Консервація на зиму: найсмачніші рецепти огірків, помідорів, кабачків

Закрутки на зиму

Починаючи з середини літа настає час консервації. Сезон свіжих овочів у самому розпалі, і господині поспішають закрутити консервовані огірки, помідори, кабачки, баклажани, цікаві закуски, салати та соуси, які взимку нагадуватимуть про спекотне літо та радуватимуть насиченим смаком. BlogPokuponTeam зібрала найсмачніші рецепти консервування на зиму для любителів кулінарії – пальчики оближеш! Читайте, зберігайте та готуйтеся до холодів разом з нами.

Акції
Майстер-клас «Пироги та киші» від «Lemon Cookery»
Київ, Академіка Палладіна проспект, 25А
-17%
4200 грн
3459 грн
Показати всі
1 акцій

Консервовані огірки з кетчупом чилі

Що знадобиться:

  • 1 кг огірків невеликого розміру.
  • 100 г кетчупу чилі.
  • 2 ст. л. цукру.
  • 2 ст. л. оцту.
  • 6 горошин чорного перцю.
  • 4 зубчики часнику.
  • 2 суцвіття кропу (листя вишні, смородини, листя хрону).
  • 2 лаврові листи.
  • 2 ст. л. солі.

Як робити:

  • Огірки добре промиваємо та залишаємо у мисці з водою на 4-5 годин, це допоможе зробити їх максимально хрусткими. Обрізаємо кінчики з обох боків.
  • Чистимо часник і добре миємо зелень та листя.
  • У 2 літрові банки укладаємо на дно суцвіття кропу, листя вишні, смородини та хрону, в кожну додаємо по 2 зубчики часнику. Зверху кладемо підготовлені овочі.
  • Воду доводимо до кипіння в каструлі та заливаємо огірки у банках окропом на 5 хвилин. Потім воду зливаємо і повторюємо те саме ще раз.
  • Кладемо в банки лавровий лист і по 3 горошини чорного перцю, знову заливаємо окропом, накриваємо кришками і залишаємо на 15 хвилин, після чого зливаємо воду в каструлю або сотейник.
  • У злиту з банок воду додаємо сіль, цукор і кетчуп чилі, ретельно перемішуємо, ставимо на плиту і чекаємо, поки закипить. Після цього додаємо в маринад оцет.
  • Заливаємо маринадом огірки по самі вінця і швидко закриваємо кришками.

Стерилізація банок на пару: заповніть каструлю водою наполовину, доведіть до кипіння. У воду покладіть кришки, накрийте ситом, металевою сіткою або друшляком – зверху поставте сухі банки шийкою вниз. Банки об’ємом 1-2 літри тримайте на пару 10-15 хвилин, більші банки – 20-25 хвилин.

Акції
Знижка 58% на суші-сети від доставки «GO Їсти»
Київ, Соборності проспект, 7Б
-58%
0 грн
40 грн
Знижка 57% на суші-сет «Непереможний» від «GO Їсти»
Київ, Чоколівський бульвар, 20
-57%
0 грн
40 грн
Показати всі
27 акцій

Аджика з кабачків

Аджика з кабачків на зиму

Інгредієнти:

  • 3 кг кабачків.
  • 8 шт перцю солодкого.
  • 1-2 шт. гострого перцю.
  • 0,5 л томатної пасти.
  • 1 склянка цукру.
  • 1 склянка рафінованої олії.
  • 1 склянка подрібненого часнику.
  • Неповна склянка (на 2 пальці) оцту.

Готуємо аджику:

  • Овочі (перці та кабачки) пропускаємо через м’ясорубку.
  • Отриману суміш ставимо на вогонь, додаємо томатну пасту, цукор, олію.
  • Варимо 30 хвилин, після чого кладемо часник та оцет.
  • Залишаємо на вогні ще на 30 хвилин, а потім закочуємо в банки.
Акції
Від 3 ночей зі сніданками та басейном у «Aqua»
Солотвине (Закарпатська область), Спортивна вулиця, 1
-20%
4320 грн
3456.0 грн
Від 2 ночей в травні зі сніданками в «Aqua Hotel»
Солотвино (Закарпатська область), Спортивна вулиця, 1
-30%
2880 грн
2015.0 грн
Показати всі
63 акцій

Кабачки, консервовані в кетчупі

Кабачки, консервовані в кетчупі

Що знадобиться на банку 750 мл:

  • 500 г кабачків.
  • 300 мл води.
  • 1 л води.
  • 2 ст. л. оцту 9%.
  • 1 ч. л. солі.
  • 2 ст. л. цукру.
  • 1,5 ст. л. кетчуп чилі.
  • 1/3 ч. л. фенхелю.
  • 1 бутон гвоздики.
  • 1 горошина запашного перцю.
  • 3 горошини чорного перцю.

Приступаємо до приготування:

  • Кабачки миємо та відрізаємо хвостики, нарізаємо брусочками довжиною 8-10 см і товщиною 1 см.
  • У невелику каструлю наливаємо воду, додаємо сіль та цукор, перемішуємо до розчинення, після чого кладемо кетчуп чилі. Доводимо рідину до кипіння, але вимикаємо вогонь не відразу, а за кілька хвилин. Закінчивши варіння, вливаємо оцет, перемішуємо.
  • У стерилізовану банку кладемо фенхель, гвоздику, запашний та чорний перець. Поверх щільно викладаємо шматочки кабачків і заливаємо маринадом.
  • Беремо велику каструлю, кладемо на дно кухонний рушник, а зверху ставимо банку з кабачками та маринадом, не закриваючи її кришкою. Наливаємо в каструлю стільки води, щоб вона доходила десь до третини висоти банки. Закип’ячуємо воду на середньому вогні і тримаємо банку окропу ще хвилин 10-15, щоб максимально простерилізувати її.
  • Закриваємо банку кришкою і залишаємо остигати, бажано на ніч, після чого її можна перемістити в прохолодне темне місце.

Стерилізація банок у духовці: помиті банки і кришки, що закручуються (без гумок), поставте в духовку на решітку. Закривши духовку, увімкніть її на температуру 100-110°C і стерилізуйте банки 20 хвилин.

Акції
Знижка 50% на піци від служби доставки «Sushitta»
Харків, Волонтерська вулиця, 65
-50%
0 грн
30 грн
Знижка до 47% на сети піци та суші в «Story Pizza»
Київ, Михайла Драгоманова вулиця, 2А
-47%
0 грн
40 грн
Показати всі
14 акцій

Закуска з кабачків «тещин язик» 

Закуска з кабачків «тещин язик» 

Інгредієнти для рецепту приблизно на 1,6-1,7 літра:

  • 1 кг кабачків (краще взяти молоді, без великого насіння всередині).
  • 1 кг помідорів.
  • 1 болгарський перець.
  • 50 г часнику.
  • 1 ст. л. солі.
  • 100 г цукру.
  • 70 мл оцту 9%.
  • 70 мл олії рослинної.
  • 0,5-1 ч. л. червоного меленого перцю.

Готуємо закуску покроково:

  • Помідори та перець миємо. З перцю виймаємо насіння.
  • Пропускаємо помідори з перцем через м’ясорубку, отриману масу виливаємо в каструлю, додаємо цукор, сіль та олію, ставимо на плиту, доводимо до кипіння, після чого варимо ще 10 хвилин на невеликому вогні.
  • Миємо та нарізаємо великими шматками кабачки. Якщо вони не дуже молоді, очищаємо їх від шкірки. Додаємо порізані кабачки в томатну основу та варимо 20 хвилин на невеликому вогні, не забуваючи помішувати.
  • Кладемо в каструлю очищений і пропущений через прес часник, додаємо червоний мелений перець за смаком, перемішуємо і тушкуємо протягом 5 хвилин. Заливаємо оцет, накриваємо кришкою соус і тримаємо на маленькому вогні ще 5 хвилин.
  • Готову закуску розкладаємо по сухих стерилізованих банках, банки закочуємо, перевертаємо догори дном і накриваємо теплою ковдрою. Після повного остигання закрутки можна прибрати до шафи або у комору, до настання зими.
Акції
Відвідування дитячого простору «Муравел»
Петропавлівська Борщагівка, Велика Кільцева вулиця, 4
-50%
150 грн
75.0 грн
Знижка до 50% на відвідування центру «Tommy Life»
Київ, Берковецька вулиця, 6Д
-50%
0 грн
15.0 грн
Показати всі
95 акцій

Хрусткі мариновані огірки з гірчицею

Закрутити на зиму русткі мариновані огірки з гірчицею

Інгредієнти на 3-літрову банку:

  • 2 кг огірків.
  • 1 ст. л. сухої гірчиці.
  • 1 ст. л. горілки.
  • 1 пучок кропу.
  • 2-3 зубчики часнику.
  • 1 листок хрону.
  • Корінь хрону (за смаком).
  • 1 лавровий лист.
  • 3-5 горошин перцю.
  • 1 солодкий перець.
  • 0,5-1 гіркий перець.
  • 1 гілочка листя вишні.
  • 1 гілочка листя смородини.
  • 200 г цукру.
  • 250 г солі.
  • 200 г оцту 9%.

Покроковий рецепт маринованих огірків: 

  • Добре миємо овочі. Перець розрізаємо на частини та видаляємо насіння. Чистимо і нарізаємо часник, помиту зелень.
  • У стерилізовані банки викладаємо зелень, перець та спеції. Зверху щільно укладаємо огірки.
  • Заливаємо банки окропом, накриваємо кришкою на 20 хвилин, виливаємо воду. Повторюємо процедуру, але після другого разу воду зливаємо в каструлю – вона знадобиться для розсолу.
  • Воду з-під огірків доводимо до кипіння, додаємо сіль та цукор, доводимо до повного розчинення.
  • Додаємо до банок по 1 ст. л. гірчиці та 1 ст. л. горілки, заливаємо розсолом і закочуємо кришками.
  • Залишаємо банки остигати, попередньо перевернувши їх і загорнувши у ковдру.
Акції
Майстер-клас з живопису для двох від Велике місто
Київ, Євгена Коновальця вулиця, 31
-43%
800 грн
499.0 грн
До 3 уроків з живопису у студії «Велике місто»
Київ, Євгена Коновальця вулиця, 31
-38%
250 грн
179.0 грн
Показати всі
9 акцій

Салат на зиму – огірки по-корейськи з морквою

Салат на зиму – огірки по-корейськи з морквою

Що потрібно для зимового салату:

  • 2,5 кг великих огірків.
  • 2 великі морквини.
  • 125 мл оцту 9%.
  • 1,4 склянки цукру.
  • 125 мл олії.
  • 1 ст. л. солі (або до смаку).
  • 15 г приправи для моркви по-корейські. 

Як зробити салат по-корейські:

  • Огірки добре миємо та обрізаємо кінчики, натираємо соломкою до серцевини з насінням.
  • Моркву також миємо та чистимо, натираємо тонкою соломкою.
  • З’єднуємо овочі, додаємо тертий часник, оцет, цукор, олію, сіль та приправи, ретельно перемішуємо. Ємність з салатом накриваємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на добу, не забуваючи час від часу його перемішувати (4-5 разів за весь час).
  • Після доби дістаємо салат, знову перемішуємо його і розкладаємо по сухим стерилізованим банкам, заливаємо залишками маринаду. Стерилізуємо банки в окропі або духовці, після чого закочуємо і залишаємо охолоджуватись, перевернувши догори дном і накривши ковдрою.  

Стерилізація банок у мікрохвильовій печі: у кожну банку налийте води на 1,5-2 см, поставте їх у мікрохвильову піч і включіть на повну потужність на 3-5 хвилин. Вода закипить, банки вкриються зсередини краплями – після цього їх потрібно витягнути, злити воду і поставити в перевернутому вигляді на рушник.

Баклажани на зиму як гриби без стерилізації

Баклажани на зиму як гриби без стерилізації

Що знадобиться:

  • 1 кг баклажанів.
  • 850 мл води.
  • 1,5 ст. л. оцту 25%.
  • 2 зубчики великого часнику.
  • 2 шт лаврового листа.
  • 10 горошин перцю.
  • 0,5 ч. л. цукру.
  • 1 ч. л. солі.

Як робити:

  • Баклажани і лавровий лист миємо та висушуємо паперовими рушниками.
  • У баклажанів обрізаємо хвостики, самі овочі нарізаємо кружальцями завтовшки близько 1 см. Кожен кружечок ділимо навпіл або на 4 частини (невеликі плоди можна різати тільки надвоє).
  • Кладемо нарізані баклажани в каструлю, солимо і добре перемішуємо та залишаємо на півгодини, щоб сіль витягла з плодів гіркоту.
  • За цей час стерилізуємо банки у будь-який зручний спосіб (у духовці, на водяній бані чи мікрохвильовій печі).
  • Робимо маринад: у каструлю наливаємо воду, додаємо сіль, дрібку цукру та оцет, кидаємо туди лавровий лист та перець горошком. Ставимо воду на сильний вогонь і доводимо до кипіння.
  • Баклажани заливаємо холодною водою і відразу зливаємо її, щоб позбутися соку та зайвої солоності.
  • У киплячий маринад кладемо близько половини нарізаних баклажанів, зменшуємо вогонь до середнього і варимо близько 10 хвилин, стежимо, щоб плоди не переварилися.
  • Чистимо часник, рубаємо його великими шматочками.
  • Першу партію баклажанів за допомогою шумівки виймаємо з каструлі, знову збільшуємо вогонь до максимуму і, коли маринад закипить, відправляємо в окріп баклажани, що залишилися, і варимо їх так само, як і попередню порцію.
  • Першу партію варених овочів тим часом кладемо в гарячу стерилізовану банку, зверху засипаємо половиною нарубаного часнику і кладемо один лавровий лист з розсолу. Те саме робимо з другою партією. Залишки маринаду, в якому варилися баклажани, доливаємо у кожну банку.
  • Після закачування банок залишаємо їх остигати звичним способом.

Читайте також:
✔️Де посмажити шашлики в Києві та під Києвом
✔️Відпочинок в Карпатах з басейном: кращі комплекси
✔️Де відпочити біля басейну під Києвом
✔️Тури по Україні та екскурсії – найцікавіші локації

Хрусткі мариновані огірки з оцтом

Рецепт хрустких маринованих огірків з оцтом

Інгредієнти з розрахунком на 3 літри:

  • 4 кг огірків.
  • 6 ст. л. солі.
  • 6 ст. л. цукру.
  • 150 мл оцту 9%.
  • 10-15 шт. листя смородини.
  • 150 г кропу.
  • 2 головки часнику.
  • 10 шт. листя вишні.
  • 5 шт листя дуба (за бажанням).
  • 150 г листя хрону.

Як приготувати смачні мариновані огірки з оцтом:

  • Ретельно вимиваємо огірки теплою водою.
  • Гарячою водою ополіскуємо кріп та листя. Очищаємо часник.
  • У стерилізовані банки вкладаємо зелень та зверху – огірки.
  • Стерилізуємо: ставимо банки з огірками в окріп, тримаємо в гарячій воді хвилин 5-10, після чого воду зливаємо.
  • Готуємо маринад: кип’ятимо 3 літри води, додаємо сіль, цукор та оцет, чекаємо, поки цукор та сіль розчиняться, після чого заливаємо огірки та закочуємо банки кришками.
Акції
До 2 години прокату квадроциклів від Шо-Шо?Поїхали
Київ, Бориспільська вулиця, 181
-20%
1200 грн
959.0 грн
До 2 години прокату ендуро-мотоциклів від «Шо-Шо?»
Київ, Бориспільська вулиця, 181
-20%
2000 грн
1599.0 грн
Показати всі
8 акцій

Консервовані помідори без оцту з лимонною кислотою

Консервовані помідори без оцту з лимонною кислотою

Для цього рецепту вам знадобиться (на літрову банку):

  • 10 середніх помідорів.
  • 1 ст. л. солі.
  • 5 ст. л. цукру.
  • ⅓ ч. л. лимонної кислоти.
  • 1 бутон гвоздики.
  • 1 горошина запашного перцю.
  • 3 горошини чорного перцю.
  • Вода. 

Як готувати:

  • Помідори миємо та щільно укладаємо у стерилізовані банки, додаємо гвоздику та перець.
  • Заливаємо банки окропом, остуджуємо, після чого зливаємо воду в каструлю.
  • У воду з-під помідорів додаємо сіль, цукор та лимонну кислоту, доводимо її до кипіння і варимо ще 2 хвилини.
  • Знявши з вогню, заливаємо маринадом помідори та закочуємо банки.

Стерилізація банок у окропі: відкриті банки поставте шийкою догори в каструлю (або покладіть горизонтально, якщо вони не влізають), а поруч покладіть кришки, налийте холодну воду так, щоб вона покривала шийки. Воду доведіть до кипіння, залиште банки стерилізуватися на 15-20 хвилин. Після цього дістаньте банки і встановіть їх догори дном на чистому рушнику до висихання.

Акції
Чоловічий манікюр у «Lemniskata beauty bar»
Київ, Раїси Окіпної вулиця, 8А
-49%
550 грн
279 грн
Японський манікюр у студії «Bloom Room Studio»
Київ, Басейна вулиця, 21Б
-38%
650 грн
399 грн
Показати всі
24 акцій

Як консервувати кукурудзу, щоб була як магазина

Як консервувати кукурудзу, щоб була як магазина

Інгредієнти, необхідні для рецепту – з розрахунку на 6 півлітрових банок:

  • 18 середніх качанів кукурудзи (вибирайте солодкі сорти, наприклад, Спіріт F1, Брусниця, Дімакс F1, бажано молоду).
  • 3 л води.
  • 3 ст. л. солі.
  • 12 ст. л. цукру.
  • 3 ст. л. оцту.

Як приготувати соковиту та солодку консервовану кукурудзу:

  • Для початку потрібно відокремити зерна, тому починаємо з бланшування качанів: кладемо їх у киплячу воду на хвилину, потім опускаємо в холодну воду, щоб вони трохи остигли.
  • Тим часом робимо розсіл: наливаємо в каструлю воду, додаємо сіль, цукор, оцет, доводимо до кипіння, періодично перемішуючи.
  • Від охолоджених качанів відділяємо зерна за допомогою ножа. Зернами кукурудзи заповнюємо стерилізовані банки – вони мають бути наповнені так, щоб до верху залишалося ще 3 см.
  • Заливаємо кукурудзу розсолом, закриваємо кришками і стерилізуємо зручним способом 2 години, після чого банки перевертаємо і залишаємо остигати, укутавши в ковдру.
Акції
Спа-програма Антистрес у Miden spa beauty salon
Київ, Джона Маккейна вулиця, 20А
-50%
2000 грн
999 грн
VIP-обгортання «Альгіотерапія» у «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-70%
4000 грн
1199 грн
Показати всі
132 акцій

Заготівлі щавлю на зиму

Заготівлі щавлю на зиму

Що знадобиться:

  • 1 кг щавлю (зазвичай, сезон рослини триває з травня до липня).
  • 1 л води.
  • 30 г солі.
  • 100 мл оцту.

Як заготовити щавель, з якого взимку вийде чудовий зелений борщ:

  • Відбираємо від щавлю зіпсоване і пошкоджене листя, непридатне для засолювання. Зрізаємо всі стебла.
  • Перебране листя складаємо у велику миску і заливаємо водою, ретельно промиваємо, зливаємо воду, потім миємо ще раз або два. Головне – змити весь пил та рештки землі, щоб вони ні в якому разі не потрапили до банок.
  • Промите листя щавлю дрібно нарізаємо і викладаємо в стерилізовані банки.
  • У каструлю наливаємо холодну воду, розчиняємо у ній сіль, додаємо оцет, добре перемішуємо. Цим розчином заливаємо щавель у банках до самого верху і одразу закочуємо кришками. Банки з маринадом термічному впливу не піддаємо, залишаємо на декілька днів на видному місці, щоб впевнитись, що все гаразд, після чого прибираємо у темне прохолодне місце.
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-41%
220 грн
129.0 грн
Аналізи «Урогенітальні інфекції» у «GenLab»
Київ, Драгоманова вулиця, 25
-53%
350 грн
279.0 грн
Показати всі
87 акцій

Консервування зеленого горошку на зиму

Консервування зеленого горошку на зиму

Для рецепту потрібні:

  • 300 г молодого зеленого горошку.
  • 0,5 ст. л. солі
  • 0,5 ст. л. цукру.
  • 1 ст. л. оцту 9%.
  • 0,5 л води.

Як законсервувати зелений горошок:

  • Виймаємо горошини зі стручків, видаляємо зіпсовані. Відібраний горох промиваємо у воді.
  • Відкидаємо вимитий горох на друшляк, даємо воді повністю стекти. Потім перекладаємо в емальовану каструлю та заливаємо холодною водою так, щоб вона покривала його на товщину 2-3 пальців.
  • Каструлю ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння, пінку, яка почне утворюватись на поверхні, обов’язково знімаємо. Тримаємо горошок в окропі 5 хвилин, потім зливаємо воду. Горох знову відкидаємо на друшляк.
  • Беремося за маринад: в емальовану каструлю наливаємо воду, додаємо цукор та сіль. Доводимо рідину до кипіння, у процесі помішуємо, щоб спеції розчинилися. Після закипання вливаємо оцет і вимикаємо вогонь.
  • Розкладаємо горох по стерилізованих банках, у кожній залишаємо простір на товщину пальця. Крутим маринадом заливаємо горох до плічок банок, накриваємо кришками і стерилізуємо в каструлі з водою близько 10 хвилин, попередньо поклавши на дно рушник.
  • Гарячі банки закочуємо кришками і даємо їм охолонути. 
Акції
Виграй відпочинок навесні у готелі «Казимир» у Буковелі
Буковель (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 230
-0%
0 грн
20 грн
Від 2 ночей з харчуванням у готелі «White House»
Яблуниця (Івано-Франківська область), Горишків ділянка, 379
-34%
3800 грн
2499.0 грн
Показати всі
22 акцій

Як законсервувати огірочки «Верес»

Як законсервувати огірочки «Верес»

Що нам потрібно на літрову банку консервації:

  • 10-12 невеликих огірків.
  • 4 кружечки моркви.
  • 4 кільця цибулі.
  • 1 зубчик часнику.
  • 4 горошини запашного перцю.
  • Лавровий лист.
  • 2 ч. л. солі.
  • 5 ч. л. цукру.
  • 4 ст. л. оцту.

Як закрутити консервовані огірки «Верес» на зиму:

  • Миємо огірки, обрізаємо кінчики з обох боків.
  • Також миємо та чистимо моркву, нарізаємо кружальцями. Цибулю чистимо і нарізаємо кільцями. Очищаємо часник.
  • Кладемо в стерилізовану банку моркву, цибулю, часник, запашний перець та лавровий лист.
  • Зверху викладаємо огірки, після чого заливаємо чистою теплою водою, прикриваємо кришками та стерилізуємо. Після стерилізації закочуємо банки, даємо їм охолонути і ховаємо у прохолодне темне місце.
Акції
Від 1 ночі з харчуванням та SPA в «Олімп» в Умані
Умань (Черкаська область), Тихий провулок, 2
-20%
2340 грн
1870.0 грн
Від 1 ночі з харчуванням у Золоті Піски на Дніпрі
Куліші (Дніпропетровська область), Зелена вулиця, 1Ж
-55%
4500 грн
1999.0 грн
Показати всі
54 акцій

Читайте також:
✔️Літні табори – куди відправити дитину на відпочинок
✔️Манікюр на короткі нігті: 100+ ідей з фото
✔️Які аналізи потрібно здавати щороку
✔️Останні новинки кіно –  фільми, які варто подивитися

А що ви любите консервувати, які заготовки робите на зиму? Якщо маєте свої перевірені рецепти закруток – діліться у коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *