Озеро Світязь – спокуси відпочинку на популярному курорті Шацьких озер

Україна славиться унікальними локаціями природного походження. Одне з таких місць – перлина Волинської області – озеро Світязь. Чарівна краса, лікувальна кришталево- чиста вода, густі хвойні ліси навколо – все це занурює в атмосферу повного релаксу та дарує абсолютний відпочинок. Побувати на Шацьких озерах зобов’язаний кожен українець, а BlogPokuponTeam розповість вам, як дістатися, де оселитися зі знижкою до 20% і чим зайнятися, щоб відпочинок був незабутнім. 

Акції
Від 2 ночей відпочинку в готелі «Nester-House»
Світязь (Волинська область), 8 Березня вулиця, 8Б
-32%
3400 грн
2299.0 грн
Показати всі
1 акцій

Цікаві факти про Світязьке озеро

Світязь знаходиться у Волинській області на території Шацького природного парку неподалік смт Шацьк, у міжріччі Прип’яті та Західного Бугу. Належить до групи Шацьких озер (понад 30 водойм), є найбільшим і найглибшим озером в Україні природного походження, але водночас і найпривабливішим для сімейного відпочинку з маленькими дітьми. Щоб дістатися до глибини та повноцінно поплавати, потрібно пройти від берега щонайменше 300-500 метрів – всю цю відстань вода дорослому буде по коліно, а дно – піщаним та рівним.

Тільки уявіть, озеро розміром з футбольне поле: довжиною 92,2 м та шириною – 40 м, його площа складає 26,22 км2, середня глибина сягає 6,9 м, максимальна – 58,4 м.

Протяжність берегової лінії центрального пляжу на озері Світязь – 1200 метрів.
Покриття – трав’яне, але ближче до води є жовтий пісок, захід розчищений від очеретів та трави.

Побачивши озеро вперше, відчуваєш захоплення від величі природи, яка створила таке диво, здається, що ти опинився на березі моря. У вітряну погоду хвилі сягають півтораметрової висоти – це незабутнє видовище.

Світязь – найбільше та найглибше озеро в Україні природного походження
Світязь – найбільше та найглибше озеро в Україні природного походження

Однак, незважаючи на разючі розміри, глибина водойми біля берега невелика і збільшується плавно, ось чому тут такий популярний відпочинок з дітьми, до того ж влітку температура води досягає 20 С (на мілководді і всі 30 С) – для багатьох досить комфортний показник, щоб освіжитися в спекотний літній день.

Таємничий та прекрасний Світязь – перлина України
Таємничий та прекрасний Світязь – перлина України

Живлять озеро підземні води та артезіанські джерела, завдяки цьому вода тут м’яка та прозора, дно видно навіть на глибині кількох метрів.

Унікальний хімічний склад – срібло, йод та гліцерин – наділяють воду лікувальними властивостями, шкіра після купання стає еластичною та зволоженою.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Едем» у Львові
Львів, Городоцька вулиця, 95А
-38%
5400 грн
3519.0 грн
Від 1 ночі в «Optima Дворжець» у Львові
Львів, Городоцька вулиця, 107
-15%
1761 грн
1495.0 грн
Показати всі
12 акцій

На березі для відпочиваючих встановлені дерев’яні парасольки від сонця, лежаки. Хоча, що розповідати – завдяки веб камерам на Світязі, бажаючі приїхати відпочивати на Шацькі озера можуть самі оцінити обстановку на курорті в режимі онлайн з будь-якої точки світу.

Краще місце для сімейного відпочинку на Волині – озеро Свитязь
Краще місце для сімейного відпочинку на Волині – озеро Свитязь

Житло для комфортного відпочинку на Світязі 

Високий сезон на озері стартує десь в середині липня (якщо порадує погода). Для того щоб відпочити з комфортом, потрібно завчасно подбати про місце проживання. Навколо Світязя знаходиться кілька селищ, де можна знайти житло на будь-який смак та гаманець.

Село Світязь

Являється найпопулярнішим серед туристів, знаходиться на південному березі озера. Тут розташовані бази відпочинку, готелі та приватні садиби. Облаштовані пляжі, атракціони, кафе та бари зі смачною їжею, гостинність місцевих мешканців роблять село рекордсменом за кількістю відпочиваючих. З безлічі пропозицій виділяються готелі «Nester-House» (Нестер хаус) та «Боброва хата» – за відгуками гостей тут чисто, красиво та смачно готують ?

Озеро Світязь з висоти пташиного польоту
Озеро Світязь з висоти пташиного польоту

Гряда

Урочище Гряда – чудовий куточок на східному березі озера, тут для відпочинку можна орендувати будиночки, котеджі, турбази. Велика кількість дискотек та нічних клубів зробило селище найпопулярнішим місцем відпочинку серед молоді – це центр нічного життя на озері Світязь. 

Неповторний захід сонця на озері Світязь
Неповторний захід сонця на озері Світязь

Шацьк

Селище з головною транспортною розв’язкою по всій групі Шацьких озер. Він однаково віддалений від Світязя та урочища Гряда. У Шацьку одразу три озера: Світязь, Чорне Велике та Люцимер, на берегах яких облаштовані пляжі для відпочинку. Також у селищі є торговий центр, кілька супермаркетів, тематичні кафе, ресторани та бари.

Ступа

Урочище Ступа – знаходиться на північному березі Світязя, за 200 метрів від озера, представляє собою комплекс елітних котеджів з охороною. Популярне серед цінителів дорогого відпочинку з комфортом і затишком.

Село Пульмо

Розташувалося між озерами Пулемецьке та Світязь. Тут можна зняти будиночок у приватному секторі, підійде для тих, хто любить тихий, невибагливий відпочинок з родиною.

Шацькі озера – унікальний природній парк
Шацькі озера – унікальний природній парк

Урочище Гушово

Знаходиться у лісі на південному боці озера. Завдяки чистому повітрю, наповненому ароматами хвої, можна не тільки відпочити, а й оздоровитися. Тут налічується понад 20 баз відпочинку та пансіонатів, з інфраструктури – магазини, медпункт, ринок, невеликі ресторанчики.

Якщо хочете заощадити та відпочити недорого у відпустці або приїхати на вихідні за місто, скористайтесь знижкою 20% від Покупону на відпочинок у комплексі «Галицький двір» в урочищі Гушово. У пакет входить проживання з триразовим харчуванням, гра в більярд, відвідування тренажерного залу, оренда альтанки та мангалу, користування дитячим майданчиком.

Кемпінг на озері Світязь

Якщо ви хочете заночувати в наметі, посидіти біля вогнища, то Шацькі озера – саме те місце, де це можливо. Оскільки озеро Світязь знаходиться на території заповідника, відпочивати дикуном можна лише у спеціально відведених для цього місцях.

Найбільший кемпінг на Шацьких озерах – рекреаційний пункт «Незабудка», розташований у лісовому масиві на березі озера Світязь. На території містечка – альтанки, загальні туалети, вода, освітлення, баки для сміття. При в’їзді розташовані бари та магазини з продуктами харчування та побутовими товарами.

Кемпінг на Шацьких озерах – чудовий відпочинок наодинці з собою
Кемпінг на Шацьких озерах – чудовий відпочинок наодинці з собою

Приїхати на відпочинок з наметом ви можете будь-коли. Протягом дня до вас підійдуть працівники кемпінгу, і ви зможете оплатити своє перебування прямо на місці. Ціни більш ніж доступні: поставити один намет (на компанію до чотирьох осіб) коштує 30 грн за добу, і стільки ж паркінг машини.

Чим зайнятися на озері Світязь?

Основні види відпочинку на озері Світязь – плавання та прийом сонячних ванн, але не єдині. Вдосталь належавшись на пляжі ви можете розважитись і додати яскравих спогадів про відпочинок на Світязі. З кожним роком інфраструктура розваг зростає, розширюється перелік послуг та покращується їх якість:

  • Кайт-серфінг. Беріть в оренду кайт чи уроки для початківців.
  • Прогулянка катамаранами, байдарками або човном. Чому б не помилуватися краєвидами озера далеко від берега?
  • Віндсерфінг. Вітряна погода на Світязі дарує унікальну нагоду підкорити півтораметрові хвилі на озері.
  • Дайвінг. Якщо ви ще не в клубі любителів дайвінгу – пробне занурення на озері Світязь – обов’язковий пункт у вашому відпочинку.
  • Велопрогулянки. Прогуляйтеся Шацьким заповідником, знайдіть затишний куточок побути наодинці з собою далеко від шуму.
  • Для дітей тут величезний вибір атракціонів: водні гірки, лабіринти, батути, водні кулі, віртуальна реальність, дитячі машинки, човники та інше.
  • Мотузковий парк – розвага, без якої вже не обходиться жодна паркова зона. Підкорювати мотузкові маршрути люблять як діти, так і дорослі?
  • Екскурсії – поєднання приємного з корисним. Прогулянка на позашляховику, байдарках або велосипедах у супроводі гіда – чудовий варіант дізнатися про цікаві факти, послухати стародавні легенди, побачити первозданну красу природи.
  • Ковзани. У зимовий період одягайте ковзани і гайда ковзати під зоряним небом на чистому морозному повітрі, це подарує вам неймовірні емоції.
  • Катання на буєрі – зимова розвага на спеціальному судні, яке ковзає по льоду за рахунок сили вітру.
  • Сауна та лазня. Популярна розвага серед місцевих мешканців та туристів. Взимку для сміливців є можливість поринути у крижану ополонку.

Риболовля на Світязі

Окремо варто розповісти про рибалку на Світязі: з берега чи з човна. Тут водиться близько 30 видів риб. Легко ловиться плотва та окунь, складніше – лящі, щука, соми та вугор. Останній вважається делікатесною рибою, в озері його не так багато, як раніше. Найкращий спосіб зловити вугра – це піти на нічну риболовлю: вдень риба ховається на дні водоймища, а вночі піднімається нагору.

Вперше за багато останніх років відновили зариблення озера, восени 2021 року у Світязь випустили 500 кг коропа (сазана), у липні 2022 – осетрових.

Озеро Світязь знаходиться в зоні Шацького національного природного заповідника, тому заборонено запливати на відстань понад 500 м від берега. Крім того, територію постійно патрулюють інспектори служби державної охорони природно-заповідного фонду, тому важливо дотримуватися правил і законів рибальства України.

Улюблений вид відпочинку місцевих та відпочиваючих – риболовля на озері Світязь
Улюблений вид відпочинку місцевих та відпочиваючих – риболовля на озері Світязь

Місцеві жителі так само як і туристи люблять рибалити, на ринку ви завжди зможете купити свіжу, в’ялену чи солону рибу, рекомендуємо спробувати копченого вугра – це справжній делікатес.

Акції
Семиденний тур «Карпати – Трускавець»
Трускавець (Львівська область), Дрогобицька вулиця, 7
-35%
13000 грн
8449.0 грн
Від 2 ночей в квітні в готелі «Royal Grand Hotel»
Трускавець (Львівська область), Суховоля вулиця, 61
-20%
3132 грн
2505.0 грн
Показати всі
12 акцій

Як доїхати до озера Світязь

Швидкий та недорогий спосіб дістатися до Шацьких озер – поїздом до Ковеля. Потім, пересівши на автобус, можна доїхати до потрібного вам селища чи мікрорайону на озері Світязь.

Ті, хто проживає поблизу Волинської області (Луцьк, Рівне, Тернопіль, Львів, Нововолинськ, Володимир-Волинськ), можуть скористатися прямими автобусами, які курсують з автостанцій (розклад дізнавайтеся безпосередньо у вашому населеному пункті).

Комфортний, але дорожчий спосіб – на власному автомобілі, також через Ковель. Під’їзд безпосередньо до селища ґрунтовою дорогою.

Читайте також:
Шацькі озера: що подивитися і чим зайнятися в «перлині Волині»
Буковель: розваги і пам’ятки наймоднішого курорту Карпат
Трускавець – що подивитися і куди сходити у місті здоров’я
Славське: найкращі ідеї відпочинку у Карпатах на Львівщині

Ділиться в коментарях, чи хотіли б відпочивати на Шацьких озерах, або можливо вам вже є що цікавого доповнити про курортний відпочинок на озері Світязь? Чекаємо на ваші історії ?

1 коментар
  • Андрій

    відпочивали якось взимку, знімали будиночок у приємних місцевих, була цікава екскурсія і дуже смачкі угрі на мангалі)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *