Що подивитися у Кам’янець-Подільському – місця, куди варто піти

Що подивитися у Кам'янець-Подільському – місця куди варто піти

Маленьке, але дуже красиве місто – так про Кам’янець-Подільський говорять усі, хто бував у ньому. Архітектурний стиль, поєднуючись із дивовижними природними ландшафтами, надає цим місцям особливої, казкової атмосфери. PokuponBlogTeam розповість, як доїхати, які пам’ятки Кам’янця-Подільського та околиць подивитися, чим зайнятися та де зупинитися на відпочинок, щоб ваша поїздка була максимально наповнена емоціями та комфортом.

Акції
Від 1 ночі в готелі «Optima Кам'янець-Подільський»
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Старобульварна вулиця, 2
-15%
1498 грн
1269.0 грн
Від 1 ночі в готелі «Optima Кам'янець-Подільський»
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Старобульварна вулиця, 2
-15%
1428 грн
1209.0 грн
Показати всі
4 акцій

Як доїхати до Кам’янець-Подільського

Доїхати до Кам’янець-Подільського можна потягом, але далеко не з усіма містами є пряме залізничне сполучення. У такому випадку краще вибрати автобус, відправитися у подорож на особистому транспорті або у складі екскурсійного туру.

З Києва можна дістатися прямим залізничним рейсом, а ще поїздами Київ-Чернівці: Кам’янець-Подільський у цьому випадку буде проміжною зупинкою. Квитки на поїзд можна купити на сайті Укрзалізниці. А якщо задаєтесь питанням: «Коли краще їхати?» – рекомендуємо в середині весни чи осені, тому що влітку пік туристичного сезону та охочих дуже багато. Але якщо ви все ж таки хочете вирушити до Кам’янця-Подільського у розпал літа – квитки та житло бронюйте якомога раніше.

З Одеси можна доїхати поїздом до Жмеринки, потім з пересадкою до Кам’янця-Подільського. Щоб дістатися міста без пересадок, вибирайте автобусний маршрут.

З Дніпра, Харкова, Львова можна доїхати потягом з пересадкою в Хмельницькому, або автобусом безпосередньо. Якщо їдете автівкою, вибирайте маршрут зі свого міста – мапа підкаже, яку дорогу вибрати, щоб доїхати швидше:

Акції
Від 2 ночей у котеджі в комплексі «Радомишль»
Радомишль (Житомирська область), Плетенецька вулиця, 1
-20%
5000 грн
3999.0 грн
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Показати всі
33 акцій

Де зупинитися у Кам’янці-Подільському

Якщо ви вирішили поїздити та відпочити самостійно, вам треба самому подумати про житло. У Кам’янці-Подільському можна орендувати житло подобово, знайти готелі з басейном, бази відпочинку та апартаменти. З Pokupon та знижками на готелі у Кам’янці-Подільському проживання обійдеться на 40% дешевше. Читайте відгуки туристів та обирайте готель за смаком 👇

«Optima Collection Кам’янець-Подільський»: комфортабельний готель розташований у старому місті, недалеко від Ратуші. До послуг гостей оздоровчий SPA-центр із сауною, солярієм та масажним кабінетом. У ресторані подають оригінальні страви української та європейської кухні.

Готель «Оптіма», де можна зупинитися в Кам'янці-Подільському
Готель «Оптіма», де можна зупинитися в Кам’янці-Подільському
Номер готелю у Кам'янці-Подільському
Номер готелю у Кам’янці-Подільському
Акції
Від 1 ночі в готелі «Optima Кам'янець-Подільський»
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Старобульварна вулиця, 2
-15%
1498 грн
1269.0 грн
Від 1 ночі в готелі «Optima Кам'янець-Подільський»
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Старобульварна вулиця, 2
-15%
1428 грн
1209.0 грн
Показати всі
2 акцій

«Біля річки»: колоритний готель на березі річки Смотрич, неподалік Кам’янець-Подільської фортеці. У готелі є чан, лазня, відкритий басейн, організовують екскурсії містом та місцевими пам’ятками.

Готель біля Смотрицького каньйону у Кам'янці-Подільському
Готель біля Смотрицького каньйону у Кам’янці-Подільському
Де зупинитися у Кам'янці-Подільському? – у готелі «Біля річки»
Де зупинитися у Кам’янці-Подільському? – у готелі «Біля річки»
Акції
Від 1 ночі у «Біля річки» у Кам'янці-Подільському
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Онуфріївська вулиця, 5
-37%
1150 грн
799.0 грн
Від 4 ночей на базі «Лісова казка» під Києвом
Рокитне (Київська область), Піщане урочище
-20%
10000 грн
7999.0 грн
Показати всі
32 акцій

Що подивитися у Кам’янець-Подільському

Кам’янець-Подільська фортеця

Фортеця в Кам’янці-Подільському – головна пам’ятка та фактично візитна картка міста. Вважається, що замок було засновано князями Коріатовичами у XIV столітті, хоча є припущення, що він існував ще за часів Київської Русі.

Фортеця історії у Кам'янці-Подільському
Фортеця історії у Кам’янці-Подільському

Розмах і рівень збереженості будівлі вражають. Старий замок до наших днів зберіг 11 веж, у кожну з яких можна заглянути. Екскурсія прохолодними кам’яними коридорами дозволить з головою поринути в атмосферу минулого, а захоплюючі експозиції розкриють історичні таємниці Подільського замку. А якщо душа попросить розваг, ви завжди можете постріляти з лука або відвідати майстер-клас з гончарної майстерності прямо на території.

Замок у Кам'янці-Подільському у вечірній час
Замок у Кам’янці-Подільському у вечірній час

Міська ратуша

Пам’ятник архітектури, який навряд чи сховається від вашої уваги, поки ви будете гуляти по Кам’янець-Подільському, – будівля міського магістрату, збудована в першій половині XIV століття. Протягом часу ратушу то й річ добудовували, і в підсумку вона поєднує в собі елементи двох архітектурних стилів: ренесансу і бароко. У 1884 році на вежі будівлі було встановлено механічний годинник, який працює і сьогодні. У ратуші проводяться екскурсії, відвідати визначну пам’ятку можуть усі охочі, а вартість необхідно уточнювати на місці.

Міська ратуша у Кам'янець-Подільському
Міська ратуша у Кам’янець-Подільському

Кафедральний собор святих апостолів Петра і Павла

Католицький собор святих Петра і Павла, ймовірно, був зведений у 1375 і спершу, як і чимало середньовічних церковних споруд, був дерев’яним. Кам’яна версія, відома нам сьогодні, датується початком XVI століття, і включає в себе сам собор, дзвіницю, тріумфальні ворота.

Кафедральний собор з мінаретом османського періоду
Кафедральний собор з мінаретом османського періоду

Коли Кам’янець-Подільський був захоплений турками, костел перетворили на мечеть і прибудували до нього мінарет. Після закінчення періоду мусульманського панування храм знову перейшов до католиків, і на вершині мінарету було встановлено статую Діви Марії з німбом з 12 зірок.

Фрагмент готичної ліпнини на фасаді собору
Фрагмент готичної ліпнини на фасаді собору

Зазирнувши на прихрамову територію, ви обов’язково побачите красивий доглянутий сад. Двір церкви прикрашений численними скульптурами, а під бароковою аркою з фігурами ангелів і святого Яна місцеві радять загадати бажання – кажуть, воно неодмінно збудеться.

Домініканський монастир святого Миколая

У «Перлини Поділля» багата і захоплююча історія. Перша згадка про тоді ще дерев’яний храм датується 1372 роком, а в 1420 році він повністю згорів у пожежі. Таким, яким монастир знають зараз місцеві жителі і туристи, він став завдяки князям Потоцьким, які його відбудували в 1754 році. Саме їх герб «Пилява» можна побачити на фасаді костелу. Сьогодні релігійна споруда належить Братству Святого Павла Першого Пустельника, останні кілька років в ньому ведеться реставрація.

Вид на домініканський монастир святого Миколая
Вид на домініканський монастир святого Миколая

Хрестовоздвиженська церква

Якщо спуститися під Кам’янець-Подільську цитадель, то на березі річки Смотрич можна побачити невеликий дерев’яний храм. Він є православним і був збудований в першій чверті XVIII століття, хоча джерела вказують, що до нього на цьому місці був інший храм, зведений близько 1672 року. Архітектура вражає своєю простотою і гармонійно вписується в навколишній пейзаж.

Хрестовоздвиженська церква біля підніжжя Кам'янець-Подільської фортеці
Хрестовоздвиженська церква біля підніжжя Кам’янець-Подільської фортеці

Новопланівський міст

Воістину вражаюче видовище являє собою Новопланівський міст, сконструйований у другій половині XIX століття для з’єднання Старого міста з Новим. Його довжина становить 136 метрів, а висота опор, що впираються у дно Смотрицького каньйону, – 38 метрів. З нього відкривається приголомшливий вид на міські ландшафти, на сам каньйон і, звичайно, на Кам’янець-Подільську фортецю. Левову частку світлин з цим краєвидом зроблено саме з Новопланівського моста.

Новопланівський міст
Новопланівський міст
Популярний «листівковий» краєвид з Новопланівського моста
Популярний «листівковий» краєвид з Новопланівського моста

Тринітарський костел

Ще одна споруда, яка привертає увагу туристів, – Тринітарський костел святого Йосафата: красивий, у стилі бароко, пофарбований у пастельно-білі тони з білосніжною ліпниною. Побудований у XVIII столітті, він досить довгий час належав ордену ченців-тринітаріїв, які викуповували полонених християн у мусульман. За радянських часів тут зберігалися фонди Хмельницького обласного державного архіву, а у 90-х роках храм перейшов до рук греко-католиків, які подарували йому нове життя.

Тринітарський костел
Тринітарський костел

Розваги у Кам’янці-Подільському

Екскурсія до Музею мініатюр

Коли хочеться побачити не лише замок у Кам’янці-Подільському, а й найграндіозніші фортеці України, але немає можливості відвідати все й одразу, вас врятує Музей мініатюр. Гуляючи Кам’янцем-Подільським, обов’язково туди загляньте. Упевнені, вам не вдасться оббігти експозицію за 10 хвилин, тому що біля кожного з 16 макетів хочеться зупинитися довше, щоб уважно роздивитися деталі. Ви побачите міні-версію Кам’янець-Подільських фортифікацій, зменшену версію Підгорецького замку, копію Білгород-Дністровської фортеці та інші, не менш красиві та майстерно зроблені, мініатюри.

Макет Кам'янець-Подільської фортеці на тлі справжньої
Макет Кам’янець-Подільської фортеці на тлі справжньої
Підгорецький замок в мініатюрі
Підгорецький замок в мініатюрі

Мотузковий парк

Біля Лебединого озера на любителів активних розваг чекає «Альпін-парк». Мотузковий атракціон розрахований на будь-який вік, але особливо радітимуть йому діти та підлітки, яких хлібом не годуй, дай повеселитися 😜 В «Альпін-парку» є підвісні лінії перешкод, «тарзанки», гойдалка, мости та сходи на висоті від 1 до 12 метрів.  Всім учасникам екстремальних веселощів видають спеціальне спорядження, а перед підйомом на висоту проводиться обов’язковий інструктаж.

Мотузковий парк

Джампінг 

Екстрім – ваше все? Рельєфи Кам’янця-Подільського немов спеціально створені для банджі- та роуп-джампінгу. Захоплюючий дух стрибок із найвищого мосту України «Стрімка лань» – розвага для сміливих і міцних духом. Однак якщо вас не лякає висота і швидкість вільного падіння, стрибок у прірву стане одним із найяскравіших спогадів вашої подорожі. Ціна такого задоволення – від 550 грн і вище, попередній запис є обов’язковим.

Джампінг – візитна картка екстремальних розваг Кам'янця-Подільського
Джампінг – візитна картка екстремальних розваг Кам’янця-Подільського

Переправа через Смотрицький каньйон

Лайт-версія для тих, хто не зміг набратися сміливості для джампінгу – переправа через Смотрицький каньйон на тролеї. Жодних різких рухів, жодної ілюзії падіння, тільки спокійний політ від одного краю прірви до іншого. Погодьтеся, переправлятися з Нового міста до Старого повітряним шляхом значно веселіше, ніж йти по мосту пішки 😉

Читайте також:
✔️Що подивитися в Чернівцях
✔️Розваги та пам’ятки Мигово
✔️Модні образи весна-літо 2024
✔️Як позбавитися від целюліту до літа
✔️Які аналізи потрібно здавати щороку

Визначні місця біля Кам’янець-Подільська

Місто Кам’янець-Подільський – компактне, тож на його дослідження у вас піде день-два, а потім, можливо, захочеться рушити далі, щоб дослідити нові гарні місця.

З того, що можна подивитися поряд із Кам’янець-Подільським, на околицях міста – чимало природних та архітектурних пам’яток. Мапа підкаже любителям самостійних подорожей, як дістатися найцікавіших містечок, описаних у нашому огляді.

Дністровський каньйон

Унікальне диво природи – Дністровський каньйон – відносять до низки найбільших каньйонів Європи. Його загальна довжина – 250 км, він проходить по межах чотирьох областей: Івано-Франківської, Тернопільської, Чернівецької та Хмельницької. У глибині каньйону тече річка Дністер, горбисті береги, створені силами вітрової та водної ерозії, вкриті пишною зеленню чагарників та дерев. Приголомшливі краєвиди – візитна картка каньйону, що вражає не лише довжиною, а й красою.

Вид на Дністровський каньйон
Вид на Дністровський каньйон

Печера Атлантида

Поруч із Кам’янцем-Подільським знаходиться таємнича карстова печера – Атлантида. Її відкрили у 60-ті роки XX століття. Площа її займає 10 гектарів та цілих три поверхи з численними галереями, залами, гротами і коридорами. Її прикрашають красиві сталактити і сталагміти різних кольорів – варто тільки направити на всю цю красу ліхтарик, як ви станете свідком справжнього шоу світла і кольору.

Блискучі кристали печери Атлантида
Блискучі кристали печери Атлантида

Відстань до Атлантиди – 35,4 км.

Палац Орловського

У селі Маліївці знаходиться палац Орловського – будівлю в стилі раннього французького класицизму, що є дуже красивою, хоча й потребує реставрації. Своїм зовнішнім виглядом він нагадує резиденції французької знаті часів правління Людовика XIV, а от над його створенням працював польський архітектор італо-швейцарського походження Доменіко Мерліні.

Палац Орловського декоровано в стилі раннього французького класицизму
Палац Орловського декоровано в стилі раннього французького класицизму

Палац був побудований в 1788 році для коронного надвірного ловчого Яна Онуфрія Орловського – фаворита останнього польського короля Станіслава Августа Понятовського. Рід Орловських зібрав у палаці величезну колекцію живопису і книг, частину якої вдалося вивезти після Першої світової війни його останньому власникові.

Крім самої будівлі, в резиденції Орловського збереглася водонапірна вежа, кам’яна паркова стіна, джерело з барельєфом лева та маленьким басейном, два невеликих ставки, водоспад із гротом і парадні сходи з ажурною огорожею.

Центральна частина фасаду палацу Орловського
Центральна частина фасаду палацу Орловського

Відстань до палацу Орловського – 57,2 км.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
89 акцій

Бакота

Сьогодні мало що у цих місцях нагадує про старовинне село Бакота. У період пізнього середньовіччя село було досить великим жвавим містом у складі Галицько-Волинського князівства. При місті існував чоловічий скельний монастир. Історія Бакоти закінчилася 1981 року, коли її мешканців виселили у зв’язку з будівництвом Новодністровської ГЕС.

Мальовничий краєвид Бакоти
Мальовничий краєвид Бакоти

У наші дні про Бакоту і древній скельний монастир нагадує невелику кількість поховань і келій ченців, що збереглися, руїни Михайлівської церкви і залишки занедбаних фруктових садів. Сюди приїжджають, щоб насолодитися гарними краєвидами та порибалити на Дністрі. Відпочинок у Бакоті популярний пізньою весною, влітку та ранньою осінню, бо узимку тут настає повне затишшя та ретрит.

Залишки релігійних споруд у скелях Бакоти
Залишки релігійних споруд у скелях Бакоти

Відстань від Кам’янець-Подільського до Бакоти – 41,9 км.

Хотинська фортеця

Знаменита Хотинська фортеця належить до числа найбільш видатних пам’яток не тільки Хмельницької області, а й Західної України взагалі. Незважаючи на те, що знайомі нам обриси датуються XV століттям, перші укріплення на цьому місці з’явилися ще в V столітті.

Вид на Хотинську цитадель
Вид на Хотинську цитадель

Військова споруда за свою історію побувала у складі Галицько-Волинського та Молдавського князівств, Речі Посполитої, Османської імперії. У другій половині XIX століття вона втратила своє оборонне значення, а потім і зовсім перетворилася на музейний об’єкт. З появою кінематографу споруда стала улюбленою локацією режисерів історичних фільмів, а також тут щороку проводять історичний фестиваль «Середньовічний Хотин».

Фортифікації Хотину з висоти пташиного польоту
Фортифікації Хотину з висоти пташиного польоту

Відстань від Кам’янець-Подільского до Хотина – 27,4 км.

Чернівці

Якщо ви знайшли час для Хотина, обов’язково навідайтеся у Чернівці – одне з найкрасивіших міст України. Тут є все, що потрібно туристу-естету: красива архітектура, історичні пам’ятки, музеї і храми, ну і, зрозуміло, місцевий «Хогвартс» – Чернівецький університет. За день можна ознайомитися з найцікавішими місцями Чернівців.

Церква Трьох Святителів на території Чернівецького національного університету
Церква Трьох Святителів на території Чернівецького національного університету

Відстань від Кам’янець-Подільського до Чернівців – 89,8 км.

Читайте також:
✔️Відпочинок на курорті Буковель
✔️Куди поїхати у Карпати з дітьми
✔️Літній манікюр 2024 року: яскраві ідеї дизайну з фото
✔️Фотосесія у цвітінні: найпопулярніші локації по всій Україні
✔️Останні новинки кіно, які варто подивитися

А ви вже були у Кам’янець-Подільському чи тільки збираєтесь приїхати? Які пам’ятки вважаєте найяскравішими? Що плануєте відвідати в першу чергу? Діліться у коментарях 🤗

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *