12 причин чому болять груди і що робити

За статистикою 70% жінок і дівчат коли-небудь відчували дискомфорт та болісні відчуття у грудях чи масталгію. Найчастіше це природний процес, але у 15% випадків може бути ознакою небезпечних патологій. Від чого болять груди, що означає цей симптом, що робити, щоб полегшити біль самому, а коли потрібно звернутися до лікаря – розбиралася BlogPokuponTeam.

1. Циклічні зміни гормонального фону

В період овуляції (в середині циклу) або протягом декількох днів перед місячними обидві груди можуть набухати і боліти – це наслідок природної роботи гормонів.

Якщо груди трохи, терпимо болять до або під час місячних – це не повинно викликати занепокоєння.

Нормальний періодичний біль в грудях у жінок репродуктивного віку (15-49 років), пов’язаний з циклічною зміною рівня гормонів, що супроводжується такими ознаками:

  • болючість обох грудей – правої і лівої, зосереджена в області сосків, зверху грудей;
  • груди набрякли, збільшилася в розмірах, налилися, стали більш щільними і твердими на дотик;
  • іноді біль віддає в пахвову область;
  • біль виникає приблизно за 2 тижні до місячних, потім зникає.
Молочні залози болять перед менструацією
Молочні залози болять перед менструацією

Полегшити стан можна за допомогою коригування харчування в передменструальний період (не їсти жирного, скоротити прийом солі, міцного чаю, кави). Можливо, для нормалізації балансу гормонів як доповнення до дієти знадобиться прийом вітамінів та мінералів.

При надзвичайно сильній болісності, особливо після місячних, як і при інтенсивних болях внизу живота під час менструації, необхідно обов’язково проконсультуватися з гінекологом або мамологом. Це може бути безпечним і регулюватися прийомом оральних контрацептивів за призначенням лікаря, або бути ознакою захворювань (кіста яєчника, ендометріоз), що потребує серйозного лікування.

Пам’ятайте, що регулярне відвідування жіночого лікаря знижує ризик розвитку патології репродуктивних органів. Проходьте медичний check-up не рідше 1 разу на рік, а з 45-50 років – раз на 6 місяців.

Дискомфорт у грудях
Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Читайте також:

Як розрахувати дні овуляції, щоб завагітніти

Біль унизу живота, причини, діагностика, лікування

Аналізи на вітаміни та мікроелементи: які і коли здавати

2. Дисбаланс гормонів

Протягом життя дівчини і жінки стикаються з природними гормональними перебудовами, які позначаються на всьому організмі, у тому числі на стані грудей: вони набрякають і болять. Такий гормональний дисбаланс – нормальне явище для періодів:

  • Статевого дозрівання у дівчат.
  • Вагітності.
  • Грудного вигодовування.
  • Менопаузи (клімаксу).

Якщо сильний біль в області молочних залоз істотно знижує якість життя, то як і у випадку з циклічною болем, правильним рішенням буде не мучитися, а звернутися до гінеколога за допомогою.

Читайте також:

Менопауза чи клімакс: симптоми, наслідки

Аналізи на гормони: які та як правильно здавати

3. Вагітність

Якщо затримка місячних супроводжується іншими симптомами – заболіли і збільшилися в розмірах груди, підвищилася чутливість сосків, тягне низ живота – то очевидні одні з перших ознак вагітності. Болісні відчуття і напруга в грудях можуть спостерігатися на ранніх термінах вагітності, весь перший триместр, поки організм не адаптується до гормональних перебудов, що відбуваються в ньому.

При затримці зробіть тест
При затримці зробіть тест

Читайте також:

Перші ознаки вагітності

Коли робити тест на вагітність для точного результату

4. Грудне вигодовування – період лактації

Крім гормональної перебудови, про яку ми вже сказали, варто виділити біль у грудях у зв’язку з недавніми пологами, при годуванні малюка. Коли приливає молоко, в грудях виникає напруження, вони набухають, поболюють, а при неправильному і нерегулярному прикладанні до грудей дитини болючість може посилюватися. Також у перші дні після пологів у мами можуть боліти і навіть покриватися тріщинами соски, які ще не звикли до нового навантаження (активного смоктання). Чутливість цієї області підвищена, соски буквально горять. В цьому випадку їх необхідно змащувати спеціальними мазями, наприклад, кремом для сосків Medela PureLan 100: він зроблений з натурального, гіпоалергенного ланоліну високої міри очищення, який не шкодить дитині і мамі.

Дискомфорт під час годування дитини
Дискомфорт під час годування дитини

Неприємні відчуття перших днів годування з часом пройдуть, головне стежити, щоб кожна грудь повністю сцеживалась і в ній не виникали хворобливі ущільнення, які можуть бути ознакою запалення і розвитку захворювань, про які мова піде нижче.

5. Лактостаз

Лактостаз – захворювання, пов’язане з закупоркою молочних проток. В результаті відбувається застій молока, грудь опухає, стає важкою, на ній прощупується затвердіння, яке при натисканні і навіть легкому дотику сильно болить. Найкраще вирішення цієї проблеми – дати дитині грудь, де утворилася закупорка, щоб вона її добре висмоктала. Якщо полегшення не настало, треба масажними рухами самій зцідити молоко (хоча це досить боляче) або використовувати молоковідсмоктувач. Не справляєтеся самі – проконсультуйтеся з лікарем, щоб уникнути більш серйозних ускладнень.

Більш наочно про те, як впоратися з лактостазом в домашніх умовах, дивіться на відео.

6. Мастит

Мастит – запалення правого, лівого або обох молочних залоз, викликане діяльністю бактерій та інших мікроорганізмів. У разі лактаційного маститу головною причиною є важка стадія лактостазу, застій молока. Буває, що мікроби потрапляють в молочну залозу через тріщини на сосках, подряпини, або їх чисельність зростає при переохолодженні грудей і зниженому імунітеті – виникає нелактационный мастит. 

Болить при маститі
Болить при маститі

Симптоматика маститу: 

  • підвищена температура тіла;
  • грудь затверділа, закам’яніла, опухла, горить (гаряча на дотик), будь-який дотик до неї викликає біль;
  • загальна слабкість у тілі, запаморочення.

При таких симптомах знадобиться негайна допомога лікаря. Можна звернутися в фізіотерапевтичний кабінет при пологовому будинку (якщо такий є), в місцеву або районну жіночу консультацію, а також проконсультуватися у мамолога.

Акції
Обстеження у гінеколога чи мамолога у «Тева Мед»
Київ, Полтавська вулиця, 10
-83%
3450 грн
599.0 грн
Обстеження у гінеколога у «Превентклініка»
Київ, Митрополита Василя Липківського вулиця, 45
-49%
1245 грн
623.0 грн
Показати всі
11 акцій

Важливо пам’ятати, що зволікання може викликати зараження крові, а це смертельно небезпечно. Якщо почати лікування маститу вчасно, то можна обійтися курсом антибіотиків, в запущених випадках знадобиться хірургічне втручання. 

7. Мастопатія

Фіброзно-кістозна хвороба або мастопатія – це доброякісні зміни в молочних залозах, викликані впливом гормонів, емоційного статусу жінки, рівнем сексуального комфорту і інших індивідуальних чинників. 

Біль при мастопатії
Біль при мастопатії

Симптоми мастопатії:

  • болісні відчуття в грудях;
  • грудь збільшилася в розмірі, набрякла, стала більш щільною;
  • виділення із сосків – прозорі або у вигляді молозива (при натисканні та мимовільно);
  • при наявності кістозного компонента – утворення порожнин з рідиною всередині, які добре промацуються;
  • при наявності фіброзного компонента – можна намацати тверді ділянки (розвинену сполучну тканину, що нагадує внутрішні рубці).

При виявленні подібних ознак необхідно обов’язково звернутися до гінеколога або мамолога, щоб поставити точний діагноз. Навіть якщо зміни доброякісні, знадобиться додаткова консультація ендокринолога. При гормональних порушеннях (нерегулярний менструальний цикл, захворювання щитовидної залози та ін.) призначають терапію гормонами. Біль з дозволу лікаря можна знімати за допомогою парацетамолу або ібупрофену. Проте, небезпека мастопатії полягає у підвищеній ймовірності малігнізації (набуття здоровими клітинами ознак злоякісної пухлини).

Ризик виникнення раку у хворих на мастопатію, на відміну від здорових жінок, вищий у 3-5 разів. Тому необхідно 1-2 рази на рік спостерігатися у лікаря, у тому числі робити УЗД молочних залоз або мамографію. Знижки Покупона дають можливість пройти комплексне обстеження дешевше – від 250 грн.

8. Побічна дія від прийому ліків

Біль у грудях може виникати внаслідок прийому деяких лікарських препаратів:

  • протизаплідних таблеток (гормональних контрацептивів);
  • ліків, що полегшують симптоми клімаксу (постменопаузи);
  • медикаментів від депресії (про інші способи боротьби з цією недугою читайте в нашій окремій статті);
  • препарати, які лікують безпліддя;
  • сечогінні препарати;
  • психотропні засоби.
Чому болить: прийом протизаплідних
Чому болить: прийом протизаплідних

Якщо прийом будь-яких медикаментів збігся з тим, що у вас захворіли і набрякли груди, проконсультуйтеся і сімейним лікарем, можливо, потрібно замінити засіб або його дозування.

Акції
Обстеження у терапевта з ЕКГ у «Pharmaclinic»
Київ, Бастіонна вулиця, 2/1
-61%
590 грн
299.0 грн
Невропатолог або терапевт у клініці «Медпроф»
Київ, Вишгородська вулиця, 31
-57%
500 грн
239.0 грн
Показати всі
26 акцій

9. Травми та забої

Якщо ви вдарилася грудьми або їх сильно здавили – вони якийсь час будуть боліти. Коли біль не дуже інтенсивний, зовнішніх слідів (синців, ознак запалення на шкірі) немає, то просто треба почекати загоєння забою. Якщо протягом декількох днів після травми біль не вщухає, а посилюється, і помітні зовнішні прояви – краще відвідати лікаря. Надалі груди треба оберігати від ударів, так як тканина залози від травм може покриватися шрамами і ставати фіброзною, утворювати кісти, що небажано.

10. Неправильний бюстгальтер

Незручний, дуже тісний бюстгальтер, кісточки тиснуть збоку і знизу, – причина порушення кровообігу в тканинах грудей і їх хворобливості. Рішення просте: підберіть зручний бюстик.

Причина дискомфорту – неправильний бюстгальтер
Причина дискомфорту – неправильний бюстгальтер

Читайте також: Як вибрати бюстгальтер, щоб він сів як рідний

11. Відображений біль

Причина, чому болить – не в молочній залозі, а в прилеглих органах і тканинах. 

  • Це можуть бути грудні м’язи під молочними залозами. Ви перестаралися в тренажерному залі, перенапружилися, і тепер ниють саме вони, а не груди.
  • Викликати прояви масталгии може стенокардія (коли болить за грудиною або праворуч в області серця).
  • Жовчнокам’яна хвороба.
  • Запалення хрящів, що з’єднують ребра і грудину: біль посилюється на вдиху, при кашлі, чханні.

Для визначення істинної причини потрібна діагностика – проконсультуйтеся з лікарем.

12. Пухлини грудей: доброякісні та злоякісні

Якщо крім болю в одній з грудей намацується затвердіння, грудочка, то мова може йти про пухлину молочної залози: фіброаденому – доброякісну форму, або рак, онкозахворювання – злоякісну. Потрібно бити тривогу, якщо також спостерігаються наступні симптоми:

  • болісні прояви в грудях не пов’язані з циклом, що не проходять протягом 2 тижнів;
  • виділення з соска – як прозорі, так і з домішками крові та гною;
  • зміна зовнішнього вигляду соска – пігментації, форми;
  • зміни структури шкірних покривів грудей – вони нагадують лимонну скориночку.

Якщо ви помітили щось недобре – не зволікайте з візитом до лікаря, гінеколога або мамолога. Для постановки діагнозу знадобиться здати аналізи, пройти УЗД молочних залоз, мамографію, і тільки за результатами – починати лікуватися.

Серйозні причини хвороби
Серйозні причини хвороби

Профілактика захворювань молочної залози

Важливо пам’ятати, що профілактичне обстеження у мамолога бажано проходити регулярно. Вид дослідження молочної залози та частота його проходження залежить від віку жінки:

  • До 35-40 років – МРТ або УЗД молочних залоз, так як мамографія не інформативна в такому віці: новоутворення визначити складно, великий відсоток помилкових діагнозів і подальших непотрібних обстежень. У середньому по Києву УЗД молочних залоз коштуватиме 400-550 грн, а скориставшись акціями від Покупона за 250-450 грн ви отримаєте обстеження у мамолога (включаючи УЗД) або ж комплексне УЗД жіночого організму, у тому числі молочних залоз. МРТ призначають як більш інформативний метод при підозрах на пухлини.
  • 40-45 років – мамографія 1 раз у 2 роки. Після 40 років інформативність УЗД падає – слабшає контраст між новоутворенням і жировою тканиною молочної залози.
  • Після 45 років – мамографія 1 раз у рік, а при наявності захворювань – двічі на рік.

Будьте уважними до сигналів свого організму, бережіть себе. Бажаємо вам бути здоровими і жити без болю, а якщо залишилися якісь питання – задавайте їх у коментарях.

5 коментарів
  • Полина

    От рака, к сожалению, никто не застрахован. Поэтому несколько лет назад твердо решила, что буду уделять внимание своему здоровью. Хожу к маммологу в Киеве, выбрала частную клинику Варта, т.к. там комфортно и без очередей. По возрасту мне показана маммография 1 раз в два года, но на консультацию хожу 1 раз в год. Самообследование научилась делать сама, но его все равно не сравнишь с качеством осмотра специалистом. Всем здоровья!!!

    • {:ru}Татьяна Софиенко{:}{:uk}Тетяна Софієнко{:}

      Здравствуйте, Полина! Следить за здоровьем и проходить плановые медицинские чекапы – очень правильное решение. В Киеве много хороших частных клиник, куда можно записаться на прием к доктору онлайн и не ждать в очереди – в разделе Женское здоровьеМаммология на сайте Покупон вы найдете выгодные акционные пакеты с консультацией маммолога, УЗИ молочных желез и маммографией. Благодарим, что читаете наш блог, будьте здоровы ?

  • Аника

    ох столько всего, не думала, что может быть настолько много причин.

  • Валерия

    У меня постоянно болят/ноют на месячные, ходила к врачу сказал, что это нормально. Индивидуальная штука, так сказать.

  • Рита

    Статья действительно полезная, спасибо. Есть понимания теперь, почему иногда появляются легкие боли и что не надо на это закрывать глаза.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *