Пляжі Генічеська та Арабатської Стрілки: фото та відгуки

Азовське море дарує кожному українцеві щасливу можливість в спекотні дні освіжитися на морському узбережжі. Відмінним рішенням для відпочинку з сім’єю і компанією стане Генічеськ – курорт з чистими пляжами і безліччю готелів і пансіонатів. BlogPokuponTeam розповість, яку частину узбережжя варто обрати для морського релаксу. Заодно тримайте найкращі пропозиції на відпочинок в Генічеську та на Арабатській стрілці зі знижками до 30%. 

Читайте в нашому огляді: 

Пляжі Генічеська – пісок, камінчики і дрібний ракушняк

Курорт Генічеськ Херсонської області вважається одним з найкращих на Азовському морі. Місто розташоване біля початку Арабатської стрілки, далеко від муніципальної транспортної розв’язки. Найближча велика залізнична станція знаходиться в 14 км, в Новоолексіївці.

Міські пляжі гармонійно доповнюються пляжами коси. У комплексі це робить відпочинок тихим і спокійним, ідеальним для сімей з дітьми. 

пляж у Генічеську

Піщані пляжі Генічеська і наймілкіше в світі Азовське море прогріваються дуже швидко, тож пляжний сезон відкривається вже в кінці травня. Все літо тут тримається тепла погода з періодичними опадами і спекотними днями.

На відміну від Чорноморського узбережжя, Азовське море зберігає своє тепло до вересня. Несподівані і різкі похолодання – це не про Генічеськ. Пік сезону настає в липні-серпні, коли вода в морі нагріта до + 25-26оС.

Азовське море на Арабатській стрілці – це не те море, яке ми звикли бачити на інших курортах Азова. Чим далі від центру, тим чистіше пляж, і тим більше наметових містечок відпочиваючих дикунами туристів.

Пляжі Генічеська починаються буквально від самого найближчого до міста селища Придорожне (приблизно в 6 км). Тут вони більш обривисті, кам’янисті і менш облаштовані.

Читайте також: Що взяти на море?

Центральний міський пляж

Найпопулярніший пляж в місті, що претендує на звання найцивілізованішого. Тут є все для більш-менш комфортного відпочинку:

  • лежаки;
  • навіси від сонця;
  • кабінки для переодягання;
  • біотуалети;
  • дрібне піщане дно;

Завдяки приємному дрібному піску, який люблять діти, центральний пляж курорту ще називають «Дитячим». Водорості у берега якщо і є, то їх небагато. Що особливо тішить – вхід сюди безкоштовний.

Генічеська відпочинок у моря

Якщо дивитися на мапу Генічеська, центральний пляж знаходиться в південно-східній частині міста.

Спуститися до пляжу можна вулицею Дружби народів, Гоголя або Суворова. Центральна дорога з міста веде через довгі сходи до вулиці Набережної.

Генічеськ
Спускаючись на центральний пляж в Генічеську, відчуваєш себе майже як на Потьомкінських сходах в Одесі

Дорогою до пляжу ви побачите безліч торгівельних наметів, кафе, магазинчиків і сувенірних крамничок.

Генічеськ

Уздовж берега, буквально на кожному кроці, – невеликі заклади вуличного харчування для швидкого перекусу. Але якщо ви відпочиваєте з дітьми, рекомендуємо ретельніше вибирати кафе або ресторанчик з першим, другим і компотом.

На території пляжу працює рятувальна станція.

порт у Генічеську

Не обійтися на центральному пляжі і без атракціонів. Тут ви знайдете стандартні види водних розваг:

  • плюшки;
  • катамарани;
  • банани;
  • батути;
  • надувні гірки;
  • скутери для любителів розсікати морські хвилі.

Якщо хочете більш екстремального відпочинку, вирушайте на Арабатку. Трохи далі ми розповімо про пляжах коси, і що в них приваблює найбільше.

Ось як виглядає міський пляж в самий розпал сезону

Дикий Пляж Генічеська

Просуваючись з півдня на схід, ви потрапите на «Дикий» пляж, який межує з «Дитячим» і тягнеться вздовж набережної до виїзду з міста паралельно проспекту Миру. Тут зовсім інша атмосфера відпочинку, яка трохи поступається за комфортністю центральному пляжу.

Ви можете побачити пляж на мапі.

Пляж отримав свою назву завдяки кам’янистому берегу і відсутності комфортних умов відпочинку (лежаків, навісів від сонця тощо). Втім, зовсім нудно вам не буде – на любителів активного відпочинку тут чекають скромні, але веселі водні розваги.

Берег тут не дуже широкий – усього 10-15 метрів до кромки води. На вигляд він злегка стрімкий, трав’янистий, лінію моря обрамляють великі камені. Дно місцями глинисте, з помірною кількістю водоростей, але здебільшого під вашими ногами будуть черепашки і камінці. Тож беріть підстилки, парасолі від сонця, перекус, і вперед – засмагати і купатися.

кам'янистий пляж
На дикому кам’янистому пляжі Генічеська завжди людно. Бюджетний відпочинок біля моря – як і раніше в пріоритеті у більшості українців

Генгірка – початок Арабатської коси 

Курорт Генічеськ нерозривно пов’язаний з Арабатською стрілкою. Піщана коса тягнеться на 112 км від Херсонської області до Криму, розділяючи Азовське море і затоку Сиваш. Море на Арабатці славиться пологим дном, теплою водою, чистими піщаними пляжами з дрібним ракушняком і корисними джерелами. Дістатися сюди можна по мосту через Тонку протоку.

Арабатська стрілка як ніякий інший курорт Азова привертає сім’ї з маленькими дітьми 

Генгірка (Генічеська гірка) – найближчий арабатський пляжний курорт до Генічеську (9 км) з найбільш насиченою інфраструктурою і розвагами.

Генгірка
Бажаєте більше простору на пляжі – заглибтеся на пару десятків кілометрів уздовж Арабатської коси.

У Генгірці ви не занудьгуєте, адже тут можна просто відмінно провести час і розважитися:

Аквапарк «Оазис» у Генгірці
Аквапарк «Оазис» у Генгірці

На курорті є маса варіантів проживання різної комфортності – від бюджетних хостелів і приватних гостьових будинків до баз відпочинку і готелів з відкритими басейнами.

Пансіонат «Лямер» в Генгірці, в 7 хвилинах ходьби від пляжу: від 1359 (1600) грн за 3 дні відпочинку для двох. У вартість сертифіката включено проживання в номері стандарт, користування загальною кухнею, ігровим майданчиком, альтанкою з мангалом, Wi-Fi. Є можливість підсумувати сертифікати.

Відпочинок на пляжах Генгірки максимально розкутий і облаштований. В околицях працюють продуктові магазини, кафе, ресторанчики, аптеки, до найближчого відділення Нової пошти – близько 8 км.

пляжі арабатської стрілки
Вид на Арабатську стрілку. Приватні будинки, готелі, бази відпочинку, міні-готелі перебувають на відстані мінімум 300-500 метрів до моря

З автостанції Генічеська регулярно курсують маршрутні таксі, рейсові автобуси та приватні таксі. Залежно від рейсу (3483, 5812, 5744 та інші), квиток з Генічеська в один бік обійдеться:

  • до Генгірки – в 15-20 грн;
  • до Щасливцева – 20-30 грн;
  • до Гарячого джерела – близько 25 грн;
  • до Стрілкового – близько 40 грн.

За послуги місцевого таксі туристам доведеться заплатити приблизно 7-10 грн за 1 км дороги.

Читайте також:

Гарна засмага без шкоди для шкіри

Сонячний опік: перша допомога і як вибрати захист

Щасливцеве

Другий за рахунком пляжний курорт від Генічеська (19 км). Пляжі в районі селища Щасливцеве піщані, золотистого кольору, зі зручним заходом у воду. Заглиблюючись в Арабатську стрілку далі від Генічеська, море набирає глибину. В Азовському глибина – це можливість зайти по шию у воду і зануритися в 30-50 метрах від берега.

Незважаючи на велику кількість баз відпочинку, готелів, міні-готелів і пансіонатів, багато туристів полюбляють відпочивати тут «дикуном». Для фанатів похідних умов на пляжі облаштований кемпінг.

Арабатка

Найбільше цей курорт приваблює туристів своїми бальнеологічними властивостями. В районі Щасливцева знаходяться: Радонове термальне джерело і Солоне озеро, збагачені цілющими мінералами. Температура води в джерелі, що йде з глибини 1600 м, рідко опускається нижче +60-70оС. До прийнятної для купання температури її спеціально охолоджують на шляху в басейни.

Радоновий гейзер
Суспільна термальна терапія на радоновому джерелі у Щасливцево

Концентрація солі Солоного озера на Арабатській стрілці настільки велика, що ви завжди залишаєтеся на поверхні. Купання в надзвичайній водоймі допоможе розслабитися і наситить організм корисним для здоров’я йодом.

Солоне озеро на Арабатській стрілці порівнюють з Мертвим морем за рахунок високої концентрації солі у воді.
Солоне озеро на Арабатській стрілці порівнюють з Мертвим морем за рахунок високої концентрації солі у воді.

У селищі також є маса пропозицій оренди приватного житла, номери в готелях, базах відпочинку («Золотий пляж» з приватним виходом до моря, «Корал», «Берізка»), наметове містечко, Дитячий табір Дніпро.

Дітки хочуть розваг? Відвідайте зоопарк Сафарі-парк з екзотичними тваринами: верблюдами, берберськими левами, страусами, ведмедями та багатьма іншими.

Страус в зоопарку
«Люблю, коли до мене приходять гості!»

Читайте також: Рожеві озера півдня України

Стрілкове

Якщо вам набридла міська метушня і хочеться тихого, спокійного відпочинку в більш усамітненому місці під сонцем на просторому пляжі, вирушайте до Стрілкового найбільшого селища на косі, яке знаходиться в 35 км від Генічеська. 

У Стрілковому побудовані бази відпочинку, пансіонати, розвинений приватний сектор.

Пансіонат «Dolce Vita» в Стрілково: від 1869 (2200) грн за 3 дні відпочинку для двох. В ціну сертифіката включено проживання в номері люкс, користування загальною кухнею, дитячим та спортивним майданчиком, альтанкою з мангалом, паркуванням, Wi-Fi. Є можливість комбінування сертифікатів.

Пансіонат «Дорожник»: від 960 (1200) грн за 3 дні відпочинку для двох у кінці серпня і у вересні. Ціна сертифікату включає проживання в номері стандарт, користування басейном, дитячим майданчиком, зоною барбекю з альтанкою з мангалом, Wi-Fi.

В Стрілковому ви можете повністю зануритись у пляжну нірвану і насолодитися первозданними природними принадами Арабатської стрілки.

Дно Азовського моря в Стрілковому більш стрімчасте, з різкими перепадами, пірнати можна практично з берега. Вода така чиста, що в ній можна розгледіти косяки риб. Під час відпочинку вам навряд чи завадить рясна навала медуз і водоростей. Неосяжно просторі пляжі усіяні піском з дрібним ракушняк.

У цих чудових місцях можна легко усамітнитися і відчути себе Робінзоном Крузо. З берега в Стрілковому можна закинути вудочки. Залежно від сезону тут ловиться бичок і пеленгас.

На Стрілковому закінчується облаштоване курортне життя Арабатки. Далі все рідше зустрічаються ознаки цивілізації, а потім починається мальовнича дика природа – тільки море, піщаний берег і ви!

Стрілкове

Читайте також: 

Куди поїхати на море: найкращі курорти на Чорноморському та Азовському узбережжі 

Гайд по Кирилівці: де зупинитися, що подивитися і як дістатися 

Де купатися в Бердянську: огляд пляжів

Відпустка біля моря дає масу позитивних емоцій, багато красивих фотографій і потужний заряд енергії. А вам уже доводилося відпочивати в Генічеську або на Арабатській стрілці? Чи ви тільки збираєтесь на ці курорти? Діліться планами і враженнями в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *