Консервація на зиму: найсмачніші рецепти огірків, помідорів, кабачків
Починаючи з середини літа настає час консервації. Сезон свіжих овочів у самому розпалі, і господині поспішають закрутити консервовані огірки, помідори, кабачки, баклажани, цікаві закуски, салати та соуси, які взимку нагадуватимуть про спекотне літо та радуватимуть насиченим смаком. BlogPokuponTeam зібрала найсмачніші рецепти консервування на зиму для любителів кулінарії – пальчики оближеш! Читайте, зберігайте та готуйтеся до холодів разом з нами.
Консервовані огірки з кетчупом чилі
Що знадобиться:
- 1 кг огірків невеликого розміру.
- 100 г кетчупу чилі.
- 2 ст. л. цукру.
- 2 ст. л. оцту.
- 6 горошин чорного перцю.
- 4 зубчики часнику.
- 2 суцвіття кропу (листя вишні, смородини, листя хрону).
- 2 лаврові листи.
- 2 ст. л. солі.
Як робити:
- Огірки добре промиваємо та залишаємо у мисці з водою на 4-5 годин, це допоможе зробити їх максимально хрусткими. Обрізаємо кінчики з обох боків.
- Чистимо часник і добре миємо зелень та листя.
- У 2 літрові банки укладаємо на дно суцвіття кропу, листя вишні, смородини та хрону, в кожну додаємо по 2 зубчики часнику. Зверху кладемо підготовлені овочі.
- Воду доводимо до кипіння в каструлі та заливаємо огірки у банках окропом на 5 хвилин. Потім воду зливаємо і повторюємо те саме ще раз.
- Кладемо в банки лавровий лист і по 3 горошини чорного перцю, знову заливаємо окропом, накриваємо кришками і залишаємо на 15 хвилин, після чого зливаємо воду в каструлю або сотейник.
- У злиту з банок воду додаємо сіль, цукор і кетчуп чилі, ретельно перемішуємо, ставимо на плиту і чекаємо, поки закипить. Після цього додаємо в маринад оцет.
- Заливаємо маринадом огірки по самі вінця і швидко закриваємо кришками.
Стерилізація банок на пару: заповніть каструлю водою наполовину, доведіть до кипіння. У воду покладіть кришки, накрийте ситом, металевою сіткою або друшляком – зверху поставте сухі банки шийкою вниз. Банки об’ємом 1-2 літри тримайте на пару 10-15 хвилин, більші банки – 20-25 хвилин.
34 акцій
Аджика з кабачків
Інгредієнти:
- 3 кг кабачків.
- 8 шт перцю солодкого.
- 1-2 шт. гострого перцю.
- 0,5 л томатної пасти.
- 1 склянка цукру.
- 1 склянка рафінованої олії.
- 1 склянка подрібненого часнику.
- Неповна склянка (на 2 пальці) оцту.
Готуємо аджику:
- Овочі (перці та кабачки) пропускаємо через м’ясорубку.
- Отриману суміш ставимо на вогонь, додаємо томатну пасту, цукор, олію.
- Варимо 30 хвилин, після чого кладемо часник та оцет.
- Залишаємо на вогні ще на 30 хвилин, а потім закочуємо в банки.
91 акцій
Кабачки, консервовані в кетчупі
Що знадобиться на банку 750 мл:
- 500 г кабачків.
- 300 мл води.
- 1 л води.
- 2 ст. л. оцту 9%.
- 1 ч. л. солі.
- 2 ст. л. цукру.
- 1,5 ст. л. кетчуп чилі.
- 1/3 ч. л. фенхелю.
- 1 бутон гвоздики.
- 1 горошина запашного перцю.
- 3 горошини чорного перцю.
Приступаємо до приготування:
- Кабачки миємо та відрізаємо хвостики, нарізаємо брусочками довжиною 8-10 см і товщиною 1 см.
