Тунель кохання: місце, де загадують бажання

Тоннель любви: место, где загадывают желания

Про цю місцину багато хто чув – Тунель кохання в селищі Клевань Рівненської області. Одна з найромантичніших локацій в Україні розташувалася на шляху автомобільного маршруту в бік Львова та Луцька. Вузькі залізничні колії під зеленим склепінням з гілок дерев, крізь які ледве пробивається сонце – це фото свого часу перепостили чимало користувачів соцмереж. #PokuponBlogTeam теж зачарована цим місцем і з задоволенням розповість, що собою являє Тунель кохання, що в ньому особливого і як до нього дістатися.

Акції
Від 2 ночей в готелі «Royal Grand Hotel»
Трускавець (Львівська область), Суховоля вулиця, 61
-20%
2760 грн
2205.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням у «Соламія» у Трускавці
Трускавець (Львівська область), Лисенка вулиця, 15
-20%
4000 грн
3199.0 грн
Показати всі
38 акцій

Читайте у нашому огляді:

Цікаві факти про романтичну пам’ятку

Тунель кохання знаходиться на 4-кілометровій ділянці залізниці між Клеванню і селом Оржів. Цей шлях будувався свого часу спеціально для потреб армії: на поїздах переправляли вантаж між двома секретними військовими об’єктами. Щоб транспортування було максимально непомітним, навколо залізниці насадили ліс, щоб він приховував її і потяги, що нею курсують.

З роками дерева виросли і закрили собою небо над коліями, але поїзди продовжували їздити, ламаючи гілки, що зустрічаються їм на шляху. Таким чином, підлаштовуючись під форму вагонів, листяні крони згодом сформували тунель. Взимку його обриси не такі явні, але влітку, коли густе листя заповнює простір між гілками, ви дійсно опиняєтесь в зеленому листяному коридорі арочної форми.

тунель кохання у клевані
Відвідуючи тунель, не втрачайте пильність, адже тричі на день тут проїжджає поїзд

Військових об’єктів давно немає і поїзди вже не перевозять секретні вантажі, але в Оржеві працює завод по обробці дерева, який ще користується цією ділянкою залізниці. Нечасті, але регулярні потяги з сировиною, що прямують в сторону Клевані, не дають лісові захопити територію і продовжують підтримувати форму незвичайного тунелю.

Складно сказати, що з’явилося першим — місцеві легенди чи тунель – але тутешні жителі люблять розповідати казку про двох закоханих, яким батьки заборонили бути разом. Дівчина потонула в озері неподалік, а хлопець пішов її шукати уздовж залізниці і не повернувся. Тепер їх душі допомагають іншим закоханим знайти один одного.

Акції
Від 1 ночі в «Optima Дворжець» у Львові
Львів, Городоцька вулиця, 107
-15%
1761 грн
1495.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Едем» у Львові
Львів, Городоцька вулиця, 95А
-38%
5400 грн
3519.0 грн
Показати всі
8 акцій

Якщо поїдете в Клевань з коханими, не забудьте загадати бажання в Тунелі кохання — одне на двох, і якщо ваша любов щира, воно неодмінно збудеться. Чи справді це правда, ми не перевіряли, але знаємо точно, що романтичні лав сторі і весільні фотосесії в Тунелі кохання виходять відмінними. Не варто поспішати робити мільйон знімків на вході, прогуляйтеся 1-2 кілометри вглиб, щоб знайти те найкрасивіше місце, яке найчастіше зустрічається на світлинах.

Поїздка в Тунель кохання може стати відмінною локацією для подорожі красивими місцями України або частиною екскурсійного туру вихідного дня.

фотосесія у тунелі кохання
Молодята люблять влаштовувати в тунелі весільні фотосесії

Слава про незвичайний лісовий тунель облетіла весь світ: міжнародний канал ВВС знімав сюжет про Клеванський тунель, в 2014 році японський режисер Акійоші Імазакі зняв тут романтичну драму, а китайці пішли далі, облаштувавши такий самий тунель недалеко від містечка Хефей.

Читайте також:
? Що подивитись у Львові
? Куди поїхати на вихідні зі Львова
? Прогулянка Чернівцями

Чому тунель притягує закоханих

Як ми писали вище, будучи військовим об’єктом, до любові це місце спочатку не мало ніякого відношення. Та й в ті часи солдати періодично самі вирубувати гілки дерев, розчищаючи дорогу поїздам. Тунель утворився вже після того, як місцевість покинули військові.

Куди поїхати в Укра\ні - тунель кохання
Якщо раніше знайти секретний тунель було нелегким завданням, то сьогодні для цього і карта не потрібна

Слово «кохання» в назві — не що інше, як маркетинговий хід місцевих жителів. Аби привабити туристів і принести місту додатковий заробіток, безіменний тунель відразу перетворився на мекку для закоханих. Можливо, ніхто не очікував, що це спрацює, але перші схвальні відгуки туристів зробили свою справу. До того ж багато хто став використовувати Тунель кохання в якості локації для фотосесій і приїжджати сюди разом з фотографами. У підсумку завдяки величезній кількості парочок, що влаштовують тут романтичні прогулянки і зйомки, енергетика в тунелі дійсно дуже позитивна.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Показати всі
83 акцій

Як доїхати і де зупинитися

Їхати в Клевань, щоб відвідати тунель, можна в будь-яку пору року: навесні побачити його освітленим просвітами перших теплих променів; влітку — оповитий в густу зелень; восени насолодитися тим, як його склепіння змінюють зелений колір на багряно-жовтий; а взимку прогулятися по засніжених шпалах, під покритими інеєм гілками. Візит в Тунель кохання може стати частиною туристичної поїздки до Львова або Луцьку: ви можете включити локацію до захоплюючого автомобільного маршруту, урізноманітнівши свою подорож.

тунель кохання у клевані восени
Особливо зачаровують осінні види тунелю

Якщо Тунель кохання – основна і кінцева точка вашого маршруту, сюди краще їхати потягом. До Клевані вас довезе поїзд Рівне-Луцьк. Вхід в тунель розташований недалеко від залізничної станції. Щоб туди потрапити, перейдіть залізничні колії і шукайте вулицю Космонавтів. GPS-координати стартової точки: 50°45’02.1″N26°02’38.3″E

Весною 2019 року місцева влада виділила кошти для поліпшення інфраструктури в районі Тунелю любові. Було організовано стоянку для автомобілів, встановлені місця для торгівлі та альтанки для відпочинку гостей, а також облаштовано фотозону.

Не так давно ходили чутки, що міська влада може знищити Тунель кохання через заплановане розчищення лісу, але, на радість туристів, цього не сталося.

Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням у Пацьорка біля Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-35%
5200 грн
3379.0 грн
Показати всі
24 акцій

Тунель кохання може стати як основною метою поїздки, так і одним з пунктів цікавої автомобільної подорожі містами Західної України. Зазирніть до Клевані шляхом до Львова, Луцька чи на Шацькі озера, щоб доповнити свій маршрут яскравими враженнями та приголомшливо красивими фотографіями.

На Покупоні ви можете знайти круті готелі в Рівному, Тернополі, Харкові, Запоріжжі, Дніпрі, Києві та Кам’янці-Подільському за приємною знижковою ціною.

Відеоподорож по тунелю кохання

Якщо ви плануєте романтичну фотосесію або вирішуєте, де провести чуттєвий вікенд в компанії один одного, в Україні знайдеться безліч пам’яток з відповідною атмосферою.

Читайте також:
? Чим зайнятися на Шацьких озерах
? Найкрасивіші місця західної України
? Відпочинок у Карпатах восени

Хотіли б ви побувати в тунелі закоханих в Клевані? А якщо були, розкажіть, чи вам сподобалося і чи збулося загадане бажання?

3 коментарів
  • violya19

    Были с мужем в туннеле любви в начале октября, на мой день рождения. В это время туннель был зеленый и очень живописный. По приезду в Клевань к туннелю нужно пройти около 3 км, по дороге встречаются нарисованные стрелочки-указатели.
    Мы прошли около 2 км по самому туннелю, но сделать фото не на фоне других туристов было довольно проблематично. Следует учитывать то, что туннель действующий, и фото с проезжающим паровозом будут очень эффектными.

  • Иван

    Очень крутое место!

  • Артем

    Очень захотелось поехать в Тоннель любви. Добавил себе в список must-have мест для посещения!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *