Як підводити підсумки і ставити цілі на наступний рік

Шалений ритм життя, постійні стреси, нереалізовані бажання – все це негативно позначається на якості життя, виснажує і ще більше заплутує думки. Щоб не потонути у щоденній рутині, не втратити фокус на дійсно важливих для себе речах, існує гарна практика – підсумків і планування.

Орієнтуючись на циклічність, ми традиційно підводимо підсумки і складаємо плани наприкінці року. Але якщо ви не встигли це зробити у грудні – не переживайте. Зупинитися, переосмислити і переоцінити своє життя можна у будь-який момент. А наша стаття допоможе вам зрозуміти з чого почати аналіз та як ставити ефективні цілі. Потрібно всього лиш налаштуватися, сформувати намір, включити трішки дисципліни і мати бойовий настрій ;)

Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
День у парку розваг «Мадагаскар» у Блокбастері
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
208 акцій

Що дає підведення підсумків, рефлексія та подяки року?

Підведення підсумків року, що минає, – важливий етап для особистісного та професійного розвитку, який може покращити самопочуття і допомогти краще розуміти свій життєвий шлях.

Рефлексія своїх, навіть маленьких, досягнень протягом року – професійних, освітніх, в особистому житті, творчих тощо – служить джерелом мотивації та гордості за себе, сприяє впевненості у собі та здоровій самооцінці, баченню власного прогресу та віри у свої сили.

Розбір своїх помилок і невдач з правильної позиції дозволяє винести для себе певні уроки, виправити або змінити підходи до вирішення справ і завдань у майбутньому, накопичувати свій цінний досвід. 

Аналіз власних дій та рішень допомагає краще усвідомити свої цінності, прагнення і потреби. Відтак вибрати ефективний напрямок руху до цілей. 

Крім аналізу, дуже важливо також дякувати за все, що ви пережили у році, який минає. Адже, дякуючи, ми краще усвідомлюємо цінність того, що маємо, і діємо з позиції достатку і багатства.

Складання планів та постановка цілей на наступний рік
Акції
VIP-обгортання «Альгіотерапія» у «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-70%
4000 грн
1199 грн
VIP-обгортання в спа-капсулі в «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-70%
4000 грн
1199 грн
Показати всі
118 акцій

Тож, зробіть спокійний вдих-видих, візьміть аркуш паперу, ручку (бо всі думки краще записувати), створіть для себе затишну атмосферу (можна у теплих носочках, загорнуті у пледик, з ароматним какао, посипане маршмелоу… – як хочеться саме вам) і налаштуйтесь на плідну глибоку роботу. 

Поверніться думками у попередні 12 місяців і складіть список подяк:

  • Пригадайте людей, події, речі, за які ви вдячні року, який добігає кінця. 
  • Відкрийте галерею у своєму смартфоні чи у ноуті і пригадайте свій рік у картинках. Доповніть свій список новими спогадами і подяками.
  • Варто також пригадати і неприємний досвід, адже за нього також потрібно бути вдячним. Подумайте і сформулюйте, чому вас навчили ці уроки.
  • Які важливі усвідомлення ви зробили впродовж цього року.
  • Подякуйте собі. Що нового ви в собі спостерігаєте, чи відбулись якісь значимі зміни у вашій версії себе?
Практика: підбиття підсумків року
Акції
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Milli & Jon»
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище
-25%
5500 грн
4125.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «White House»
Яблуниця (Івано-Франківська область), Горишків ділянка, 379
-34%
3800 грн
2499.0 грн
Показати всі
11 акцій

Після подяк можна перейти до підведення підсумків року, що минає. Щоб вам було легше впоратися з цим завданням, користуйтесь списком питань, які допоможуть структурувати і впорядкувати думки:

  • Пропишіть галузі життя, які були для вас актуальні у 2023 році, наприклад, сім’я, кар’єра, навчання, здоров’я, фінанси, друзі, хобі, ментальне здоров’я, духовність, волонтерство, стартап, розвиток власного бренду, інтеграція (для тих, хто змушений тимчасово чи вже постійно жити за кордоном і адаптуватися до нових умов життя) тощо.
  • Випишіть, які сфери життя, яких ви взагалі не торкнулись. Наприклад, за цілий рік у мене так і не було тривалої відпустки, я так і не дійшла до тренажерної зали, не почала танцювати, не подорожувала, не пройшов чи не пройшла курси тощо.
  • Оцініть кожен розділ свого життя по 10-бальній шкалі. В одній колонці – за приділеним часом і увагою впродовж року, а у другій – за критерієм власного задоволення, наскільки ви суб’єктивно задоволені чи незадоволені результатом, станом речей. 1 – це мінімальна оцінка, 10 – максимальна.
  • Порівняйте цифри між собою і зробіть відповідні висновки. Це також буде підґрунтям для нашого планування на наступний рік. Якщо ми у щось забагато вкладались, але у підсумку не дуже або зовсім не задоволені, це може означати одне з трьох: перше – або галузь для нас нова і ми не маємо достатньо потрібних навичок, щоб бути ефективними; друге – або ми користуємось не тими інструментами і їх потрібно відкоригувати, знайти нові конструктивні форми поведінки; третє – або щось пішло не так ;) Якщо ж якійсь галузі ми не приділяли уваги, але є висока задоволеність стабільністю та результатом, значить  ви дуже гарно постарались для цього раніше, напрацювали потрібні навички.
  • Наступне, що потрібно згадати і проаналізувати – ваші зв’язки. Пригадайте людей, яких ви хотіли би відпустити зі свого життя і попрощатися (подумки, звісно) і сформулюйте чому, а кого зустріли у році, що минає, і з ким би хотіли продовжувати спілкування, підтримувати зв’язок у наступному році.
  • Прокрутіть у пам’яті і випишіть на бумагу середовища та простори, які ви відвідали впродовж року, а також пригадайте емоції та відчуття, які вас при цьому наповнювали, що нового ви для себе відкрили, з ким познайомились. Якраз тоді, коли змінюємо звичний уклад життя, виходимо із зони комфорту, розширюємо коридор відкриттів, опиняємось у нови умовах – ми пізнаємо нових себе і отримуємо цінний досвід.
Акції
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Чоловічий манікюр з массажем у «Dali Deluxe»
Київ, Лесі Українки бульвар, 30
-54%
350 грн
199.0 грн
Показати всі
14 акцій

Як ставити цілі і будувати плани на рік?

Рухаємось далі. Отже, ви вже зробили дуже багато роботи проаналізувавши рік, що минає. Частина цих інсайтів і висновків служитиме основою для нашого планування на найближчий рік.

По суті, сфери життя, важливі для вас, але в яких ви не задоволені, мають вийти у пріоритет планів і цілей на 2024 рік. Для них потрібно буде напрацювати нові навички, навчитися нового, підгледіти як це роблять інші, бо те, що і як робите ви, не приносить бажаного результату.

Обов’язковим пунктом у планах на наступний 2024 рік має бути щось приємне, щось, що робить вас щасливими: танці, малювання, йога, сімейна традиція ходити в улюблену кав’ярню або в кінотеатр на вихідних тощо. 

Особисті цілі та планування життя на наступний рік
Акції
До 16 занять англійською в «Ideal International»
Вся Україна
-64%
2500 грн
879.0 грн
До 8 онлайн-занять англійською в «RUkNOVA School»
Вся Україна
-54%
2400 грн
1200.0 грн
Показати всі
7 акцій

Та перш ніж скласти список планів на рік, бажано знати як правильно це робити. Для початку подумайте як вам краще подобається ставити цілі: орієнтовані на результат (англ. result-oriented goal) чи орієнтовані на процес (англ. process-oriented goals)? 

Орієнтуючись на результат, не завжди виходить точно передбачити і повною мірою контролювати досягнення цілі, адже можуть завадити непідконтрольні нам зовнішні чинники.

Приклади цілей, орієнтованих на результат:

  • підвищити продуктивність на 20% до кінця кварталу;
  • випустити дві нові продуктові лінійки впродовж наступного півріччя;
  • знайти стабільну роботу в обраній галузі;
  • схуднути на 10 кг за 2 місяці;
  • пройти навчання, і отримати диплом або сертифікат від навчальних курсів або закладу;
  • підвищити середній бал з усіх предметів на 10%;
  • опублікувати статтю у науковому журналі і т.д.

Цілі орієнтовані на процес, коли основний акцент робиться на самому процесі виконання, удосконаленні методів чи зусиль, незалежно від того, які саме результати будуть досягнуті, не гарантують зірок з неба, але більш контрольовані нами. 

Підведення підсумків року
Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
215 грн
129.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
98 акцій

Приклади цілей, орієнтованих на процес, залежно від сфери життя:

  • оптимізувати внутрішні процеси для підвищення продуктивності;
  • покращити навички управління стресом та підвищити рівень емоційної стійкості, відвідуючи тематичні тренінги та конспектуючи журнал своїх емоцій та реакцій;
  • розвинути щоденну практику вдячності, записуючи у свій щоденник щонайменше 5 позитивних моментів щодня;
  • вдосконалити навички ефективного читання;
  • покращити навички самоконтролю в харчуванні, дотримуючись запланованого на тиждень збалансованого меню;
  • покращити рівень фізичної активності, наприклад, фіксуючи кількість пройдених кроків і збільшуючи цей показник щотижня;
  • покращити комунікацію чи певні аспекти стосунків у парі;
  • регулярно проводити час разом з бажаними людьми;
  • вивчення нових аспектів інтимного життя, збільшення взаємного задоволення та відкриття нових аспектів сексуальності шляхом вивчення літератури, відвідування курсів або консультування з експертами в сексології;
  • удосконалити навички вирішення конфліктів тощо.
Акції
Студійна індивідуальна фотосесія у студії «F8»
Київ, Харківське шосе, 19
-56%
2500 грн
1099.0 грн
Показати всі
24 акцій

Тепер, спираючись на приклади, можете визначити особисту стратегію розвитку, зосередитись на важливих для вас речах і скласти список цілей на наступний рік. І пам’ятайте, що відповідно до техніки SMART цілі мають бути конкретними (S – Specific), вимірюваними (M – Measurable), реальними або досяжними (A – Achievable), актуальними, значущими (R – Relevant) та обмеженими у часі (T – Time-bound).

Корисні техніки, щоб бути ефективними на шляху до цілі

Техніка «Тут і зараз»

Якщо у тебе з’являється дуже просте завдання (наприклад, записатися на манікюр, до лікаря, купити квитки у кінотеатр тощо) – його потрібно робити негайно, щоб не тримати його в голові, витрачаючи на незроблену справу свою оперативну пам’ять.

Акції
Майстер-клас з акварелі у студії «Tvorcha»
Київ, Липська вулиця, 16
-45%
700 грн
399.0 грн
Показати всі
9 акцій

Техніка «Жаба»

У кожного з нас є справи, які ми прокрастинуємо, через нецікавість або страх невдачі чи неперфекції. Завжди відкладаємо, бо зараз купа інших важливих справ, нема часу, замотались, забігались і вже пізно кудись телефонувати і т.д., наші «хвостики», які бігають за нами до кінця року. Знайомо? Так ось, сьогодні – саме той день, ваш зірковий час. Без варіантів ;) Ви просто берете ту справу, яку постійно відкладали, і робите. Це може бути будь-що – від перебирання гори непотрібних речей до зустрічі з неприємною для вас людиною.

Ця техніка покликана вберегти купу нашої енергії, адже ми постійно тримаємо цю справу у голові, думаємо про неї, переживаємо, нервуємо, сердимось через те, що нам потрібно зробити щось, що нам не зовсім до душі. Але коли така справа зрештою зроблена – ми відчуваємо полегшення, як вага з плечей і у вас з’являється багато вільної «застряглої енергії» на безліч інших корисних для вас справ.

Складати список цілей на наступний рік – корисна та ефективна практика
Акції
Арт-бокс для створення картин від «MkgalleryArt»
Киев, вулиця Шолуденка, 1
-25%
900 грн
675.0 грн
Майстер-клас виготовлення годинника «MkgalleryArt»
Київ, Завальна вулиця, 10В
-53%
1800 грн
969.0 грн
Показати всі
2 акцій

Читайте також:
Стильні дизайни зимового манікюру
Які аналізи потрібно здавати щороку
Куди поїхати кататися на лижах в Україні
Пілінг для обличчя – який краще робити
Куди піти з дітьми у Києві
Найсмачніші суші у Києві

Сподіваємось, наші поради допоможуть вам проаналізувати прожитий період, визначити головні пріоритети у житті, скласти план і найголовніше – реалізувати поставлені цілі. Бажаємо успіхів у новому році і нових починаннях.

З теплими почуттями, PokuponBlogTeam. І діліться у коментарях своїми вдалими техніками планування і досягнення цілей ;)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *