Як вибрати генератор для дому, дачі, офісу, будівництва

Как выбрать генератор для дома, дачи, офиса, стройки

Якщо ви живете в приватному будинку і добре знайомі з проблемою перебоїв зі світлом, або по роботі стикаєтеся з локаціями без централізованого електропостачання, то тема генераторів буде вам близька. Ці пристрої є резервними джерелами живлення електроприладів і бувають різними за класами потужності, видам палива, типу запуску і іншим характеристикам. Як вибрати найбільш підходящий генератор для приватного будинку, дачі, гаража, будівництва – про це наша стаття.

Акції
Знижка на дизайн-проект житла в «Art House Studio»
Київ, Перемоги проспект, 43А
-78%
0 грн
299.0 грн
Хімчистка одягу чи ремонт взуття в «Цех»
Бориспіль, Київський Шлях вулиця, 67
-30%
400 грн
279.0 грн
Показати всі
6 акцій

Розраховуємо потужність генератора

Підійшовши до питання покупки генератора, потрібно прикинути бажану потужність.  Якщо ви не вгадаєте і купите потужніший – частина палива споживатиметься марно, і кошти, витрачені на купівлю, підуть у нікуди. У разі вибору слабкого генератора він просто не впорається з навантаженням, електроприлади не зможуть вмикатися і безперебійно працювати, а сам генератор швидко зіпсується.

Отже, яку потребу в електроенергії повинен покривати генератор, скільки потрібно кіловат для будинку, дачі, гаража та інших потреб? Розрахунок енергії, яку генератор видає, проводимо поетапно:

  • Пишемо на папері перелік всіх електроприладів і відзначаємо їх споживання у ватах (ця інформація міститься в інструкції до експлуатації електроприладу або написана на ньому самому).
  • Відносимо кожен з електроприладів до однієї з трьох категорій: життєво необхідні (світло в будинку, холодильник, електропіч, взимку – опалювальні прилади, блок управління газовим котлом, водонагрівач, електронасос), другорядні (комп’ютер, кондиціонер, телевізор) і низькопріоритетні (праска, пральна машина).
  • Визначаємося з приладами, які потрібні вам постійно і в один і той же час. Подумайте також, які електроприлади можна включати по черзі, наприклад, використовувати пральну машину, але не вмикати електропіч або світло.
  • Враховуємо також, коефіцієнт пускового струму – перш ніж обчислити сумарну потужність, множимо на нього потужність кожного приладу. Коефіцієнт пускового струму (cos φ) вказаний де і потужність. Цей показник важливо враховувати в розрахунках, якщо він перевищує 1. cos φ> 1 в таких приладах, як пилосос, холодильник, мікрохвильова піч, кондиціонер, електроінструмент.
  • Підраховуємо сумарне споживання всіх електроприладів, які ви плануєте включати одночасно, з урахуванням коефіцієнта cos φ і додаємо до цієї суми 20-30% «про запас» – це і буде орієнтовна потужність потрібного вам генератора. Запас енергії необхідний на випадок появи нового приладу-споживача і щоб уникнути перевантажень і поломок генератора.
Розрахунок потужності генератора
Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Однофазні та трифазні електрогенератори

Однофазний електрогенератор – хороший вибір для заміського будинку, дачі, офісу де в основному потрібно підживлювати побутові прилади або електроінструмент (шуруповерт, перфоратор), а вони майже завжди однофазні та розраховані на напругу 220В і частоту 50Гц.

Принцип роботи однофазного електрогенератора такий: мотор, що працює на паливі (про види палива читайте нижче), запускає генератор змінного струму, який здійснює подачу електроенергії.

Трифазний генератор видає 380 В і для побутового використання потрібен рідко. Такий генератор підійде для промислових споживачів – виробничого обладнання. Принцип роботи такої міні-електростанції такий самий, що і в однофазного електрогенератора, тільки підживлюватися від нього можуть і прилади, розраховані на напругу 220 В, і обладнання, яке потребує 380 В, – для них виведені окремі розетки в корпусі генератора. Можливість працювати і на одній, і на трьох фазах забезпечує більшу функціональність такого агрегату.

Генератор

Різновиди електрогенераторів за видами палива

Залежно від палива для вироблення енергії генератори бувають бензинові, дизельні, газові (двопаливні) і без двигуна, що працюють на відновлюваних джерелах енергії (сонячне світло, вода). Який краще підібрати залежить від того, навіщо вам потрібне резервне джерело електроенергії.

Бензогенератор – хороше рішення для будинку за містом

При періодичних, тимчасових перебоях з подачею електрики дуже ефективний бензогенератор. Для будинку найчастіше беруть агрегати потужністю від 3 до 5 кВт, а для офісних приміщень, підприємств, торгових залів – 7-10 кВт.

Переваги бензогенераторов:

  •  Малогабаритність.
  •  Мала вага.
  •  Низькі шумові характеристики.
  •  Бюджетна вартість.
Бензиновий генератор
Акції
Онлайн-курс ораторської майстерності
Вся Україна
-72%
900 грн
250 грн
Знижка на онлайн-курс водіння у мережі «Джаст»
Київ, Магнітогорський провулок, 3
-20%
0 грн
199 грн
Показати всі
96 акцій

Дизельні генератори

Дизельний генератор підходить для підвищених навантажень і місць, де не передбачена централізована подача електроенергії, наприклад, на будівництві (для ремонтно-монтажних робіт, для зварювання).

Переваги дизельного генератора:

  • Високий моторесурс (в 2-3 рази вище, ніж у бензогенератора).
  • Придатний для частого і тривалого (до 10 годин) безперервного використання без додаткової заправки палива.

Для будинку купувати дизельний генератор немає особливого сенсу (хіба якщо у вас величезна дача). Дизель більше підходить для промислових об’єктів (складів, офісів, виробничих цехів).

Дизельний генератор

Газовий (двохпаливний) генератор – для продуманих і економних

Пристрій-гібрид, двохпаливний генератор працює і на газі, і на бензині. Щоб перемикати агрегат з одного виду палива на інший, в конструкції генератора передбачений газовий модуль.

Переваги двопаливного електрогенератора:

  • Економія на кількості палива: газу використовується в 2 рази менше, ніж іншого палива.
  • Економічна ціна палива: вартість газу в 2 рази нижче, ніж бензин.
  • Безпека у використанні.
  • Високі характеристики струму незалежно від палива, яке використовується.

На 1 балоні газу генератор може працювати до 20 годин, хоча найкраще використовувати його як резервне джерело електроенергії.

З мінусів даної моделі генератора можна відзначити, що вони дорожчі і складніші в обслуговуванні, оскільки мають дві паливні системи та більше деталей під заміну (наприклад, газовий редуктор).

Газовий генератор
Акції
Чоловіча стрижка та корекція бороди у Brotherhood
Київ, Сергія Набоки вулиця, 12
-40%
300 грн
199.0 грн
Чоловіча стрижка та корекція бороди у «Sharp»
Київ, Лаврська вулиця, 4
-40%
550 грн
329.0 грн
Показати всі
15 акцій

Генератор без двигуна (220 вольт)

Як зрозуміло з назви такі генератори не мають вбудованого двигуна і не використовують дизель чи бензин для виробництва електроенергії. Натомість для бездвигунових генераторів джерелом енергії служать сонячні панелі, вітряні або гідротурбіни, щоб перетворити енергію з цих джерел на 220В.

Переваги генераторів без двигуна:

  • Екологічність. Генератор працює без викидів.
  • Надійність та тривалий термін служби. У пристрої генератора немає двигуна внутрішнього згоряння, як у дизельному чи бензиновому, а отже зносу рухомих елементів не буде.
  • Здатність використовувати поновлювані джерела енергії.

Проте генератори без двигуна залежать від природних енергетичних ресурсів (сонячної, вітряної енергії). Наприклад, такий підійде для дачі, де є поле чи річка з можливістю встановлення вітряної чи гідротурбіни, а для квартири – лише у разі монтування сонячних панелей на даху чи балконі. Ще один значний мінус – вартість усіх витрат. Установка обладнання для збирання природної енергії коштує недешево, до того ж, за поганих погодних умов для генератора (хмарність, відсутність вітру) він має обмежену продуктивність.

Акції
Стрижка з фарбуванням від Ігоря Ніколаєва
Київ, Михайлівський провулок, 20
-43%
450 грн
279.0 грн
Стрижка, укладка, фарбування волосся в Compliment
Київ, Академіка Каблукова вулиця, 25
-55%
650 грн
325.0 грн
Показати всі
9 акцій

Генератори з синхронним і асинхронним альтернатором

Щоб не помилитися і правильно вибрати бензиновий або дизельний генератор, враховуйте ще одну їх класифікацію, по типу найголовнішої частини – альтернатора. Саме завдяки альтернатору відбувається перетворення механічної енергії двигуна, що обертається, в електричну енергію. Обертаючись, рухливий ротор альтернатора створює магнітне поле, яке надходить на обмотки нерухомого статора. За типом передачі магнітного поля на статор альтернатори поділяються на синхронні і асинхронні (відповідно звуться і самі генератори):

  1. Синхронні або щіткові – конструкція передбачає наявність обмоток на роторі і вугільних щіток.

Плюси: надійність; високі характеристики струму; стабільна і якісна напруга.

Мінуси: вимагає регулярного техогляду (щітки періодично виходять з ладу і вимагають заміни); вартість вище в порівнянні з асинхронними моделями; пристрій створює радіоперешкоди; вентилятор затягує сміття в середину агрегату.

Синхронний дизельний чи бензиновий генератор підійде для будинку, медичних установ, офісів з комп’ютерами, тобто для споживачів, вимогливих до якості струму і напруги.

2. Асинхронні або бесщіточні – обмотки на роторі відсутні. Конструкція асинхронних генераторів простіша, що забезпечує більш низьку ціну таких пристроїв.

Плюси: не схильний до запилення і потрапляння бруду; легкий і малогабаритний;  можна вибрати бюджетну модель; немає потреби в заміні щіток; не сприйнятливий до коротких замикань.

Мінуси: продукує струм низької якості; для напруги, що подається, характерні перепади.

Асинхронний генератор

Асинхронний генератор цілком підійде для будівництва, забезпечення роботи зварювального апарату, ремонтних робіт в умовах запиленості та бруду.

Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
224 акцій

Електрогенератори для квартири та будинку – безшумність та компактність

Інверторний генератор

Проблема відключення електроенергії існує як у приватних будинках та на виробництві, так і у квартирах. Найкращим виходом для умов багатоповерхівки буде інверторний електрогенератор, який можна встановити на лоджії. Принцип інверторної технології – у перетворенні змінного струму на постійний, вирівнюванні показників та зворотному перетворенні на змінний, але вже з ідеальними характеристиками. Сучасні цифрові технології здійснюють чіткий контроль якості струму на виході та мінімізують перепади та стрибки.

Інверторний генератор

Переваги інверторного генератора:

  • «Ідеальний струм» – може виявитися вкрай важливим показником для безперебійної роботи чутливого медичного обладнання, комп’ютерів – тому інвертори – хороше рішення для офісів, медичних центрів, фірм.
  • Мала вага.
  • Виробляє мало шуму.
  • Економічність: інверторний генератор використовує бензину на 40% менше, ніж звичайний бензиновий.
  • Високі екологічні показники: вихлопів від такого пристрою набагато менше.
  • Вологостійкість і захист корпусу від забруднень.

Продвинутий старт: генератори з автозапуском або запуском за допомогою пульта

За типом системи запуску генератори діляться на такі:

  • З ручним запуском – найпростіший варіант: для старту потрібно смикнути трос сильніше, і генератор почне роботу. Підійде для агрегатів з малою і середньою потужністю, найчастіше застосовуються в побуті, на дачі. Для запуску більш потужних моделей знадобиться велика фізична сила, що може бути неприйнятним для споживача.
Генератор з ручним запуском
  • З електричним пуском – електростарт дозволяє легко запустити агрегат.  У деяких моделях є навіть дистанційний запуск за допомогою пульта.
Генератор з електричним пуском
Генератор з електричним пуском та пультом
  • З ручним і електричним пуском – запустити такий агрегат можна, скориставшись ручним тросом або електростартером.
  • З автозапуском – пуск генератора відбувається без присутності людини за допомогою автоматики. Це дуже зручно і ефективно при частих відключеннях електрики, збої в роботі центрального енергопостачання.
Акції
Лікування карієсу у «Твій Стоматолог»
Київ, Ярославська вулиця, 6
-64%
850 грн
349.0 грн
Чистка та полірування зубів у «Ваш стоматолог»
Київ, Перемоги проспект, 98/2
-44%
700 грн
399.0 грн
Показати всі
108 акцій

Який генератор краще – підсумки

Вибір між інверторним або звичайним, дизельним або бензиновим генератором залежить від ваших конкретних потреб (наприклад, для всієї квартири, для будинку або тільки для холодильника) та умов використання. При виборі генератора враховуйте такі критерії:

  • Потужність. Якщо вам потрібний генератор з високою потужністю для живлення великих пристроїв (для котла, для холодильника) або всього будинку під час відключення електроенергії, то звичайні генератори (дизельні, бензинові) виробляють більше енергії, ніж інверторні.
  • Портативність. Інверторні генератори часто компактніші і легші, що зручно для транспортування та зберігання. Вони чудово підходять для квартири, кемпінгу та використання на відкритому повітрі.
  • Якість електроенергії. Інверторні генератори забезпечують стабільне та чисте електроживлення, що робить їх придатними для чутливих до якості енергії пристроїв (комп’ютери, медобладнання).
  • Паливо. Дизельні генератори більш ефективні та економічні у використанні на довгих інтервалах без світла, але вони більш галасливі і з високим рівнем викидів. Бензинові генератори простіші в обслуговуванні і добре підходять для короткочасного використання. Обидва типи генераторів призначені для зовнішньої установки, тобто для дачі – ідеальний варіант, а для квартири – не підходить.
  • Рівень шуму. Якщо вам важливо, щоб генератор працював тихо, наприклад, у квартирі, то придивіться до інверторних генераторів, вони більш тихі в порівнянні з дизельними або бензиновими агрегатами.
  • Ціна. Інверторні та дизельні генератори дорожчі в порівнянні з їх аналогами. Вибір залежатиме від вашого бюджету.
Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
9243 грн
7855.0 грн
Показати всі
79 акцій

Таким чином, розібратися в характеристиках генераторів і вибрати найбільш підходящий не так складно, якщо точно знаєш, для чого він необхідний. Сподіваємося, ми допомогли вам визначитися, а якщо залишилися питання – ставте у коментарях.

1 коментар
Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *