Як підключити генератор до будинку – схема установки

Як підключити генератор до будинку – схема установки

У разі аварії на підстанції або регулярних відключеннях електрики, особливо в зимовий період, у приватному будинку, де немає централізованого опалення чи печі, питання про купівлю резервного джерела живлення – генератора – стає гостро та навіть життєво важливим. Але купити електрогенератор – лише пів справи. Потрібно знати, як правильно та безпечно його підключити.

BlogPokuponTeam розбиралася, як встановити та підключити генератор до електромережі, щоб забезпечити безперебійну подачу енергії на випадок планових та аварійних відключень світла.

Акції
Знижка 40% на меню кухні в ресторані «Мітла»
Київ, Прорізна вулиця, 21
-40%
0 грн
30 грн
Знижка до 35% на меню кухні у ресторані «Дубаї»
Київ, Велика Васильківська вулиця, 1-3
-35%
0 грн
25.0 грн
Показати всі
67 акцій

Де встановити генератор

Коли ви визначилися з типом (однофазний або трифазний), потужністю генератора та купили відповідний бензиновий або дизельний агрегат (як вибрати генератор читайте у нашій окремій статті), потрібно підготувати для нього стаціонарне місце для установки.

Резервне джерело живлення можна поставити на вулиці. Але в цьому випадку необхідно подумати про захист пристрою від негативного впливу навколишнього середовища: дощу та снігу. Деякі виробники пропонують захисні чохли у комплекті, а якщо такого немає – купіть окремо. Чохол не тільки запобігатиме попаданню вологи на обладнання, але й трохи знизить рівень шуму.

Якщо можливості купити чохол немає – зробіть захисний контейнер самостійно. Його можна зробити із металевих листів, гіпсокартону, фанери. А ось ставити електрогенератор просто під навісом небажано, накрийте його хоча б плівкою, тільки так, щоб не повністю перекривати доступ повітря і не закрити вихлопну систему.

Генератори можна ставити у приміщенні: у підвалі, у спеціальній кімнаті для обладнання. Це максимально зручно, коли на вулиці погана погода та виходити з дому не хочеться. Під час встановлення генератора в приміщенні подбайте про шумоізоляцію та вентиляцію. Дуже важливо продумати, як виводити вихлопні гази. Найкраще, для вашої безпеки, купити трубу та вивести її на вулицю.

Під час роботи генератор вібрує: щоб це мінімізувати, не ставте агрегат на бетонну підлогу, за можливості купіть амортизаційну платформу.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
52 акцій

Як підключити генератор до домашньої мережі

Простий спосіб підключення генератора – через розетку дротом із двома вилками. Але це небезпечно, може вивести з ладу проводку і саме джерело енергії. Тому так робити не можна. Ми розповімо як підключити агрегат до будинку не менш простим, але найбезпечнішим способом ?

Підключення через вимикач

Схема підключення резервного живлення
Схема підключення резервного живлення

Підключити резервне живлення до будинку можна за допомогою трипозиційного рубильника. У такому рубильнику три робочі положення: живлення від електромережі; живлення від резервного джерела; знеструмлення будинку. Ціна пристрою – від 300 грн.

Спосіб підключення має на увазі ручне перемикання електроживлення з централізованого на генераторне і назад.

Існує 3 типи перемикачів:

  • Накладні (монтуються на стіну).
  • Монтажні (встановлюються в електрощит).
  • Модульні (ставляться на дін-рейку).

Коли вхідна лінія в дім трифазна – потрібний триполюсний вимикач, якщо одна фаза – двополюсний.

Схема підключення генератора до однофазної чи трифазної мережі – однакова. Відрізняється лише перемикач.

Щоб підключити генератор через рубильник необхідно:

  1. Прокласти силовий кабель відповідного перерізу (залежно від потужності агрегату) від електрогенератора до щитка.
  2. Знеструмити будинок рубильником, встановленим перед автоматом.
  3. Встановити два ПЗВ (пристрій захисного відключення). Один з’єднує лічильник та трипозиційний перемикач, другий – перемикач та генератор.
  4. Встановити трипозиційний перемикач у щиток, після лічильника та ПЗВ. Так лічильник не враховуватиме електроенергію, що виробляється резервним обладнанням.
  5. Підключити перемикач: на рубильнику з двома полюсами клеми для фази від лінії зазвичай позначаються – L, від генератора – G. Нуль – N, від резервного джерела живлення – GN. Але не всі виробники використовують саме таке маркування, іноді маркування взагалі немає, тому перед початком робіт завжди читайте інструкцію.
  6. Підключити заземлення генератора до загальної шини, щоб уникнути удару струмом.

Після встановлення та підключення рубильника спочатку запустіть генератор, і лише потім перемикайте відповідний перемикач на рубильнику.

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі з харчуванням у Золоті Піски на Дніпрі
Куліші (Дніпропетровська область), Зелена вулиця, 1Ж
-42%
3450 грн
1999.0 грн
Показати всі
71 акцій

Підключення через блок АВР

Підключення генератора через щит АВР
Підключення генератора через щит АВР

Блок АВР (автоматичне введення резерву) забезпечує повну автоматику процесу перемикання живлення від резерву та централізованого електропостачання. Але такий пристрій можна встановити, якщо ви вибрали генератор з конектором для такого блоку та функцією автозапуску. Електрогенератори без автозапуску не забезпечать повної автоматизації процесу.

При покупці блоку АВР у комплекті йде спеціальний кабель, який передає сигнали керування на резервне джерело. Також необхідно докупити і силовий кабель потрібної довжини (залежно від місця установки агрегату). Вартість: АВР – від 8000 грн (залежить від моделі та додаткових захисних функцій); кабелю – від 25₴ за погонний метр.

На щиті АВР завжди вказується схема підключення (залежно від моделі може змінюватися). Все що вам потрібно – приєднати вступні жили та жили споживачів до пристрою АВР та до генератора.

Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Знижка на онлайн-курс водіння у мережі «Джаст»
Київ, Магнітогорський провулок, 3
-20%
0 грн
199 грн
Показати всі
97 акцій

Як відключати генератор

Коли централізоване електропостачання знову з’явилося, потрібно відключити резерв, для цього:

  • Перемкніть трипозиційний перемикач у положення «живлення від мережі».
  • Зніміть навантаження із генератора (автомат на агрегаті).
  • Заглушіть станцію.
Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
78 акцій

Читайте також:
✔️Що цікавого почитати
✔️Останні новинки кіно
✔️Чим зайнятися вдома: 30+ ідей
✔️Куди поїхати у жовтні

Підключити генератор до будинку – завдання нескладне, головне уважно дотримуватися схеми. Сподіваємось, наша стаття допомогла вам розібратися, а якщо залишилися питання – ставте в коментарях.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *