Млинці на молоці, на воді, на кефірі – смачні рецепти на Масляну
Млинці – одна з найулюбленіших страв українців не тільки на Масляну, яка до речі в 2024 році припадає на 11-17 березня, а й на кожен день. Налисники на молоці, бліни на кефірі, млинці на воді – рецептів безліч. Але щоб вийшло смачно і гарно – готувати треба правильно.
BlogPokuponTeam розкаже, як зробити смачні млинці вдома, щоб вони були ажурні, в дірочку, ніжні, тонкі, товсті, пишні. А якщо хочете поласувати готовою стравою у ресторані – користуйтеся знижками до 65% від Покупон.
36 акцій
Читайте в огляді:
- Млинці на молоці – тонкі і ніжні
- Ажурні заварні млинці на кефірі і воді
- Ніжні млинці на кислому молоці (сироватці)
- Млинець на майонезі
- Дріжджові ажурні млинці на кип’ятку і молоці
- Млинці на мінеральній воді (з дірочками)
- Найкращі ПХ рецепти
- Млинці в духовці
Млинці на молоці – тонкі і ніжні
За традицією в Україні млинці пекли в опарний спосіб, на дріжджах, і виходили вони пишними і товстими. А тонкі блинчики на молоці і без дріжджів прийшли до нас із Франції. І настільки прижилися, що тепер на Масляну чи у звичайний день найчастіше готують саме на французький манер. Ідеальне тісто для налисників готується на звичайному коров’ячому молоці: рецепт досить простий, а коржі гарантовано виходять тонкі, ажурні і з хрусткими краєчками.
Аналогічно можна випікати млинці на кокосовому молоці. Воно не тільки ароматне, а й найкорисніше з усіх, багате магнієм, залізом, селеном, вітаміном С, калієм, білками, насиченими рослинними жирами і лауриновою, олеїновою, миристиновою і пальмітиновою кислотами.
В тонкий млинець загортають різні начинки: дуже смачно з м’ясом, з сиром, з грибами, зеленню, ікрою, червоною рибою. Але й солодкі млинці з бананом чи порожні зі сметаною або медом – справжні ласощі!
Тісто на млинці – складові:
- 0,5 літра молока.
- 3 яйця.
- 1 склянка борошна.
- 1 ст. л. цукру, рафінованої соняшникової олії і вершкового масла.
- Півтори чайної ложки розпушувача.
- Сіль за смаком.
Як зробити блинчики:
- Змішайте сирі яйця, сіль, цукор, просіяне борошно та півпорції молока і збийте вінчиком або міксером до однорідної маси, без грудочок.
- Не перестаючи помішувати, влийте залишок молока, щоб у результаті вийшла суміш рідкої однорідної сметани.
- У готове тісто залийте соняшникову олію, щоб млинці не приставали до сковороди, навіть якщо смажити без олії.
- Млинну сковороду добре розігрійте і змастіть олією. Наберіть в ополоник тісто, вилийте його у центр і рівномірно розподіліть по поверхні.
- Смажте млинці до рум’яного кольору із двох боків, акуратно перевертаючи, щоб не порвати тонке тісто.
- Спечені млинці викладіть на таріль, промазуючи шматочком вершкового масла.
Як готувати тонкі млинці на молоці дивіться на відео від Клопотенко:
До речі, цей рецепт підходить і для випікання млинців у мультиварці, якщо з якихось причин у вас немає під рукою сковорідки і навіть плити. Головне призвичаїтися обережно розподіляти тісто по дну чаші. А можна також посмажити блінчики на молоці у вафельниці – швидко і без клопоту.
23 акцій
Ажурні заварні млинці на кефірі і воді
Хочете приготувати дуже тонкі, мереживні налисники на кефірі, щоб не рвалися при смаженні? Ось перевірений рецепт тіста, завареного окропом. А для ажурного ефекту знадобиться сода.
Щоб приготувати бліни на кефірі або кислому молоці потрібно:
- Кефір, або кисле молоко – 0,5 л.
- Вода – 0,4 літри.
- Борошно – 0,3 кг (приблизно дві склянки по 250 мл).
- 2 яйця.
- Цукор – 1-4 ст.л. за смаком.
- Олія рослинна рафінована – 4 ст. л.
- Сіль – 0,5 чайної ложки.
- Сода (для пишності) – 1 чайна ложка.
Як приготувати блінчики:
- Вінчиком збиваємо яйця з цукром та сіллю, додаємо кефір та борошно.
- Кип’ятимо воду. Соду просіюємо через сито і всипаємо в окріп.
- Вливаємо гарячу воду тонкою цівкою у тісто, ретельно перемішуючи в процесі.
- Даємо масі настоятися 10 хвилин – за цей час клейковина у борошні набухає, і коржики при смаженні не рвуться.
- Заливаємо олію.
- Розігріваємо антипригарну сковороду і починаємо пекти, вперше змастивши олією, далі – без олії.
Як посмажити заварні млинці на кефірі, дивіться у відео:
Масляна – прекрасний привід не тільки вдома напекти смачних оладок, але і сходити на дегустацію до кафе чи ресторанчику зі знижкою від Покупону до 65%.
Ніжні млинці на кислому молоці (сироватці)
На відміну від млинців на звичайному молоці, рецепт з кислого молока додає млинцям ніжності, вони буквально тануть у роті!
Складові:
- 6 яєць.
- 6 ст. л. цукру.
- Сіль за смаком.
- 1 ч.л. соди.
- 1 ст. л. рослинної олії.
- 50-60 г вершкового масла.
- 1 л домашнього кислого молока (тільки не замішуйте тісто на йогурті – для нього цей рецепт не підходить, млинчики будуть прилипати).
- Борошно – 15 ст. л. з невеликою гіркою.
Як зробити млинці:
- Відокремте яєчні білки і відправте у холодильник. Жовтки розітріть із цукром і розм’якшеним вершковим маслом. Повинна вийти пишна суміш; не страшно, якщо на цьому етапі є грудочки.
- Додайте кисляк, соду і перемішайте – якщо утворюються бульбашки, значить млинці вийдуть пишними.
- Всипте борошно, просіюючи через сито, потім перемішайте і додайте рослинну олію.
- Дістаньте охолоджені білки, посоліть, збийте міксером до утворення піни та змішайте з тістом. Якщо з’являться грудочки, збийте міксером ще 10-15 секунд.
- Тісто має вийти в міру густе, щось середнє між тим, що готується на оладки, і рідкою сметаною (як за рецептом на молоці). Процес випікання млинців з такого тіста вимагає певної вправності. Якщо трохи переллєш молока – можуть рватися, тоді додайте трохи борошна. Але не переборщіть, щоб були все ж таки млинці, а не оладки😉
- Печіть млинці на добре розігрітій сковорідці по півхвилини з обох боків. За необхідності, перед кожним млинцем можете змастити сковороду шматочком несолоного сала.
- Кожен випечений млинець викладіть на тарілку і змастіть вершковим маслом.
А на цьому відео рецепт дуже смачних млинців на кислому молоці:
25 акцій
Млинець на майонезі
Рецепт млинців на майонезі досить оригінальний, простий у приготуванні та чудово підійде для кулінарів-початківців. А самі блінчики виходять дуже гарні – тісто міцне, не рветься під час приготування. У майонезні налиснички можна загорнути все, що побажаєте. Для начинки підійде і м’ясо, і сир, і картопля з грибами.
Для тіста знадобиться:
- Яйця – 2 шт.
- Майонез, цукор, олія – по 2 ст. л.
- По пів чайної ложки розпушувача, солі, ваніліну (для солодких млинчиків).
- Вода – 0,5 л.
- Борошно – 9 ст. л.
Покрокове приготування млинців на майонезі дивіться на відео:
22 акцій
Дріжджові ажурні млинці на кип’ятку і молоці
Здобні млинці в дірочку можна приготувати з додаванням дріжджів. Густа опара не дає тісту перекисати, блінчики виходять без кислого присмаку, солодкі і дуже смачні.
Складові:
- Молоко – 300 мл.
- Борошно – 300 г.
- Окріп – 200-230 мл.
- Дріжджі пресовані – 15 г.
- Цукор – 3 ст.л.
- Яйця – 3 шт.
- Ванільний цукор – 1 ч.л.
- Сіль – 0,5 ч.л.
- Соняшникова олія – 60 мл.
Як готувати млинці на кип’ятку:
- Спочатку робимо опару. У теплому молоці розводимо дріжджі, додаємо 1 ч. л. цукру, борошно, розмішуємо вінчиком і отримуємо густу, щільну масу. Накриваємо ємність, ставимо у тепло на 1,5 години. Кожні півгодини заміс потрібно перемішувати.
- За 10 хвилин до готовності опари змішуємо в мисці яйця з сіллю, додаємо цукор та ваніль і знову перемішуємо. Все це виливаємо в опару, збиваємо міксером або вінчиком до однорідності.
- Потроху додаємо в тісто окропу, стежимо, щоб воно не було надто густим або надміру рідким. В ідеалі – трохи густішим, ніж для блінчиків на молоці.
- Додаємо олію, накриваємо і даємо підійти в теплому місці ще 20-30 хвилин.
- Далі беремо сковороду, наливаємо порцію та випікаємо на середньому вогні.
78 акцій
Млинці на мінеральній воді (з дірочками)
Щоб досягти ефекту «мережива», пишної та пористої текстури, використовуйте рецепт млинців на мінералці. Пропорції та склад інгредієнтів – як у більшості рецептів, єдине, що на 2 склянки пшеничного борошна додають газовану мінералку та молоко у співвідношенні 2:1 (по 250 мл). Або без молока та яєць, якщо хочете зробити пісні млинці (на 2 склянки води – 1,5 склянки борошна).
Щоб приготувати млинці на воді, мінералку потрібно вводити в два підходи – одну частину на початку при змішуванні рідини, яєць, солі та цукру, потім другу порцію – після додавання просіяного борошна і повного розчинення всіх грудочок.
23 акцій
Найкращі ПХ рецепти
Число адептів правильного харчування зростає. І це добре, адже здоров’я і краса тіла безпосередньо залежить від того, що людина їсть. Калорійність страви для вас – не порожній звук, і ви часто обмежуєте себе в таких задоволеннях, як млинці на Масляну? Або переконані, що пшеничне борошно – не найдієтичніший і корисний продукт? Не проблема: культову страву готують з вівсяного, кукурудзяного, кокосового борошна, на гречаному, рисовому борошні і зовсім без нього!
128 акцій
Млинці на кукурудзяному, гречаному та інших видах борошна
Що знадобиться:
- Яйця – 2 шт.
- Мікс з кукурудзяного (100 г) і гречаного (300 г) борошна. Ці млинці можна приготувати і на рисовому борошні, борошні з кіноа або будь-якому іншому безглютеновому.
- Соєве молоко – 800 г (підійде також рисове, мигдальне або вівсяне).
- Сіль – 2 г.
- Цукор – 50 г.
- Ваніль – 1 г.
- Рослинна олія (рапсова або соняшникова рафінована) – 50 г.
Як зробити млинці:
- Розбиваємо яйця в ємність, збиваємо міксером, додаємо цукор, ваніль та сіль. Добиваємося однорідної консистенції без грудочок.
- У яєчну суміш засипаємо кукурудзяне та гречане борошно, заливаємо півпорції рослинного молока, змішуємо за допомогою міксера.
- Залишок молока трохи підігріваємо та вливаємо в тісто, розмішуємо міксером.
- Додаємо масло, щоб млинці не чіплялися до сковороди. Печемо, як класичні млинці, подаємо з джемом, кленовим сиропом або медом, з ягідною або фруктовою начинкою.
А ось простий відеорецепт безглютенових млинчиків:
33 акцій
ПХ млинці з цільнозернового борошна
Цільнозернове борошно – дуже корисний продукт, багатий на клітковину, вітаміни і мінерали, чому його і вподобали прихильники ПХ. Якщо ви дотримуєтеся правильного харчування, то просто зобов’язані спробувати цей рецепт страви як на Масляну, так і на кожен день.
Що потрібно:
- 7 ст. ложок цільнозернового житнього борошна.
- 2 яйця.
- по 250 мл води і молока
- 2 ст. л. клейковини пшеничної, щоб тісто було більш еластичне, і млинці не рвалися (житнє борошно не утворює клейковину).
- Цукрозамінник і сіль за смаком.
- 1/4 ч.л соди.
Як приготувати блінчики: змішуємо всі продукти, даємо суміші настоятися близько півгодини і печемо млинці на цільнозерновому борошні, як будь-які інші. У них можна загорнути будь-яку начинку і використовувати як корисний перекус.
7 акцій
Веганські коржі без молока і яєць
Млинці на воді і борошні готувати зовсім просто, для цього не потрібні яйця і молоко. Підійде всім, хто дотримується суворої дієти, посту, веганам і тим, у кого на даний момент не виявилося більше інших продуктів, а млинчиків дуже хочеться🥞
Інгредієнти:
- Вода кип’ячена охолоджена – 0,5 л.
- Борошно – 250 г.
- Цукор (або цукрозамінник) – 1-2 столові ложки за смаком.
- Олія – 2 ст. ложки.
- Сода – 2 г.
- Щіпка солі.
Рецепт млинців на воді:
- У попередньо просіяне через сито борошно додаємо цукор, сіль та соду.
- У суху суміш поступово доливаємо воду, розмішуємо тісто вінчиком до однорідності. Консистенція – рідка сметана.
- Додаємо олію.
- Змащуємо сковороду олією, печемо млинці. Вони виходять без дірочок, але не менш красиві. Можна їсти з варенням, медом, джемом.
Млинці без борошна і цукру
Складові:
- 1 яйце.
- 125 мл теплої води.
- Дріпка солі.
- 1 ст.л. розтопленого меду і рослинної олії.
- 75 мл теплого рослинного молока.
- 75 г кукурудзяного крохмалю.
Приготування дуже просте: все змішати і пекти як будь-які млинці. Один нюанс: перед кожним набиранням порції всю масу треба перемішувати.
Як спекти млинці без яєць, борошна і цукру – дивіться на відео:
7 акцій
Млинці в духовці
І на закуску – трохи нестандартний для нас спосіб приготування млинців. Цей рецепт десерту з лимонним кремом прийшов до нас з голландської кухні, і випікають його у духовці!
Для випікання 2 порцій знадобиться дві чавунні сковороди (які не бояться жару духовки) і такий набір продуктів:
- Яйця – 4 шт.
- Борошно – 130 г.
- Молоко – 240 мл.
- Ваніль – 1 ч.л.
- Сіль –1/4 ч.л.
- Вершкове масло – 25 г.
Для лимонної начинки:
- Лимонний сік – 150 г.
- Яйця – 3 шт.
- Цукор – 150 г.
- Крохмаль – 1 ч.л.
- Вершкове масло – 40 г.
24 акцій
Читайте також:
✔️Куди піти на Масляну 2024 у Києві
✔️Модні брови: які тренди актуальні у цьому сезоні
✔️Манікюр: круті ідеї нейл-дизайну з фото
✔️Їдемо в Ужгород: що подивитися і де зупинитися
✔️Топ-21 доставок та ресторанів суші у Києві
✔️Останні новинки кіно – фільми, які варто подивитися
Пригледіли собі кілька рецептів? Тоді запасайтеся продуктами, готуйте млинцеву сковорідку – і вперед, випікати найсмачніші млинці! А про свої кулінарні шедеври пишіть у відгуках😉