Асканія-Нова: історія заповідника, найкрасивіші місця, цікаві маршрути та кращі готелі поблизу

Національний біосферний заповідник «Асканія-Нова» – справжній скарб України. Унікальні ландшафти та краєвиди, дикі тварини рідкісних та екзотичних порід, які живуть у природних умовах, багата флора – все це варто побачити хоча б раз у життя, якщо ви любите красу рідної природи. 

Як потрапити до заповідника, скільки коштує вхід до дендрологічного та зоологічного парку, екскурсії, де зупинитись поблизу зі знижками від Покупону, аби мати можливість провести в Асканіі-Нова більше одного дня – про це читайте у нашому огляду.

Історія заповедника Асканія-Нова

Своїм існуванням славетний заповідник Асканія-Нова зобов’язаний вдалій діловій угоді, і навіть не одній. У 1828 році російський імператор Микола І практично за безцінь продав необжиту територію поблизу Херсона загальною площею 42,4 тисячі гектар німецькому герцогу Фердинанду Фрідріху Ангальт-Кетгенському з династії Асканіїв. 

На придбаних землях герцог взявся розводити овець, а через 13 років неподалік від села Чаплі заснував хутір, який назвав Асканією-Нова на честь свого маєтку Асканія у Німеччині. Однак щось у справах герцога пішло не так, і у 1856 році він змушений був перепродати свої володіння нащадкам німецьких колоністів – сімейству Фальц-Фейнів.

Син нових хазяєв Фрідріх Фальц-Фейн, який потім сам став володарем живописного краю, не тільки довів до ладу вівчарське господарство, але й заснував тут заповідник. У 1897 році його зусиллями були створені зоопарк та ботанічний сад, у 1898 році – Природничий музей.

Весь прибуток від вівчарства уходив на благоустрій та розвиток райського куточку. В Асканіі-Нова були прориті 70-метрові свердловини для поливу зелених насаджень, пізніше – проведений водопровід, телеграф, телефон, електричне освітлення, поштове сполучення, також було зведено лікарню та бібліотеку.

У 1899 році у заповіднику з’явились коні Пржевальського: саме Асканія-Нова стала тим місцем, де вперше на планеті дали приплід дикі коні. Ближче до закінчення ХІХ століття біорозмаїття заповідника досягло вражаючих масштабів: 58 різновидів ссавців та 344 різновиди птахів.

На початку ХХ століття Асканія-Нова продовжила свій розквіт. Були відчинені зоостанція та відділення Петрівської сільськогосподарської академії з вівчарства, а у 1914 році, усього лише за 3 роки до революції, Микола ІІ нагородив Фрідріха Фальц-Фейна та його братів спадковим дворянством.

Революція та початок нової, радянської епохи в історії України не пройшли безслідно для заповідника. У 1921 році Асканії-Нова було привласнено статус Державного степового заповідника УРСР. Справжньою трагедією для його розвитку стала Друга світова війна: нацистські загарбники практично знищили заповідник, а частина тварин була перевезена до Німеччини.

Однак після тривалого та трудомісткого процесу післявійськового відновлення Асканія-Нова змогла ожити та повернути собі минулу красу. У 1983 році її реорганізували у біосферний заповідник, а у 1984 році – включили до Міжнародної мережі біосферних резерватів ЮНЕСКО. 

Сьогодні Асканія-Нова знов квітне та приваблює до себе увагу любителів дикої природи з усього світу. У 2008 році заповіднику привласнили звання одного з семи природних див України, а у 2009-му Асканія-Нова билась за місце у світовому переліку «семи нових див природи». 

Зоологічний парк

Площа Асканійського заповідника складає 33 тисячі гектарів. Частину цих просторів займає величезний зоопарк, в якому тварини живуть у напіввільних умовах: частина звірів мешкає у великих вольєрах, частина – на власних огороджених полях. 

Більш за все приваблюють туристів дикі копитні, які в теплу пору року гуляють у степній зоні: туркменські кулани – давній вид сімейства кінських, вперше описаний у XVIIІ столітті, швидкі сайгаки, екзотичні зебри та африканські антилопи канна, гну, олені та муфлони, славетні коні Пржевальського, кафрські буйволи, ватусі, нільгау та інші парнокопитні.

Серед птахів особливої уваги заслуговують гордовиті окаті страуси, витончені фламінго, барвисті павичі, журавлі, качки, фазани, лебеді, гусі та кулики, яких у теплий сезон можна спостерігати великими зграями. 

Загалом у заповіднику мешкає близько 1155 видів членистоногих, 7 видів земноводних та рептилій, 18 видів ссавців та приблизно 270 різновидів птахів – 107 з них регулярно залишаються в Асканії на гніздування. Побачити всіх за один візит неможливо, але великі табуни парнокопитних та яскраві пернаті точно потраплять до поля зору. 

Аби відвідувачі могли як слід роздивитись диких тварин у середовищі, максимально близькому до диких природних умов, заповідник пропонує в якості засобу пересування мікроавтобуси та кінні екіпажі. Таким чином туристи матимуть змогу швидко та безпечно пересуватись степом у супроводженні спеціаліста, який поділиться з ними захоплюючими фактами про місцеву фауну.

Дендрологічний парк

Асканійський дендропарк – справжній райський куточок, диво природи, створене руками людини у посушливих південноукраїнських степах. На його створення наприкінці ХІХ столітті пішло немало часу та зусиль. До 1893 року на території встигли висадити близько 10 тисяч зелених насаджень, що відносяться до різних кліматичних зон, а для підтримання цієї живої краси провели простору систему зрошення.

В наш час флора Асканії-Нова нараховує 478 видів рослин, серед яких є й червонокнижні: ковила українська, ковила Лессінга, ковила волосиста, тюльпан Шренка, тюльпан скіфський, карагана скіфська. Також Асканійський дендропарк є єдиним місцем, де росте рябчик шаховий.

Цікаві місцини заповідника

Крім зоопарку та дендропарку на території Асканії-Нова є й інші, не менш цікаві та красиві місця, на які варто звернути увагу під час екскурсії.

Ковилово-типчаковий степ 

Унікальне та, так би мовити, єдине в своєму роді місце: цілих 11 гектарів землі, якої ніколи не торкався плуг. Шаленство барв, розмаїття найрізноманітніших видів рослин, включаючи рідкісні червонокнижні, зграї диких птахів – перепілок, дроф, куропаток, журавлей та жайворонків, ховрашки, що снують у траві, хом’яки та тушканчики – все це складає багату флору та фауну дикого степу.

Озеро у дендропарку 

Озеро з штучними гротами – ідеальне місце для красивих фотосесій. Не забудьте взяти з собою селфі-палки або треноги для фотоапаратів, якщо захочете затриматись на годину-іншу для того, щоб пофоткатись – аксесуари для фото можна придбати на Покупоні з кешбеком, який повернеться на ваш особистий рахунок.

До гротів можна заходити, гуляти ними, їм можна роздивлятись здалека. А приємну компанію вам складуть гусі, що мешкають на озері, та червоні китайські рибки, які часто бавляться у воді в сонячну погоду.

Скіфські кам’яні баби

Кам’яні баби – пам’ятник сивої давнини, який прикрашає заповідник та додає атмосфері парку таємничості. Давні люди вірили, що ці статуї можуть оберігати від лиха та злих духів – може, саме завдяки їхній присутності Асканія-Нова процвітає й по сьогоднішній день, незважаючи на всі випробування? 

Пам’ятник Фрідриху Фальц-Фейну

На території заповідника можна знайти пам’ятник людині, яка практично стала засновником Асканії-Нова у тому вигляді, в якому ми її знаємо – Фрідріху Фальц-Фейну. Встановив цей пам’ятник його племінник Едуард Фальц-Фейн. У ніг засновника сидить птах – дрофа. Історія каже, що Миколу ІІ під час його візиту до Асканії-Нова укусив точно такий же птах, і Фальц-Фейн хотів посадити його у клітку, але імператор заступився за нього. Тож саме на честь тієї дрофи пам’ятник зображує Фальц-Фейна з птахом.

Виставкова зала

Для повноти вражень обов’язково відвідайте виставку «Світ природи» в музеї при заповіднику. Тут ви побачите опудала птахів, виготовлені ще у 1901-1927 роки Генріхом Рібергером, експонати з фонду рогів диких тварин, колекцію черепів тощо.

Екскурсійні маршрути

Слід сказати, що нецікавих та некрасивих місць в Асканії-Нова просто не існує. Будь-який маршрут, який ви виберете, забезпечить вам купу позитивних вражень та чимало крутих світлин з екзотичними тваринами на тлі живописної природи. Це може бути оглядова піша екскурсія зоологічним або дендрологічним парком, комплексна екскурсія заповідником або фоторетросафарі – 2-годинна прогулянка в автівці з можливістю роздивитись зблизька та сфотографувати травоїдних. 

Вартість та графік роботи

Заповідник Асканія-Нова працює 7 днів на тиждень без вихідних, потрапити на територію можна з 8:00 до 17:00.

Ціна квитка:

  • У супроводженні екскурсовода: дорослий – 70 грн, дитячий – 50 грн.
  • Без супроводження екскурсовода: дорослий – 65 грн, дитячий – 45 грн.
  • Фотозйомка – 5 грн.
  • Відезйомка – 20 грн.

Контакти для зв’язку із заповідником та замовлення екскурсій можна знайти тут

Де зупинитись

Аби подивитись асканійський заповідник, достатньо одного дня, який можна виділити на поїздку, відпочиваючи біля моря по гарячих знижках Покупона до 50% та ніжачись у термальних джерелах Херсонської області. Розповідаємо, де найкращі готелі на узбережжі Чорного та Азовського морів неподалік від Асканії-Нова. 

«Орлятко» у Генічеській Горці

Хостел «Орлятко» – те що треба для бюджетного відпочинку з дітьми на морі. Знижка Покупону до 25% дає вам можливість заплатити за 8 днів проживання у гостьовому будинку за 3149 грн замість 4200 грн. 

У вартість входить:

  • Проживання кількістю від 1 до 3 осіб у номері економ або стандарт.
  • Wi-Fi.
  • Користування футбольним, баскетбольним, волейбольним полем, спортивним залом.
  • Безкоштовна зона для паркування.

Чим зайнятись:

  • Відпочити у гриль-зоні.
  • Влаштувати собі спортивне дозвілля.
  • Сходити на сеанс у кінотеатрі готелю.
  • Позасмагати та поплавати на пляжі.

«Міраж» у Генічеську

Міні-пансіонат «Міраж» – симпатичний готель для тих, хто прагне тиші та спокою у перерві між екскурсіями та туристичними пригодами. Зі знижкою Покупону до 20% тут можна зупинитись на 11 днів за 13599 грн замість 17000 або на меншу кількість днів за більш низьку ціну.

У вартість входить:

  • Проживання компанією від 2 до 5 осіб у номері люкс.
  • Wi-Fi.

Чим зайнятись:

  • Відпочити у тінистому дворі.
  • Поплавати у басейні. 
  • Сходити на пляж.
  • Відвідати кафе або нічний клуб поблизу.

«Ля Мер» у Генічеській Гірці

Пансіонат «Ля Мер» – тиха місцина з просторими номерами, спільною кухнею, бесідками та мангалами. Чистий доглянутий пляж – усього у 7 хвилинах ходьби, лікувальні гарячі джерела –  у 10 км, дітей на території пансіонату потішить дитячий ігровий майданчик. З сертифікатом Покупону ви отримаєте знижку до 15% на проживання від 3 днів.

У вартість входить:

  • Проживання кількістю від 2 до 5 осіб у номері категорії стандарт або люкс.
  • Дитячий майданчик.
  • Відпочинок у бесідках та користування мангалами.
  • Wi-Fi.

Чим зайнятись:

  • Відпочити на пляжі. 
  • Порелаксувати в бесідці.
  • Посмажити шашлики на мангалі. 
  • Замовити екскурсію.

«Aloha» у Кирилівці

Міні-готель «Aloha» у Кирилівці на Азовському морі – оптимальний варіант для тихого й затишного відпочинку всією сім’єю. Готель розташований в 10 хвилинах ходьби від пляжу. Зі знижкою Покупону до 35% 10 днів відпочинку обійдуться вам у 3510 грн замість 5400 грн або дешевле на менший термін. 

У вартість входить:

  • Проживання компанією від 2 до 6 осіб.
  • Однокімнатний або двокімнатний номер зі своєю кухнею.
  • Wi-Fi.
  • Безкоштовна зона для паркування.
  • Користування мангалами з шампурами та решіткою.
  • Користування бесідкою.

Чим зайнятись:

  • Сходити на пляж.
  • Відпочити у гриль-зоні. 
  • Пограти на дитячому майданчику (якщо ви дитина :)).

Більше пропозицій по відпочинку на Азовському морі зі знижками дивіться тут.

«Everest» на Чорному морі

Пансіонат «Everest» у Залізному Порті – сучасний, гарно облаштований готель, відпочинок у якому стане для вас справжнім відкриттям сезону 2020. Сертифікат від Покупону дозволить вам заощадити до 25% та заплатити 7875 грн замість 10500 грн за 11 днів проживання або ще менше в залежності від кількості днів та категорії номеру. 

У вартість входить:

  • Проживання компанією від 2 до 4 осіб у номері будь-якої категорії.
  • Користування басейном.
  • Безкоштовна приватна зона для паркування. 
  • Дитячий майданчик.
  • Wi-Fi.

Чим зайнятись:

  • Розслабитись на пляжі.
  • Поплавати в басейні. 
  • Смачно перекусити в ресторані.
  • Посидіти у барі при готелі.

«27 перлин» на Чорному морі

Готель «27 перлин» у Залізному Порті – топова місцинка для тих, хто хоче відпочити з шиком. Ще крутішим його зробить для вас сертифікат Покупону зі знижкою до 30%, яка дозволить вам заплатити за 8 днів проживання у номері люкс 8799 грн замість 12600 грн або ще дешевше за меншу кількість днів та номер іншої категорії. 

У вартість входить:

  • Проживання компанією від 2 до 4 осіб у номері будь-якої категорії.
  • Користування басейном та приватним пляжем.
  • Рум-сервіс та доставка їжі.
  • Приватна зона для паркування.
  • Wi-Fi.

Чим зайнятись:

  • Почілити на пляжі.
  • Поплавати в басейні.
  • Посидіти в кафе або у барі.
  • Погуляти.

«Південний» у Скадовську

Пансіонат «Південний» – затишний готель у кількох хвилинах ходьби від моря, де можна влаштуватись з комфортом та за приємною ціною. З сертифікатом від Покупона ви можете заощадити до 25% та заплатити за 11 днів проживання 8399 грн замість 10500 або ще менше в залежності від кількості днів та класу номера. 

У вартість входить:

  • Проживання компанією від 2 до 4 осіб у номері стандарт або люкс.
  • Користування басейном за умови проживання у номері класу люкс.
  • Wi-Fi.

Чим зайнятись:

  • Поплавати в басейні. 
  • Відпочити на пляжі.
  • Замовити екскурсію.

«Сузір’я Таврії» у Скадовську, Чорне море

База сімейного відпочинку «Сузір’я Таврії» у Скадовську – прекрасне місце для того, щоб зупинитись з дітьми.

Що входить у вартість:

  • Проживання у комфортабельному просторому номері.
  • Комплексне харчування.

Чим зайнятись:

  • Поплавати в басейні з морською водою.
  • Побавитись в аквапарку.
  • Потренуватись на спортивному майданчику.
  • Подивитись фільм у кінотеатрі в готелі. 
  • Посмажити шашлики в мангальній зоні.
  • Позасмагати і поплавати на приватному огороженому пляжі.

Більше пропозицій по відпочинку на Чорному морі зі знижками дивіться тут.

Як дістатись

Асканія-Нова розташована у Чаплинському районі Херсонської області. Залізничне сполучення із заповідником відсутнє, найближчі залізничні станції знаходяться у населених пунктах:

  • Новоолексіївка – у 53,4 км від заповідника.
  • Вірменськ – у 55,4 км від заповідника.
  • Каланчак – у 60,7 км від заповідника.
  • Нова Каховка – у 81 км від заповідника.

З цих точок до Асканії-Нова зручніше за все буде дістатись на особистому автотранспорті, також є зручний автобусний маршрут Херсон – Асканія-Нова, який займе близько 2 з половиною годин. 

З інших крупних і курортних українських міст України до Асканії-Нова можна доїхати як громадським транспортом, але у більшості випадків – з пересадками, так і на власній автівці.

  • З Київа до заповідника – 689 км по трасах Е95 і Р06, або близько 9 з половиною годин їзди автівкою.
  • З Харкова до заповідника – 557 км через Е105/М29 і Е105/М18 або близько 7 з половиною годин їзди автівкою.
  • З Дніпра до заповідника – 362 км через Е105/М18 або близько 5 годин їзді автівкою.
  • З Одеси до заповідника – 343 км трасою М14 або близько 5 годин їзди автівкою.
  • Із Запоріжжя до заповідника – 273 км через Е105/М18 або майже 4 години їзди автівкою.
  • З Миколаєва до заповідника – 211 км через Е58/М14 і T2206 або близько 3 годин їзди автівкою.
  • З Генічеська до заповідника – 70,1 км через Р47 або трохи більше години їзди автівкою.
  • Зі Скадовська до заповідника – 109 км через Т2213 і E97/М17 або півтори години їзди автівкою.
  • З Залізного Порту до заповідника – 152 км через E97/М17 або 2 години 17 хвилин їзди автівкою.
  • З Кирилівки до заповідника – 159 км через Е105/М18 і P47 або трохи більше 2 годин їзди автівкою. 

Крім того, заповідник Асканія-Нова, завдяки своїй популярності, часто стає «цвяхом» різноманітних туристичних програм, і комплексних, і вузькоспрямованих. В рамках туру ви матимете змогу дістатись заповідника з максимальним комфортом, послухати захоплюючу екскурсію та отримати багато задоволення  від місцевих розваг.

А ви хочете побувати в Асканії-Нова або вже мали таке задоволення? Діліться враженнями та планами в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *