Шацькі озера: що подивитися і чим зайнятися в «перлині Волині»

В Україні чимало місць, які вражають своєю природною красою і мальовничістю. Шацькі озера – блакитні очі Волині, як їх називають, – пам’ятка, яка заслуговує потрапляння до списку «must see». Тут красиво в будь-який час року, відпочинок на озерах припаде до смаку і любителям спокійного релаксу, і шанувальникам активних розваг. #PokuponBlogTeam розповість, що подивитися на Шацьких озерах, чим зайнятися і де відпочити зі знижками Покупону до 25%.

Акції
Від 2 ночей відпочинку в готелі «Nester-House»
Світязь (Волинська область), 8 Березня вулиця, 8Б
-32%
3400 грн
2299.0 грн
Показати всі
1 акцій

Читайте в нашому огляді:

Шацькі озера: цікаві факти

Комплекс Шацькі озера – це не просто красива природна пам’ятка. У цьому легко переконатися, коли читаєш найцікавіші факти про них

  • Шацькі озера є частиною Шацького національного природного парку, який знаходиться у Волинській області, практично на самому кордоні України з Польщею.
  • Це одна з найбільших озерних груп в Європі.
  • Всього в комплексі налічується понад 30 озер. Найбільші з них: Світязь, Пісочне, Чорне Велике, Люцимер, Перемут, Сомінець, Пулемецьке.
  • Озеро Світязь – найбільше і найглибше не тільки серед інших Шацьких озер, а й в Україні взагалі. Максимальна глибина Світязя досягає 58 метрів! Для порівняння, глибина Азовського моря не перевищує 11 метрів. При цьому вода в озері дивно чиста, хоча і досить прохолодна. Навіть коли стоїть спекотна погода, температура води рідко піднімається вище 21-22 градусів.
  • У курортній зоні і околицях панує приголомшливе біорізноманіття. З тварин в довколишніх лісах можна побачити косуль, зайців, куниць, єнотів і навіть вовків. У озерних водах водяться тритони, жаби і багато-багато риби: щука, лящ, окунь, плотва, карась, іноді зустрічаються сом, минь і річковий вугор.

Чим зайнятися на Шацьких озерах

Хтось приїжджає на природу помедитувати на свіжому повітрі, а комусь потрібні розваги, та побільше. Отже, чим можна порадувати себе на Шацьких озерах, щоб було максимально цікаво і не нудно?

Береги озер облаштовані міні-альтанками та роздягальнями
Береги озер облаштовані міні-альтанками та роздягальнями

Відпочинок з наметами

Виїзд на природу перетворюється на повноцінну пригоду, якщо взяти з собою намети, спальні мішки та інші необхідні для дикого відпочинку принади. Ви можете розташуватися зовсім дикуном – але це може бути ризиковано, оскільки в заповідних зонах намети за межами кемпінгів встановлювати заборонено. Вибирайте безпечний відпочинок на території одного з наметових містечок на Шацьких озерах. Це звичайно не тільки місця для ночівлі просто неба, а й роздягальні, туалети, колонки з водою, смітники та електричне освітлення.

До великої глибини на озері Світязь ще треба дістатися – перші 100-200 метрів суцільне мілководдя
До великої глибини на озері Світязь ще треба дістатися – перші 100-200 метрів суцільне мілководдя

Читайте також:
? Розваги курорта Буковель
? Пам’ятки Славського
? Особливості відпочинку у Східниці
? Трускавець – місто здоров’я
? Озеро Світязь – перлина Шацьких

Кайтсерфінг

Якщо ви любите активні розваги, то можете орендувати кайт на озері або навіть замовити детальний інструктаж для новачків, якщо ще ні разу на ньому не каталися. Для довідки: кайтсерфінг – це вид спорту, головною фішкою якого є ковзання на дошці по водній гладі під дією повітряної тяги в парашуті. Орієнтовна ціна за одну годину розваги в 2021 році – 700 грн.

Кайтсерфінг – популярна на Шацьких озерах забава
Кайтсерфінг – популярна на Шацьких озерах забава
Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
90 акцій

Прогулянка на катамаранах, плотах, байдарках

Складно уявити собі відпочинок на водоймі без катання на човнах. На Шацьких озерах ви можете орендувати катамарани, плоти або байдарки, щоб влаштувати собі невеликий водний вояж. Вартість оренди катамарану починається від 60 грн/год, прокат човна – від 50 грн/год або 150 грн/день. Також ви можете влаштувати собі веселе паті на надувному плоті місткістю до 10 осіб :)

В оренду на озерах здаються човни, катамарани і байдарки
В оренду на озерах здаються човни, катамарани і байдарки

Риболовля

Вище ми вже згадували, що в Шацьких озерах мешкає багато різної риби, в тому числі цінний делікатесний вугор. Асортимент з більш ніж 30 видів – велика спокуса для фанатів рибалки ;) Особливо якщо знати, що і на якому озері ловити:

  • В Пісочному, наприклад, водиться великоротий, або форелеокунь;
  • В озері Люцимер можна наштовхнутися на амурського сазана і судака;
  • Канадський сом мешкає в Світязі, Кримній і Пулемецькій водоймах. 

Ловити рибку слід в спеціально відведених для цього місцях, де вас забезпечать снастями, наживкою, костюмом і навіть човном.

Рибалити тут можна як з причалу, так і з човна
Рибалити тут можна як з причалу, так і з човна

Велоспорт

Ще одна популярна розвага у тих, хто приїжджає на Шацькі озера не тільки купатися і поїсти шашликів, а й провести час з користю для здоров’я. Місцевість навколо озер досить рівна і зручна для велопрогулянок, тож любителям покрутити педалі не складе труднощів об’їхати Національний парк і насолодитися його красою.

Рівні ландшафти Шацького національного природного парку розташовують до велопрогулянок
Рівні ландшафти Шацького національного природного парку розташовують до велопрогулянок

Дайвінг

Якщо ви думали, що занурення – це круто тільки якщо ви купаєтеся в Червоному морі, то настав час розпрощатися з цим стереотипом. Підводний світ Шацьких озер, звичайно, не рясніє яскравими фарбами коралів, але і тут є на що подивитися. Незвичайні водорості, цілі озерні ліси, танцюючі в завихреннях придонних течій, зграйки риб – все це варто побачити на власні очі! Тим більше, вода тут така прозора і чиста, що розгледіти всю красу буде зовсім не складно. Вартість екзотичного задоволення – приблизно 900 грн.

Підводні пригоди і в озері можуть бути цікавими
Підводні пригоди і в озері можуть бути цікавими

Віндсерфінг

Цей вид спорту буде помилкою називати виключно морським, віндсерфінг практикують і на річках, і на великих озерах. Тим більше, на Світязі хвилі досягають висоти 1 метру – для новачків і любителів те що треба! Покататися на дошці тут можна за 80 грн/год, а якщо це ваш перший раз, то замовте послуги інструктора за додаткову плату 20 грн.

Шацкие озера прекрасно подходят для новичков в виндсерфинге
Шацкие озера прекрасно подходят для новичков в виндсерфинге

Катання на ковзанах

Можливо, вам здасться, що найкращою відповіддю на питання «коли краще їхати на Шацькі озера?» – влітку. Однак і взимку тут є, чим зайнятися. Зимовий відпочинок в цих місцях більш спокійний, оскільки людей майже немає. Озера під час морозів покриваються товстою кіркою міцного льоду і прямо-таки ваблять покататися на ковзанах! Тож якщо ви любите тишу і не боїтеся холодів, хапайте ковзани і приїжджайте сюди десь в січні.

Взимку озерна поверхня перетворюється на ідеальний каток
Взимку озерна поверхня перетворюється на ідеальний каток

Грязелікування

Хоча Шацькі озера не належать до числа знаменитих грязелікувальних курортів, тут теж є санаторії, в яких проводять процедури із застосуванням грязей. На березі Світязя можна зупинитися в садибі «Nester-House», де пропонується лікування за допомогою гліцеринового бруду з мулистого дна озера. Його корисні властивості сприятливо впливають на організм і зміцнюють здоров’я.

Дно озера Світязь багате на торф'яні і сапропелеві відкладення, корисні для здоров'я
Дно озера Світязь багате на торф’яні і сапропелеві відкладення, корисні для здоров’я
Акції
Від 2 ночей з басейном у готелі «Новий» у Буковелі
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 7Б
-25%
4600 грн
3449.0 грн
Від 2 ночей в готелі «Konopka Forest Home & SPA»
Поляниця (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 283
-25%
2400 грн
1799.0 грн
Показати всі
27 акцій

Фотосесія

Шацькі озера можуть стати чарівним фоном для ваших фотографій. Блакитне дзеркало води, в якому відбивається небо, високі соснові ліси навколо, просторі зелені галявини – тільки уявіть, як це красиво виглядатиме на ваших пам’ятних світлинах! А якщо над створенням картинки працюватиме професійний фотограф, то після публікації фоток ваші соцмережі просто вибухнуть вподобайками ;)

На тлі озера або прямо в озері? Вам вирішувати, як фотографуватися :)
На тлі озера або прямо в озері? Вам вирішувати, як фотографуватися :)

Читайте також: Як підготуватися до фотосесії

Що подивитися поруч

Крім Шацького національного природного парку, на Волині є й інші пам’ятки. Розповідаємо, де в області кращі місця і куди поїхати за свіжими враженнями.

Петропавлівський монастир

Місце, де можна відпочити не тільки тілесно і душевно, а й духовно, – Петропавлівський монастир в селі Світязь. Монастирем він був не завжди, а тільки з 2006 року. До цього тут стояли кам’яна церква і дзвіниця, побудовані в 1846 році і освячені на честь апостолів Петра і Павла. Монастирську обитель складно назвати великою, ченців тут мало, але люди часто приїжджають сюди помолитися і подивитися на архітектурний пам’ятник старовини.

Петропавлівський монастир в селі Світязь
Петропавлівський монастир в селі Світязь

Відстань від озера Світязь до однойменного села – 1,2 км

Церква Казанської ікони Богородиці

У селі Піща Шацького району знаходиться унікальна пам’ятка архітектури національного значення – старовинний храм 1801 року, освячений на честь Казанської ікони Богородиці. П’ятизрубна дерев’яна церква побудована і оформлена в стилі волинської школи народної архітектури. Пофарбована в яскраво-блакитний колір і увінчана блискучою золотою маківкою, вона гармонійно вписується в мальовничий сільський пейзаж.

Церква Казанської ікони Богородиці в селі Піща
Церква Казанської ікони Богородиці в селі Піща

Відстань від озера Світязь до села Піща – 23,4 км

Луцьк

Прикраса Волинської області – старовинне місто Луцьк, перша письмова згадка про нього датується далеким 1085 роком. Сюди безперечно слід зазирнути тим, хто любить не тільки пасторальні пейзажі, але і гарну архітектуру. Луцьк просякнутий атмосферою середньовічної старовини і рясніє добре збереженими спорудами минулих епох. Вам обов’язково варто побачити Луцький замок Любарта, оборонну вежу князів Чарторийських, Бригітський костел, «Старе місто» та інші історичні пам’ятки міста.

Замок Любарта в Луцьку
Замок Любарта в Луцьку
«Старе місто» з висоти пташиного польоту
«Старе місто» з висоти пташиного польоту

Відстань від Шацьких озер до Луцька – 157 км

Читайте також:
? Що подивитись в Луцьку
? Цікавинки курорту Славське
? Відпочиваємо у Східниці

Де зупинитися: готелі поблизу

Якщо ви відмовилися від варіанту проживання в наметах і хочете розташуватися з максимальним комфортом, то вам варто заздалегідь потурбуватися про пошук житла. Біля озер є будиночки і готелі, в яких можна зупинитися. #PokuponBlogTeam пропонує забронювати найкращі варіанти на сайті, ще й дешевше – зі знижкою до 25%.

База відпочинку «Галицький двір»: розташована неподалік озера Світязь. Оточений запашним сосновим лісом, комплекс ідеально підходить для спокійного відпочинку на лоні природи. На гостей чекають зручні номери, котеджі, на території є ресторан, спа-зона, мисливський будиночок та продуктовий магазин. Зі зручностей і розваг доступні тренажерний зал, більярд, зони відпочинку та дитячий майданчик, тренажерний зал та відпочинок у альтанці з мангалом.

Як дістатися

Волинська область, де знаходяться Шацькі озера, знаходиться в північно-західній області України. На території Шацького національного природного парку розташовано кілька сіл, найпопулярніші серед них – Мельники, Світязь, Шацьк, Гаївка, урочище Гряда. Якщо добиратися до озер автобусом, то найкраще їхати до Шацьку: туди йдуть маршрутки з Ковеля, Луцька, Володимира-Волинського, Львова та Рівного.

З Києва можна дістатися як потягом, так і автобусним рейсом. Вибирайте залізничний маршрут Київ-Ковель, а в Ковелі пересідайте на автобус до Шацьких озер. Таким же способом дістатися до пункту призначення можна і з Одеси. З Харкова прямий рейс потягом йде на Львів, там ви можете сісти на автобус Львів-Шацьк.

Якщо у вас є своє авто, вам не складе особливих труднощів доїхати до Шацьких озер власним ходом. Мапа покаже місце розташування Шацького національного парку і потрібний маршрут від вашого міста до Ковеля. Від Ковеля до озер треба їхати трасою Е373/М07 (вона ж «Варшавка») до Любомля, і там повернути на Т0302 в напрямку Шацька. Дорога на цій ділянці непогана, доїхати можна швидко. Але є нюанс – доведеться платити екологічний збір на пості Віденське за в’їзд машини на територію національного парку: 5 грн за людину, 15 грн – за мотоцикл, 20 грн – за легковий автомобіль, 30 грн – за мікроавтобус, 40 грн – за автобус або вантажівку.

Читайте также:
? Що подивитися в Луцьку
? Термальні джерела Берегово
? 14 чудес України, які варто побачити
? Найяскравіші пам’ятки Західної України

А чим Шацькі озера приваблюють вас і коли плануєте сюди їхати відпочивати? Діліться в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *