Готуємо млинці на Масляну – кращі перевірені рецепти

Початок весни, масляний тиждень – саме час готувати смачні, золотисті і всіма улюблені млинчики! Потрібно постаратися на славу, адже, згідно з повір’ям, якщо на Масляну від душі наїстися млинців 🥞, то весь рік вдома буде панувати добробут і достаток. З чого і як приготувати млинці вдома, щоб вони вийшли ажурні, в дірочку, ніжні, тонкі, товсті, пишні – #PokuponBlogTeam зібрала топові і перевірені рецепти. А ще підготувала знижки в ресторани, де можна поїсти культових ласощів зі знижкою до 65%.

Читайте в огляді:

Тонкі млинці на молоці

За традицією добре знайомі нам російські млинці пекли в опарний спосіб, на дріжджах, і виходили вони пишними і товстими. А рецепт тоненьких бездріжджових млинчиків перекочував до нас з Франції. І настільки прижився, що тепер на Масляну найчастіше печуть саме такі – французькі. Класичний рецепт на молоці досить простий, а коржі гарантовано виходять тонкі, ажурні і з хрусткими краєчками. 

Млинцева сковорідка
Млинцева сковорідка

В тонкий млинець загортають різні начинки: дуже смачно з м’ясом, з сиром, з грибами, зеленню, ікрою. Але і порожні млинці зі сметаною або медом – справжні ласощі!

Складові:

  • 0,5 літра молока.
  • 3 яйця.
  • 1 склянка борошна.
  • 1 ст.  л. цукру.
  • 1 ст.  л. рафінованої соняшникової олії.
  • 1 ст.л. вершкового масла.
  • Сіль за смаком.
Млинці на молоці

Як готувати:

  • Змішайте сирі яйця, сіль, цукор, просіяне борошно та півпорції молока і збийте віночком або міксером до однорідної маси, без грудочок.
  • Не перестаючи помішувати, влийте залишок молока, щоб у результаті вийшла суміш рідкої однорідної сметани.
  • У готове тісто додайте соняшникову олію, щоб млинці не приставали до сковороди, навіть якщо смажити без олії.
  • Млинну сковороду добре розігрійте і змастіть олією, потім наберіть в ополоник тісто, вилийте його в центр і рівномірно розподіліть по поверхні.
  • Смажте млинці до рум’яного кольору із двох боків, акуратно перевертаючи, щоб не порвати тонке тісто.
  • Спечені млинці викладіть на блюдо, промазуючи шматочком вершкового масла.

Як готувати тонкі млинці на молоці, дивіться відео:

До речі, цей рецепт годиться і для випікання млинців в мультиварці, якщо з якихось причин у вас немає під рукою сковорідки і навіть плити. Головне призвичаїтися обережно розподіляти тісто по дну чаші 😀 А можна також посмажити млинці на молоці в вафельниці – швидко і без клопоту. 

Вафельница
Вафельниця

Читайте також:
Обираємо млинцеву сковорідку
Як вибрати мультиварку

Ажурні заварні млинці на воді і кефірі

Хочете приготувати дуже тонкі, мереживні млинці в дірочку, щоб не рвалися при смаженні? Ось перевірений рецепт тіста на кефірі, завареного окропом. А для ажурного ефекту знадобиться сода.

Що потрібно:

  • Кефір, або кисле молоко – 0,5 л.
  • Вода – 0,4 літри.
  • Борошно – 0,3 кг (за обсягом приблизно дві склянки по 250 мл).
  • Яйця – 2 шт.
  • Цукор  – 1-4 ст.л. за смаком.
  • Олія рослинна рафінована – 4 ст.  л.
  • Сіль – 0,5 чайної ложки.
  • Сода (для пишності) – 1 чайна ложка.
Млинці на кефірі

Як готувати:

  • Вінчиком збиваємо яйця з цукром та сіллю, додаємо кефір та борошно.
  • Кип’ятимо воду. Соду просіюємо через сито і додаємо в окріп.
  • Вливаємо гарячу воду тонким струмком в тісто, ретельно перемішуючи в процесі.
  • Даємо масі настоятися 10 хвилин – за цей час клейковина в борошні набухне, і коржики при смаженні не рвуться.
  • Додаємо олію.
  • Розігріваємо антипригарну сковороду і починаємо пекти, вперше змастивши олією, далі – без олії.

Розігрійте антипригарним сковороду і починайте пекти, перший раз змастивши маслом, потім – без масла.

Як посмажити заварні млинці на кефірі, дивіться у відео:

Масляна – прекрасний привід не тільки вдома напекти смачних оладок, але і сходити на дегустацію до кафе чи ресторанчику зі знижкою від Покупону до 65%.

Ніжні млинці на кефірі (сироватці)

На відміну від млинців на молоці, млинці на кефірі більш товсті, але дуже ніжні, буквально тануть у роті!

Складові:

  • 6 яєць.
  • 6 ст. л. цукру.
  • сіль за смаком.
  • 1 ч.л. соди.
  • 1 ст. л.  рослинної олії.
  • 50-60 г вершкового масла.
  • 1 л кефіру або домашнього кислого молока (тільки не замішуйте тісто на йогурті – для нього цей рецепт не підходить, млинчики будуть прилипати).
  • Борошно – 15 ст. л. з невеликою гіркою.
Млинці

Як готувати:

  • Відокремте яєчні білки і відправте в холодильник. Жовтки розітріть із цукром і розм’якшеним вершковим маслом. Повинна вийти пишна суміш; не страшно, якщо на цьому етапі є грудочки.
  • Додайте кефір, соду і перемішайте – якщо утворюються бульбашки, значить млинці вийдуть пишними.
  • Додайте борошно, просіюючи через сито, потім перемішайте і додайте рослинну олію.
  • Дістаньте охолоджені білки, посоліть, збийте міксером до утворення піни та змішайте з тістом. Якщо з’являться грудочки, збийте міксером ще 10-15 секунд.
  • Тісто має вийти в міру густе, щось середнє між тим, що готується на оладки, і рідкою сметаною (як за рецептом на молоці). Процес випікання млинців з такого тіста вимагає певної вправності. Якщо трохи переллєш кефіру – можуть рватися, тоді додайте трохи борошна. Але не переборщіть, щоб були все ж таки млинці, а не оладки 🥞
  • Печіть млинці на добре розігрітій сковорідці по півхвилини з обох боків. За необхідності, перед кожним млинцем можете змастити сковороду шматочком несолоного сала.
  • Кожен випечений млинець викладіть на тарілку і змастіть вершковим маслом.

А на цьому відео рецепт дуже смачних млинців на сироватці, в які не треба додавати соду.

Млинці на майонезі

Млинці на майонезі мають оригінальний смак і красивий колір, їх швидко і легко пекти – тісто міцне, не рветься під час приготування. Такий рецепт дуже підійде для кулінарів-початківців. У млинці на майонезі можна загорнути все, що побажаєте. Для начинки підійде і м’ясо, і сир, і картопля з грибами.

Млинці на мойонезі

Що знадобиться:

  • Яйця – 2 шт.
  • Майонез – 2 ст. л.
  • Цукор – 2 ст. л.
  • Ванілін – 0,5 ч. л. (для солодких млинчиків).
  • Розпушувач – 0,5 ч. л.
  • Сіль – 0,5 ч. л.
  • Олія – ​​2 ст. л.
  • Вода – 0,5 л.
  • Борошно – 9 ст. л.

Покрокове приготування млинців на майонезі дивіться на відео.

Дріжджові ажурні млинці

Здобні млинці в дірочку можна приготувати з додаванням дріжджів. Густа опара не дає тісту перекисати, млинчики виходять без кислого присмаку, солодкі і дуже смачні.

Складові:

  • Молоко – 300 мл.
  • Борошно – 300 г.
  • Окріп – 200-230 мл.
  • Дріжджі пресовані – 15 г.
  • Цукор – 3 ст.л.
  • Яйця – 3 шт.
  • Ванільний цукор – 1 ч.л.
  • Сіль – 0,5 ч.л.
  • Соняшникова олія – ​​60 мл.
Млинці дріжджеві

Як готувати:

  • Спочатку готуємо опару. У теплому молоці розводимо дріжджі, додаємо 1 ч. л. цукру, борошно, розмішуємо вінчиком і отримуємо густу, щільну масу. Накриваємо ємність, ставимо у тепло на 1,5 години. Кожні півгодини заміс потрібно перемішувати.
  • За 10 хвилин до готовності опари змішуємо в мисці яйця з сіллю, додаємо цукор та ваніль і знову перемішуємо. Все це виливаємо в опару, збиваємо міксером або вінчиком до однорідності.
  • Потроху додаємо в тісто окропу, стежимо, щоб воно не було надто густим або надміру рідким. В ідеалі – трохи густішим, ніж класичне тісто для млинців на молоці.
  • Додаємо олію, накриваємо і даємо підійти в теплому місці ще 20-30 хвилин.
  • Далі беремо сковороду, наливаємо порцію та випікаємо на середньому вогні.

Читайте також:
Топ доставок і ресторанів суші в Києві
Найкращі піцерії Києва

Найкращі ПХ рецепти

Число адептів правильного харчування зростає. І це добре, адже здоров’я і краса тіла безпосередньо залежить від того, що людина їсть. Калорійність страви для вас – не порожній звук, і ви часто обмежуєте себе в таких задоволеннях, як млинці на Масляну?  Або переконані, що пшеничне борошно – не найдієтичніший і корисний продукт? Не проблема: культову страву готують з вівсяного, кукурудзяного, кокосового борошна, на гречаному, рисовому борошні і зовсім без нього!

Відвідуйте найкращі спорт клуби та фітнес-центри вашого міста зі знижкою до 80%.

Млинці на кукурудзяному, гречаному і інших видах борошна

ПХ млинці

Що знадобиться:

  • Яйця – 2 шт.
  • Мікс з кукурудзяного (100 г) і гречаної (300 г) борошна. Ці млинці можна приготувати і на рисовому борошні, борошні з кіноа або будь-якому іншому безглютеновому.
  • Соєве молоко – 800 г (підійде також рисове, мигдальне або вівсяне).
  • Сіль – 2 м
  • Цукор – 50 г.
  • Ваніль – 1 г.
  • Рослинна олія (рапсова або соняшникова рафінована) – 50 г.

Як готувати:

  • Розбиваємо яйця в ємність, збиваємо міксером, додаємо цукор, ваніль та сіль. Добиваємося однорідної консистенції без грудочок.
  • У яєчну суміш засипаємо кукурудзяне та гречане борошно, додаємо півпорції рослинного молока, змішуємо за допомогою міксера.
  • Залишок молока трохи підігріваємо та додаємо до тіста, розмішуємо міксером.
  • Додаємо масло, щоб млинці не чіплялися до сковороди. Печемо, як класичні млинці, подаємо з джемом, кленовим сиропом або медом, з ягідною або фруктовою начинкою.

А ось цікавий відеорецепт безглютенових млинчиків з кокосового борошна:

Читайте також: Шкода і користь глютену

ПХ млинці з цільнозерного борошна

Цільнозернове борошно – дуже корисний продукт, багатий на клітковину, вітаміни і мінерали, чому його і уподобали прихильники ПХ. Якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, то просто зобов’язані спробувати цей рецепт головної страви на Масляну!

Що потрібно:

  • 7 ст. ложок цільнозернового житнього борошна.
  • 2 яйця.
  • 250 мл води.
  • 250 мл молока.
  • 2 ст. л. клейковини пшеничної, щоб тісто було більш еластичне, і млинці не рвалися (житнє борошно не утворює клейковину).
  • Цукрозамінник і сіль за смаком.
  • 1/4 ч.л соди.

Змішуємо всі продукти, даємо суміші настоятися близько півгодини і печемо млинці на цільнозерновому борошні, як будь-які інші. У них можна загорнути будь-яку начинку і використовувати як корисний перекус.

Веганські коржі без молока і яєць

Дуже простий рецепт на воді і борошні, в ньому зовсім не потрібні яйця і молоко.  Підійде всім, хто дотримується суворої дієти, посту, веганам і тим, у кого на даний момент не виявилося більше інших продуктів, а млинчиків дуже хочеться 🙂

Складові:

  • Вода кип’ячена охолоджена – 0,5 л.
  • Борошно – 250 г.
  • Цукор (або цукрозамінник) – 1-2 столові ложки за смаком.
  • Олія – ​​2 ст. ложки.
  • Сода – 2 г.
  • Сіль – щіпка.

Приготування – не менше просте, ніж склад і пропорції продуктів:

  • У попередньо просіяне через сито борошно додаємо цукор, сіль та соду.
  • У суху суміш поступово доливаємо воду, розмішуємо тісто вінчиком до однорідності. Консистенція – рідка сметана.
  • Додаємо олію.
  • Змащуємо сковороду олією, печемо млинці. Вони виходять без дірочок, але не менш красиві. Можна їсти з варенням, медом, джемом.

Оладки без борошна і крохмалю

Складові:

  • 1 яйце.
  • 30 г подрібненого сиру.
  • Масло вершкове 20 г.
  • Молоко (або вода) 10 ст. л.
  • Псиліум (лушпиння подорожника добре замінює борошно, продається в аптеці)  – 1 ч.л.

Приготування дуже просте: все змішати і пекти як будь-які млинці. Один нюанс: печуться трохи довше.

Як спекти ПХ ласощі без борошна і крохмалю, а також без соди, манки і цукру – дивіться на відео.

Млинці в духовці

І на закуску – трохи нестандартний для нас спосіб приготування млинців. Цей рецепт десерту з лимонним кремом прийшов до нас з голландської кухні, і випікають його в духовці!

Млинці в духовці

Для випікання 2 порцій знадобиться дві чавунні сковороди (які не бояться жару духовки) і такий набір продуктів:

  • Яйця – 4 шт.
  • Борошно – 130 г.
  • Молоко – 240 мл.
  • Ваніль – 1 ч.л.
  • Сіль –1/4 ч.л.
  • Вершкове масло – 25 г.

Для лимонної начинки:

  • Лимонний сік – 150 г.
  • Яйця – 3 шт.
  • Цукор – 150 г.
  • Крохмаль – 1 ч.л.
  • Вершкове масло – 40 г.

Читайте також: Куди піти на масницю в Києві, Дніпрі, Харкові, Одесі

Акции
Скидка 50% на пироги пироговой «Пять пирогов»
Доставка по Киеву
-50%
0 грн
30 грн
Скидка 30% на все меню пирогов от «Зарина»
Доставка по Киеву
-30%
0 грн
30 грн
Показать все
7 акций

Пригледіли собі пару рецептів? Тоді запасайтеся продуктами, готуйте млинцеву сковорідку – і вперед, випікати найсмачніші млинці! А про свої кулінарні шедеври пишіть у відгуках  😜

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.