Імбирне печиво: 5 простих рецептів смачних різдвяних пряників

Грудень – особливий місяць, який асоціюється зі святковою метушнею, вірою в чудеса, а пахне він імбирним печивом, яке так люблять готувати дорослі і діти у період новорічних свят.

Таємниця його популярності криється у додаванні спецій та прянощів. Залежно від рецепту печиво може бути м’яке, вологе, сухе, вирізають його зазвичай тематичної форми: новорічного оленя, зірки, пряничного чоловічка, льодяника, ялинки.

Ароматні імбирні пряники традиційно готують до Нового року та Різдва. PokuponBlogTeam зібрала найсмачніші рецепти та секрети приготування від майстерних господинь, знаючи які навіть початківець кондитер зможе спекти пухке та м’яке печиво в домашніх умовах.

Акції
Романтична SPA-програма у салоні «Рів'єра»
Київ, Дніпровська набережна, 14
-68%
1587 грн
499 грн
SPA-програма «Ідеальна леді» у «Body Space»
Київ, Дружби Народів бульвар, 5
-50%
1000 грн
499 грн
Показати всі
25 акцій

Класичний рецепт імбирного печива

Інгредієнти:
3 ст.л. – меда;
по 2 ч.л – сухого імбирю та кориці;
по дрібці мускатного горіха та коріандра;
1 ч.л. – соди;
70 г – вершкового масла;
1 яйце;
1-2 ст – борошна;
180 г – цукрової пудри;
1 білок (для глазурі).

Як приготувати імбирні пряники:

  • Змішуємо мед, цукор та спеції в каструлі з товстим дном. Ставимо на повільний вогонь і, безперервно помішуючи, розтоплюємо до появи бульбашок.
  • Після закипання додаємо соду та вершкове масло, розмішуємо до однорідності, знімаємо з вогню і даємо охолонути.
  • Додаємо яйце і ретельно перемішуємо.
  • Всипаємо борошно і замішуємо тісто.
  • Залишаємо готову масу при кімнатній температурі приблизно на 15 хвилин (даємо відпочити).
  • Злегка присипаємо поверхню борошном, розкатуємо тісто і вирізаємо фігурки.
  • Деко застилаємо пергаментом, викладаємо печиво і відправляємо в духовку на 10-15 хвилин (залежить від її потужності), при температурі 190 градусів.

Поки випікається печиво, готуємо айсинг (глазур):

  • у глибокій ємності змішуємо цукрову пудру з білком;
  • збиваємо міксером до м’якої піни;
  • переливаємо масу в одноразовий пакет (або спеціальний кондитерський мішечок);
  • прикрашаємо печиво і залишаємо на 60 хвилин до застигання глазурі.

Як прикрасити імбирний пряник? Традиційно цей процес не обходиться без глазурі, найчастіше використовується біла, але при необхідності можна додати харчові барвники та зробити її різнобарвною.

Прикрашають імбирно-медове печиво білою або різнокольоровою глазур’ю

Імбирно-медове печиво (Миколайчики) від Євгена Клопотенка

Один із головних амбасадорів української кухні Євген Клопотенко знає не один рецепт святкових імбирних пряників 🍪, але ми взяли найпростіший та найсмачніший рецепт.

Секретний інгредієнт цього рецепту – трохи міцного алкоголю, який замінює розпушувач чи соду або підсилює їх дію. Використовуючи коньяк або ром можна отримати більш пухку та ніжну випічку.

Інгредієнти:

350 г – борошна;

150 г – цукру;

150 г  – гречаного меду;

75 г – вершкового масла;

1 ст. л. – коньяку або рому;

1 ч. л. – розпушувача;

1 ст. л. – какао;

по 0,5 ч.л. – меленого імбиру та кардамону;

1 яйце;

1 ст.л. – цукрової пудри.

Як зрозуміти, що імбирне печиво готове? Намагайтеся не перетримати в духовці: якщо виріб трохи піднявся і набув золотистого відтінку, а краї підрум’янилися – випічка готова.

Як приготувати:

  • З’єднуємо вершкове масло, цукор та мед, прогріваємо на водяній бані, постійно помішуючи до однорідності. Додаємо розпушувач, яйце, і залишаємо отриману масу вистигати до кімнатної температури.
  • Додаємо коньяк або ром, потім какао та акуратно розмішуємо.
  • Окремо змішуємо сухі інгредієнти: борошно, імбир та кардамон.
  • Вбиваємо яйце, кладемо масло (можливо, борошна знадобиться трохи більше, ніж за рецептом, – залежить від якості та рівня клейковини в ньому).
  • Розкачуємо тісто завтовшки 0,5 см. За допомогою формочок формуємо чоловічків або будь-яку іншу фігурку.
  • Застеляємо деко пергаментом і викладаємо на нього печиво. Ставимо випікати в духовку на 12-15 хвилин при температурі 180 градусів.
  • За бажанням готове печиво можна прикрасити цукровою пудрою або айсингом.

Для приготування імбирно-медових пряників можна брати ті ж рецепти, що і для печива, тільки розкачувати товщі пласти.

Акції
Онлайн майстер-клас «Торт із собою»
Вся Україна
-67%
400 грн
129 грн
Показати всі
7 акцій

Імбирне печиво зі свіжим імбиром та корицею

Таке печиво має більш виражений імбирний аромат, але тримати його в духовці можна не більше 20 хвилин, інакше гірчитиме імбир.

Інгредієнти:

2 ст. – борошна;

1 ст. – цукру;

100 г – вершкового масла;

1 шт. – яйце;

2 шт. – корінь імбиру;

5-6 суцвіть гвоздики;

1 ч.л. – меленой кориці;

1 ч.л. – розпушувача.

Імбирно-медове печиво з корицею – смак самого Різдва

Етапи приготування імбирних пряників:

  • Очищаємо імбир, натираємо на дрібній терці.
  • Гвоздику і корицю подрібнюємо у ступці.
  • Змішуємо борошно та розпушувач, додаємо натертий імбир, корицю та гвоздику.
  • Збиваємо масло, цукор та яйце, і, акуратно перемішуючи, поступово вводимо борошно.
  • Замішуємо тісто, розкачуємо товщиною 0,5 см і вирізаємо печиво формами.
  • Посипаємо цукром (можна перемеленим імбиром).
  • Застеляємо деко пергаментним папером і викладаємо на нього печиво.
  • Випікаємо 20-30 хвилин при температурі 180-190 градусів.

Зберігатися різдвяне печиво може довго. Перші 2 тижні аромат буде таким самим, як у день випічки, потім послабшає, але виріб все одно залишиться їстівним. Для зберігання використовуйте закриту ємність або герметичний пакет, потрібно виключити попадання повітря, щоб печиво не засохло.

Імбирне печиво від Лізи Глінської

Інгредієнти:

100 г – цукру (1 частина);

100 г – води (окріп);

150 г – цукру (2 частина);

80 г – вершкового масла;

100 г – меду;

5 г – соди;

40 г – жовтка;

500 г борошна.

Мікс прянощів: кардамон, гвоздика, бадьян, імбир, кориця – змішуємо і перемелюємо в пудру або відразу купуємо в меленому вигляді.

Для глазурі:

200 г – цукрової пудри;

30 г – білку;

15 мл – лимонного соку;

водорозчинний барвник

Окріп використовується для того, щоб знизити температуру карамелі, яка вдвічі вища за температуру кипіння води, і не дати жовтку зваритися, а меду – втратити свої корисні властивості.

Як приготувати:

  • Попередньо кип’ятимо воду.
  • У каструлю з товстим дном висипаємо першу частину цукру, ставимо на середній вогонь, періодично помішуємо до його розчинення.
  • Поступово вливаємо окріп у карамель.
  • Потім вводимо другу частину цукру, помішуємо до повного розчинення і додаємо мед, вершкове масло, соду та жовток.
  • Борошно просіюємо в каструлю з рідиною та замішуємо.
  • Додаємо спеції.
  • Розкатуємо імбирно-медове тісто завтовшки 1 см і забираємо його в холодильник мінімум на 12 годин.
  • Виймаємо тісто, вирізаємо печиво або пряники бажаної форми, викладаємо на деко з пергаментом, випікаємо 12-15 хвилин при температурі 175 градусів.
  • Тим часом готуємо айсинг: збиваємо цукрову пудру з білком і столовою ложкою лимонного соку, за бажанням додаємо барвник для кольору і перемішуємо. Готову глазур перекладаємо в в кондитерський мішок і прикрашаємо вже охоловше печиво.

Тісто вийде світлим, якщо використовувати мед світлих сортів. Щоб отримати темний колір, до нього можна додати кілька столових ложок какао-порошку.

Для імбирного печива розкатуємо тісто товщиною 0,5-1 см

Медово-імбирні печенюшки пп

Для тих, хто стежить за фігурою, звичайно є рецепт пп пряників без цукру, вершкового масла і пшеничного борошна. Натомість чудово підійдуть мед, кокосове масло і рисове борошно.

Інгредієнти:

80 г – меду;

15 г – кокосового масла;

по ½ ч.л. – меленої кориці, імбиру, мускатного горіха;

½ ч.л. – соди;

1 шт. – яйце;

100 г – рисової и 50 г борошна твердих сортів.

Готуємо імбирні пряники покроково:

  • У каструлі з твердим дном поєднуємо мед, кокосове масло, корицю, імбир, мускатний горіх.
  • Ставимо на невеликий вогонь, постійно помішуючи, доводимо до кипіння.
  • Забираємо з вогню, переливаємо в глибокий посуд (де замішуватимемо тісто), додаємо соду і ретельно перемішуємо, щоб не було грудок.
  • Залишаємо хвилин на 5-10 вистигати до кімнатної температури.
  • Після цього додаємо 1 яйце.
  • Просіюємо обидва види борошна, перемішуємо, накриваємо плівкою і відправляємо в холодильник на 30 хвилин.
  • Через півгодини дістаємо тісто, розкачуємо його одразу на пергаментному папері (щоб не порвалося при перенесенні).
  • Найсмачніше пп печиво з медом та корицею потрібно випікати близько 10 хвилин у розігрітій до 180 градусів.

Якщо вам не подобається смак соди у випічці – погасіть її 1 ст.л. лимонного соку перед додаванням до тіста.

Готуйте найсмачніше імбирне печиво у родинному колі, створюючи святковий настрій з дітьми та рідними, і діліться з нами своїми перевіреними рецептами.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.