Як правильно чистити зуби: помилки догляду, рекомендації стоматологів

Щоденне чищення зубів – справа звична для мільйонів людей, але далеко не кожен знає, якою має бути ця процедура в ідеалі. Хтось чистить зуби недостатньо ретельно, хтось забуває про чистоту язика, а дехто навіть не здогадується, що ввечері теж треба братися за щітку і тюбик з пастою. Несумлінність і помилки в догляді за зубами призводять до таких проблем, як карієс, запалення ясен, підсумок невтішний – втрата зуба. BlogPokuponTeam розбиралася, як же правильно доглядати за порожниною рота, і підготувала знижки до 80% на послуги стоматологів в Києві, Харкові та інших містах. 

Читайте в нашій статті: 

Як чистити зуби звичайною щіткою

Почистити зуби звичайнісінькою зубною щіткою – здавалося б, що може бути простіше? Однак багато примудряються допускати помилки. Ось основні з них і рекомендації стоматологів, як робити правильно: 

1. Щітка з дуже жорсткою щетиною. Краще купувати м’яку або екстра м’яку, будь-яка з них відмінно впорається з основним завданням – очищати зуби від залишків їжі. У той час як тверда щетина пошкоджує ясна. 

2. Використання однієї і тієї ж зубної щітки довше, ніж належить. Згодом щетина аксесуара зношується, ворсинки розходяться в сторони, і щітка вже не так добре очищає проміжки між зубами. А ще на ній накопичуються шкідливі бактерії – як би ретельно ви її ні ополіскували. Щоб уникнути ризику стоматологічних захворювань, необхідно не рідше 1 разу на 3 місяці позбавлятися від старої щітки і купувати нову. 

3. Занадто швидка процедура чистки: вона повинна тривати не менше 2-3 хвилин. З’єднання фтору в складі пасти починає діяти тільки на 3-ій хвилині, надаючи протимікробну дію і сприяючи ремінералізації (зміцненню) зубної емалі. Почніть чистку з передніх зубів, краще з нижніх, поступово пересуваючись до жувальних. Завершуйте процес «вісімками» – найбільш важкодоступними молярами (якщо у вас є зуби мудрості). Важливо приділити увагу всім поверхням зубів – як зовнішнім, які потрібно очищати першими, так і внутрішнім. Не забувайте про передні верхні різці та ікла – через мінімальний дотик зі слиною вони більш схильні до карієсу. 

4. Рух щіткою вперед-назад, в той час як правильно – робити рухи, що вимітають вгору-вниз, від ясен до коронки, або по колу. На кожен зуб має припадати близько трьох-чотирьох таких рухів. Щітка при цьому повинна бути під кутом 45 градусів до поверхні зуба. 

5. Полоскання порожнини рота водою, а не ополіскувачем. Спеціальні засоби дозволяють зберегти ефект від фтору після чистки. 

6. Зберігання зубної щітки у ванній: вона не встигає як слід висохнути, а вологе тепле середовище – відмінний мікроклімат для розмноження бактерій, яких в санвузлі предостатньо. 

7. Невикористання зубної нитки (флоса) – аксесуара, який дозволяє очистити зубні проміжки від забруднень. 

8. Нехтування чищенням язика, у той час як на його поверхні накопичується велика кількість бактерій.   

гарна посмішка

Як чистити електричною та ультразвуковою щіткою

Особливість електричної зубної щітки – ворсинки на її голівці здійснюють кілька десятків коливань в секунду, рухаючись в напрямку, правильному для максимального очищення. Активно рухати рукою немає необхідності, досить просто без особливих зусиль водити такою щіткою по зубах. Головне не забувати про своєчасну заміну насадки, що чистить. Її як і звичайну зубну щітку, необхідно змінювати не рідше 1 разу на 3 місяці, щоб уникнути проблем із зубами і яснами.

зубна щітка

Чим відрізняється ультразвукова щітка від електричної? Щетинки на голівці УЗ щітки не рухаються – зняття нальоту і усунення залишків їжі відбувається під впливом ультразвуку. Перед використанням намочіть таку щітку водою і додайте мінімальну кількість пасти. Ультразвуковим гаджетом не варто користуватися частіше ніж один раз на добу. 

Щоденна домашня чистка зубів, навіть найякісніша, не замінить професійну. Зубний камінь – результат скупчення застарілого нальоту – самостійно не відкинеш. Ультразвукова чистка в комплексі з методом «Air flow» (з використанням спеціального апарату і повітряно-водно-порошкової суміші) усуває зубні відкладення. Після цього зубну поверхню обробляють лікувальними фторвмісними пастами. Таку професійну гігієну порожнини рота рекомендують робити регулярно двічі на рік. 

Особливості догляду за зубами з брекетами 

Багато хто з тих, хто носить брекети, спершу відчувають труднощі з чисткою зубів, не зная, як краще підійти до справи. Між тим, грамотний ортодонт скоріш за все порадить людині, що вдягнула брекети, спеціальні прилади:

  • Спеціальна щітка із щетиною в формі літери «V». Вона по максимуму очищає зуби, не шкодить конструкцій брекет-системи і м’яко піклується про гігієну ротової порожнини. 
  • Суперфлос – дуже міцна зубна нитка високого ступеня жорсткості, яка ефективніше очищає міжзубні проміжки у носіїв брекетів, ніж стандартна. 
  • Йоржик – пристосування для чищення зубів під дугами і замковими кріпленнями.
чистка зубів з брекетами

Процедура чищення при наявності брекет-системи, послідовність дій: 

  • Прополощіть рот і почистіть зуби за допомогою щітки і будь-якої зубної пасти; 
  • Використовуйте суперфлос, а потім йоржик. 
  • Обполосніть ротову порожнину дезинфікуючим розчином. 

Як чистити зуби з брекетами, дивіться на відео 

Як чистити зубні імпланти і коронки

Не такий складний, як багатьом здається, і догляд за зубними імплантами і коронками. В середньому процедура чистки залишається такою ж, як і при «рідних» зубах. Чистити імпланти можна звичайною або електричною зубною щіткою і спеціальною зубною ниткою. При бажанні до цього набору можна додати іригатор – спеціальний апарат, який за допомогою пульсуючого водяного струменя вимиває залишки їжі з важкодоступних місць ротової порожнини.

Звичайно, в ідеалі не допускати ситуації із втратою зубів. Але якщо одного або декількох вже не вистачає, не можна закривати на це очі: 

  • Відсутність зубів може призвести до витончення і атрофії кісткової тканини щелепи, зміщенням зубного ряду в бік дефекту і порушенням прикусу. 
  • Неправильне співвідношення зубів призводить до зниження тонусу жувальних м’язів, формуються зморшки. 
  • До того ж погане пережовування – причина проблем з травною системою. 

Не затягуйте з рішенням проблеми, йдіть до стоматолога і ставте коронку, міст, імплант, в залежності від стану. 

Покупон рекомендує при пошуку послуг стоматолога в Харкові звернути увагу на клініку «Lite» – сучасний центр стоматології для дорослих і дітей: 

  • Установка імплантів зі знижкою 50% у офіційного представника швейцарських і німецьких виробників зубних імплантів («Straumann» і «Alpha Dent»). 
  • 3-х етапна професійна чистка зубів з відбілюванням зі знижкою 60%: зняття твердих відкладень ультразвуком, усунення м’якого нальоту і пігментації швейцарським апаратом «Air flow», полірування і зміцнення емалі + відбілювання «Beyond». 

Зубна нитка: як правильно використовувати

Флос або зубна нитка – прекрасний помічник у справі очищення недоступних для щітки міжзубних проміжків, в яких так часто застряють дрібні шматочки їжі. Нитка ефективно очищає їх, не травмуючи ясна і самі зуби. Обов’язково користуйтеся зубною ниткою ввечері після чищення, а бажано – після кожного прийому їжі.

Для початку процедури потрібно взяти нитку довжиною близько 25 сантиметрів, намотати велику її частину на середні пальці, а пару сантиметрів, що залишилися, схопити великими і вказівними пальцями. Утримуючи нитку таким чином, потрібно протягнути її в щілини між зубами і дбайливими рухами очистити їх від залишків їжі. Ті ж дії необхідно повторити з усіма іншими зубами, не забуваючи кожного разу використовувати нову, чисту ділянку нитки. 

чистка зубів ниткою

Рухи в процесі чисткРухи в процесі чистки повинні бути акуратними і плавними. Ні в якому разі не можна різко смикати нитку, щоб не допустити порізу тканини ясен.

Навіщо і як чистити язик

За гігієну ротової порожнини відповідають не тільки зуби, але і язик – місце скупчення нальоту. Так само як і від зубного, від нього необхідно позбавлятися. Для чищення язика можна використовувати спеціально призначений для цього скребок. А ще у більшості зубних щіток на зворотному боці головки є спеціальна гумова поверхня, функцією яких є саме очищення язика від нальоту. Чистку бажано проводити перед сном, використовувати пасту під час процедури не обов’язково. 

Коли краще чистити зуби

Питання, коли найкраще чистити зуби, давно турбує фахівців в області стоматології. Однак більшість сходиться на думці, що оптимальний графік гігієнічних процедур повинен включати в себе дві чистки – ранкову і вечірню, причому остання вважається найважливішою. Володарям брекетів доведеться чистити зуби частіше – після кожного прийому їжі. 

Чищення зубів перед сном дуже важливе: саме вночі бактерії, що провокують утворення карієса, особливо активні. Важливо позбавити ротову порожнину від факторів, що сприяють їх розмноженню. Чищення зубів вранці необхідна для того, щоб позбавити зуби нальоту, що накопичився за час сну. Питання про те, чистити зуби після сніданку або перед ним, до сих пір залишається спірним.

діти чистять зуби

Важливим моментом є необхідність зачекати не менш, ніж півгодини, після їжі перед тим, як чистити зуби. Одразу після прийому їжі зубна емаль легко вразлива через кислоту, що надходить до ротової порожними із багатьма видами їжі, – за думки вчених, вона роз’їдає зубну емаль та провокує її ерозію. Саме тому механічний та хімічний вплив щітки й пасти може завдати для їй шкоди.

Чим краще за все чистити зуби

Зубна паста – найпопулярніший сучасний засіб для чищення зубів, і ринок пропонує незліченну кількість її видів. Фтор і кальцій, що містяться в багатьох з них, позитивно впливають на стан емалі і ясен. Однак до вибору пасти зі специфічними властивостями варто підходити обережно. Наприклад, відбілюючі пасти надають зубам здоровий блиск і білизну, але можуть нашкодити людям зі слабкою емаллю, а фторвмісні пасти протипоказані дітям до трьох років.  

Поціновувачі природності можуть випробувати на собі натуральні засоби і чистити зуби содою, сіллю або вугіллям. Ці природні речовини м’яко впливають на зубну емаль і можуть стати прекрасною альтернативою класичним засобам догляду – паст із фтором і абразивними частинками. 

Якщо є проблеми зі здоров’ям зубів, найкращий вихід – консультація стоматолога, який підкаже засіб, що найбільше підійде вам для гігієнічної процедури. 

Читайте також: 

Як позбутися зубного болю 

Кровоточать ясна: причини, засоби лікування 

Сподіваємося, наша стаття була для вас корисною, якщо залишилися питання – задавайте їх у коментарях :)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *