Глінтвейн: кращі рецепти для приготування вдома
Коли на вулиці холодно, справжнім хітом і, до речі, ефективним засобом від застуди стає глінтвейн. На будь-якому святі, різдвяному базарі та фестивалі їжі, в кафе і просто на прохолодних вулицях міста – цей смачний, ароматний напій, що зігріває тіло і душу, можна купити всюди. А якщо хочеться привнести затишну, розслаблюючу і теплу нотку у свій дім – глінтвейн можна зварити навіть у мікрохвильовій печі, в чайнику або на вогнищі, аби тільки вино і приправи були під рукою ? PokuponBlogTeam зібрав найкращі рецепти цього божественно смачного і корисного напою.
78 акцій
5 цікавих фактів про глінтвейн
- Ще древні римляни вживали вино, приправлене спеціями, але без підігріву. У теплих умовах Середземномор’я в цьому не було необхідності: пряні інгредієнти і так добре робили свою справу, змішуючись і насичуючи вино смаком і ароматом.
- В Середні віки на півночі Європи, в Скандинавії, зірка глінтвейну запалилася по-справжньому яскраво. Запашне гаряче вино стали продавати на вуличних різдвяних базарах і готувати у себе на кухні. Пізніше культура споживання ароматного алкогольного напою поширилася і на більш теплі європейські країни.
- Користь для організму – одна з причин популярності глінтвейну, поряд з його відмінними смаковими якостями. Лікарський ефект досягається за рахунок температури коктейлю, наявності в ньому соку і величезного букета інших корисних інгредієнтів. Наприклад, кориця має відхаркувальні властивості, імбир знижує температуру і позбавляє нежитю, мед посилює властивості цих продуктів, містить вітаміни, в тому числі вітамін С, підвищує імунітет і лікує хворе горло.
- З метою лікування від грипу та застуди коктейль необхідно випити в перший день захворювання перед сном, і в будь-який інший день – для профілактики.
- Не забуваємо, що в напої міститься і алкоголь! Тому, навіть в лікувальних цілях глінтвейн не варто вживати понад 100-150 мл за один прийом, або варити безалкогольний – на виноградному, яблучному або вишневому соку.
20 акцій
Читайте також:
✔️ Як вилікувати хворе горло
✔️ Способи підвищити імунітет
✔️ Яка норма цукру в крові та коли потрібно знижувати
✔️ Як перевірити вітамінний статус
✔️ Куди поїхати на Новий рік і Різдво
Яке вино краще підходить для глінтвейну
Найчастіше питання – з чого варимо? Для приготування міцного глінтвейну можна брати майже будь-яке вино – краще з невеликим вмістом алкоголю (10-15%, не більше); червоне (за класичним рецептом) або біле; сухе, солодке або напівсолодке, не обов’язково дороге за ціною. Підійде Сапераві, Каберне, Мерло, Кагор, Хванчкара, а також чилійські й аргентинські вина з хорошим поєднанням ціна-якість.
Кріплені сорти вин для глінтвейну краще не брати: спирт, який активно випаровується при підігріві вина, може зіпсувати запах, перебивши аромат приправ, смак і задоволення від напою.
Але якщо ви любите коктейлі посолодше і вирішили зварити глінтвейн з білого вина, яке за своєю природою кисліше за червоне, доведеться додати більше цукру (3-4 столові ложки на 1 пляшку вина 750 мл).
40 акцій
ТОП рецептів приготування домашнього глінтвейну
Класичний рецепт глінтвейну
Щоб зварити 4-5 порцій глінтвейну у себе вдома за класичним рецептом, вам знадобляться такі складові:
- Пляшка червоного вина (750 мл), якого – читайте вище.
- Фільтрована або бутильована вода – півсклянки.
- Цукор – 1 столова ложка, можна підсолоджувати і медом.
- Мускатний горіх – 1 щіпка. Краще якщо ви знайдете цілий горіх і подрібнете його на тертці. Якщо немає – беріть молотий, але в герметичній упаковці.
- Корінь імбиру (потерти на дрібній тертці) – 1 чайна ложка.
- Сухі бутончики гвоздики – 5 штучок.
- Кориця – 1 паличка. Мелену краще не брати, купуйте саме в паличках, і звертайте увагу на країну-виробника: найякіснішу корицю поставляє Цейлон. Китайська, індонезійська або в’єтнамська може виявитися касією, яка має дещо інші властивості і навіть містить шкідливу (при надмірному вживанні) для організму людини речовину – кумарин.
26 акцій
За таким рецептом готують саме класичний напій. Якщо хочете, можете доповнювати його іншими прянощами, шматочками фруктів (апельсинів, яблук – які подобаються). Залежно від фантазії і ваших уподобань в одному коктейлі можуть бути присутніми від 4 до 20 інгредієнтів. Тут – широке поле для смакових експериментів.
Як приготувати:
- Змішуємо приправи в посудині для варіння, додаємо воду. Підігріваємо до закипання і відразу знімаємо з вогню, настоюємо 10 хвилин.
- Видаляємо з напою домішки, проціджуємо через марлю або дрібне сито.
- Додаємо у відвар вино і цукор.
- Гріємо на слабкому вогні, доводимо приблизно до 65-70 °C, без кип’ятіння. Тут стане в нагоді кухонний градусник, який дозволить вам точно визначити температуру їжі і напоїв.
- Після приготування залишаємо наш коктейль під кришкою на 5-10 хвилин, щоб прянощі як слід наситили вино, а ви отримали від глінтвейну максимальну користь і задоволення.
Як готують класичний глінтвейн, дивіться на відео.
86 акцій
Скандинавський глінтвейн в мультиварці
У домашніх умовах з рецептами можна експериментувати, додавати нові спеції, придумувати свої варіанти приготування, а можна взяти готовий і зварити, наприклад, скандинавський глінтвейн в мультиварці. Шведи запозичили у німців класичний варіант, приправивши його апельсином, корицею і мигдалем, а в міцній версії – присмачивши горілкою.
Склад інгредієнтів такий:
- Вино сухе червоне – 1 літр.
- Апельсин – 1 шт.
- Цукор – 2 столові ложки.
- Імбир – на кінчику ножа.
- 1 столова ложка родзинок.
- Аніс – 2 шт.
- 2 палички кориці.
- Гвоздика – 10-15 шт.
- 6 мигдальних горіхів.
Покроковий процес приготування:
- Виливаємо в чашу для мультиварки вино, додаємо спеції.
- Прогріваємо вино в мультиварці на режимі «Підігрів» 10 хвилин.
- Висипаємо в чашу цукор, ллємо свіжовичавлений сік апельсина (який зручно робити в соковижималці для цитрусових), при цьому шкірку і м’якоть теж пускаємо в хід: ріжемо і додаємо в напій. Варимо суміш ще 20 хвилин.
- По закінченню варки настоюємо напій приблизно півгодини. Для насиченості і міцності можна додати 2-3 столових ложки коньяку.
- Перед розливом і подачею проціджуємо глінтвейн через дуже дрібне сито, щоб прибрати осад приправ.
25 акцій
Шоколадний глінтвейн
Для фанатів солодких ласощів – простий рецепт глінтвейну з шоколадом:
- Шоколад – 40 г.
- Молоко – півсклянки (100 мл).
- Вино червоне – 150 мл.
- Бадьян – 1 зірочка.
- Гвоздика – 3 бутончики.
Готуємо так:
- Вино виливаємо в ємність для варіння, додаємо спеції, доводимо до кипіння.
- Знімаємо з вогню, проціджуємо.
- В іншому посуді підігріваємо молоко, додаємо шматочки шоколаду до розчинення, збиваємо вінчиком.
- Вливаємо в молочно-шоколадну суміш вино.
- Подаємо теплим.
68 акцій
Глінтвейн з журавлиною
- Вино червоне сухе – 0,5 л.
- Апельсин – 1 шт.
- Журавлина – 100 г.
- Лайм – 1 шт.
- Гілочка розмарину.
- 1 паличка кориці.
- 5 квіточок гвоздики.
- Цукор – півсклянки.
Яєчний глінтвейн: рецепт німецької кухні
- Червоне вино – 1 літр.
- Вода очищена – 1 стакан.
- Яєчний жовток – 2 шт.
- Гвоздика – 5 квіточок.
- Цукор.
Приготування:
- Вино змішати з водою, додати гвоздику, довести до кипіння.
- Жовтки розтерти з цукром, підігріти на слабкому вогні.
- Постійно помішуючи, влити акуратно гаряче вино.
23 акцій
Глінтвейн з білого вина
Такий міцний напій на білому вині не можна назвати класичним глінтвейном, але він має більш м’який і делікатний смак, як його зварити – дивіться на відео.
А ось рецепт глінтвейна з білого вина з ромом і родзинками:
- Вино біле сухе – 1 пляшка;
- Ром білий – 1 стакан;
- Половинка лимона;
- Кориця – 1 паличка;
- 7 ст. ложок світлого ізюму;
- Цукор-пісок – 7 ст. ложок;
- 10 квіточок гвоздики.
Приготування:
- Ізюм на півгодини замочуємо в ромі.
- З лимона зняти цедру і нарізати на великі шматки. Корицю розламуємо на 2 частини.
- У ємності змішуємо вино, цукор, цедру лимона, корицю, нагріваємо суміш до кипіння і відразу прибираємо з вогню.
- Видаляємо цедру і корицю.
- Розливаємо по склянках ром, додаємо в кожну по щіпці родзинок і доливаємо гаряче вино, подаємо відразу.
76 акцій
Глінтвейн з кавою і коньяком
- Вино червоне – 1 пляшка;
- Коньяк – 50 мл;
- Кава еспресо – 100 мл;
- Сік чверті лимона;
- Цукровий пісок – 150 г.
Процес приготування:
- У розігріте вино додаємо цукор, виливаємо каву.
- Вичавити сік з лимона, скоринку проварити.
- Вливаємо коньяк, вимикаємо вогонь.
- Настоюємо 5-10 хвилин.
63 акцій
Безалкогольний глінтвейн
Глінтвейн з вишні
Безалкогольний напій з вишні має пікантний, кислуватий смак та насичений вишневий аромат. Погодьтеся, це один із найсмачніших і найприємніших засобів від застуди.
З чого варимо:
- Вишневий сік – 1 літровий пакет.
- Апельсиновий сік (краще свіжовичавлений) – 1 стакан.
- Кориця – 2 палички.
- Імбир мелений – щіпка.
- Гвоздика суха – 2 шт.
Готуємо дуже просто:
- Змішуємо всі складові в каструлі, нагріваємо, але не до закипання, – все як і зі звичайним глінтвейном на вині.
- Знімаємо з вогню, накриваємо кришкою, чекаємо кілька хвилин – і можна пити навіть дітям.
228 акцій
Глінтвейн з обліпихою
Яскравий і соковитий смак цього зігріваючого безалкогольного напою порадує вас в холодну пору, а велика кількість вітамінів, якими багата обліпиха, врятує від застуди та грипу.
Для приготування 10 порцій глінтвейну знадобиться:
- Ягоди обліпихи заморожені – 300 грам;
- Вода очищена – 2 літри;
- Імбир мелений – 0,5 чайної ложки;
- Куркума – 0,5 чайної ложки;
- Цукор – 1 склянка;
- Мед – 2 ст. ложки;
- Кориця – 1 паличка.
Як зробити:
- Обліпиху розморозити за кілька годин, розібрати, помити, а потім потовкти, зцідити сік.
- Обліпихову макуху змішати з куркумою і імбиром.
- Додати воду, цукор, корицю, довести до кипіння, відставити з вогню, накрити кришкою і настояти 20 хвилин.
- Відфільтрувати суміш за допомогою сита або марлі.
- Додати в розчин сік обліпихи і мед.
- Якщо напій недостатньо теплий, підігріти, подавати теплим.
Варити глінтвейн вдома – одне задоволення, коли усі інгредієнти та техніка під рукою. Але не менш приємно насолоджуватися зігріваючим напоєм в атмосферному закладі – шукайте ресторанчик поблизу на Покупоні зі знижками до 50% на меню кухні.
4 акцій
Як правильно пити зварений вдома глінтвейн
Для класичної подачі глінтвейну прийнято використовувати спеціальний посуд. Зовні він нагадує масивний скляний келих з товстими стінками і ручкою, як у чашки.
Якщо спеціальних келихів немає, один з варіантів подачі – у скляних чайних чашках. А якщо ви зібралися на прогулянку і хочете побалувати себе теплим напоєм на вулиці, термоси і термочашки – найкращий вибір.
Правильно пити коктейль гарячим та свіжоприготовленим, тому що підігрітий двічі втрачає свої смакові якості та аромат. З глінтвейном добре йде імбирне чи інше сухе печиво, не надто солодка випічка, фрукти, шоколад, горіхи. У німців, великих любителів цього напою, прийнято вживати його на вулиці, закушуючи смаженими на грилі сосисками або м’ясом.
Ми ж радимо замовити доставку улюблених суші, піци чи шашличка зі знижкою від Pokupon до 60% ?
Читайте також:
✔️ Що цікавого почитати з нових книжок
✔️ Останні новинки кіно, які варто подивитися
✔️ Кращі парки Києва і області для прогулянок і розваг
✔️ 9 ідей для відпочинку у Карпатах восени
Бажаємо вам вдалих та смачних експериментів на кухні, обов’язково діліться авторськими рецептами глінтвейну у коментарях ☺️?
Получился вкуснейший глинтвейн, я тут вычитала рецепт шоколадного глинтвейна, моей семье и мне понравился, так как мы любители шоколада.
Аппетитно все расписано, понравилисиь все идеи для приготовления этого классного напитка, вот как раз говорят что метели все таки накроют нас, и думаю было бы неплохо пить ароматный горячий глинтвейн в десертами. Уже взяла на заметку рецепт приготовления вишневого глинтвейна из этой статьи.
рецепт с облепихой я назвала бы скорее морсом, чем глинтвейном )))), но в любом случае это вкусно). Делаю себе такой вместо обычного чая, и еще калиновый. А когда готовлю глинтвейн, добавляю в вино дольки сочной груши и свежего ананаса.
Ох, глінтвейн – то моя слабкість )))
Дякую за рецепти, тре буде спробувати власноруч приготувати щось таке))
І окрема дяка за зауваження щодо кориці – бо я не знала до цього дня, що вона може бути несправжньою. Тепер буду краще придивлятись до країни походження!
Никогда сама не готовила глинтвейн, только на новогодних ярмарках пила и то не могу сказать, что сильно понравилось. Нужно приготовить самой, наверное) такой вариант будет лучшим)
Очень интересные и вкусные рецепты, обязательно приготовлю, только куплю все правильные ингредиенты:)