Зуби мудрості: видалення, лікування та ускладнення

Чи потрібно видаляти зуби мудрості?

Зубний біль виникає раптово і приносить багато неприємностей, а дискомфорт, пов’язаний з болем зубів мудрості, може зробити життя нестерпним. BlogPokuponTeam зібрав всю необхідну інформацію про те, коли, і чи потрібно, видаляти зуби мудрості, що робити, якщо зуб мудрості болить, як його лікувати, що робити після видалення і чого чекати від самої процедури. 

Що потрібно знати про зуби мудрості

У віці 17-18 років (а в деяких випадках після 20-ти) у людини починають прорізуватися зуби мудрості – так називають останні (восьмі) моляри в прикусі. Бувають випадки, коли вони зовсім не з’являються: через неправильний вектор росту або через їх повну відсутність.

Вісімки нічим не відрізняються від інших зубів, вимагають такого ж догляду та огляду в стоматолога. Водночас жувальної та естетичної функції треті моляри не виконують, подрібнення їжі успішно проходить без них. Але в період зростання такі зуби можуть принести масу неприємностей, адже цей процес є тривалим і часто болючим. 

Що робити, якщо болять зуби мудрості, чи обов’язково їх видаляти або ж можна вилікувати і залишити? Чи потрібно видаляти зуби мудрості, якщо вони не болять та не турбують – про це далі.

Як зрозуміти, що потрібно видаляти вісімки?

Десна дорослої людини не готова до появи зубів мудрості, оскільки їх немає у молочному прикусі. Тому, коли лізе вісімка часто не вистачає місця в щелепі, та зуби можуть зростати аномально, викликаючи не тільки дискомфорт та біль, а й підвищення температури, розпухання ясен та щоки, а також карієс, порушення прикусу.

Стоматолог на огляді визначає чи обов'язково видаляти зуби мудрості 
Стоматолог на огляді визначає чи обов’язково видаляти зуби мудрості 

Оцінивши стан зуба та його розташування стоматолог може призначити лікування (наприклад, щоб усунути біль) або прийняти рішення про видалення. Коли ріжеться 8ка, може виникнути низка ускладнень, і тоді стоматологи рекомендують видаляти зуби мудрості. До таких ускладнень належать:

  • Аномальне (неправильне) розташування в зубному ряду. Якщо вісімка прорізається у бік щоки, це може призвести до постійного прикушування та пошкодження слизової оболонки.
  • Часткове (неповне) прорізування викликає гострий або постійний ниючий біль.
  • Тиск на сусідній моляр і, як наслідок, можлива його деформація.
  • Гнійне запалення ясен та ризик розвитку кісти (доброякісна пухлина всередині кісткової тканини, біля основи кореня зуба).
  • Пульпіт (запалення внутрішньої тканини зуба) або перикоронарит (запалення тканини ясенної кишені або капюшона навколо зуба), при яких неможливе консервативне лікування.
  • Розвиток карієсу (часто розташування зубів мудрості не дозволяє якісно почистити важкодоступні ділянки, через що може розвиватися каріозний процес).
  • Постійний гострий біль, який може бути наслідком стискання гілок трійчастого нерва.
  • Відсутність вісімки на протилежній щелепі.
  • Зміщення зубів мудрості, якщо під час зростання їм не вистачає місця.
  • Заплановане ортодонтичне лікування (виправлення прикусу за допомогою брекетів), якщо вісімка заважає успішному результату.

Під час огляду для діагностики проблеми зазвичай потрібен рентгенівський, панорамний знімок або кт – з Покупоном ви можете заощадити на послузі до 80%.

Коли зуби мудрості можна не видаляти

Якщо вісімки розташовані правильно і в зубній порожнині достатньо місця для їх нормального зростання, то немає потреби у їх видаленні. Зуб мудрості можна залишити якщо він:

  • розташований правильно;
  • прорізався повністю;
  • має пару на протилежній щелепі;
  • не заважає сусіднім зубам;
  • не болить і не викликає дискомфорт;
  • не накопичується наліт;
  • немає необхідності в ортодонтичному лікуванні;
  • виконує жувальну функцію (за відсутності другого або першого моляра).
  • використовується для встановлення шини або мостоподібного протезу.

Якщо навіть зуб мудрості розташований рівно, все одно, коли він росте, може виникнути запалення м’яких тканин. Висічення каптуру, який завдає дискомфорту, моментально полегшує стан і займає мінімум часу. За відсутності інших показань та хорошого рентгена зуб залишають, але при виникненні болю необхідно відразу звернутися до стоматолога.

Протипоказання до видалення зубів мудрості

  • Гострий перебіг вірусних захворювань, таких як грип, орз.
  • Хвороби згортання крові.
  • Серйозні серцево-судинні захворювання.
  • Нещодавно перенесений гіпертонічний криз, інсульт чи інфаркт.

Читайте також:
✔️Болить у серці: причини і що робити
✔️Перші ознаки інфаркту: як розпізнати серцевий напад та що робити
✔️Як знизити холестерин: ефективні способи

Видалення зубів мудрості

Щодня стоматологи-хірурги проводять операції з видалення зубів мудрості. Такі процедури можна розділити на прості та складні. Методика проведення залежить від того на якій щелепі – верхній або нижній – розташований зуб, нормальне чи аномальне положення, від наявності супутніх ускладнень (наприклад, незручне розташування, наявність каптуру, наріст кісткової тканини).

Просте видалення – зуб повністю прорізався, немає ускладнень та необхідності розрізати ясна.

Складне видалення – виривання ретинованого зуба або прорізаного частково, аномально розташованого, з необхідністю розсічення ясен.

Видалення зубів мудрості у кожному випадку вимагає уваги та обережності, оскільки відгалуження трійчастого нерва знаходяться поблизу їх коріння.

Якщо зуб повністю прорізався, лікар проводить просте видалення
Якщо зуб повністю прорізався, лікар проводить просте видалення

Як відбувається процедура простого видалення:

  • На першому етапі виконується діагностика: огляд у стоматолога, рентген або ортопантомограма (за призначенням), збираються дані про стан здоров’я та алергічні реакції на медичні препарати.
  • Потім, місцева анестезія (препарат вводять у ясна), необхідне повне оніміння, процедура проходить під місцевим наркозом.
  • Наступний крок – видалення зуба (стоматологи використовують спеціальні інструменти).
  • Коли зуб видалили, проходить постпроцедурна обробка рани (накладання швів, за потреби) – так вона швидше гоїться і знижується ризик потрапляння інфекції. Якщо на місці видалення було запалення, область обробляється антисептиком, у лунку поміщають протизапальне.
  • Повторний візит до стоматолога за кілька днів чи тиждень.
  • Після простого видалення зубів мудрості відсутній розріз ясен та виключено висвердлювання зуба з кісткової тканини, операція проходить за короткий проміжок часу.

Коли позбутися третіх молярів у простий спосіб неможливо, стоматолог призначає атипове видалення. Така процедура необхідна для моляра, що лежить неправильно та не прорізається, якщо зуб кришиться, напівретинований або через нього болять сусідні зуби. Якщо не провести операцію, вісімки можуть залишитися під яснами (не прорізуватися), врости в ясна або гайморову пазуху, тиснути на сусідні зуби. Процедура складного видалення зуба мудрості триває 30-40 хвилин.

Для складного видалення зубів мудрості потрібно зробити панорамний або рентген знімок
Для складного видалення зубів мудрості потрібно зробити панорамний або рентген знімок

Як проходить процедура складного (атипового) видалення зубів мудрості:

  1. Збір анамнезу (інформація про хвороби, реакцію на медикаментозні препарати), огляд, рентген або кт.
  2. Місцева анестезія або седація (рекомендується в деяких випадках для зменшення стресу і дискомфорту). Перед седацією необхідно здати аналізи та пройти додаткові обстеження.
  3. На підготовчому етапі виконується розріз м’яких тканин ясен та їх відокремлення від кістки.
  4. Поступове випилювання кісткової тканини, що знаходиться над вісімкою.
  5. Видалення елементів зуба.
  6. Обробка лунки. Лікар проводить візуальний огляд, якщо виявляє кісткові уламки – проводить видалення.
  7. Стоматолог промиває рану знезаражуючим препаратом і кладе протизапальний засіб.
  8. Щоб уникнути ускладнень виконується накладання швів.
  9. У передових клініках проводять PRF терапію (оголену ділянку щелепи накривають фібриновим згустком, який збагачений тромбоцитами (одержують із крові пацієнта перед процедурою), з метою профілактики запалення та для прискорення процесу загоєння.
  10.  При сильних болях можливий повторний огляд наступного дня, при невеликому дискомфорті консультацію призначають через три-чотири дні для перевірки стану рани та зняття швів (при використанні матеріалів, що не розсмоктуються).

Відмінність та особливості у видаленні верхніх та нижніх зубів мудрості

Оперативне втручання при видаленні верхніх та нижніх зубів мудрості відрізняється. Це зумовлено відмінностями між вісімками у верхньому та нижньому зубному ряду.

При видаленні нижнього зуба мудрості можуть виникати труднощі, оскільки кісткова тканина тут щільніша, і корінь зуба має складну розгалужену структуру. До того ж вісімки прикриті твердою сполучною тканиною, що обмежує доступ до них і ускладнює маніпуляції. З цих причин до нижніх вісімок найчастіше застосовують атиповий метод видалення. Хірург-стоматолог повинен працювати точно та акуратно, щоб не допустити пошкодження нерва.

Щодо процедури видалення верхнього зуба мудрості – тут все набагато простіше, адже немає анатомічних перешкод і дантист може легко підібратися до зуба. До того ж кісткова тканина цієї ділянки характеризується меншою щільністю і є більш піддатливою.

Читайте також:
✔️Як відбілити зуби: найефективніші способи
✔️Як правильно чистити зуби?
✔️Чистка зубів air flow: результат, ціни, відгуки, протипоказання

Застосування сучасних технологій для видалення зубів мудрості

Крім класичного методу видалення, сьогодні дедалі більшої популярності набирає технологія видалення ультразвуком (п’єзохірургія). Переваги такого методу у тому, що травматизація зведена до мінімуму, ризики занесення інфекції практично нульові, втрати кісткової тканини незначні. Ультразвукове втручання проходить швидко, і ясна гояться значно швидше, майже без ускладнень.

PRF терапія для швидкого відновлення після видалення зуба мудрості

Суть процедури полягає в тому, що на рану накладають фібриновий потік із плазмою, яку витягують під час хірургічного втручання. Оскільки лейкоцити є частиною організму людини, виключається ризик відторгнення матеріалу та виникнення запалення на місці видалення.

Така процедура допомагає прискорити загоєння рани, запобігає виникненню алергії та запальних процесів на травмованій ділянці щелепи.

Що робити після видалення зубів?

Першочергове правило – дотримуватися рекомендацій стоматолога. Вони зводяться до наступного:

  • Через 30-40 хвилин прибрати тампон, який залишив дантист після операції.
  • Якщо вам боляче і з’явився сильний набряк, можна прикласти крижаний компрес на 15-20 хвилин і так повторювати кожні дві години, доки не полегшає.
  • Лікар розповість, скільки не їсти і не пити. У перші 24 години після видалення рекомендується пережовувати їжу на інший бік, щоб унеможливити попадання у відкриту рану. Їжа має бути комфортної температури (не гаряча і не холодна), виключити тверду їжу.
  • Зазвичай, щоб усунути зубний біль після операції, лікар призначає знеболювальні. Якщо дуже болить або відчувається запальний процес у яснах, стоматолог виписує антибактеріальні та протизапальні препарати.
  • Чи можна чистити зуби після видалення? Перші 24 години заборонено чистити зуби, щоб зайвий раз не травмувати рани. А ось у наступні дні необхідно з відповідальністю поставитися до гігієни ротової порожнини, оскільки мікроби з зубів можуть легко потрапити в лунку та викликати запальні процеси.
Що потрібно робити після видалення зубів мудрості?
Що потрібно робити після видалення зубів мудрості?

Що не можна робити після видалення зуба мудрості

  • Після того, як вам вирвали зуб, суворо заборонено гріти щоку або рану, в тому числі пити гарячі напої.
  • Щоб не викликати повторну кровотечу, відмовтеся від відвідування сауни, тренажерного залу, будь-яких фізичних навантажень.
  • Намагайтеся не лізти язиком до місця рани чи будь-яким іншим предметом, щоб не зрушити згусток.

Часті питання про видалення вісімок

Перед видаленням зубів багато хто відчуває хвилювання і страх, думають про те, чи боляче виривати вісімки, чи варто видаляти їх взагалі, відкладають процедуру в довгий ящик, що загрожує можливими ускладненнями. Відповіді на найчастіші запитання допоможуть прояснити сумнівні моменти та належним чином налаштуватися на процедуру.

Чи потрібно видаляти зуби мудрості, чи можна їх полікувати?

Якщо зуби мудрості у вас не болять, ніяк не заважають і не турбують – їх можна залишити. Але тоді їх потрібно ретельно чистити, інакше існує ризик накопичення бактерій, і як наслідок – розвиток карієсу. Плюс до всього процес прорізування вісімок тривалий та болісний. Тільки стоматолог-хірург після ретельного огляду зможе точно відповісти на запитання, чи обов’язково видаляти вам зуби мудрості, якщо виник біль чи дискомфорт.

Скільки триває реабілітація після видалення вісімок?

На загоєння рани та відновлення ясен необхідно від 5 до 10 днів. При складному видаленні, наявності запалення відновлення займе трохи більше часу. Але не забувайте, що існує низка нових технологій (п’єзохірургія чи PRF терапія), застосування яких скорочує тривалість реабілітації.

Як довго болять ясна після видалення зуба мудрості?

Дискомфорт, невеликий біль, опухлість та кровоточивість на місці видалення зуба мудрості може зберігатися впродовж 2-4 днів.

Через скільки після видалення зуба мудрості можна їсти та пити?

Стоматологи рекомендують не їсти і не пити після видалення зуба мудрості протягом 3-4 годин. Це пов’язано з ризиками випадання чи вимивання кров’яного згустку з рани, і навіть можливим травмуванням. Після цього терміну ви можете попити і з’їсти щось легке.

Чи можна видаляти відразу 2 зуби мудрості?

Теоретично, можна видалити одночасно 2 зуби мудрості, але це не завжди доцільно. Справа в тому, що процедуру проводять з уколом потужної анестезії, одночасно подвійна доза такого препарату може спричинити великий стрес для організму. Тільки після огляду в стоматолога та збору анамнезу лікар приймає рішення про видалення кількох зубів одночасно.

Чи потрібно видаляти зуби мудрості перед установкою брекетів
Чи потрібно видаляти зуби мудрості перед установкою брекетів

Чи потрібно видалити зуби мудрості перед брекетами?

Кожен випадок індивідуальний і насамперед потрібна консультація ортодонта, який вивчить ваш випадок і надасть рекомендації перед встановленням. Часто зуби мудрості в період зростання провокують усунення зубного ряду, що може звести на нуль результат вирівнювання зубів. Скориставшись пропозиціями від Покупон, ви можете отримати установку металевої, керамічної, сапфірової брекет системи зі знижкою до 70%.

Скільки коштує видалити зуб мудрості?

Оскільки видалення зубів мудрості – складне оперативне втручання, яке потребує точності та майстерності стоматолога, його ціна недешева. Мінімальна вартість за просте видалення стартує від 2500 грн, за атипове (складне) – від 2800 грн, але користувачі Покупону можуть отримати послуги за 1000 грн та 2000 відповідно, заощадивши до 60% і обравши висококласного дантиста і клініку з гарним рейтингом.

Чи можна видаляти зуби мудрості під час вагітності

Якщо необхідність видалення зуба мудрості виникла у першому триместрі, головне завдання стоматолога провести протизапальну терапію та дочекатися 16-го тижня вагітності. У цей період плацента плода вже сформувалася та забезпечує надійний захист малюка. Дантист може застосувати найсучасніші безпечні препарати для місцевої анестезії та провести необхідні маніпуляції. Призначення протизапальних препаратів стоматолог має узгодити з гінекологом.

При виникненні болю в зубах на третьому триместрі стоматолог оцінює загальний стан і визначає, яку тактику вибрати. Якщо дозволяє стан вагітної жінки, то лікар проводить протизапальну терапію та веде спостереження за станом зубів. При гострому болю, гнійному запаленні оперативне втручання необхідно провести якнайшвидше, незважаючи на термін вагітності.

При виникненні дискомфорту, болю, складнощів з пережовуванням їжі, які пов’язані з вісімкою, слід звернутися до стоматолога за консультацією. Лікар визначить проблему та призначить своєчасне рішення, що дозволить запобігти можливим ускладненням. А вам доводилося видаляти чи лікувати зуби мудрості? Діліться у коментарях ✍️?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *