Кавунова дієта: користь, шкода і як вибрати правильний кавун

З середини літа традиційно починається сезон кавунів – у цей час любителі дієт із задоволенням починають худнути на легкій та смачній кавуновій дієті. Чим вона корисна, скільки на ній можна втратити зайвих кілограмів, кому протипоказаний такий детокс і найголовніше – як вибрати кавун, щоб не нашкодити організму – розбиралася #PokuponBlogTeam. І попутно підготувала знижки до 75% на консультації професійних дієтологів і корекцію фігури – щоб худнути з користю і без зайвих витрат для бюджету. 

Акції
Знижка на ендосфера-терапію в «Laser Health»
Київ, Хрещатик вулиця, 44
-30%
1450 грн
149.0 грн
Ендосфера тіла на оригінальному апараті у «BSfera»
Київ, Успішна вулиця, 8
-40%
800 грн
549.0 грн
Показати всі
89 акцій

Читайте в нашій статті:

Користь кавунового детокса 

При грамотному підході, за допомогою кавунових розвантажувальних днів можна за тиждень скинути 3-5 кг. У чому секрет і користь такого детокса? 

Користь кавуна
Користь кавунового детокса 
  • Баштанна культура багата на клітковину, яка м’яко підсилює перистальтику кишечника і сприяє його очищенню, а також прискорює процес розщеплення жирів. А ще клітковина добре вбирає воду, створює додатковий обсяг у шлунку, пригнічуючи почуття голоду. Відмінна властивість продукту для схуднення! 
  • 90% кавунової м’якоті – природна вода, яка активізує процес виведення з організму зайвої рідини, зменшення набряклості, тобто – втрачаєш зайві обсяги. 
  • Разом з надлишком рідини з організму виводяться шлаки і токсини. Це позитивно позначається на здоров’ї шкіри – до речі, кавун можна використовувати і як маску для обличчя. Крім того, виводиться і шкідливий холестерин, а значить, поліпшується стан серцево-судинної системи, зменшуються прояви атеросклерозу. 
  • Кавун– один з найбільш низькокалорійних продуктів, в середньому на 100 г м’якоті припадає 30 ккал. 
  • До складу ягоди входить багато корисних мікроелементів і вітамінів: фолієва кислота, що благотворно впливає на жировий обмін, магній, який допомагає регулювати рівень цукру в крові, вітаміни В, А, С, фосфор, залізо. 
  • Знижує артеріальний тиск – завдяки амінокислотам цитрулін і аргініну, що входять до складу кавуна. Ці речовини благотворно впливають на тонус судин. Тому кавунова дієта особливо корисна гіпертонікам
Акції
До 7 сеансів пресотерапії в кабінеті «BeBeauty»
Київ, Голосіївський проспект, 130/57
-64%
1200 грн
549.0 грн
До 5 сеансів пресотерапії у салоні «Арт стиль»
Київ, Леоніда Бикова бульвар, 7А
-67%
900 грн
299.0 грн
Показати всі
25 акцій

Читайте також:
✔️ Детокс дієта – очищення організму з ефектом схуднення 
✔️ Інтервальне голодування 

Види дієт на кавунах 

1. Кавунова монодієта 

Монодієта
Кавунова монодієта 

Популярна дієта серед бажаючих швидко скинути 3-5 кг за тиждень, при цьому їсти можна тільки кавуни. Кількість – з розрахунку 1 кг м’якоті на 10 кг ваги тіла. До того ж потрібно випивати близько 1,5 л очищеної води. 

Дієтологи не вітають таку монодієту протягом 5-7 днів, хіба що рекомендують влаштовувати окремі розвантажувальні 1-2 дня, і то, якщо ви гіпертонік. Тривала тижнева дієта тільки на кавунах через відсутність білків – основи синтезу гормонів і ферментів – знижує обмін речовин. Занадто низькокалорійний раціон гнітюче впливає на функції щитовидної залози, зокрема на здатність регулювати баланс обмінних процесів. Більшу частину втрачених за тиждень кілограмів складе вода, а не жир. А це означає, по виході з дієти ви знову повернете все, що пішло, а то і з надбавкою.

Читайте також: Розвантажувальні дні: як правильно проводити 

2. Дієта на кавунах і хлібі 

Такий варіант підійде тим, хто не звик відчувати голод, встаючи з-за столу. За 10 днів схуднути можна на 3-7 кг. Принцип, як і в кавуновій монодієті, тільки в раціон ще додається шматочок житнього хліба. Тривалість – від 7 до 10 днів. Є особливості виходу після такого детокса: в перші 7 днів потрібно вводити в раціон білки і вуглеводи  – каші, яєчні білки, нежирне куряче м’ясо, сир, овочі та фрукти. І ще один нюанс – 3-4 скибочки кавуна за 4 години перед сном. 

2. Дієта на кавунах і хлібі 
Дієта на кавунах і хлібі 

Дієтологи також з сумнівом ставляться і до цього варіанту дієти, головним чином через калорійності хліба. Адже його потрібно додавати при кожному прийомі їжі (5-6 разів на день), а це в середньому разом з кавуном – не менше 1500 ккал. У той час як процес схуднення починається приблизно при 1200 ккал. А якщо приберете хліб – отримаєте монодієту з усіма її мінусами. 

Акції
До 5 сеансів антицелюлітного масажу в «Ідеал»
Київ, Боголюбова вулиця, 30
-54%
500 грн
279.0 грн
До 3 сеансів вакуумного масажу в «Татуаль»
Бровари, вул. Симоненка, 117
-55%
800 грн
399.0 грн
Показати всі
12 акцій

3. Кавун плюс білкова їжа і овочі  

Якщо не готові сидіти тільки на одному виді їжі, а скинути вагу і очистити організм хочеться – краще вибрати такий кавуновий детокс. Він найбільш збалансований і розумний на думку дієтологів. За 10 днів йде до 6 кг. До улюбленої всіма баштанної культури (споживання кавуна на добу – 2 кг) додається риба, нежирне м’ясо, сир, брокколі, спаржа, огірки, зелень, селера, зелений горошок. Можна робити кавуново-овочеві соки, смузі, коктейлі. 

Смузі
Смузи

Один з варіантів такої помірної дієти – кавуново-гречаний раціон на 5 днів. Його можна застосовувати і на більш тривалий термін – до 14 днів. В меню – вживання запареної гречаної каші (1 кг протягом дня – можна менше, якщо не подужаєте такий обсяг), кавуна (50 г на 10 кг ваги тіла) і 1 л води. Скрасити ситуацію з небагатим набором продуктів можна, додавши легкий овочевий салат із зеленню (в будь-якій кількості) з 1 чайною ложкою рослиннї олії. Через 3 дні можна пити чай і каву. 

Кавуново-гречана дієта
Гречано-кавунова дієта
Акції
Показати всі
5 акцій

Протипоказання до кавунової дієти 

  • Загальна рекомендація дієтологів – не захоплюйтеся. Не варто сидіти на одних кавунах понад 3 дні, більш тривалий термін може негативно позначитися на здоров’ї. Фрукт має високий глікемічний індекс (швидкість потрапляння глюкози в кров), а значить, надмірне його вживання збільшує навантаження на підшлункову залозу і внутрішні органи. Надлишок фруктози може призвести до ожиріння печінки. А ще тривала монодієта на кавунах може спричинити дефіцит корисних для організму речовин (солі натрію, калію) – вони вимиваються разом з рідиною. 
  • Хвороби нирок: камені, пієлонефрит. Під час кавунової чистки проблемні нирки можуть не впоратися із зайвою рідиною. А якщо в них до того ж є пісок і камені  – вони можуть зрушити, почати виходити, а це дуже болючий і небезпечний для життя процес. Перед тим, як чиститься кавунами, потрібно обов’язково зробити УЗД нирок і переконатися в їх здоров’ї – на Покупоні на обстеження діють знижки до 75% 
  • Діабет. Кавун містить багато цукру: фруктозу, глюкозу і сахарозу. Людям з діабетом варто поєднувати споживання кавунів з корисними жирами (містяться в оливковій, арахісовій олії, авокадо, горіхах), клітковиною і білками, щоб уповільнити всмоктування глюкози в кровотік, і тільки з дозволу лікаря
  • Схильність до гіпотонії (зниженого тиску). Кавун є сильним сечогінним, тому може спровокувати різке зниження артеріального тиску, і без того низького у гіпотоніків. 
  • Загострення виразки шлунка і 12-палої кишки та інших хронічних хвороб внутрішніх органів. 
  • Мальабсорбція (харчова непереносимість) фруктози. Кавун багатий на фруктозу, її в ньому навіть більше, ніж глюкози. Тому вживати його в їжу, а тим більше сидіти на кавуновій дієті, людям з таким травним розладом не можна. 
  • Сезонна алергія (поліноз) на амброзію та інші рослини, які цвітуть у період дозрівання кавунів. 
  • Підвищена температура тіла, ГРЗ. 
  • Інфаркт, інсульт. 

Як бачите, протипоказання є. Будьте уважні до свого здоров’я, перед чищенням краще проконсультуватися з лікарем. І пам’ятайте, що є більш примітні альтернативи привести своє тіло в порядок – процедури з корекції фігури, розробка індивідуальної програми професійним дієтологом. І, звичайно, здоровий спосіб життя і помірні фізичні навантаження

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

Як вибрати корисний кавун 

Як вибрати корисний кавун 
Як вибрати корисний кавун 

Вдаючись до кавунового детокса та й просто бажаючи насолодитися сезонною ягодою, природно хочеться максимальної користі організму. Для цього потрібно запастися стиглими, смачними і найважливіше – безпечними плодами без нітратів. Як вибрати правильний цукровий кавун – ділимося секретами: 

  • Купуйте в баштанну культуру в сезон, не раніше серпня. Більш ранні плоди найімовірніше вирощені з використанням стимуляторів росту. 
  • Зверніть увагу на польову пляму – місце контакту кавуна з грунтом. Вибирайте той плід, у якого плямка яскравіша, але менша за діаметром. Якщо слід великий і білястий – значить кавун лежав на грунті занадто довго і може виявитися водянистим і несолодким. 
  • Оптимальна вага плода – 10-12 кг. 
  • Хвостик стиглого кавуна повинен бути сухим.
  • Ще одна ознака зрілості і якості – тверда, глянцева скоринка, яку практично неможливо проткнути нігтем. Вибирайте ягоди з яскравим і контрастним малюнком-смужками. 
  • Визначити якість можна по стуку. Звук при клацанні пальцями по солодкому кавуну повинен бути дзвінкий, а не глухий. Б’ючи по плоду, відчуваєте вібрацію?  Значить, фрукт має бути якісним. 
  • Ще одна порада – на трасі кавуни краще не брати, вони легко вбирають шкідливі речовини від вихлопів автомобілів. 
  • Купіть нітратомір і міряйте кількість шкідливих речовин: допустима норма нітратів у кавуні – 60 мг на 1 кг. 
  • Наявність нітратів у плоді можна перевірити в домашніх умовах. Для цього скибочку кавунової м’якоті занурте в склянку води. Якщо через півгодини рідина стане рожевою – значить без хімії і стимуляторів росту не обійшлося. Якщо вода лише трохи помутніє – ура, ваш кавун нормальний – якісний і корисний, їжте на здоров’я! 

І ще один цікавий нюанс. Виявляється, кавуни бувають різної статі – хлопчики і дівчатка. Це звичайно ж умовність, але деякі переконані, що краще купувати більш солодку дівчинку – кавун з плоским низом і широким колом з протилежного від хвостика боку, ніж хлопчика – фрукт з більш опуклим низом і маленьким колом-крапкою. Дивіться відео, про те, який кавун краще брати – дівчинку чи хлопчика і як їх відрізняти 

Читайте також про різні дієти і системи схуднення: середземноморська, кето, японська, Маггі, дієта П’єра Дюка 

А ви вже пробували детокс очищення за допомогою кавунової дієти? Діліться враженнями і результатами схуднення в коментарях ?

2 коментарів
  • Даша

    Думаю, що кавунова дієта одна з найсмачніших і найдієвіших монодієт, адже кавун – продукт, який чудово очищає організм. Але для мене вона не підходить, у вас читала, що її не радять гіпотонікам.

    • {:ru}Наталья Лукьяненко{:}{:uk}Наталія Лук'яненко{:}

      Доброго дня, Дарино. Так, арбузна дієта протипоказана гіпотонікам. Якщо вас турбує низький тиск, а також слабкість, хронічна втома та запаморочення голови, радимо звернутися в першу чергу до терапевта, можливо також знадобиться консультація кардіолога. Більш детально про гіпотонію — у нашій окремій статті. Дякуємо, що читаєте наш блог!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *