Чому набираєш вагу після 40 і як із цим боротися

Чому набираєш вагу після 40 і як із цим боротися

З віком багато жінок стикаються з проблемою зайвих кілограмів, начебто і не їси багато, а все одно гладшаєш. І справді, чим ближче до перименопаузи та менопаузи, тим складніше залишатися у формі. Зазвичай жінки починають набирати вагу за 5-10 років до клімаксу, у віці близько 40 років, і до 50 років набирають по 0,5-0,7 кг за рік. Проте зайві кілограми – не наслідок гормональної перебудови. Їх можна уникнути, якщо звернути увагу на своє харчування та фізичні навантаження.

BlogPokuponTeam розповість про причини набору ваги при клімаксі, а також які методи допоможуть жінкам схуднути та підтримувати звичну масу тіла після 40 років.

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
89 акцій

Чому при клімаксі збільшується вага

Зміни в гормональному фоні, характерні для менопаузи, зазвичай збільшують схильність до набору ваги, особливо в області живота. Проте, самі по собі гормональні стрибки далеко не завжди призводять до збільшення ваги. Це більшою мірою пов’язане з процесом старіння, способом життя та генетичними факторами.

Наприклад, з віком м’язова маса зменшується, а жирова – збільшується. Зменшення м’язової маси уповільнює загальну швидкість обміну речовин, тобто метаболізм. А це, у свою чергу, викликає труднощі з підтриманням здорової або звичної для вас ваги. Якщо зберегти старі харчові звички, ймовірність погладшати – висока. А з огляду на те, що з роками більшість людей стають ще й менш активними – ще вища.

Генетичні фактори також відіграють важливу роль у наборі ваги в період менопаузи та за кілька років до неї. Якщо ваші батьки або близькі родичі мають схильність до зайвої ваги, швидше за все і ви зіткнетесь з цією неприємністю.

Ще кілька причин – неправильне харчування та нестача сну. Що стосується першого – всім давно відомо, що калорійна та шкідлива їжа погано позначається на фігурі. І з нестачею сну теж все просто: менше спите – більше рухаєтесь та їсте.

Акції
Обстеження у ендокринолога в «Impulse Medical»
Київ, Урлівська вулиця, 8
-56%
690 грн
299.0 грн
Обстеження в ендокринолога в «Академія здоров'я»
Київ, Спаська вулиця, 5
-63%
530 грн
259.0 грн
Показати всі
20 акцій

Чим небезпечний набір ваги при клімаксі?

У жінок після 40 років найчастіше жир накопичується у ділянці живота
У жінок після 40 років найчастіше жир накопичується у ділянці живота

Збільшення ваги під час менопаузи може мати серйозні наслідки для здоров’я. Особливо небезпечна надмірна вага в області живота, оскільки вона збільшує ризик розвитку низки захворювань, включаючи:

  • Проблеми із диханням.
  • Хвороби серця та судин.
  • Діабет 2 типу.

Варто зазначити, що надмірна вага збільшує ймовірність розвитку певних видів раку, включаючи рак молочної залози, товстої кишки та ендометрію.

Та й загалом, зайва вага у будь-якому віці у жінок та чоловіків погано позначається на загальному самопочутті. Тому людям «у тілі» бажано приділяти більше уваги своєму здоров’ю: частіше здавати аналіз крові, перевіряти рівень цукру, стежити за тиском та станом серця. А також не забувати, що через зайву вагу страждає хребет. Болі в шиї, спині, попереку – перші «дзвіночки» того, що настав час звернутися до лікаря.

Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Що робити, щоб не набирати вагу

Почнемо зі стадії прийняття ситуації ? Раніше чи пізніше, але всі жінки зіткнуться з менопаузою. Цей період сам по собі неприємний, так ще й може «принести» зайві кілограми – змиріться та озбройтеся, вікові зміни не зупинити. Усвідомлення того, що це все одно станеться, допоможе вчасно помітити зміни в тілі та вжити заходів.

Магічної формули або чарівного народного засобу для того, щоб не погладшати або швидко повернутися в колишню форму (якщо вже злегка набрали масу), не існує. Але ви можете досягти хорошого результату, якщо дотримуватиметеся простих основних принципів:

  1. Більше рухайтесь. Регулярна фізична активність, включаючи аеробні та силові тренування, допоможе скинути зайві кілограми та підтримувати здорову фігуру. За рахунок збільшення м’язової маси збільшується швидкість обміну речовин, що сприяє більш ефективному контролю ваги (спалювання жиру).

Рекомендується проводити помірні аеробні тренування, наприклад, швидка ходьба (150-200 хвилин на тиждень) або інтенсивний біг підтюпцем (75 хвилин на тиждень). Крім того, не забувайте про помірні силові вправи (йога, танці, фітнес), виконуйте їх не менше двох разів на тиждень. Займаючись тим, що подобається і регулярно тренуючись, ви також покращите сон.

Спорт жінкам у віці вкрай корисний
Спорт жінкам у віці вкрай корисний
Акції
Показати всі
11 акцій
  1. Контролюйте харчування. Для підтримки поточної ваги в 50 років вам знадобиться на 200 калорій в день менше, ніж у 30 або 40 років. Якщо потрібно скинути вагу – ще менше.

Щоб знизити споживання калорій, зосередьтеся на здоровіших продуктах. Збільште кількість фруктів, овочів та цільнозернових продуктів, особливо тих, які багаті на клітковину (булгур, кіноа, вівсяні пластівці, гречка, перловка). Бобові, горіхи, соя, риба та нежирна молочка – гарний вибір. Червоного м’яса – менше, риби та морепродуктів – більше. Вершкове масло та маргарин замініть на оливкове або рослинне.

Слідкуйте за тим, що п’єте. Врахуйте, алкоголь – дуже калорійний. А замінивши солодку воду, чай, каву з молоком та цукром на звичайну воду – це вже мінус 250-300 калорій на день.

Акції
Показати всі
5 акцій
  1. Шукайте підтримку. Оточіть себе однодумцями, друзями та близькими, які підтримують ваші зусилля та прагнення до здорової харчової культури та активного проведення часу. А ще краще, об’єднуйтесь і разом змінюйте спосіб життя.
Акції
Програма «Мінус 10 сантиметрів» від «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-60%
10850 грн
4339 грн
Показати всі
92 акцій

Чи допоможе гормональна терапія зменшити набір ваги?

Гормональна терапія використовується для покращення якості життя під час менопаузи (приливи, пітливість тощо), а не для схуднення. Прийом препаратів може вторинно впливати на вагу, наприклад, за рахунок покращення сну і, тим самим, збільшення сил для фізичної активності. Але тільки змінивши спосіб життя можна досягти бажаного схуднення.

Найшвидше позбутися зайвих кілограмів допоможуть сучасні програми для корекції фігури: кавітація, ендосфера, LPG – всі вони сприяють розщепленню жиру. Шукайте підходящу вам процедуру на Покупоні зі знижками до 80%.

Акції
Знижка на ендосфера-терапію в «Laser Health»
Київ, Хрещатик вулиця, 44
-30%
1450 грн
149.0 грн
Ендосфера тіла на оригінальному апараті у «BSfera»
Київ, Успішна вулиця, 8
-40%
800 грн
549.0 грн
Показати всі
89 акцій

Читайте також:
✔️ Клімакс: симптоми і коли починається
✔️ Все про жіночі гормони: норми та симптоми збоїв
✔️ Аналізи на гормони: які, коли і як здавати
✔️ Як відновити міцний сон
✔️ Як відмовитись від солодкого для здорового життя
✔️ 7 причин зайнятися йогою: з чого розпочати практику

Набір ваги під час менопаузи – природний процес. Прийнявши, підготувавшись та адаптуючись до цих змін, ви не тільки збережете свою форму, а й психічний стан. Озброюйтеся нашими порадами та насолоджуйтесь стрункістю, здоровішим та активнішим життям ❤️ А якщо залишилися питання – ставте в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *