Готуємо млинці на Масляну – кращі перевірені рецепти

За християнськими традиціями перед початком Великого посту, покликаного підготувати віруючих до святкування Великодня, йде неділя Масляної. У 2023 році Масляна припадає на 20-26 лютого. Саме в цей тиждень час готувати смачні, золотисті та всіма улюблені млинці!
Потрібно постаратися на славу, адже, згідно з повір’ям, якщо на Масляну від душі наїстися млинців 🥞, то весь рік вдома буде панувати добробут і достаток. З чого і як приготувати млинці вдома, щоб вони вийшли ажурні, в дірочку, ніжні, тонкі, товсті, пишні – #PokuponBlogTeam зібрала топові і перевірені рецепти. А ще підготувала знижки в ресторани, де можна поїсти культових ласощів зі знижкою до 65%.

50 акцій
Читайте в огляді:
- Тонкі млинці на молоці
- Ажурні заварні млинці на воді і кефірі
- Ніжні млинці на кефірі (сироватці)
- Млинці на майонезі
- Дріжджові ажурні млинці
- Млинці на мінеральній воді (з дірочками)
- Найкращі ПХ рецепти
- Млинці в духовці
Тонкі млинці на молоці
За традицією добре знайомі нам російські млинці пекли в опарний спосіб, на дріжджах, і виходили вони пишними і товстими. А рецепт тоненьких бездріжджових млинчиків перекочував до нас з Франції. І настільки прижився, що тепер на Масляну найчастіше печуть саме такі – французькі. Класичний рецепт на звичайному коров’ячому молоці досить простий, а коржі гарантовано виходять тонкі, ажурні і з хрусткими краєчками.
Аналогічно можна випікати млинці на кокосовому молоці. Воно не тільки ароматне, а й найкорисніше з усіх, багате магнієм, залізом, селеном, вітаміном С, калієм, білками, насиченими рослинними жирами і лауриновою, олеїновою, миристиновою і пальмітиновою кислотами.

В тонкий млинець загортають різні начинки: дуже смачно з м’ясом, з сиром, з грибами, зеленню, ікрою. Але і порожні млинці зі сметаною або медом – справжні ласощі!
Складові:
- 0,5 літра молока.
- 3 яйця.
- 1 склянка борошна.
- 1 ст. л. цукру.
- 1 ст. л. рафінованої соняшникової олії.
- 1 ст.л. вершкового масла.
- Півтори чайної ложки розпушувача.
- Сіль за смаком.

Як готувати:
- Змішайте сирі яйця, сіль, цукор, просіяне борошно та півпорції молока і збийте віночком або міксером до однорідної маси, без грудочок.
- Не перестаючи помішувати, влийте залишок молока, щоб у результаті вийшла суміш рідкої однорідної сметани.
- У готове тісто додайте соняшникову олію, щоб млинці не приставали до сковороди, навіть якщо смажити без олії.
- Млинну сковороду добре розігрійте і змастіть олією, потім наберіть в ополоник тісто, вилийте його в центр і рівномірно розподіліть по поверхні.
- Смажте млинці до рум’яного кольору із двох боків, акуратно перевертаючи, щоб не порвати тонке тісто.
- Спечені млинці викладіть на блюдо, промазуючи шматочком вершкового масла.
Як готувати тонкі млинці на молоці, дивіться відео:
До речі, цей рецепт годиться і для випікання млинців в мультиварці, якщо з якихось причин у вас немає під рукою сковорідки і навіть плити. Головне призвичаїтися обережно розподіляти тісто по дну чаші 😀 А можна також посмажити млинці на молоці в вафельниці – швидко і без клопоту.

Читайте також:
✅ Обираємо млинцеву сковороду
✅ Як обрати мультиварку
Ажурні заварні млинці на воді і кефірі
Хочете приготувати дуже тонкі, мереживні млинці в дірочку, щоб не рвалися при смаженні? Ось перевірений рецепт тіста на кефірі, завареного окропом. А для ажурного ефекту знадобиться сода.
Що потрібно:
- Кефір, або кисле молоко – 0,5 л.
- Вода – 0,4 літри.
- Борошно – 0,3 кг (за обсягом приблизно дві склянки по 250 мл).
- Яйця – 2 шт.
- Цукор – 1-4 ст.л. за смаком.
- Олія рослинна рафінована – 4 ст. л.
- Сіль – 0,5 чайної ложки.
- Сода (для пишності) – 1 чайна ложка.

Як готувати:
- Вінчиком збиваємо яйця з цукром та сіллю, додаємо кефір та борошно.
- Кип’ятимо воду. Соду просіюємо через сито і додаємо в окріп.
- Вливаємо гарячу воду тонким струмком в тісто, ретельно перемішуючи в процесі.
- Даємо масі настоятися 10 хвилин – за цей час клейковина в борошні набухне, і коржики при смаженні не рвуться.
- Додаємо олію.
- Розігріваємо антипригарну сковороду і починаємо пекти, вперше змастивши олією, далі – без олії.
Розігрійте антипригарним сковороду і починайте пекти, перший раз змастивши маслом, потім – без масла.
Як посмажити заварні млинці на кефірі, дивіться у відео:
Масляна – прекрасний привід не тільки вдома напекти смачних оладок, але і сходити на дегустацію до кафе чи ресторанчику зі знижкою від Покупону до 65%.
Ніжні млинці на кефірі (сироватці)
На відміну від млинців на молоці, млинці на кефірі більш товсті, але дуже ніжні, буквально тануть у роті!
Складові:
- 6 яєць.
- 6 ст. л. цукру.
- сіль за смаком.
- 1 ч.л. соди.
- 1 ст. л. рослинної олії.
- 50-60 г вершкового масла.
- 1 л кефіру або домашнього кислого молока (тільки не замішуйте тісто на йогурті – для нього цей рецепт не підходить, млинчики будуть прилипати).
- Борошно – 15 ст. л. з невеликою гіркою.

Як готувати:
- Відокремте яєчні білки і відправте в холодильник. Жовтки розітріть із цукром і розм’якшеним вершковим маслом. Повинна вийти пишна суміш; не страшно, якщо на цьому етапі є грудочки.
- Додайте кефір, соду і перемішайте – якщо утворюються бульбашки, значить млинці вийдуть пишними.
- Додайте борошно, просіюючи через сито, потім перемішайте і додайте рослинну олію.
- Дістаньте охолоджені білки, посоліть, збийте міксером до утворення піни та змішайте з тістом. Якщо з’являться грудочки, збийте міксером ще 10-15 секунд.
- Тісто має вийти в міру густе, щось середнє між тим, що готується на оладки, і рідкою сметаною (як за рецептом на молоці). Процес випікання млинців з такого тіста вимагає певної вправності. Якщо трохи переллєш кефіру – можуть рватися, тоді додайте трохи борошна. Але не переборщіть, щоб були все ж таки млинці, а не оладки 🥞
- Печіть млинці на добре розігрітій сковорідці по півхвилини з обох боків. За необхідності, перед кожним млинцем можете змастити сковороду шматочком несолоного сала.
- Кожен випечений млинець викладіть на тарілку і змастіть вершковим маслом.
А на цьому відео рецепт дуже смачних млинців на сироватці, в які не треба додавати соду.
Млинці на майонезі
Млинці на майонезі мають оригінальний смак і красивий колір, їх швидко і легко пекти – тісто міцне, не рветься під час приготування. Такий рецепт дуже підійде для кулінарів-початківців. У млинці на майонезі можна загорнути все, що побажаєте. Для начинки підійде і м’ясо, і сир, і картопля з грибами.

Що знадобиться:
- Яйця – 2 шт.
- Майонез – 2 ст. л.
- Цукор – 2 ст. л.
- Ванілін – 0,5 ч. л. (для солодких млинчиків).
- Розпушувач – 0,5 ч. л.
- Сіль – 0,5 ч. л.
- Олія – 2 ст. л.
- Вода – 0,5 л.
- Борошно – 9 ст. л.
Покрокове приготування млинців на майонезі дивіться на відео.

7 акцій
Дріжджові ажурні млинці
Здобні млинці в дірочку можна приготувати з додаванням дріжджів. Густа опара не дає тісту перекисати, млинчики виходять без кислого присмаку, солодкі і дуже смачні.
Складові:
- Молоко – 300 мл.
- Борошно – 300 г.
- Окріп – 200-230 мл.
- Дріжджі пресовані – 15 г.
- Цукор – 3 ст.л.
- Яйця – 3 шт.
- Ванільний цукор – 1 ч.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Соняшникова олія – 60 мл.

Як готувати:
- Спочатку готуємо опару. У теплому молоці розводимо дріжджі, додаємо 1 ч. л. цукру, борошно, розмішуємо вінчиком і отримуємо густу, щільну масу. Накриваємо ємність, ставимо у тепло на 1,5 години. Кожні півгодини заміс потрібно перемішувати.
- За 10 хвилин до готовності опари змішуємо в мисці яйця з сіллю, додаємо цукор та ваніль і знову перемішуємо. Все це виливаємо в опару, збиваємо міксером або вінчиком до однорідності.
- Потроху додаємо в тісто окропу, стежимо, щоб воно не було надто густим або надміру рідким. В ідеалі – трохи густішим, ніж класичне тісто для млинців на молоці.
- Додаємо олію, накриваємо і даємо підійти в теплому місці ще 20-30 хвилин.
- Далі беремо сковороду, наливаємо порцію та випікаємо на середньому вогні.
Млинці на мінеральній воді (з дірочками)
Щоб досягти ефекту «мережива», пишної та пористої текстури, використовуйте рецепт млинців на мінералці. Пропорції та склад інгредієнтів – як у більшості рецептів, єдине, що на 2 склянки пшеничного борошна додають газовану мінералку та молоко у співвідношенні 2:1 (по 250 мл). Або без молока та яєць, якщо хочете зробити пісні млинці (на 2 склянки води – 1,5 склянки борошна).
Мінеральну воду потрібно вводити в два підходи – одну частину на початку при змішуванні рідини, яєць, солі та цукру, потім другу порцію після додавання просіянного борошна, і повного розчинення всіх грудочок.
Читайте також:
✅ Топ доставок і ресторанів суші в Києві
✅ Найкращі піцерії Києва
Найкращі ПХ рецепти
Число адептів правильного харчування зростає. І це добре, адже здоров’я і краса тіла безпосередньо залежить від того, що людина їсть. Калорійність страви для вас – не порожній звук, і ви часто обмежуєте себе в таких задоволеннях, як млинці на Масляну? Або переконані, що пшеничне борошно – не найдієтичніший і корисний продукт? Не проблема: культову страву готують з вівсяного, кукурудзяного, кокосового борошна, на гречаному, рисовому борошні і зовсім без нього!
Відвідуйте найкращі спорт клуби та фітнес-центри вашого міста зі знижкою до 80%.
Млинці на кукурудзяному, гречаному і інших видах борошна

Що знадобиться:
- Яйця – 2 шт.
- Мікс з кукурудзяного (100 г) і гречаної (300 г) борошна. Ці млинці можна приготувати і на рисовому борошні, борошні з кіноа або будь-якому іншому безглютеновому.
- Соєве молоко – 800 г (підійде також рисове, мигдальне або вівсяне).
- Сіль – 2 м
- Цукор – 50 г.
- Ваніль – 1 г.
- Рослинна олія (рапсова або соняшникова рафінована) – 50 г.
Як готувати:
- Розбиваємо яйця в ємність, збиваємо міксером, додаємо цукор, ваніль та сіль. Добиваємося однорідної консистенції без грудочок.
- У яєчну суміш засипаємо кукурудзяне та гречане борошно, додаємо півпорції рослинного молока, змішуємо за допомогою міксера.
- Залишок молока трохи підігріваємо та додаємо до тіста, розмішуємо міксером.
- Додаємо масло, щоб млинці не чіплялися до сковороди. Печемо, як класичні млинці, подаємо з джемом, кленовим сиропом або медом, з ягідною або фруктовою начинкою.
А ось цікавий відеорецепт безглютенових млинчиків з кокосового борошна:
ПХ млинці з цільнозерного борошна
Цільнозернове борошно – дуже корисний продукт, багатий на клітковину, вітаміни і мінерали, чому його і уподобали прихильники ПХ. Якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, то просто зобов’язані спробувати цей рецепт головної страви на Масляну!
Що потрібно:
- 7 ст. ложок цільнозернового житнього борошна.
- 2 яйця.
- 250 мл води.
- 250 мл молока.
- 2 ст. л. клейковини пшеничної, щоб тісто було більш еластичне, і млинці не рвалися (житнє борошно не утворює клейковину).
- Цукрозамінник і сіль за смаком.
- 1/4 ч.л соди.
Змішуємо всі продукти, даємо суміші настоятися близько півгодини і печемо млинці на цільнозерновому борошні, як будь-які інші. У них можна загорнути будь-яку начинку і використовувати як корисний перекус.
Веганські коржі без молока і яєць
Дуже простий рецепт на воді і борошні, в ньому зовсім не потрібні яйця і молоко. Підійде всім, хто дотримується суворої дієти, посту, веганам і тим, у кого на даний момент не виявилося більше інших продуктів, а млинчиків дуже хочеться 🙂
Складові:
- Вода кип’ячена охолоджена – 0,5 л.
- Борошно – 250 г.
- Цукор (або цукрозамінник) – 1-2 столові ложки за смаком.
- Олія – 2 ст. ложки.
- Сода – 2 г.
- Сіль – щіпка.
Приготування – не менше просте, ніж склад і пропорції продуктів:
- У попередньо просіяне через сито борошно додаємо цукор, сіль та соду.
- У суху суміш поступово доливаємо воду, розмішуємо тісто вінчиком до однорідності. Консистенція – рідка сметана.
- Додаємо олію.
- Змащуємо сковороду олією, печемо млинці. Вони виходять без дірочок, але не менш красиві. Можна їсти з варенням, медом, джемом.
Оладки без борошна і крохмалю
Складові:
- 1 яйце.
- 30 г подрібненого сиру.
- Масло вершкове 20 г.
- Молоко (або вода) 10 ст. л.
- Псиліум (лушпиння подорожника добре замінює борошно, продається в аптеці) – 1 ч.л.
Приготування дуже просте: все змішати і пекти як будь-які млинці. Один нюанс: печуться трохи довше.
Як спекти ПХ ласощі без борошна і крохмалю, а також без соди, манки і цукру – дивіться на відео.
Млинці в духовці
І на закуску – трохи нестандартний для нас спосіб приготування млинців. Цей рецепт десерту з лимонним кремом прийшов до нас з голландської кухні, і випікають його в духовці!

Для випікання 2 порцій знадобиться дві чавунні сковороди (які не бояться жару духовки) і такий набір продуктів:
- Яйця – 4 шт.
- Борошно – 130 г.
- Молоко – 240 мл.
- Ваніль – 1 ч.л.
- Сіль –1/4 ч.л.
- Вершкове масло – 25 г.
Для лимонної начинки:
- Лимонний сік – 150 г.
- Яйця – 3 шт.
- Цукор – 150 г.
- Крохмаль – 1 ч.л.
- Вершкове масло – 40 г.
Читайте також:
Як ориганільно відсвяткувати день народження
Куди поїхати у квітні
Топ памяток карпат
Пригледіли собі пару рецептів? Тоді запасайтеся продуктами, готуйте млинцеву сковорідку – і вперед, випікати найсмачніші млинці! А про свої кулінарні шедеври пишіть у відгуках 😜