Як готувати шаурму вдома: секрети найсмачнішого соковитого фастфуду
Шаурма – улюблена східна страва з безліччю варіантів рецептів в основі яких: смажене м’ясо, свіжі овочі, кислуватий соус. Для тих, хто обожнює цей кулінарний шедевр і хоче зробити його вдома – BlogPokuponTeam розповість, як правильно готувати шаурму своїми руками і підкине парочку перевірених рецептів. А якщо у вас немає часу чи бажання готувати самому – замовляйте доставку їжі зі знижкою до 55% на Покупон.
63 акцій
Шаурма чи шаверма?
Шаурма, шаверма, шаварма, шварма, донер, кебаб, денер-кебаб – назви однієї і тієї ж страви, зумовлені регіональними особливостями вимови та кулінарними традиціями східних регіонів.
10 головних правил приготування шаурми в домашніх умовах
Приготування домашньої шаурми не займе багато часу, а продукти для страв продаються в кожному супермаркеті. Та щоб результат порадував вас і близьких, потрібно знати кілька основних правил готування ?
1. Як вибрати м’ясо для шаурми
Шаурму готують із білого та червоного м’яса. Зазвичай використовується яловичина, баранина, курятина, індичка – яке саме вибрати залежить від ваших смакових уподобань.
Східні кухарі ніколи не подадуть страву зі свининою, але на домашній кухні ви можете використовувати і її, якщо це не порушує ваших релігійних принципів та кулінарних традицій.
М’ясо має бути свіжим, не замороженим, з невеликою кількістю жиру, щоб готове блюдо вийшло в міру соковитим.
2. Як приготувати м’ясо
Насамперед вибраний шматок потрібно промити і обсушити паперовим рушником. Для вертикального гриля м’ясо ріжеться квадратами по 10 см, а якщо готуєте на сковороді – соломкою середньої товщини, довжиною приблизно 1 см.
3. Як замаринувати
Секрет ніжної та ароматної м’ясної начинки криється у правильному маринаді. Крім того, замариноване м’ясо швидше готується. У якості заправки можна використовувати олію, лимонний сік або кефір, а щоб насолодитися справжньою шавермою варто приготувати маринад зі спеціями.
На півкілограма м’яса вам знадобиться:
- сіль – 0,5 ст. л;
- олія – 2 ст. л;
- пів-лимона;
- каррі – 1 ст. л;
- зіра – 1 ч. л;
- часник – 4 зубчики;
- цибуля – 3 шт.
Змішайте всі рідкі інгредієнти, всипте спеції, подрібнений часник. Нарізані шматочки м’яса залийте готовою заправкою і додайте сюди ж порізану півкільцями цибулю. Все ретельно перемішайте рукою. Поставте м’ясо в маринаді у прохолодне місце приблизно на годину.
4. Як готувати м’ясо для шаурми
Щоб приготувати соковите м’ясо із золотистою скоринкою, обсмажте його на звичайній сковороді з антипригарним покриттям або запікайте в духовці. Якщо м’ясо сухе, окропіть його під час приготування апельсиновим соком – воно стане ніжним і ароматним.
5. Додайте соковитості
Соковитості та свіжості страві надають овочі. Як начинку у нас прийнято використовувати шинковану капусту, листовий салат, помідори та огірки. Урізноманітнити домашню шаурму можна пекінською капустою, корейською морквою та перцем.
6. У що загорнути
Найпопулярніший варіант – шаурма у тонкому лаваші. Тонкий (вірменський) лаваш можна купити в супермаркеті або хлібному кіоску, а можна приготувати своїми руками – це не так складно, як здається на перший погляд.
На 10 порцій знадобиться:
- борошно – 360 гр;
- сіль – 1 ст. л;
- олія – 2 ст. л;
- вода – 200 мл.
Як готувати – покроковий рецепт:
- Просійте борошно через сито.
- Посоліть, додайте олію, гарячу воду.
- Замісіть тісто руками чи в кухонному комбайні.
- Перекладіть тісто в пакет, дайте йому відпочити протягом 20-30 хвилин.
- Розділіть на 10 частин, з кожної розкачайте качалкою тонкі коржі завтовшки 1-2 мм.
- Смажте на сухій сковорідці з кожного боку по 1 хвилині.
- Гарячий лаваш змочіть водою і накрийте рушником.
Мексиканську шаурму або буріто загортають у тортильї – звичайні пшеничні коржики. Домашні тортильї готуються з простих та доступних інгредієнтів (кількість із розрахунку на 7 коржів діаметром 24 см):
- борошно пшеничне – 330-350 гр;
- вода – 170-200 мл;
- масло вершкове – 50 гр;
- сіль – 0,5 ч. л.
