Млинці на молоці, на воді, на кефірі – смачні рецепти на Масляну
![Млинці на молоці, на воді, на кефірі – смачні рецепти на Масляну](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2023/02/hotovym-blyny-na-maslenytsu-luchshye-proverennye-retsepty_golovna.jpeg)
Млинці – одна з найулюбленіших страв українців не тільки на Масляну, яка до речі в 2024 році припадає на 11-17 березня, а й на кожен день. Налисники на молоці, бліни на кефірі, млинці на воді – рецептів безліч. Але щоб вийшло смачно і гарно – готувати треба правильно.
BlogPokuponTeam розкаже, як зробити смачні млинці вдома, щоб вони були ажурні, в дірочку, ніжні, тонкі, товсті, пишні. А якщо хочете поласувати готовою стравою у ресторані – користуйтеся знижками до 65% від Покупон.
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
34 акцій
Читайте в огляді:
- Млинці на молоці – тонкі і ніжні
- Ажурні заварні млинці на кефірі і воді
- Ніжні млинці на кислому молоці (сироватці)
- Млинець на майонезі
- Дріжджові ажурні млинці на кип’ятку і молоці
- Млинці на мінеральній воді (з дірочками)
- Найкращі ПХ рецепти
- Млинці в духовці
Млинці на молоці – тонкі і ніжні
За традицією в Україні млинці пекли в опарний спосіб, на дріжджах, і виходили вони пишними і товстими. А тонкі блинчики на молоці і без дріжджів прийшли до нас із Франції. І настільки прижилися, що тепер на Масляну чи у звичайний день найчастіше готують саме на французький манер. Ідеальне тісто для налисників готується на звичайному коров’ячому молоці: рецепт досить простий, а коржі гарантовано виходять тонкі, ажурні і з хрусткими краєчками.
Аналогічно можна випікати млинці на кокосовому молоці. Воно не тільки ароматне, а й найкорисніше з усіх, багате магнієм, залізом, селеном, вітаміном С, калієм, білками, насиченими рослинними жирами і лауриновою, олеїновою, миристиновою і пальмітиновою кислотами.
![Млинцева сковорідка](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/03/skovoroda.jpg)
В тонкий млинець загортають різні начинки: дуже смачно з м’ясом, з сиром, з грибами, зеленню, ікрою, червоною рибою. Але й солодкі млинці з бананом чи порожні зі сметаною або медом – справжні ласощі!
Тісто на млинці – складові:
- 0,5 літра молока.
- 3 яйця.
- 1 склянка борошна.
- 1 ст. л. цукру, рафінованої соняшникової олії і вершкового масла.
- Півтори чайної ложки розпушувача.
- Сіль за смаком.
![Млинці на молоці](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/03/na-moloke.jpg)
Як зробити блинчики:
- Змішайте сирі яйця, сіль, цукор, просіяне борошно та півпорції молока і збийте вінчиком або міксером до однорідної маси, без грудочок.
- Не перестаючи помішувати, влийте залишок молока, щоб у результаті вийшла суміш рідкої однорідної сметани.
- У готове тісто залийте соняшникову олію, щоб млинці не приставали до сковороди, навіть якщо смажити без олії.
- Млинну сковороду добре розігрійте і змастіть олією. Наберіть в ополоник тісто, вилийте його у центр і рівномірно розподіліть по поверхні.
- Смажте млинці до рум’яного кольору із двох боків, акуратно перевертаючи, щоб не порвати тонке тісто.
- Спечені млинці викладіть на таріль, промазуючи шматочком вершкового масла.
Як готувати тонкі млинці на молоці дивіться на відео від Клопотенко:
До речі, цей рецепт підходить і для випікання млинців у мультиварці, якщо з якихось причин у вас немає під рукою сковорідки і навіть плити. Головне призвичаїтися обережно розподіляти тісто по дну чаші. А можна також посмажити блінчики на молоці у вафельниці – швидко і без клопоту.
![Вафельница](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/03/vafelytsa.jpg)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
17 акцій
Ажурні заварні млинці на кефірі і воді
Хочете приготувати дуже тонкі, мереживні налисники на кефірі, щоб не рвалися при смаженні? Ось перевірений рецепт тіста, завареного окропом. А для ажурного ефекту знадобиться сода.
Щоб приготувати бліни на кефірі або кислому молоці потрібно:
- Кефір, або кисле молоко – 0,5 л.
- Вода – 0,4 літри.
- Борошно – 0,3 кг (приблизно дві склянки по 250 мл).
- 2 яйця.
- Цукор – 1-4 ст.л. за смаком.
- Олія рослинна рафінована – 4 ст. л.
- Сіль – 0,5 чайної ложки.
- Сода (для пишності) – 1 чайна ложка.
![Ажурні заварні блинчики на воді та кефірі](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/03/azhurnye-1024x682.jpg)
Як приготувати блінчики:
- Вінчиком збиваємо яйця з цукром та сіллю, додаємо кефір та борошно.
- Кип’ятимо воду. Соду просіюємо через сито і всипаємо в окріп.
- Вливаємо гарячу воду тонкою цівкою у тісто, ретельно перемішуючи в процесі.
- Даємо масі настоятися 10 хвилин – за цей час клейковина у борошні набухає, і коржики при смаженні не рвуться.
- Заливаємо олію.
- Розігріваємо антипригарну сковороду і починаємо пекти, вперше змастивши олією, далі – без олії.
Як посмажити заварні млинці на кефірі, дивіться у відео:
Масляна – прекрасний привід не тільки вдома напекти смачних оладок, але і сходити на дегустацію до кафе чи ресторанчику зі знижкою від Покупону до 65%.
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
8 акцій
Ніжні млинці на кислому молоці (сироватці)
На відміну від млинців на звичайному молоці, рецепт з кислого молока додає млинцям ніжності, вони буквально тануть у роті!
Складові:
- 6 яєць.
- 6 ст. л. цукру.
- Сіль за смаком.
- 1 ч.л. соди.
- 1 ст. л. рослинної олії.
- 50-60 г вершкового масла.
- 1 л домашнього кислого молока (тільки не замішуйте тісто на йогурті – для нього цей рецепт не підходить, млинчики будуть прилипати).
- Борошно – 15 ст. л. з невеликою гіркою.
![Ніжні млинці на кисляку](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/03/na-kefyre.png)
Як зробити млинці:
- Відокремте яєчні білки і відправте у холодильник. Жовтки розітріть із цукром і розм’якшеним вершковим маслом. Повинна вийти пишна суміш; не страшно, якщо на цьому етапі є грудочки.
- Додайте кисляк, соду і перемішайте – якщо утворюються бульбашки, значить млинці вийдуть пишними.
- Всипте борошно, просіюючи через сито, потім перемішайте і додайте рослинну олію.
- Дістаньте охолоджені білки, посоліть, збийте міксером до утворення піни та змішайте з тістом. Якщо з’являться грудочки, збийте міксером ще 10-15 секунд.
- Тісто має вийти в міру густе, щось середнє між тим, що готується на оладки, і рідкою сметаною (як за рецептом на молоці). Процес випікання млинців з такого тіста вимагає певної вправності. Якщо трохи переллєш молока – можуть рватися, тоді додайте трохи борошна. Але не переборщіть, щоб були все ж таки млинці, а не оладки😉
- Печіть млинці на добре розігрітій сковорідці по півхвилини з обох боків. За необхідності, перед кожним млинцем можете змастити сковороду шматочком несолоного сала.
- Кожен випечений млинець викладіть на тарілку і змастіть вершковим маслом.
А на цьому відео рецепт дуже смачних млинців на кислому молоці:
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
26 акцій
Млинець на майонезі
Рецепт млинців на майонезі досить оригінальний, простий у приготуванні та чудово підійде для кулінарів-початківців. А самі блінчики виходять дуже гарні – тісто міцне, не рветься під час приготування. У майонезні налиснички можна загорнути все, що побажаєте. Для начинки підійде і м’ясо, і сир, і картопля з грибами.
![Млинці на майонезі](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/03/na-majoneze.jpg)
Для тіста знадобиться:
- Яйця – 2 шт.
- Майонез, цукор, олія – по 2 ст. л.
- По пів чайної ложки розпушувача, солі, ваніліну (для солодких млинчиків).
- Вода – 0,5 л.
- Борошно – 9 ст. л.
Покрокове приготування млинців на майонезі дивіться на відео:
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
15 акцій
Дріжджові ажурні млинці на кип’ятку і молоці
Здобні млинці в дірочку можна приготувати з додаванням дріжджів. Густа опара не дає тісту перекисати, блінчики виходять без кислого присмаку, солодкі і дуже смачні.
Складові:
- Молоко – 300 мл.
- Борошно – 300 г.
- Окріп – 200-230 мл.
- Дріжджі пресовані – 15 г.
- Цукор – 3 ст.л.
- Яйця – 3 шт.
- Ванільний цукор – 1 ч.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Соняшникова олія – 60 мл.
![Дріжджові ажурні млинці на окропі](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/03/drozhzhevoe.jpg)
Як готувати млинці на кип’ятку:
- Спочатку робимо опару. У теплому молоці розводимо дріжджі, додаємо 1 ч. л. цукру, борошно, розмішуємо вінчиком і отримуємо густу, щільну масу. Накриваємо ємність, ставимо у тепло на 1,5 години. Кожні півгодини заміс потрібно перемішувати.
- За 10 хвилин до готовності опари змішуємо в мисці яйця з сіллю, додаємо цукор та ваніль і знову перемішуємо. Все це виливаємо в опару, збиваємо міксером або вінчиком до однорідності.
- Потроху додаємо в тісто окропу, стежимо, щоб воно не було надто густим або надміру рідким. В ідеалі – трохи густішим, ніж для блінчиків на молоці.
- Додаємо олію, накриваємо і даємо підійти в теплому місці ще 20-30 хвилин.
- Далі беремо сковороду, наливаємо порцію та випікаємо на середньому вогні.
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
69 акцій
Млинці на мінеральній воді (з дірочками)
Щоб досягти ефекту «мережива», пишної та пористої текстури, використовуйте рецепт млинців на мінералці. Пропорції та склад інгредієнтів – як у більшості рецептів, єдине, що на 2 склянки пшеничного борошна додають газовану мінералку та молоко у співвідношенні 2:1 (по 250 мл). Або без молока та яєць, якщо хочете зробити пісні млинці (на 2 склянки води – 1,5 склянки борошна).
Щоб приготувати млинці на воді, мінералку потрібно вводити в два підходи – одну частину на початку при змішуванні рідини, яєць, солі та цукру, потім другу порцію – після додавання просіяного борошна і повного розчинення всіх грудочок.
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
14 акцій
Найкращі ПХ рецепти
Число адептів правильного харчування зростає. І це добре, адже здоров’я і краса тіла безпосередньо залежить від того, що людина їсть. Калорійність страви для вас – не порожній звук, і ви часто обмежуєте себе в таких задоволеннях, як млинці на Масляну? Або переконані, що пшеничне борошно – не найдієтичніший і корисний продукт? Не проблема: культову страву готують з вівсяного, кукурудзяного, кокосового борошна, на гречаному, рисовому борошні і зовсім без нього!
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
82 акцій
Млинці на кукурудзяному, гречаному та інших видах борошна
![Млинці на гречаному борошні](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/03/hrechnevyj.jpg)
Що знадобиться:
- Яйця – 2 шт.
- Мікс з кукурудзяного (100 г) і гречаного (300 г) борошна. Ці млинці можна приготувати і на рисовому борошні, борошні з кіноа або будь-якому іншому безглютеновому.
- Соєве молоко – 800 г (підійде також рисове, мигдальне або вівсяне).
- Сіль – 2 г.
- Цукор – 50 г.
- Ваніль – 1 г.
- Рослинна олія (рапсова або соняшникова рафінована) – 50 г.
Як зробити млинці:
- Розбиваємо яйця в ємність, збиваємо міксером, додаємо цукор, ваніль та сіль. Добиваємося однорідної консистенції без грудочок.
- У яєчну суміш засипаємо кукурудзяне та гречане борошно, заливаємо півпорції рослинного молока, змішуємо за допомогою міксера.
- Залишок молока трохи підігріваємо та вливаємо в тісто, розмішуємо міксером.
- Додаємо масло, щоб млинці не чіплялися до сковороди. Печемо, як класичні млинці, подаємо з джемом, кленовим сиропом або медом, з ягідною або фруктовою начинкою.
А ось простий відеорецепт безглютенових млинчиків:
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
33 акцій
ПХ млинці з цільнозернового борошна
Цільнозернове борошно – дуже корисний продукт, багатий на клітковину, вітаміни і мінерали, чому його і вподобали прихильники ПХ. Якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, то просто зобов’язані спробувати цей рецепт страви як на Масляну, так і на кожен день.
Що потрібно:
- 7 ст. ложок цільнозернового житнього борошна.
- 2 яйця.
- по 250 мл води і молока
- 2 ст. л. клейковини пшеничної, щоб тісто було більш еластичне, і млинці не рвалися (житнє борошно не утворює клейковину).
- Цукрозамінник і сіль за смаком.
- 1/4 ч.л соди.
Як приготувати блінчики: змішуємо всі продукти, даємо суміші настоятися близько півгодини і печемо млинці на цільнозерновому борошні, як будь-які інші. У них можна загорнути будь-яку начинку і використовувати як корисний перекус.
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
3 акцій
Веганські коржі без молока і яєць
Млинці на воді і борошні готувати зовсім просто, для цього не потрібні яйця і молоко. Підійде всім, хто дотримується суворої дієти, посту, веганам і тим, у кого на даний момент не виявилося більше інших продуктів, а млинчиків дуже хочеться🥞
Інгредієнти:
- Вода кип’ячена охолоджена – 0,5 л.
- Борошно – 250 г.
- Цукор (або цукрозамінник) – 1-2 столові ложки за смаком.
- Олія – 2 ст. ложки.
- Сода – 2 г.
- Щіпка солі.
Рецепт млинців на воді:
- У попередньо просіяне через сито борошно додаємо цукор, сіль та соду.
- У суху суміш поступово доливаємо воду, розмішуємо тісто вінчиком до однорідності. Консистенція – рідка сметана.
- Додаємо олію.
- Змащуємо сковороду олією, печемо млинці. Вони виходять без дірочок, але не менш красиві. Можна їсти з варенням, медом, джемом.
Млинці без борошна і цукру
Складові:
- 1 яйце.
- 125 мл теплої води.
- Дріпка солі.
- 1 ст.л. розтопленого меду і рослинної олії.
- 75 мл теплого рослинного молока.
- 75 г кукурудзяного крохмалю.
Приготування дуже просте: все змішати і пекти як будь-які млинці. Один нюанс: перед кожним набиранням порції всю масу треба перемішувати.
Як спекти млинці без яєць, борошна і цукру – дивіться на відео:
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
14 акцій
Млинці в духовці
І на закуску – трохи нестандартний для нас спосіб приготування млинців. Цей рецепт десерту з лимонним кремом прийшов до нас з голландської кухні, і випікають його у духовці!
![Млинці в духовці](https://blog.pokupon.ua/wp-content/uploads/2021/03/hollandskyj1.jpg)
Для випікання 2 порцій знадобиться дві чавунні сковороди (які не бояться жару духовки) і такий набір продуктів:
- Яйця – 4 шт.
- Борошно – 130 г.
- Молоко – 240 мл.
- Ваніль – 1 ч.л.
- Сіль –1/4 ч.л.
- Вершкове масло – 25 г.
Для лимонної начинки:
- Лимонний сік – 150 г.
- Яйця – 3 шт.
- Цукор – 150 г.
- Крохмаль – 1 ч.л.
- Вершкове масло – 40 г.
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/vector.png)
![](/wp-content/plugins/cupon_ads/assets/image/reload.png)
11 акцій
Читайте також:
✔️Куди піти на Масляну 2024 у Києві
✔️Модні брови: які тренди актуальні у цьому сезоні
✔️Манікюр: круті ідеї нейл-дизайну з фото
✔️Їдемо в Ужгород: що подивитися і де зупинитися
✔️Топ-21 доставок та ресторанів суші у Києві
✔️Останні новинки кіно – фільми, які варто подивитися
Пригледіли собі кілька рецептів? Тоді запасайтеся продуктами, готуйте млинцеву сковорідку – і вперед, випікати найсмачніші млинці! А про свої кулінарні шедеври пишіть у відгуках😉