- У невелику каструлю наливаємо воду, додаємо сіль та цукор, перемішуємо до розчинення, після чого кладемо кетчуп чилі. Доводимо рідину до кипіння, але вимикаємо вогонь не відразу, а за кілька хвилин. Закінчивши варіння, вливаємо оцет, перемішуємо.
- У стерилізовану банку кладемо фенхель, гвоздику, запашний та чорний перець. Поверх щільно викладаємо шматочки кабачків і заливаємо маринадом.
- Беремо велику каструлю, кладемо на дно кухонний рушник, а зверху ставимо банку з кабачками та маринадом, не закриваючи її кришкою. Наливаємо в каструлю стільки води, щоб вона доходила десь до третини висоти банки. Закип’ячуємо воду на середньому вогні і тримаємо банку окропу ще хвилин 10-15, щоб максимально простерилізувати її.
- Закриваємо банку кришкою і залишаємо остигати, бажано на ніч, після чого її можна перемістити в прохолодне темне місце.
Стерилізація банок у духовці: помиті банки і кришки, що закручуються (без гумок), поставте в духовку на решітку. Закривши духовку, увімкніть її на температуру 100-110°C і стерилізуйте банки 20 хвилин.
22 акцій
Закуска з кабачків «тещин язик»
Інгредієнти для рецепту приблизно на 1,6-1,7 літра:
- 1 кг кабачків (краще взяти молоді, без великого насіння всередині).
- 1 кг помідорів.
- 1 болгарський перець.
- 50 г часнику.
- 1 ст. л. солі.
- 100 г цукру.
- 70 мл оцту 9%.
- 70 мл олії рослинної.
- 0,5-1 ч. л. червоного меленого перцю.
Готуємо закуску покроково:
- Помідори та перець миємо. З перцю виймаємо насіння.
- Пропускаємо помідори з перцем через м’ясорубку, отриману масу виливаємо в каструлю, додаємо цукор, сіль та олію, ставимо на плиту, доводимо до кипіння, після чого варимо ще 10 хвилин на невеликому вогні.
- Миємо та нарізаємо великими шматками кабачки. Якщо вони не дуже молоді, очищаємо їх від шкірки. Додаємо порізані кабачки в томатну основу та варимо 20 хвилин на невеликому вогні, не забуваючи помішувати.
- Кладемо в каструлю очищений і пропущений через прес часник, додаємо червоний мелений перець за смаком, перемішуємо і тушкуємо протягом 5 хвилин. Заливаємо оцет, накриваємо кришкою соус і тримаємо на маленькому вогні ще 5 хвилин.
- Готову закуску розкладаємо по сухих стерилізованих банках, банки закочуємо, перевертаємо догори дном і накриваємо теплою ковдрою. Після повного остигання закрутки можна прибрати до шафи або у комору, до настання зими.
140 акцій
Хрусткі мариновані огірки з гірчицею
Інгредієнти на 3-літрову банку:
- 2 кг огірків.
- 1 ст. л. сухої гірчиці.
- 1 ст. л. горілки.
- 1 пучок кропу.
- 2-3 зубчики часнику.
- 1 листок хрону.
- Корінь хрону (за смаком).
- 1 лавровий лист.
- 3-5 горошин перцю.
- 1 солодкий перець.
- 0,5-1 гіркий перець.
- 1 гілочка листя вишні.
- 1 гілочка листя смородини.
- 200 г цукру.
- 250 г солі.
- 200 г оцту 9%.
Покроковий рецепт маринованих огірків:
- Добре миємо овочі. Перець розрізаємо на частини та видаляємо насіння. Чистимо і нарізаємо часник, помиту зелень.
- У стерилізовані банки викладаємо зелень, перець та спеції. Зверху щільно укладаємо огірки.
- Заливаємо банки окропом, накриваємо кришкою на 20 хвилин, виливаємо воду. Повторюємо процедуру, але після другого разу воду зливаємо в каструлю – вона знадобиться для розсолу.
- Воду з-під огірків доводимо до кипіння, додаємо сіль та цукор, доводимо до повного розчинення.
- Додаємо до банок по 1 ст. л. гірчиці та 1 ст. л. горілки, заливаємо розсолом і закочуємо кришками.
- Залишаємо банки остигати, попередньо перевернувши їх і загорнувши у ковдру.
7 акцій
Салат на зиму – огірки по-корейськи з морквою
Що потрібно для зимового салату:
- 2,5 кг великих огірків.
- 2 великі морквини.
- 125 мл оцту 9%.
- 1,4 склянки цукру.
- 125 мл олії.
- 1 ст. л. солі (або до смаку).
- 15 г приправи для моркви по-корейські.
Як зробити салат по-корейські:
- Огірки добре миємо та обрізаємо кінчики, натираємо соломкою до серцевини з насінням.
- Моркву також миємо та чистимо, натираємо тонкою соломкою.
- З’єднуємо овочі, додаємо тертий часник, оцет, цукор, олію, сіль та приправи, ретельно перемішуємо. Ємність з салатом накриваємо харчовою плівкою і прибираємо в холодильник на добу, не забуваючи час від часу його перемішувати (4-5 разів за весь час).
- Після доби дістаємо салат, знову перемішуємо його і розкладаємо по сухим стерилізованим банкам, заливаємо залишками маринаду. Стерилізуємо банки в окропі або духовці, після чого закочуємо і залишаємо охолоджуватись, перевернувши догори дном і накривши ковдрою.
Стерилізація банок у мікрохвильовій печі: у кожну банку налийте води на 1,5-2 см, поставте їх у мікрохвильову піч і включіть на повну потужність на 3-5 хвилин. Вода закипить, банки вкриються зсередини краплями – після цього їх потрібно витягнути, злити воду і поставити в перевернутому вигляді на рушник.
1 акцій
Баклажани на зиму як гриби без стерилізації
Що знадобиться:
- 1 кг баклажанів.
- 850 мл води.
- 1,5 ст. л. оцту 25%.
- 2 зубчики великого часнику.
- 2 шт лаврового листа.
- 10 горошин перцю.
- 0,5 ч. л. цукру.
- 1 ч. л. солі.
Як робити:
- Баклажани і лавровий лист миємо та висушуємо паперовими рушниками.
- У баклажанів обрізаємо хвостики, самі овочі нарізаємо кружальцями завтовшки близько 1 см. Кожен кружечок ділимо навпіл або на 4 частини (невеликі плоди можна різати тільки надвоє).
- Кладемо нарізані баклажани в каструлю, солимо і добре перемішуємо та залишаємо на півгодини, щоб сіль витягла з плодів гіркоту.
- За цей час стерилізуємо банки у будь-який зручний спосіб (у духовці, на водяній бані чи мікрохвильовій печі).
- Робимо маринад: у каструлю наливаємо воду, додаємо сіль, дрібку цукру та оцет, кидаємо туди лавровий лист та перець горошком. Ставимо воду на сильний вогонь і доводимо до кипіння.
- Баклажани заливаємо холодною водою і відразу зливаємо її, щоб позбутися соку та зайвої солоності.
- У киплячий маринад кладемо близько половини нарізаних баклажанів, зменшуємо вогонь до середнього і варимо близько 10 хвилин, стежимо, щоб плоди не переварилися.
- Чистимо часник, рубаємо його великими шматочками.
- Першу партію баклажанів за допомогою шумівки виймаємо з каструлі, знову збільшуємо вогонь до максимуму і, коли маринад закипить, відправляємо в окріп баклажани, що залишилися, і варимо їх так само, як і попередню порцію.
- Першу партію варених овочів тим часом кладемо в гарячу стерилізовану банку, зверху засипаємо половиною нарубаного часнику і кладемо один лавровий лист з розсолу. Те саме робимо з другою партією. Залишки маринаду, в якому варилися баклажани, доливаємо у кожну банку.
- Після закачування банок залишаємо їх остигати звичним способом.
Читайте також:
✔️Де посмажити шашлики в Києві та під Києвом
✔️Відпочинок в Карпатах з басейном: кращі комплекси
✔️Де відпочити біля басейну під Києвом
✔️Тури по Україні та екскурсії – найцікавіші локації
Хрусткі мариновані огірки з оцтом
Інгредієнти з розрахунком на 3 літри:
- 4 кг огірків.
- 6 ст. л. солі.
- 6 ст. л. цукру.
- 150 мл оцту 9%.
- 10-15 шт. листя смородини.
- 150 г кропу.
- 2 головки часнику.
- 10 шт. листя вишні.
- 5 шт листя дуба (за бажанням).
- 150 г листя хрону.
Як приготувати смачні мариновані огірки з оцтом:
- Ретельно вимиваємо огірки теплою водою.
- Гарячою водою ополіскуємо кріп та листя. Очищаємо часник.
- У стерилізовані банки вкладаємо зелень та зверху – огірки.
- Стерилізуємо: ставимо банки з огірками в окріп, тримаємо в гарячій воді хвилин 5-10, після чого воду зливаємо.
- Готуємо маринад: кип’ятимо 3 літри води, додаємо сіль, цукор та оцет, чекаємо, поки цукор та сіль розчиняться, після чого заливаємо огірки та закочуємо банки кришками.
12 акцій
Консервовані помідори без оцту з лимонною кислотою
Для цього рецепту вам знадобиться (на літрову банку):
- 10 середніх помідорів.
- 1 ст. л. солі.
- 5 ст. л. цукру.
- ⅓ ч. л. лимонної кислоти.
- 1 бутон гвоздики.
- 1 горошина запашного перцю.
- 3 горошини чорного перцю.
- Вода.
Як готувати:
- Помідори миємо та щільно укладаємо у стерилізовані банки, додаємо гвоздику та перець.
- Заливаємо банки окропом, остуджуємо, після чого зливаємо воду в каструлю.
- У воду з-під помідорів додаємо сіль, цукор та лимонну кислоту, доводимо її до кипіння і варимо ще 2 хвилини.
- Знявши з вогню, заливаємо маринадом помідори та закочуємо банки.
Стерилізація банок у окропі: відкриті банки поставте шийкою догори в каструлю (або покладіть горизонтально, якщо вони не влізають), а поруч покладіть кришки, налийте холодну воду так, щоб вона покривала шийки. Воду доведіть до кипіння, залиште банки стерилізуватися на 15-20 хвилин. Після цього дістаньте банки і встановіть їх догори дном на чистому рушнику до висихання.
20 акцій
Як консервувати кукурудзу, щоб була як магазина
Інгредієнти, необхідні для рецепту – з розрахунку на 6 півлітрових банок:
- 18 середніх качанів кукурудзи (вибирайте солодкі сорти, наприклад, Спіріт F1, Брусниця, Дімакс F1, бажано молоду).
- 3 л води.
- 3 ст. л. солі.
- 12 ст. л. цукру.
- 3 ст. л. оцту.
Як приготувати соковиту та солодку консервовану кукурудзу:
- Для початку потрібно відокремити зерна, тому починаємо з бланшування качанів: кладемо їх у киплячу воду на хвилину, потім опускаємо в холодну воду, щоб вони трохи остигли.
- Тим часом робимо розсіл: наливаємо в каструлю воду, додаємо сіль, цукор, оцет, доводимо до кипіння, періодично перемішуючи.
- Від охолоджених качанів відділяємо зерна за допомогою ножа. Зернами кукурудзи заповнюємо стерилізовані банки – вони мають бути наповнені так, щоб до верху залишалося ще 3 см.
- Заливаємо кукурудзу розсолом, закриваємо кришками і стерилізуємо зручним способом 2 години, після чого банки перевертаємо і залишаємо остигати, укутавши в ковдру.
155 акцій
Заготівлі щавлю на зиму
Що знадобиться:
- 1 кг щавлю (зазвичай, сезон рослини триває з травня до липня).
- 1 л води.
- 30 г солі.
- 100 мл оцту.
Як заготовити щавель, з якого взимку вийде чудовий зелений борщ:
- Відбираємо від щавлю зіпсоване і пошкоджене листя, непридатне для засолювання. Зрізаємо всі стебла.
- Перебране листя складаємо у велику миску і заливаємо водою, ретельно промиваємо, зливаємо воду, потім миємо ще раз або два. Головне – змити весь пил та рештки землі, щоб вони ні в якому разі не потрапили до банок.
- Промите листя щавлю дрібно нарізаємо і викладаємо в стерилізовані банки.
- У каструлю наливаємо холодну воду, розчиняємо у ній сіль, додаємо оцет, добре перемішуємо. Цим розчином заливаємо щавель у банках до самого верху і одразу закочуємо кришками. Банки з маринадом термічному впливу не піддаємо, залишаємо на декілька днів на видному місці, щоб впевнитись, що все гаразд, після чого прибираємо у темне прохолодне місце.
102 акцій
Консервування зеленого горошку на зиму
Для рецепту потрібні:
- 300 г молодого зеленого горошку.
- 0,5 ст. л. солі
- 0,5 ст. л. цукру.
- 1 ст. л. оцту 9%.
- 0,5 л води.
Як законсервувати зелений горошок:
- Виймаємо горошини зі стручків, видаляємо зіпсовані. Відібраний горох промиваємо у воді.
- Відкидаємо вимитий горох на друшляк, даємо воді повністю стекти. Потім перекладаємо в емальовану каструлю та заливаємо холодною водою так, щоб вона покривала його на товщину 2-3 пальців.
- Каструлю ставимо на середній вогонь і доводимо до кипіння, пінку, яка почне утворюватись на поверхні, обов’язково знімаємо. Тримаємо горошок в окропі 5 хвилин, потім зливаємо воду. Горох знову відкидаємо на друшляк.
- Беремося за маринад: в емальовану каструлю наливаємо воду, додаємо цукор та сіль. Доводимо рідину до кипіння, у процесі помішуємо, щоб спеції розчинилися. Після закипання вливаємо оцет і вимикаємо вогонь.
- Розкладаємо горох по стерилізованих банках, у кожній залишаємо простір на товщину пальця. Крутим маринадом заливаємо горох до плічок банок, накриваємо кришками і стерилізуємо в каструлі з водою близько 10 хвилин, попередньо поклавши на дно рушник.
- Гарячі банки закочуємо кришками і даємо їм охолонути.
22 акцій
Як законсервувати огірочки «Верес»
Що нам потрібно на літрову банку консервації:
- 10-12 невеликих огірків.
- 4 кружечки моркви.
- 4 кільця цибулі.
- 1 зубчик часнику.
- 4 горошини запашного перцю.
- Лавровий лист.
- 2 ч. л. солі.
- 5 ч. л. цукру.
- 4 ст. л. оцту.
Як закрутити консервовані огірки «Верес» на зиму:
- Миємо огірки, обрізаємо кінчики з обох боків.
- Також миємо та чистимо моркву, нарізаємо кружальцями. Цибулю чистимо і нарізаємо кільцями. Очищаємо часник.
- Кладемо в стерилізовану банку моркву, цибулю, часник, запашний перець та лавровий лист.
- Зверху викладаємо огірки, після чого заливаємо чистою теплою водою, прикриваємо кришками та стерилізуємо. Після стерилізації закочуємо банки, даємо їм охолонути і ховаємо у прохолодне темне місце.
69 акцій
Читайте також:
✔️Літні табори – куди відправити дитину на відпочинок
✔️Манікюр на короткі нігті: 100+ ідей з фото
✔️Які аналізи потрібно здавати щороку
✔️Останні новинки кіно – фільми, які варто подивитися
А що ви любите консервувати, які заготовки робите на зиму? Якщо маєте свої перевірені рецепти закруток – діліться у коментарях.