Етапи приготування:
- Просійте борошно і посоліть.
- Холодне, злегка підтале масло наріжте шматочками, додайте в борошно.
- Руками розітріть масло з борошном до зернистої однорідної консистенції.
- Закип’ятіть воду. Дайте охолонути до 70°С.
- Влийте воду в масу з мукою, ретельно вимішуйте руками, поки тісто не перестане липнути (близько 10 хвилин).
- Готове тісто розділіть на 7 частин, з кожної скачайте кульку, накрийте рушником і дайте відпочити 15 хвилин.
- Розкатайте кожний шматок у коржик потрібного діаметра, завтовшки приблизно 5 мм.
- Випікайте на сухій сковороді протягом 1,5-2 хвилин з кожного боку.
Шаурма у середземноморському виконанні називається гірос. Її можна пізнати по йогуртово-огірковій заправці і досить товстому коржику – піті.
Для приготування піти візьміть:
- борошно – 250 гр;
- вода – 140 мл;
- олія – 1 ст. л;
- сіль – 1 ч. л;
- цукор – 1 ч. л;
- дріжджі – 0,5 ч. л.
Як готувати:
- Для приготування тіста ретельно змішайте усі сухі інгредієнти, залийте водою та замісіть. Готове тісто має бути м’яким та повітряним.
- Покладіть його на стіл, посипаний борошном, розділіть на чотири рівні частини, скачайте в кульки, накрийте харчовою плівкою і залиште на 10 хвилин.
- Розігрійте духовку до 230°С.
- Розкатайте кульку з тіста в коржик завтовшки близько 5 мм. Посипте борошном і залиште на 10 хвилин.
- Перекладіть піти на лист і випікайте 5-6 хвилин до підрум’янювання.
- Готові піти дістаньте з духовки і покладіть на решітку охолонути.
7. Чим заправити шаурму
У вуличних фаст-фудах як заправку часто використовують магазинні майонез та кетчуп, що не дуже корисно. Перевага домашньої шаурми у тому, що ви самі можете вибрати інгредієнти для соусу. Візьміть за основу сметану, йогурт, домашній майонез, томатну пасту або кефір, додайте зелень на вибір – кріп, петрушку, базилік, кінзу, зелену цибулю. Доповніть твердим або м’яким сиром, якщо ви любите вершковий смак. Вибирайте склад на власний розсуд і створюйте особливу і неповторно-пікантну шаурму.
8. Як правильно загортати
Щоб на вигляд шаурма вийшла як із ресторану, начинка не розпадалася, а сік не витікав, її потрібно правильно загорнути.
Як це зробити дивіться на відео
9. З пилу-жару
Звичайно, можна подавати шаурму відразу після її «упаковки» в лаваш або коржик. Але при обсмажуванні лаваш виходить рум’яним, трохи хрустким, начинка рівномірно прогрівається, а страва стає більш насиченою.
Скручену шаурму обсмажте з кожного боку на грилі або звичайній сковороді. Альтернативний варіант – довести страву до готовності у духовці, запікаючи її протягом 5-7 хвилин при 200 градусах.
10. З чим подавати
Подавайте шаурму відразу після приготування. Правильно підібраний напій доповнить смакові відчуття. У східних країнах шаурму зазвичай запивають кисломолочним напоєм – айраном. Для нас звичнішими будуть соки (наприклад, томатний), газовані напої, пиво. Також шаурма непогано підійде під білі сухі та напівсухі вина.
Класичний рецепт турецької шаверми
Традиційний донар (або турецька шаурма) подається в овальному коржі або круглому хлібі. Як доповнення до м’яса використовують свіжі помідори та огірки. Пропонуємо рецепт класичної турецької шаверми з пітою та йогуртовою заправкою.
Інгредієнти на 4 порції:
- Піта – 4 шт.
- Куряча грудка – 2 шт.
- Салат ромен – 0,5 шт.
- Огірок – 1 шт.
- Помідор – 2 шт.
Для маринаду:
- Йогурт натуральний – 0,5 склянки.
- Часник – 2 зубчики.
- Сік лимона – 1 ст. л.
- Кориця – 0,5 ч. л.
- Орегано сухий – 0,5 ч. л.
- Гвоздика суха – 0,25 ч.л.
- Сіль.
Для соусу:
- Йогурт грецький – 200 гр.
- Кріп сухий – 0,25 ч.л.
- Часник – 1 зубчик.
- Сіль.
Як готувати:
- Для маринаду пропустіть часник через прес, посоліть, засипте корицю, гвоздику, орегано, влийте лимонний сік. Змішайте все із натуральним йогуртом.
- Куряче філе рясно змастіть маринадом, покладіть у пакет або харчовий контейнер, вилийте залишок маринаду, закрийте. Залишіть курку маринуватися в холодильнику щонайменше на 4 години, а краще – на добу.
- Коли куряча грудка добре промаринувалась, обсмажте її з кожного боку до готовності.
- Готове філе наріжте слайсами завтовшки близько 1 см.
- Щоб приготувати соус, змішайте грецький йогурт із сіллю, кропом та давленим часником.
- Помідори та огірки помийте, наріжте тонкими кружечками. Промите листя салату нарвіть руками.
- Зберіть шаверму: розріжте піту навпіл, не до кінця, в середину викладіть листя салату, овочі, шматочки курки, зверху полийте соусом. Насолоджуйтесь пряним смаком донара по турецьки.
53 акцій
Соковита домашня шаурма з куркою в духовці для великої компанії
Щоб нагодувати велику компанію, приготуйте шаурму з куркою у духовці – це легко та швидко.
Інгредієнти:
- лаваш, піта чи тортилья – за кількістю гостей;
- натуральний йогурт – 200 мл;
- зелень до смаку;
- салатна цибулина – 1 шт;
- помідори – 5 шт;
- огірки – 5 шт;
- листя салату.
Для маринаду:
- Натуральний йогурт – 1 кг;
- 1/2 столової ложки паприки, кмин, перець, каєнський перець – по 0,5 ст. л;
- сіль – 1 ст. л;
- петрушка;
- сік половини лимона.
Покрокова інструкція приготування:
- Для маринаду змішайте натуральний йогурт із приправами, сіллю, подрібненою петрушкою та соком половини лимона.
- Курячі грудки помийте, видаліть прожилки, обсушіть паперовим рушником, кожну надріжте і розкрийте. Перекладіть м’ясо в миску з маринадом і ретельно перемішайте. Накрийте миску харчовою плівкою і залиште щонайменше на 2 години маринуватися.
- Довгу дерев’яну шпажку (як для шашлику) замочіть у воді на 15-20 хвилин. Наколіть на неї стійку цілу або половину цибулини, яка послужить опорою для імпровізованого вертикального гриля. Поставте на деко. Почергово наколіть курячі грудки на шпажку, розкриваючи їх на зрізі. В кінці наколіть половину помідора, зрізом до м’яса.
- Духовку розігрійте до 150 С, поставте в неї філе на шпажці та випікайте протягом 2,5 годин.
- Для соусу змішайте натуральний йогурт із зеленню. Можна трохи посолити та додати приправ за смаком.
- Помідори, огірки, цибулю наріжте півкільцями, листя салату нарвіть руками або нашинкуйте.
- Візьміть лаваш, піту або тортилью.
- Коли м’ясо готове, змастіть хліб соусом, покладіть нарізане шматочками м’ясо, додайте підготовлені овочі. Загорніть у трубочку і оберніть одну половину фольгою, щоб було зручно тримати в руці.
Таке частування точно справить враження на рідних та друзів.
Простий рецепт шаурми з ковбасою та сиром
Шаурма з ковбасою або сосисками готується легко та швидко. Її можна запропонувати сім’ї на сніданок, друзям як закуску до пива або взяти на пікнік. Усі будуть у захваті від такого фастфуду.
Інгредієнти на 4 порції:
- тонкий лаваш – 2 шт.;
- ковбаса – 400 гр;
- сир – 150 гр;
- огірок – 2 шт;
- помідори – 2 шт.;
- корейська морква – 200 гр;
- пекінська капуста;
- кетчуп, майонез.
Як готувати:
- Краще зупинити свій вибір на копченій ковбасі – її не потрібно додатково готувати, достатньо нарізати соломкою. Якщо ж у вас варена, наріжте кубиками і злегка підсмажте на олії. Можна навіть замінити ковбасу сосисками.
- Огірки наріжте соломкою, помідори тонкими кружечками. Зелень дрібно порубайте.
- Капусту тонко наріжте ножем або шинковкою.
- Сир натріть на великій тертці.
- Якщо ви не прихильник покупного майонезу, приготуйте домашній.
- У склянку для блендера розбийте два яйця, додайте по пів чайної ложки солі та цукру, дві чайні ложки гірчиці. Збийте суміш до однорідної консистенції. Потім по черзі піднімаючи і занурюючи блендер, продовжуйте збивати масу і тонкою цівкою влийте 250 мл рослинної олії. Коли досягнете густої консистенції, додайте одну столову ложку лимонного соку. Домашній майонез готовий до використання.
- Зберіть шаурму: на половину лаваша викладіть частину ковбаси, підготовлені помідори, огірки, капусту, зелень. Потім шар корейської моркви та сиру. Додайте майонез та кетчуп.
- Загніть краї лаваша всередину і заверніть рулетом.
- Шаурму обсмажте з кожного боку протягом кількох хвилин. Якщо ви відпочиваєте на природі, на мангалі чи вугіллі вийде ще краще. У процесі прогрівання страва набуде насиченого аромату ковбаски та м’якого сирного смаку.
Читайте також:
✔️Як зробити соковитий бургер вдома
✔️Рецепти маринадів для шашлику
✔️Де готують найкращі м’ясні стейки у Києві
✔️Топ-15 доставок та ресторанів суші Києва
✔️10 кращих піцерій у Києві
Мексиканська шаверма – як готувати правильно
Буріто – це та ж сама шаурма на мексиканський мотив. Традиційно його готують із квасолею, кукурудзою, перцем. Але можна для різноманітності додати інші овочі: помідори, огірки, капусту. Загортають начинку в тортилью (рецепт дивіться вище).
Інгредієнти на 7 порцій:
- тортильї – 7 шт;
- куряче філе – 350 гр;
- сир – 200 гр;
- квасоля і кукурудза консервовані – по 150 гр;
- помідор – 1 шт;
- перець болгарський – 1 шт;
- часник – 2 зубчики;
- перець чилі – 0,5 ч. л;
- сіль за смаком;
- рослинна олія.
Як готувати:
- Підготуйте продукти. Візьміть потрібну кількість курячої грудки наріжте соломкою. Часник подрібніть ножем. Сир натріть на великій тертці. Перець поріжте. Томати пюруйте за допомогою блендера.
- Змастіть сковороду олією, розігрійте і обсмажте часник. Викладіть на тарілку.
- На цій же сковороді обсмажте курку невеликими порціями на середньому вогні для отримання рум’яної скоринки.
- Додайте до обсмаженого м’яса нарізаний перець та часник. Перемішайте та тушкуйте 3-5 хвилин.
- Додайте консервовану квасолю та кукурудзу. Тушіть ще 2-3 хвилини.
- Вилийте в сковороду пюре із помідора, посипте меленим перцем чилі, перемішайте.
- Після закипання додайте натертий сир. Коли він розплавиться, начинка готова. Вимикайте вогонь і дайте трохи охолонути.
- На одну частину тортильї викладіть порцію начинки. Підверніть нижній край коржика, потім накладіть край, з того боку, де лежить начинка. Загорніть буріто рулетом з однією відкритою стороною.
- Такий варіант шаверми сподобається любителям гострої мексиканської кухні.
Грецька шаурма у коржику – як приготувати гірос
Класична шаурма по-грецьки – це соковита начинка, заправлена йогуртово-огірковим соусом дзадзікі, загорнута в коржик піту. У приготуванні цього середземноморського стріт-фуду немає нічого складного, тому сміливо можна приготувати його вдома.
Інгредієнти для двох порцій:
- Коржик піта – 2 шт.
Для начинки:
- Куряче філе – 300 гр.
- Картопля – 2 шт.
- Помідор – 2 шт.
- Перець болгарський червоний – 0,5 шт.
- Цибуля синя (можна червону або звичайну) – 1 шт.
- Сіль, перець, сушений орегано чи базилік – за смаком.
- Рослинна олія для смаження.
Для соусу дзадзікі:
- Густий натуральний солодкий йогурт – 150 гр.
- Огірок – 1 шт.
- Часник – 2 зубчики.
- М’ята, кріп, базилік.
- Сіль.
- Оливкова олія – до смаку.
Як готувати:
- Куряче філе наріжте смужками, посоліть, поперчіть, посипте сушеним орегано. Сковороду змастіть невеликою кількістю олії, розігрійте, викладіть м’ясо в один шар і обсмажте протягом 4-5 хвилин до готовності.
- Приготуйте картоплю фрі. Наріжте соломкою бульби. Готуйте у фритюрниці або на сковороді з великою кількістю олії.
- Для соусу дзадзікі вам знадобиться натуральний несолодкий йогурт. Огірок дрібно наріжте чи натріть. Часник пропустіть через прес. Декілька листочків зелені дрібно наріжте. Змішайте все з йогуртом, посоліть і додайте оливкову олію.
- Помідор наріжте шматочками, болгарський перець – смужками, цибулю – півкільцями.
- Коли все готове, зберіть гірос. На готовий коржик викладіть м’ясо, картоплю, овочі. Згорніть, з одного боку, загорнувши у фольгу або паперовий фудпакет. Залийте всередину шаурми соус дзадзікі. Смачний гірос, приготовлений за домашнім рецептом, готовий.
Смачна дієтична шаурма з креветками
Фастфуд може бути корисним та низькокалорійним, якщо правильно підібрати інгредієнти. Відмінний приклад – дієтична шаурма із креветками.
Інгредієнти:
- тонкий лаваш – 1 шт;
- креветки – 120 гр;
- огірок – 1 шт;
- помідор – 1 шт;
- натуральний знежирений йогурт – 130 г;
- насіння чіа – 5 гр;
- листя салату.
Як приготувати:
- Змішайте натуральний йогурт, насіння чіа, сіль, перець, спеції за смаком. Залиште на деякий час для набухання насіння.
- Відваріть креветки у підсоленій воді, якщо у вас заморожені, достатньо 2 хвилини. Можна замінити креветки білою нежирною рибою (хек, мінтай). Філе риби змастіть олією, посоліть і обсмажте на сковороді.
- Листя салату промийте та висушіть.
- Помідор наріжте кільцями, огірок – паличками.
- Половину тонкого лаваша змастіть соусом, викладіть креветки, овочі. Здорова та корисна ПХ шаурма готова!
Вегетаріанська шаурма з грибами
Якщо ви вегетаріанець, то це не привід відмовляти собі у найпопулярнішому фаст-фуді. Замініть м’ясні продукти овочами – і легка пісна шаурма готова. Рецепти можуть бути різними – все залежить від ваших уподобань. Ми крок за кроком розповімо, як приготувати вегетаріанську шаурму з грибами.
Інгредієнти:
- лаваш – 4 шт;
- печериці – 500 гр;
- огірки – 300 г;
- помідори – 2-4 шт;
- болгарський перець – 1-3 шт;
- мариновані огірки – 1-3 шт;
- листя салату – 1 пучок;
- томатний соус;
- лимон – 1 шт;
- олія – 1 ст. л.
Заправка для грибів:
- оливкова олія – 1 ст.л;
- часник – 1 зубчик;
- цедра та сік половинки лимона;
- зелень – до смаку.
Часниковий соус:
- картопля – 1 шт;
- часник – 0,5-1 головка;
- сіль;
- сік лимона – 2 ч.л;
- перець чорний мелений;
- олія оливкова – 70-150 мл;
- свіжа зелень.
Маринад для огірків:
- цибуля ріпчаста – 1 шт;
- оцет (яблучний/винний) – 1 ст.л;
- сіль – 2-3 щіпки;
- цукор – 1 щіпка;
- сік лимона/лайма – до смаку;
- кунжутна олія – за бажанням.
Спосіб приготування:
- Поставте варити очищену картоплю.
- Огірки наріжте кружечками, цибулю – півкільцями. Перекладіть овочі в глибоку миску, додайте сіль, цукор, оцет. Ретельно перемішайте, залиште маринуватись на 10 хвилин.
- На розігріту сковороду з маслом висипте гриби в один шар. Смажте на сильному вогні, періодично струшуючи сковороду, щоб гриби не втратили об’єм і рівномірно підрум’янилися.
- Обсмажені гриби перекладіть у глибоку тарілку. Додайте оливкову олію, дрібно нарізану петрушку, зубчик часнику, пропущений через прес, цедру та сік половини лимона.
- Відварену картоплю, що злегка охолола, перекладіть в чашу блендера. Додайте часник, сік лимона, сіль і перець. Збийте протягом декількох хвилин до утворення однорідної кремової консистенції. Продовжуючи збивати додайте невеликими порціями олію. У вас повинен вийти густий глянсовий соус. Додайте нарізану зелень, сіль і перець за смаком.
- Мариновані огірки відіжміть, щоб забрати зайву рідину. Додайте трохи лимонного соку.
- Лаваш змастіть соусом, викладіть промите та обсушене листя салату, нарізані помідори, перець, мариновані огірки, обсмажені гриби, цибулю. Додайте кілька крапель часникового соусу, трохи аджики або гострого томатного соусу. Вегетаріанська овочева шаурма готова – поспішайте оцінити її оригінальний смак!
Як бачите, скільки кухарів – стільки може бути й варіантів приготування шаурми. Сподіваємось, ми надихнули вас на кулінарні експерименти. Беріть за основу перевірені рецепти та створюйте свої неповторні страви.
63 акцій
А як ви готуєте шаурму вдома? Діліться рецептами у коментарях ?