Залізний Порт: куди піти, що подивитися і де відпочивати

Залізний Порт – курорт на березі Чорного моря, з піщаними пляжами, сприятливим кліматом і розвиненою інфраструктурою. Тут можна класно і недорого відпочити, особливо якщо вибирати найкращі перевірені готелі і налаштовуватися на позитив. BlogPokuponTeam розповість про головні визначні пам’ятки, красиві місця, розваги і найкращі гастро заклади курорту, а також може запропонувати гарячі знижки до 50% на відпочинок в Залізному Порту.

Читайте у нашій статті:

Про курорт Залізний Порт

Залізний Порт на півдні Херсонщині – один з найпопулярніших курортів Чорноморського узбережжя України. З цим можуть не погодитись хіба що розпещені «ол інклюзивом» туристи.

Херсонська область омивається двома морями: Азовським на південному сході і Чорним – на південному заході, де і знаходиться невелике курортне селище Залізний Порт. До райцентру – Голої Пристані – 55 км.

Чорне море, Залізний Порт
Чорне море, Залізний Порт

Розвинена інфраструктура і різноманітність туристичного житла приваюлюють як любителів пляжного відпочинку, так і активних і допитливих туристів. В умовах, коли закордонні курорти тільки відкривають свої двері після жорсткого карантину, територіально доступний і недорогий відпочинок в Україні є особливо актуальним.

Те, що Залізний Порт традиційно вважається молодіжним курортом, ще не робить сімейний відпочинок з дітьми менш комфортним.

Широкі і піщано-ракушечні пляжі Залізного Порту тягнутся понад 100 км. Море – в міру глибоке, а захід у воду плавний. Тому, незважаючи на те, що сонячний берег дістав слави молодіжного курорту, тут можна побачити багато сімейних пар з дітьми різного віку. Хоча для самих «дрібних» карапузів краще Азовського моря не знайти.

Але це зовсім не означає, що не вийде бюджетно відпочити – знижки допомагають істотно економити.

Пляжний відпочинок в Залізному Порту
Пляжний відпочинок в Залізному Порту

На солом’яні парасольки і організовано розставлені лежаки на пляжі розраховувати доводиться не скрізь. Все-таки позначається суто український підхід і сервіс контрастів, коли потрібно задовольнити туристичний попит різного достатку. А не розпещених екзотичними островами українських туристів, теж бажаючих відпочивати на море, тут більше половини.

Якщо у вас друга лінія проживання або більш бюджетний варіант готелю на березі моря, підготуйте власні «лежаки» у вигляді покривала. Повірте, засмага «липне» однаково. Тільки не забудьте про пляжну парасольку, щоб не обгоріти на сонці.

Громадський пляж
Громадський пляж

Читайте також: Як правильно засмагати без шкоди для шкіри

У той же час в Залізному Порту досить багато готелів з літніми терасами і відкритими басейнами. Це справжній порятунок в період навали медуз у морі. За європейським принципом багато хто пропонує послуги професійних дитячих аніматорів. Так що, відмінно провести пляжну відпустку можна і в межах України.

Пляж

Як доїхати – поширене питання для туриста. Дістатися Залізного Порту можна як на автівці, так і громадським транспортом. Поїздом з будь-якого міста до Херсона, потім автобусом з автовокзалу на Миколаївському шосе (2 км) (відправлення о 02:50 і о 07:55, ціна 85-125 грн) або маршрутним таксі з автостанції «Приміська», в районі Центрального ринку (маршрутки ходять часто, кожні півгодини-годину, ціна 135-140 грн). Поруч з автовокзалом знаходиться також Міжнародний херсонський аеропорт.

Від Києва до курорту майже 650 км, близько 7-8 годин їзди через Білу Церкву, Умань, Миколаїв, Херсон.

Де зупинитися

Чим харчуватися і де жити однаково впирається в «гаманець». Можна впадати в крайнощі і здешевлювати відпочинок по максимуму (є наметові містечка, автокемпінги і кімнати в приватному секторі), а можна скористатися знижками Покупона до 50% і забронювати комфортне житло за бюджетною ціною навіть у високий сезон.

Готельний комплекс «27 Перлин» в центрі Залізного Порту, з індивідуальним пляжем: від 2299 (2900) грн за 3 дні відпочинку для двох. Ціна сертифікату включає проживання в номері стандарт, користування відкритим басейном, Wi-Fi, паркуванням. Є можливість комбінувати сертифікати.

База відпочинку «Orange» з басейном, тренажерним залом, дитячою зоною і всіма зручностями в номерінапівлюкс. Заощадити на проживанні можна завдяки знижці Покупона до 20% – бронюйте від 3040 (3800) грн за 3 дні на двох з триразовим харчуванням.

Готель «Сонячний» в центрі Залізного Порту: від 669 (890) грн за 2 дні відпочинку для чотирьох. У вартість сертифіката включено проживання в номері економ/напівлюкс/люкс, користування відкритим басейном, зоною відпочинку з шезлонгами, літньою кухнею, дитячим майданчиком, парковкою, Wi-Fi. Є можливість замовити комплексне триразове харчування в їдальні на території готелю. Сертифікати можна підсумувати. 

Пансіонат «Авокадо», в 100 м від моря: від 559 (800) грн за 3 дні відпочинку для двох. Вартість сертифікату включає проживання в двомісному номері, кабельне телебачення, користування загальною кухнею, альтанкою з мангалом, дитячим майданчиком, Wi-Fi. Є можливість замовлення в пансіонаті комплексного харчування. Сертифікати підсумовуються. 

Де поїсти: кафе, ресторани і «суворі чебуреки» 

Відпочинок відпочинком, а обід за розкладом. Де поїсти в Залізному Порту? Все залежить від того, «наскільки ви гурман», на яку суму розраховуєте і наскільки цінуєте правильне харчування.

Як і на будь-якому курорті, в Залізному Порту є трапези економ з видом на море і бізнес-клас, дешево і сердито або трохи дорожче, але корисно. Загалом ціни не захмарні. 

Найбюджетніший варіант – харчуватися самостійно. Якщо в номері або приватному будинку є міні-кухня, можна звісно ухилитися від обов’язку домогосподарки хоча б на обід або вечерю, але впродовж іншого часу доведеться різати салати, варити кашу, легкий супчик або смажити на мангалі шашлик. Продуктами можна закупитися в будь-якому продуктовому магазинчику (на набережній їх вистачає), міні-маркеті або на одному з місцевих ринків (Придніпровський, Приморський, Паритет, Новий ринок, Любава).

Місцевий колорит або сувора реальність пляжів і набережної – тьма тьмуща ларьків і кафешок з фаст-фудом і перекусом в пролетарському стилі. За один-два рази печінка швидше за все не відмовить, а ось далі варто задуматися.

«Світський варіант» – громадська кулінарія. Великий сегмент гастрономічних закладів в Залізному Порту – це кафе, піцерії і ресторани. Смачна їжа, різноманітне меню, чистенько і приємно – практично в кожному. Ми вирішили відзначити найцікавіші, незвичайні, з високим позитивним рейтингом за оцінкою відвідувачів:

  • Кафе «Весела Хата» – рідна українська кухня з пилу-жару: борщик зі сметаною, пюре з котлетою, відбивні, салати і сирні пироги на десерт. За відгуками, варто також спробувати шашлик і піцу.
  • «Хуторок» – великий ресторан національної та європейської кухні, оформлений в народному стилі. Ціни як для курорту – помірні, трохи нижче ніж на набережній, в обідній час є бізнес ланчі.
  • Домашні обіди «Кухня ЛиС» – невелике кафе на 4 столика, де готують дуже смачно, дійсно по-домашньому і недорого. Наїстися можна навіть маленькою порцією, заявленою в меню, а персонал завжди привітний, тож настрій піднімається сам по собі. 
  • «Terrace» – пляжний комплекс просто на березі, з чудовою морською панорамою. Можна орендувати бунгало, замовити смачні страви на грилі, коктейлі, кальян. 
  • «Круті перці» – недороге кафе поряд з Придніпровським ринком. Тут готують смачні обіди, піцу з великою кількістю начинки, ароматні ніжні сирники, салати, молочні коктейлі. У меню завжди можна вибрати те, що сподобається дітям.
  • «Чіга-Біга» – фестиваль вуличної їжі і музики. WOK, бургери, азіатська кухня, пивний бар і вечірні концерти – після заходу сонця тут аншлаг.
Чіга-Біга
Чіга-Біга
  • Гастробар «Хемінгуей»: невимушений, стильний інтер’єр, цитати американського письменника на стінах, блакитні сидіння диванів і червоні сходи на другий поверх, звідки відкривається чудовий вид на море. Італійська піца і суші, стейки, печеня і кальян – смачно і різноманітно.
Кафе «Хемінгуей»
Кафе «Хемінгуей»
  • Таверна-гриль «П’ятниця» – невеликий, але затишний і привітний заклад, де основні страви готують, як ви вже здогадалися, на грилі. Назва ресторанчика не має нічого спільного з Робінзоном Крузо. Просто в Залізному Порту кожен день як п’ятниця – напередодні вихідних, «відрив» по повній на тиждень вперед і передчуття безсонного відпочинку. 
Гриль-таверна «П'ятниця»
Гриль-таверна «П’ятниця»
  • «Східна кухня» – бюджетний заклад з швидким обслуговуванням, тут готують смачний шашлик, манти, м’ясні страви на грилі, можна покурити кальян.

Розваги Залізного Порту

Іноді навіть найприємніше заняття – лежати на пляжі – хочеться урізноманітнити. Залізний Порт – курорт водних і нічних розваг. 

Водні розваги

Аквапарки

Ось, де точно не буде нестачі радісних емоцій і екстриму! У центральній частині Залізного порту знаходиться кілька аквапарків в класичному розумінні: з вітражними водними гірками і басейнами. 

1. «Аквапарк Залізний Порт» розташований прямо на березі, так що у дітей і батьків зазвичай не виникає питань куди піти повеселитися.

Центральний Аквапарк на березі
Центральний Аквапарк на березі

GPS-координати: 46°11’75.3″N 32°29’11.4″E.

2. «Аквапарк Акваленд» – більш новий центр водних розваг, відкритий в 2019 році. До нього дуже просто проїхати або прогулятися пішки. Знаходиться на вулиці Шкільна, 80. 

Акваленд в Залізному Порту
Аквапарк Акваленд, Залізний Порт
Аквапарк Акваленд, Залізний Порт

GPS-координати: 46°12’56.2″N 32°27’31.5″E.

3. Дитячий аквапарк «Ухтишка» – невелика локація надувних атракціонів для дітей прямо на пляжі, щоб урізноманітнити дозвілля навіть найменших туристів. Гірки не дуже круті, без екстремальних віражів, басейни неглибокі.

Надувний аквапарк «Ухтишка» для дітей
Надувний аквапарк «Ухтишка» для дітей

GPS-координати: 46°11’81.9″N 32°28’95.1″E.

Але і це не все. Уздовж усього пляжу розташовані пункти водних атракціонів, на випадок, якщо ви захочете «політати» на бананах, плюшках або поплавати на катамаранах. Є пункти прокату САПів і послуги інструкторів.

Катамарани для морських прогулянок
Катамарани для морських прогулянок
SUPи на морі
SUPи на морі

Острів розваг «Лонг Айленд»

Окремої уваги в Залізному Порту заслуговує «Лонг Айленд» – острів розваг у відкритому морі. Найпопулярніший вид водних розваг з усіх, які варто відвідати незалежно від того, приїхали ви відпочивати сім’єю або самі, без дітей. Тут весело і цікаво в будь-якому віці. Серед водних атракціонів: великі і малі надувні гірки, батут, піраміда, басейни, вишка для стрибків у воду, дайвінг в підводному шоломі.

Острів розваг на воді «Лонг Айленд», Залізний Порт
Острів розваг на воді «Лонг Айленд», Залізний Порт

Атракціони

У самому центрі курортної прибережної зони стоїть колесо огляду. У міру екстремальний і дуже повільний атракціон. Ідеальний варіант для тих, хто не страждає акрофобією. Головним чином заради різноманітності монотонного перебування на пляжі, інтересу дитини, парочки селфі на тлі горизонту моря.

Колесо огляду
Колесо огляду на пляжі

Правда, половину шляху (на підйомі і спуску) вам доведеться спостерігати не зовсім мальовничу і гармонійну картину – пляж з метушливими відпочиваючими і «печворк» з дахів кіосків, магазинів і кав’ярень набережної. Ну, покаталися разок і вистачить. А може дітки і залишаться у дикому захваті.

Серед інших розваг на суші в Залізному порту працює «Лунапарк»: дитячі паровозики, лабіринти, машинки, каруселі.

GPS-координати: 46°11’92.7″N 32°28’38.2″E.

Природні пам’ятки – що відвідати

Будь-який активний і допитливий турист обов’язково повинен відвідати найяскравіші цікаві місця цієї чорноморської курортної зони. Якщо хочете на власні очі побачити справжнісінький український степ, пропустити через шкіру, серце і душу його «невинну», незайману людиною красу, Херсонщина – найкраще для цього місце.

Чорноморський Біосферний заповідник

На захід від Залізного Порту знаходиться Чорноморський біосферний заповідник – найбільший морський резерват в Україні. Його основна частина лежить в Херсонській області (Голопристанський район), а друга, поменше, – в Миколаївській області (Очаківський район). 

Чорноморський біосферний заповідник
Чорноморський біосферний заповідник

Загальна площа займає 109 тисяч гектар, з яких 80% території – заборонена зона і закрита для звичайних туристів. Але навіть в рамках дозволеного тут можна побачити багато цікавого з флори і фауни степового краю. Для цього було розроблено кілька дозволених маршрутів – екологічних стежок – якими можна прогулятися самостійно або з екскурсією (ціна договірна). Можна також відвідати музей Чорноморського біосферного заповідника в Голій Пристані і подивитися діорами, які відтворюють різноманітність тутешньої природи. Ціна дитячого та дорослого квитка 6 і 15 грн, послуги екскурсовода – 70 грн. 

Екскурсія в Чорноморський біосферний заповідник можлива тільки з дозволу керівництва.

За додатковою інформацією звертайтеся до головного офісу заповідника за адресою: Гола Пристань, вул. Лермонтова, 1. Телефони: (8-05539) -2-64-71, (8-05539) 2-65-00.

У складі Чорноморського біосферного заповідника: великий острів Тендрівська коса, більше 20 островів поменше, Тендрівська та Ягорлицька затоки і материкові ділянки навколо акваторії площею майже 15 тисяч гектар. Волижин ліс, півострів Ягорлицький кут і Потіївська стрілка – найпопулярніші з них.

Тендрівська коса, Херсонська область
Тендрівська коса, Херсонська область

«Вхід» на заповідний острів «Тендрівська коса» відкритий з північної частини (з боку Залізного Порту до нього рукою подати і дістатися на катері). Справжній дикий острів на краю світу, протяжністю 70 км.

Лебеді біля берегів Чорноморського біосферного заповідника
Лебеді біля берегів Чорноморського біосферного заповідника

На суші сотні видів перелітних і гніздових птахів (чаплі, пелікани, баклани, гаги, дикі гуси та лебеді, дрохви, фазани, білі лелеки, реготун), тварин, плазунів і комах. У заповідних водах водиться близько 80 видів риб, у тому числі 3 види дельфінів. І всі вони суворо охороняються місцевими єгерями, більшість – занесено до Червоної книги.

Чорноморський біосферний заповідник – царство птахів. Тут налічується понад 300 видів пернатих. Третина гніздиться на території заповідника, а решта зустрічається під час зимівлі та перельотів.

Наземна фауна заповідника
Наземна фауна заповідника

Хочете зробити приголомшливі селфі на тлі моря з висоти? Підніміться на маяк, який є чи не єдиною височиною на цьому «клаптику» землі під ногами. Від такої краси перехоплює дух, переповнюють почуття романтики та ейфорії. Хочеться обійняти весь світ і розчинитися в ньому.

Маяк на Тендрівській косі
Маяк на Тендрівській косі

Заповідний півострів «Білобережжя Святослава»

По-справжньому допитливого туриста складно втримати на квадратному метрі піщаного пляжу.

Заповідний півострів «Білобережжя Святослава» – ще одна природна пам’ятка, яка порадує безлюдним блакитним берегом і дикою природою.

Знаходиться заповідник в 117 км на північний захід від Залізного Порту, в Миколаївській області, на просторах Кінбурнського півострова. Якщо прогулятися до Кінбурнської коси, на березі Дніпровського лиману, на захід від села Василівка Миколаївської області ви побачите Волижин ліс. Один з найбільш незвичайних лісів України. Тут збереглися унікальні столітні дуби і солоне озеро.

З Залізного порту можна дістатися наземним транспортом (власному або орендованому авто): 46 км на північ по територіальній дорозі Т 2216 в бік Херсона до селища Нова Збур’ївка, потім наліво 72 км через селище Рибаче до Кінбурнської коси і пішки.

Кінбурнська коса
Кінбурнська коса

Які б пам’ятки Залізного Порту і околиць ви б не відвідали, обов’язково візьміть камеру, смартфон, фотоапарат – все, що може зловити круті знімки. А наш попередній огляд навчить як правильно фотографуватися і робити красиві фото.

Острів Джарилгач, або українські Мальдіви

Джарилгачський національний природний парк на острові-косі Джарилгач в Каркінітській затоці. Це найбільший острів в Україні і в усьому Чорному морі, багатий лиманами, лікувальними грязями і солоними озерами. Близько 60-ти квадратних кілометрів унікальної дикої мальовничої природи і найчистіше море не залишать байдужими романтиків і любителів незвіданого.

На острів можна приїхати як на екскурсію, позасмагати на день на аля мальдівському дрібнопіщаному пляжі, так і на більш тривалий відпочинок. Особливою популярністю користуються райони північного узбережжя: Глибока, Дрібна, Синя, Дурілова коси. Чорне море тут мілке, неглибоке, швидко прогрівається. У липні температура води може досягати +30-34 градусів.

Острів Джарилгач
Острів Джарилгач

На острові Джарилгач можна і порибалити. Для цього підходять як дрібні озерця острова, так і відкрите море. Ловиться бичок, камбала, пеленгас, сарган, ставрида. Любителі риболовлі повинні неодмінно скористатися такою можливістю :). Але врахуйте, що рибальські снасті потрібно везти з собою, оскільки острів не виділяється розвиненою інфраструктурою, і пунктів прокату тут немає. До речі, для рибалок на Покупоні вигідна пропозиція – замовляйте все необхідне для риболовлі онлайн з кешбеком до 15% і доставкою від Нової пошти.

Як доїхати: дістатися до острова з Залізного Порту можна тільки катером або теплоходом. Причал знаходиться в районі Маяки. Уточнюйте інформацію в будь-якому яхт-клубі центрального пляжу або у місцевого організатора морських прогулянок. Оглядова екскурсія на швидкохідному катері коштує в межах 500-600 грн з однієї людини. 

Біосферний заповідник Асканія-Нова

Окремо варто присвятити день екскурсії у заповідник Асканія-Нова. Доведеться подолати за 150 км туди і назад, але це того варте. Там дуже красиво і не порівняти з жодним міським зоопарком. Тут птахи і тварини гуляють на свободі, в своєму природному середовищі: павичі розгулюють по доглянутим стежками і годуються прямо з рук, козулі і сайгаки мирно пасуться за огорожею, а зебри цікаво спостерігають за туристами (жарт :), вони за всім спостерігають).

Екскурсію можна замовити на місці. Екскурсійний сезон відкривається 1 квітня і триває до 10 листопада. Вартість вхідного квитка залежить від екскурсійної програми і маршруту, від 40 (дитячий) до 100 грн (дорослий).

Зебри в заповіднику Асканія-Нова
Зебри в заповіднику Асканія-Нова

Як доїхати: з Залізного Порту в Асканію-Нову можна дістатися на машині. Найкоротший шлях через Миколаївки і Чаплинку, близько 150 км в один бік, але стан доріг далекий від ідеального. Можна замовити автобусну екскурсію на місці в одному з туристичних агентств. Якщо хочете самостійно подорожувати громадським транспортом, то рейсові автобуси до дендро-зоопарку Асканія-Нова відправляються з Херсона. 

Читайте також: Асканія-Нова: історія заповідника, найкрасивіші місця і маршрути

Національний природний парк «Олешківські піски»

Єдине місце в Європі, де утворилася піщана пустеля. Тут красиво, незвично, і є чудова нагода провести фотосесію. Знаходиться приблизно в 100 км від Залізного Порту, тому доведеться добиратися власним транспортом або у складі екскурсійної групи. 

Олешківські піски – природне диво Херсонщини
Олешківські піски – природне диво Херсонщини

Соляне озеро

Один із заповідників Херсонщини знаходиться в Голій Пристані. Площа заказника становить близько 120 гектар, а прикрашає його Соляне озеро, яке за цілющими властивостями порівнюють з ізраїльським Мертвим морем. Існує легенда про те, що ще запорізькі козаки в озері заліковували свої рани після битв.

Заказник Соляне Озеро в Голій Пристані
Заказник Соляне Озеро в Голій Пристані

Йодо-бромистий гейзер в Залізному порту

Приблизно в 35 кілометрах від селища Залізний Порт, в селі Облої Херсонській області знаходиться цілюще термальне джерело – гейзер «Гарячий ключ»

На території: зашторені дерев’яні кабінки для переодягання, дерев’яні настили під ногами, сходи для входу в купальні… Вода має бурий колір і не дуже приємно пахне. Але не варто на цьому зациклюватися, адже Земля ділиться найдорожчим, що у неї є, – корисними надрами. Не важливо, як це виглядає. Важливо, який ефект це приносить.

Гейзер під Залізним Портом
Гейзер під Залізним Портом

Гейзер – не чан з карпатськими травами, який змінюється після кожного заходу. Приготуйтеся одночасно розділити «купіль» ще з близько сотнею таких же туристів, охочих вийти з цілющої води здоровими і молодими. А що? Місця вистачає: дві купальні з гарячою водою +40 і +65 градусів і один басейн з лікувальною гряззю для обгортань. Тільки не поринайте з головою. Відчуття стягнутості шкіри голови від ропи – не з приємних. Довше 50-60 хвилин висидіти в басейні важко, та й не варто зловживати.

Гарячий гейзер у селі Облої, Херсонська область
Гарячий гейзер у селі Облої, Херсонська область

Очевидно, геологи прорахувалися, коли сподівались здобути газ зі свердловини, а натомість (правда з часом) отримали гарячу воду, та ще й яку! 

Лабораторні дослідження показали, що вода багата на бор, бром і йод, а за загальним мінеральним складом цього гейзера не існує аналогів в Європі! Тобто, джерело вельми корисне для профілактики і лікування захворювань щитовидної залози, дихальних шляхів, суглобів, нирок і нервової системи. Не рекомендується приймати термальні ванни вагітним і людям з непереносимістю йоду.

Термальне джерело неподалік Залізного Порту
Термальне джерело неподалік Залізного Порту

Термальне джерело працює цілий рік. Перебуваючи у воді взимку, контраст ще не сильно відчувається (хоча різниця в температурах води і повітря може досягати 60 градусів). А ось при виході рекомендують утеплятися махровими халатами і банним рушниками. 

Гарячий ключ, Облої
Гарячий ключ, Облої

Відносно ефекту. Зрозуміло після першого сеансу ви можете відчувати приємну легкість і рухливість в тілі, приплив сил. Але щоб констатувати тривалий лікувальний ефект, рекомендується приймати ванни курсом, хоча б 10 відвідувань поспіль.

Читайте також про інші термальні джерела і басейни в Україні.

Архітектурні пам’ятки

Що можна подивитися в Херсонській області, якщо вас приваблюють історичні архітектурні пам’ятники. 

1. Сімейний склеп Фальц-Фейнів в Новочорномор’ї, близько 30 км від Залізного Порту. Споруда 1900 року. А в 220 км, недалеко від Новоалександрівки знаходяться залишки самого маєтку Фальц-Фейнів.

Склеп родини Фальц-Фейнів, Новочорномор'я, Херсонська область
Склеп родини Фальц-Фейнів, Новочорномор’я, Херсонська область

Як доїхати

Замок Фальц-Фейнів, Херсонська область
Замок Фальц-Фейнів, Херсонська область
Усередині руїн замку Фальц-Фейнів
Усередині руїн замку Фальц-Фейнів

Як доїхати

2. Руїни храму Казанської ікони Божої Матері в селищі Геройське, близько 80 км від Залізного Порту. Споруда зведена у 1898 році на кошти купця другої гільдії Григорія Капусти і представляє історичну цінність спадщини архітектури кінця XIX століття. Будівництво тривало 45 років.

Усередині руїн Храму в Геройському, Херсонська область
Усередині руїн Храму в Геройському, Херсонська область

Дістатися на громадському транспорті в Геройське важко, тому цю історичну цінність варто включити в програму що подивитися, якщо ви приїхали відпочивати на власному транспорті. Їхати краще через села Нова Збур’ївка та Рибальче.

3. Масонський храм в Круглоозерці, знаходиться всього в 10 км від Залізного Порту. Невисока восьмигранна споруда з арковими вікнами, чотири з яких – фіктивні, виглядає досить загадково, навіть містично. Праворуч від входу на фальш-вікні зображений знак у вигляді вісімки – змія, що кусає свій хвіст.

Масонський храм в Круглоозерці, Херсонська область
Масонський храм в Круглоозерці, Херсонська область

Читайте також:

Де відпочити на Чорному та Азовському морі

Пляжі Скадовська

Гайд по Затоці: що подивитися, куди піти і де зупинитися

Залізний порт – перлина Херсона, острівець контрастів, пляжного релаксу та активного ненудного відпочинку. Діліться планами, готові їхати відпочивати цього літа і куди?

2 коментарів
  • Alina-Malina

    Железный Порт – это прям что-то из мира игр престолов)))
    уже хочу туда!) думаю, что в нынешних условиях, когда везде карантин и вирус, такие наши курорты ничем не хуже той же Турции. море есть, сервис есть, отель с вашей помощью можно выбрать хороший и комфортный, так что вперед и с песней как говорится))

  • Иванна

    Друзья уже лет пять подряд отдыхают только в Железном порту, зовут каждый раз с собой. Но мне почему-то казалось, что делать там нечего и море неочень. Оказывается, совсем наоборот. Так что если снимут карантин, поедим туда

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *