12 речей, які потрібно взяти з собою у басейн

Турбота про здоров’я – безцінний внесок в майбутнє, а плавання неабияк благотворно впливає на організм. До водних процедур привчають навіть немовлят. Заняття в басейні – це і фізичне навантаження, і розрядка одночасно.

Вирішили долучитися до адептів аквафитнеса? Тоді потрібно знати що брати з собою в басейн, адже це не домашня ванна, де у вас все під рукою. BlogPokuponTeam склала список речей і приналежностей, необхідних для комфортного відвідування аквазони. А ще підготувала відмінні знижки на заняття плаванням, аквааеробікою і кешбек до 15% на товари для басейну і аквафитнеса.

Читайте в нашій статті:

  1. Медична довідка
  2. Одяг для плавання
  3. Шапочка для плавання
  4. Плавальні окуляри
  5. Косметичні приналежності
  6. Рушник і халат
  7. Взуття для басейну
  8. Засоби інтимної гігієни
  9. Приналежності-помічники для плавання
  10. Фен
  11. Перекус
  12. Спортивна сумка

1. Медична довідка

У басейн завжди потрібна медична довідка (форма 028/о): і для дитини, і для дорослого. У першому випадку її виписує педіатр, у другому – терапевт. У довідці міститься інформація про те, що ви або ваша дитина не є переносником інфекційних захворювань і допущені в басейн за станом здоров’я. Медичну довідку можна отримати в поліклініці за місцем прописки. Але якщо на найближчі дати запису немає, а довідка потрібна терміново, швидше і комфортніше її вийде оформити платно в одній з приватних клінік вашого міста. А щоб не переплачувати, скористайтеся знижкою до 65% від Покупона на довідку для басейну.

Медична довідка для відвідування басейну
Медична довідка для відвідування басейну

Протипоказання до відвідування басейну

Незважаючи на виняткову користь для організму, плавання в басейні має протипоказання:

  • хронічні захворювання на стадії загострення;
  • інфекційні захворювання;
  • алергія;
  • онкологічні захворювання;
  • захворювання серця;
  • шкірні хвороби, в тому числі відкриті рани, порізи, грибок, лишай;
  • туберкульоз;
  • епілепсія;
  • гельмінтоз.

Щоб виключити наявність захворювань, при яких відвідувати басейн не можна, лікарі рекомендують проходити планові обстеження і здавати аналізи. На Покупоні ви знайдете знижки до 85% на комплексні медичні послуги в найкращих клініках вашого міста. В пакети включена вся необхідна діагностика, що дуже зручно і бюджетно завдяки знижкам від Покупона.

Читайте також:

Як правильно здавати аналізи

Розшифровка аналізу крові

Чи можна вагітним займатися плаванням

Жінкам, що полюбляють спорт, не варто відмовлятися від тренувань навіть будучи «в положенні». Здорова вагітність не є протипоказанням для відвідування басейну. Плавати можна на будь-якому терміні, є навіть спеціальні програми аквафитнеса для вагітних. Заняття у воді сприяють зміцненню малюка ще в утробі і навіть підготовки до пологів.

Вагітні можуть плавати в басейні за умови, що вагітність протікає нормально, без ускладнень і загрози викидня.

Якщо вас мучить токсикоз і сильний тонус матки, варто змінити аквафітнес на нетривале спокійне плавання або зовсім відмовитися від занять. У будь-якому випадку, перед відвідуванням басейну проконсультуйтеся у гінеколога – на Покупоні це можна зробити зі знижкою до 80%, часто в пакет включені аналізи та УЗД.

Плавання в басейні корисно під час вагітності
Плавання в басейні корисно під час вагітності

З якого віку дитині можна відвідувати басейн

Навіть з грудничкового. Плавати малюки будуть з батьками, спираючись на підказки інструктора. Є можливість віддати малюка в руки досвідченого тренера, який самостійно буде займатися з дитиною, розробляючи м’язи, ручки і ніжки крихти.

Важливо знати, що малюки до 3-х років плавають тільки з памперсом, тому у список речей в басейн для грудничка обов’язково варто включити спеціальні трусики-підгузники для плавання.

Вибирайте для дитини басейн з менш хлорованою водою (краще спеціальні дитячі басейни) і оптимальною температурою +30-32 градуси Цельсія.

Немовля в басейні
Немовля в басейні

2. Одяг для плавання

Навіть якщо ви збираєтеся в басейн перший раз, не варто пояснювати, що без плавок (для чоловіків і хлопчиків), або купальника (для жінок і дівчаток) до заняття вас не допустять.  Форму одягу для плавання в басейні потрібно підбирати відповідну.

Для чоловіків:

  • Чоловічі бермуди підійдуть, якщо хочете просто скупатися.  При запливах на дистанції шорти будуть тільки заважати і ускладнювати руху в воді через велику масу.
  • Боксерки або сліпи ідеально підходять для професійних тренувань.  Вони облягають тіло, а значить не будуть плутатися на рівні колін.

Дівчатам:

  • Для професійних тренувань найзручніше злитний купальник. Такий формат одягу збільшує ковзання води, не утрудняючи рухів.
  • Для простого купання підійде будь-який купальник на ваш розсуд – злитний або роздільний. Врахуйте тільки, що тканина купального костюма повинна містити не менше 10% лайкри. Оборки, стрази та інший блискучий декор краще залишити для пляжного відпочинку, в спортивному басейні вони зайві.
Злитний купальник для басейну
Злитний купальник для басейну

Читайте також:

Пілатес – сила і гнучкість тіла в комплексі

Йога для початківців: як почати займатися?

3. Шапочка для плавання

Для дітей і дорослих, які навчаються плавати професійно, відвідують уроки плавання, головний убір для басейну – обов’язковий атрибут. Шапочка з одного боку, запобігає засміченню басейну, з іншого, – захищає волосся від впливу хлорованої води, а вуха – від попадання в них рідини. Для професійних плавців цей аксесуар – мастхев на тренуваннях і змаганнях, адже завдяки йому зменшується тертя об воду, а значить – вище швидкість.

Залишається тільки вибрати яку взяти з собою в басейн. Шапочки відрізняються не тільки за ціною, але і за матеріалом, з якого вони виготовлені – тканина, латекс і силікон. Яку вибрати? Латекс і тканину – для тих, хто плаває і вчиться «для себе», силікон – для дітей і дорослих, які регулярно і посилено тренуються і вчаться плавати професійно.

Шапочки бувають трьох розмірів: дитячі, універсальні для дорослих і для людей з дуже великою головою. За рахунок еластичності латексні і силіконові вироби добре розтягуються і підходять на жіночу і чоловічу голову. Якщо у вас довге волосся або об’ємні дреди, краще візьміть спеціальну модель – для плавання з довгим волоссям. З дуже довгими дредами шапочку підібрати не так просто, потрібно вибирати найбільший розмір. Правильно буде перед покупкою ретельно приміряти аксесуар.

Шапочка для довгого волосся і тих, хто з дредами
Шапочка для довгого волосся і тих, хто з дредами

Тканинні шапочки легко і просто надягають, чим особливо подобаються діткам. Але матеріал пропускає воду, що не зовсім зручно для довгого волосся (доводиться потім довго сушитися).

4. Плавальні окуляри

Можливо, плавальні окуляри вас не дуже прикрасять, але це вкрай корисна річ для захисту очей в хлорованої басейні. Кому обов’язково потрібно брати очки в басейн:

  • Всім, хто вчиться не тільки плавати, але і пірнати.
  • Людям, які носять контактні лінзи. Плавальні окуляри або маска для плавання захистить очі від розвитку бактеріальних інфекцій (кератит, ендофтальміт), а слизову – від подразливої дії хлору. А ще окуляри допоможуть запобігти можливу втрату лінз під час плавання. Якщо у вас зовсім поганий зір і вам без контактних лінз нічого не видно, підшукайте плавальні окуляри з діоптріями.
  • Дівчатам з нарощеними віями. Хлорована вода негативно позначається на приклеєних штучних волосках. У той час як захисні окуляри дають можливість спокійно плавати навіть з нарощеними віями без побоювання, що вони відклеяться. Головне – не терти очі і відразу після басейну прийняти душ і підсушити вії за допомогою віяла.
З нарощеними віями можна відвідувати басейн
З нарощеними віями можна відвідувати басейн

Сучасні окуляри для плавання виробляють з гіпоалергенного матеріалу і силіконових внутрішніх обідків, які не залишають слідів під очима. Є моделі стартові (для змагань) і тренувальні (для тренувань з плавання або аквааеробіки), з різною формою і кольором лінз, з регульованим, змінним або литим переніссям. На сайті Покупон – хороший вибір окулярів для плавання, вибирайте підходящу модель з кешбеком до 15%.

Окуляри для плавання – дуже корисна річ в басейні
Окуляри для плавання – дуже корисна річ в басейні

5. Косметичні приналежності

Мило або гель для душа, мочалка, шампунь, молочко для тіла – косметичні приналежності, які знадобляться в басейні, якщо після плавання вам потрібно привести себе в повний порядок. Перше правило басейнів – душ до і після. У першому випадку ви, як мінімум, змиєте макіяж і налаштуєтеся на заплив. Після – все просто: ви змиєте хлоровану воду з обличчя, волосся і тіла, щоб запобігти можливій алергічній реакції, висипанню і пересиханню.

6. Рушник і халат

Якщо вам пощастило і ви записалися в мега лакшери басейн – про рушник і халаті можна не турбуватися, вам їх обов’язково видадуть. У звичайному басейні – без рушника ніяк, одягати речі на мокре тіло не дуже комфортно. У халаті буде приємніше і естетичніше прогулятися від душової до шафки або кабінки для переодягання, набагато зручніше, ніж в рушнику.

7. Взуття для басейну

Взуття захистить вас від грибка і зменшить ймовірність падіння на слизьких бортах басейну.  Це можуть бути не тільки шльопанці, сланці, дитячі крокси, а й зручні аквашузи – шукайте на Покупоні з кешбеком до 15% на наступні покупки.

Шльопанці для відвідування басейну
Шльопанці для відвідування басейну

Читайте також:

Що таке СПА

Користь масажу

Хаммам: користь турецької лазні

8. Засоби інтимної гігієни

Гінекологи вважають, що для відвідування басейну в період місячних немає прямих протипоказань. При хорошому самопочутті і відсутності сильних спазмів заняття плаванням навіть рекомендовані. Легкі фізичні навантаження сприяють розслабленню м’язів, виділенню ендорфінів, що зменшують біль, а також допомагають впоратися з перепадами настрою. У будь-якому випадку, проконсультуйтеся з гінекологом, щоб визначити оптимальне навантаження в критичні дні.

Бассейн

Щоб не пропускати заняття в зв’язку з місячними і не заморожувати абонемент мінімум на тиждень, в якості гігієнічних засобів краще використовувати тампони. Рівень поглинання підбирайте індивідуально, залежно від кількості виділень. Максимальний – при рясних місячних. На думку лікарів, тампонами можна користуватися навіть самим юним дівчатам, з 12-13 років.

З усіх питань в зв’язку з жіночим здоров’ям краще не затягуючи звертатися до гінеколога. На Покупоні можна пройти обстеження з пакетом додаткових послуг та знижками до 80%.

9. Аксесуари-помічники для плавання

Круги, нарукавники, жилети, дошки для плавання – весь цей інвентар особливо необхідний для дитини або дорослого, який тільки вчиться плавати. Зверніть увагу, чи є ці допоміжні аксесуари в басейні. Якщо немає, бажано взяти з собою особисті. Також персональні приналежності можуть стати в нагоді, якщо ви їдете в заміський клуб з басейном або на пляж.

Шукайте на Покупоні відмінні знижки до 60% на відпочинок за містом

Ласти – ще одна річ, корисна для тренувань в басейні. Завдяки їм ви пливете значно швидше. Плавання в ластах дозволяє поліпшити положення тіла у воді, збільшити силу ніг, рухливість суглобів і є профілактикою плоскостопості.

У ластах плавати вийде набагато швидше
У ластах плавати вийде набагато швидше

10. Фен

Фен – необхідна річ в басейні взимку
Фен – необхідна річ в басейні взимку

Невеликий компактний фен знадобиться для економії часу. Якщо басейн відвідує багато людей, після тренування в роздягальні може бути черга на сушку волосся.

Холодна пора року – не привід для скасування відвідування басейну. Взимку заняття не тільки не варто скасовувати, а й слід починати. Адже це сприяє загартуванню організму. Просто дотримуйтесь кілька правил: висушіть волосся перед тим як вийти з басейну на вулицю, обов’язково насухо витирайте тіло, не ходіть в мокрому одязі.  Уникайте протягів і не забувайте про шарф і шапку перед виходом на вулицю.

Читайте також: Як загартовуватися правильно

11. Перекус

Якщо голод відвідає вас після тренування – не поспішайте заїдати бутербродами або недоїденим обідом з судочка. Візьміть з собою кілька фітнес батончиків (не Баунті і Снікерс) без цукру, банан, яблуко, сухофрукти, горіхи.

Перекус між тренуваннями
Перекус між тренуваннями

Читайте також: Що їсти, якщо займаєшся спортом

12. Спортивна сумка

Ну, і звичайно, вам знадобиться зручна спортивна сумка або рюкзак – щоб скласти всі необхідні речі і приналежності.

Як бачите, звичні «відмазки»: вагітність, менструальний цикл, ранній вік, холод – абсолютно не аргумент для відмови від водних процедур :)

Заняття в басейні можуть бути самостійною фізичною активністю, а можуть відмінно доповнювати відвідування тренажерного залу. Обов’язково сходіть «на розвідку» в клуб, де басейн включено у вартість абонемента, адже аква тренування – не стільки фізичне навантаження, скільки релакс і позитивний настрій.

Уже сьогодні Покупон допоможе вам з вибором басейну зі знижкою на нашому сайті.

Читайте також:

Як правильно займатися в тренажерному залі

8-тижнева програма тренувань в залі для чоловіків

Програма тренувань в залі для дівчат на рельєф

А ви ходите у басейн? І що зазвичай берете з собою, нічого ми не забули? Діліться вашим списком в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *