Як правильно засмагати без шкоди для шкіри

Бронзовий відтінок шкіри, безперечно, виглядає привабливо, тому багато дівчат прагнуть хизуватися легкою засмагою в будь-яку пору року. На щастя, засмагати можна не лише влітку на сонці біля заміського басейну, а й узимку – у солярії чи за допомогою крему. Як це робити правильно, щоб не пересушити шкіру і не спровокувати появу новоутворень, розібралася #PokuponBlogTeam.

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі у будні у «У Марусі» під Києвом
Миколаївка (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
73 акцій

Читайте в нашій статті:

Користь помірної засмаги

Крім естетичного ефекту у вигляді легкого відтінку бронзи на шкірі, помірна засмага ще й корисна для здоров’я. Найцінніше, чим може поділитися сонце, – це вітамін D. Він не просто корисний, а дуже необхідний організму:

  • Прискорює засвоєння кальцію, який в свою чергу є «будівельним матеріалом» для кісток в будь-якому віці.
  • Перешкоджає формуванню жирових відкладень. Нестача цього вітаміну провокує накопичення жиру в проблемних місцях, а це і целюліт у жінок, і друге підборіддя, і зайвий животик.
  • Стимулює процеси кровообігу в організмі.
  • Сприяє швидкій регенерації пошкоджених тканин, загоєнню ранок, зменшенню прояви вугрової висипки і псоріазу в легкій формі.
Акції
Експрес-догляд за обличчям «Бьютіфлеш» у BodyLike
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-65%
2600 грн
1299.0 грн
Знижка на біоревіталізацію DMAE в «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-59%
2900 грн
229.0 грн
Показати всі
125 акцій

Як підготувати шкіру до засмаги

Який би спосіб для засмаги ви не обрали – природний на сонці або штучний – важливо правильно підготувати шкіру і прибрати ороговілий шар. Це можна зробити за допомогою салонного пілінгу під час якої-небудь приємної спа-програми або самостійно. Вдома це робиться за допомогою м’якої мочалки та скрабу-пілінгу для тіла. У той час, як гель для душу очищає тіло від забруднень і поту, скраб виконує функцію відлущувача – мікрочастинки в його складі видаляють мертві клітини та шар, що ороговів. Шкіра оновлюється, стає рівною і гладкою, на неї краще лягає засмага.

Скраб

Скраб можна придбати у будь-якому магазині косметики або зробити власноруч. В якості домашнього засобу можна використовувати суміш подрібнених вівсяних пластівців і меленої кави або морську сіль. При використанні соляного пілінгу не забувайте про зволоження, адже сіль надає підсушуючого ефекту, – ризикуєте отримати лущення та свербіж.

Як правильно засмагати

Пам’ятайте, що користь приносить все, що в міру. Наші подальші рекомендації підкажуть вам, як засмагнути, а не згоріти, і як замість гарної засмаги не отримати опік.

Скільки можна перебувати на сонці

Першого дня засмагати під прямими променями варто не більше 15-20 хвилин. Протягом наступних днів додайте по 10 хвилин на кожний прийом сонячних ванн.

Коли краще засмагати

Вибираючи час для засмаги, орієнтуйтеся на 2 варіанти: до 11 ранку або після 17 вечора. У ці проміжки часу УФ-промені не такі агресивні. Навіть якщо сонце за хмарами, в хмарну і похмуру погоду враховуйте, що безпечний індекс випромінювання –  від 0 до 2. Не варто переживати про те, що після відпочинку в тіні ви поїдете додому «блідою поганкою». Засмага «лягає» поступово і малопомітно для вас, але ефект буде.

Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
9243 грн
7855.0 грн
Показати всі
79 акцій

Сонцезахисна косметика

Обов’язково використовуйте захисну косметику з оптимальним для вашого типу шкіри рівнем SPF, фактором захисту від сонця. Це своєрідний бар’єр, який не дає ультрафіолету травмувати шкіру, захищає від передчасного старіння, запобігає ризику опіків і раку. Чим вище рівень SPF, тим краще крем вас захищає.

Що означають цифри SPF на упаковці сонцезахисного крему:

  • 2-5 – на 50-75% захищає від ультрафіолетового випромінювання.
  • 5-10 – на 85% забезпечує захист від ультрафіолету.
  • 10-20 – рівень захисту сягає 95%.
  • 30-40 – не пропускає до 97% УФ променів.
  • 50 – захищає шкіру на 99,5%.

Вибираючи ступінь захисту, враховуйте ряд факторів:

  • У перші дні краще користуватися більш потужним засобом. Це допоможе уникнути обгорання спочатку, коли шкіра найбільш гостро реагує на сонячні ванни.
  • Якщо у вас світла шкіра, вибирайте захист сильніше незалежно від дня засмаги.  Для смаглявих вистачить SPF 10-25.
  • До країн спекотної Азії для всіх типів шкіри рекомендуємо брати рівень захисту не менше 50 SPF, оскільки активність сонця в тропічних широтах дуже відрізняється від нашого та середземноморського клімату.
Засмага

Що стосується текстури і консистенції, то для сухої шкіри відмінно підійде щільний зволожуючий сонцезахисний крем. Для жирної і проблемної – молочко з більш легкою і рідкуватою текстурою. Для нормальної – масло.

Перебуваючи на пляжі, важливо також правильно користуватися сонцезахисними засобами. Правила безпечної засмаги ми зібрали в інфографіці.

Правила безпечної засмаги

Прискорте засмагу

Якщо ви хочете прискорити появу бажаного бронзового відтінку – використовуйте спеціальні засоби для прискорення засмаги. До їх складу входить компонент, під впливом якого меланін виробляється швидше.

Пост-догляд за шкірою після засмаги

Не забувайте про пост-догляд. Після прийняття сонячних ванн шкіра схильна до проявів сухості, лущення і свербіння. Використовуйте спеціальні бальзами після засмаги, зволожуючі креми, лосьйони або емульсії для тіла та обличчя. Щільна консистенція крему не дозволить «чешуйкам» епідермісу відшаровуватися, і шоколадний колір збережеться на довгий термін, а не змиється через кілька тижнів.

Засмага в солярії

Солярій може стати альтернативою перебуванню на сонці і хорошим способом отримати гарну засмагу в будь-який час року. З плюсів:

  • Штучна засмага лягає рівніше – завдяки своїй конструкції, лампа солярію висвітлює тіло рівномірно.
  • Кілька сеансів допоможуть підготуватися до поїздки на море. Особливо це актуально в холодний період року, коли шкіра встигла відвикнути від впливу ультрафіолету.
Солярій

Що важливо знати перед походом до солярію

За своїм впливом на шкіру штучна засмага нічим не відрізняється від природної, пляжної (хіба що не відбувається синтез вітаміну D). Тому запобіжні заходи – ті ж, що й при контакті із сонячними променями: засмагати потрібно поступово, помірно та з використанням захисту. Щоб похід до солярію не нашкодив, слід:

  • Враховувати тип вашої шкіри: світлошкірим, рудоволосим не досягти шоколадного тону жодним із способів.
  • Під час сеансу дотримуватись усіх рекомендацій та запобіжних заходів: змити косметику, не користуватися парфумами, дезодорантами, захищати очі спеціальними темними окулярами, місця з татуюваннями, груди закривати наліпками стікіні, родимки зафарбовувати білим косметичним олівцем.
  • Не перевищувати кількість сеансів та рекомендований час перебування під лампою. Зловживання може призвести як мінімум до прискореного фотостаріння, максимум – до онкологічних захворювань.

Протипоказання

Не всім і не завжди можна засмагати у солярії. Існує ряд медичних протипоказань, за наявності яких краще відмовитися від штучної засмаги:

  • Порушення кровообігу, високий артеріальний тиск.
  • Хвороби щитовидної залози.
  • Наявність алергії на ультрафіолетове випромінювання.
  • Велика кількість родимок, пігментних плям. Якщо ви сумніваєтеся, проконсультуйтеся у дерматолога.
  • Ламкість кровоносних судин, схильність до синців, наявність рожевих вугрів.
  • Стан після гормональної терапії.
  • Після кислотних пілінгів – щонайменше 1 місяць.
  • Вік до 18 років.
  • Вагітність, період менструації.
Акції
VIP-обгортання «Альгіотерапія» у «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-70%
4000 грн
1199 грн
VIP-обгортання в спа-капсулі в «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-70%
4000 грн
1199 грн
Показати всі
121 акцій

Читайте докладніше: Як правильно засмагати в солярії

Миттєва тростинна засмага

Буває, що через якісь причини перебування під будь-яким джерелом ультрафіолетового випромінювання протипоказане. У цьому випадку досягти привабливого золотистого відтінку шкіри можна за допомогою моментальної очеретової засмаги або автозагарасмаги (але про неї трохи нижче).

Миттєва тростинна засмага

Тростинна, вона ж голлівудська або DHA-засмага, – це салонна процедура. Під час сеансу косметолог за допомогою спеціального апарату розпорошує на поверхню шкіри бронзуючий лосьйон, до складу якого входить дігідроксіацетон (DHA) – витяжка з цукрової тростини. Бронзатор наноситься рівномірним шаром і після процедури проявляється природним, натуральним кольором. 

Відбувається це за рахунок того, що дігідроксіацетон, потрапляючи на шкіру, формує спеціальні хромофори – меланоїдіни, які і дають ефект фарбування. Речовина не проникає в кровотік і забарвлює тільки поверхню шкіри. Така штучна миттєва і нешкідлива засмага тримається близько 5-10 днів.

Переваги тростинної засмаги:

  • Естетичний ефект і красивий відтінок.
  • Можлива візуальна корекція фігури за допомогою фарбування різної інтенсивності.
  • Не викликає алергії, опіків і інших негативних наслідків.
  • Підходить для людей з будь-яким типом шкіри.
  • Рівномірний тон, без плям і розводів.
  • Не забарвлює одяг.

Як швидко засмагнути в домашніх умовах

Якщо у вас стоїть мета засмагнути за короткий період часу не виходячи з дому – автозагар вам на допомогу. Це спеціальний засіб дозволяє отримати шоколадний відтінок у домашніх умовах без сторонньої допомоги. Такий моментальний спосіб засмаги має ряд переваг:

  • Швидкий ефект. Діючі речовини крему для автозасмаги вступають у взаємодію з роговим шаром епідермісу, надаючи йому практично натуральний тон засмаги.
  • Автозасмага безпечна: жодного фотостаріння, ранніх зморшок та загроз новоутворень.
  • Можливість вже за один сеанс отримати ефектну засмагу різної інтенсивності будь-якої пори року.
  • Низька вартість: такий спосіб засмагнути обійдеться незрівнянно дешевше, ніж поїздка на курорт взимку або 10 походів у солярій, але при цьому буде позбавлений і приємних емоцій від відпочинку чи відвідин студії краси.

Є й недоліки такого методу:

  • Засіб складно нанести рівномірно, можуть бути видні смуги, плями;
  • Вимагає постійного оновлення кожні 3-4 дні;
  • Автозагар сильно сушить – необхідно додаткове зволоження;
  • Не кожний засіб дає природний відтінок – перевіряйте ефект на закритих від стороннього ока ділянках тіла;
  • Дешеві засоби можуть бруднити одяг, залишати розводи, фарбувати нігті і брови.
Акції
Абонементи на відвідування солярію в «Дана-Віта»
Київ, Анни Ахматової вулиця, 13В
-56%
700 грн
299.0 грн
До 150 хвилин солярію у «Малібу» на Оболоні
Київ, Героїв Сталінграда проспект, 16В
-45%
495 грн
289.0 грн
Показати всі
6 акцій

Читайте також:
? Алергія на сонце
? Новоутворення на шкірі: як перевірити родимку
? Де відпочити влітку в Карпатах
? Найкращі комплекси з басейном у Києві
? Перша допомога при сонячному опіку

Гарну засмагу можна отримати не тільки на морі, але також в умовах салону і навіть не виходячи з дому. Головне, робити це правильно, насамперед, безпечно – і жодні побічні ефекти вам не страшні! А у які способи ви досягаєте рівного шоколадного чи бронзового відтінку – ділиться у коментарях ?

1 коментар
  • Лена

    Я не загораю вообще, у меня кожа очень светлая и мне не стыдно ходить круглый год как сметана) загорать просто не люблю и физически не могу вылежать на солнце, для меня лежать и шквариться на пляже или где либо очень утомительно, всегда так было сколько себя помню. Честно, любопытно посмотреть на себя смуглой и я первый раз слышу про тросниковый загар, никогда особо не интересовалась способами “как загореть”, а тут такое))) покрасили и норм) ради интереса обязательно хоть раз попробую)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *