікату Покупону за 799₴ замість 1900₴ ви отримаєте: 

  • 3 дні проживання для чотирьох в номері напівлюкс.
  • Дозвілля на дитячому і спортивному майданчиках.
  • Відпочинок в альтанках і можливість готувати на мангалі.
  • Користування спільною кухнею для приготування їжі.
  • Місце на обладнаній парковці.
  • Wi-Fi на території готелю.
готель Дольче Віта
готель Дольче Віта у Стрілковому
номер у готелі Дольче Віта

Читайте також: Куди поїхати на морі в Україні

А ви бували на Рожевих озерах або тільки плануєте туди поїхати? Діліться враженнями та планами в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *