Як позбутися зубного болю

Почав турбувати зуб мудрості, опухла щока, утворився флюс, загострився карієс… Ці стоматологічні проблеми часто супроводжуються сильним, жахливим, а іноді і пекельним зубним болем. Плюс до цього підвищується температура, опухають ясна, загальний стан погіршується. Кращим рішенням було б терміново відвідати стоматолога, але іноді такої можливості немає. Як швидко зняти зубний біль в домашніх умовах за допомогою ліків і засобів народної медицини – читайте в нашій статті.

Основні причини зубного болю

Зубний біль – симптом, який виникає внаслідок подразнення зубного нерва. Болісні відчуття можуть з’явитися, якщо тверді тканини зуба або пульпи (нервово-судинного пучка) пошкоджені внаслідок захворювання або травми. Основних причин декілька:

  1. Карієс. Виникає під дією карієсогенних бактерій і розвивається поступово. Сприятливе середовище для цих патогенних мікроорганізмів – зубний наліт і підвищена кислотність в порожнині рота. Ці фактори найчастіше виникають у любителів солодкого, особливо у дітей, і при поверхневому ставлення до гігієни зубів. На ранніх етапах карієс майже непомітний і проявляється незначною болісною реакцією на холодне, гаряче, кисле, солодке, неприємними відчуттями при кусанні. Коли хвороба переходить у стадію глибокого карієсу, утворюються зубні дірки (каріозні поглиблення і порожнини), і уражений зуб болить при кожному прийомі їжі і під час чищення.
  2. Пошкодження емалі зуба – витончення зубної оболонки, поява тріщин на ній. В результаті чутливість зубів підвищується і набуває болісного характеру.
  3. Пульпіт – запальний процес у пульпі, пухкій сполучній тканині з великою кількістю нервових закінчень і кровоносних судин, що заповнює порожнину зуба. Болісні симптоми з’являються раптово, часто вночі, біль може віддавати в область вуха або скроні.
  4. Пародонтит – запалення тканин пародонту, комплексу тканин, які оточують зуб і утримують його в щелепі. Біль при цьому захворюванні пульсуючий, при натисканні і навіть дотику до зуба або ясен посилюється.
Пародонт
Пародонт
  1. Періодонтит – запальний процес і руйнування тканини періодонта (кісткової тканини біля кореня зуба). Захворювання провокується проникненням інфекції і часто супроводжується утворенням кіст.
  2. Флюс або періостит – запалення окістя (шару тканини між кісткою щелепи і зубом). Для цього захворювання характерним є наявність на десні нариву, заповненого гноєм, який необхідно видаляти хірургічним шляхом. Самолікування при флюсі загрожує зараженням крові.
  3. Прорізування зубів мудрості (вісімок) – відбувається у дорослих людей у віці 18-25 років. Ріст зуба мудрості часто супроводжується сильним, прямо-таки пекельним болем, набряком ясен в місці прорізування, підвищенням температури тіла, збільшенням підщелепних лімфовузлів. Лікування необхідно проводити в умовах стоматології і як можна швидше, адже можуть бути ускладнення у вигляді гнійного запалення (абсцесу або остеомієліту). 
Зуб мудрості

8. Неправильна установка коронок, протезів або недолікований опорний зуб. Біль може бути ниючий, що посилюється при натисканні, жуванні, а згодом – і в стані спокою.

9. Носіння брекетів. Брекет-системи сприяють переміщенню коренів зубів за допомогою силової дуги – дроту з металу, він дозволяє поставити зуби на фізіологічно правильне місце. Саме силова дуга перший час викликає ниючий біль у щелепах. Крім того, елементи системи (скоби) можуть натирати ясна, пошкоджувати слизову рота.

Прийом знеболюючих пігулок і ліків при зубному болі

Якщо зуб розболівся вночі або швидко потрапити до стоматолога не виходить з якоїсь іншої причини, зуб можна знеболити за допомогою анальгетиків та нестероїдних протизапальних препаратів. Цей метод добре допомагає і безпечний за умови відсутності протипоказань, таких як вагітність чи індивідуальна непереносимість. Зауважимо також, що зняття больового симптому – тимчасова міра. Можна прийняти знеболююче, але не варто відкладати відвідування стоматолога надовго. Адже усунути головну причину болю і позбавити від проблеми може тільки кваліфікований зубний лікар

Прийом знеболюючих пігулок

Основні групи препаратів, які п’ють, щоб заспокоїти зубний біль в домашніх умовах:

  1. Нестероїдні протизапальні засоби (НПЗЗ) – можуть приглушити біль на 5-6 годин, надають протизапальну дію:
  • Кеторол, Кетанов: діюча речовина – кетопрофен. Препарати протипоказані дітям до 16 років. 
  • Дексалгін: діюча речовина – декскетопрофен. Протипоказаний дітям і підліткам.
  • Фаспик (з 12 років), Нурофен (з 6 років), МИГ (препарат є у формі суспензії для дітей з 6 місяців і таблеток для дорослих і дітей з 12 років): ібупрофен – діюча речовина;
  • Санапрокс, Наприос – препарати з напроксеном, дозволений прийом дітям з 1 року. 
  • Флугалин – засіб з флурбипрофеном, протипоказан дітям до 12 років.
  • Група ліків-похідних фенілоцтової кислоти: диклофенак (з 8 років) і ацеклофенак (з 18 років) – ефективні знеболювальні та протизапальні препарати, хоча і не часто використовуються в стоматологічній практиці. 
  • Група препаратів з діючою речовиною німесулід класу сульфонамидов: Найз (таблетки), Німесил (порошок). Ці болезаспокійливі рекомендують пити, щоб зняти різкий і сильний зубний біль. Протипоказані дітям до 12 років. 
  • Індометацин – препарат-похідне індолілоцтової кислоти: ефективний протизапальний і анальгезуючий засіб. Протипоказаний дітям до 14 років. 
  1. Анальгетики і антипіретики (жарознижуючі) – анальгін, парацетамол: допоможуть зняти слабкі больові прояви і жар.

Протипоказання для прийому знеболюючих препаратів:

  • вагітність (за винятком парацетамолу – з другого триместру і з дозволу лікаря), годування груддю;
  • ерозивно-виразкові прояви в органах шлунково-кишкового тракту;
  • захворювання печінки, ниркова недостатність;
  • індивідуальна непереносимість;
  • бронхіальна астма;
  • часто – ранній дитячий вік.

Прийом болезаспокійливих препаратів є екстреною та ефективною допомогою при зубному болю. Перед застосуванням будь-яких ліків в домашніх умовах обов’язково читайте інструкцію, і якщо не впевнені, чим краще прибрати біль, скористайтесь швидкою онлайн консультацією терапевта або стоматолога зі знижкою до 75%. 

Які народні засоби допомагають заспокоїти зубний біль

Народні засоби від зубного болю

Якщо у хворого є протипоказання до прийому ліків (наприклад, зуб розболівся у вагітної або годуючої мами), то більш м’яко й безпечно заглушити біль допоможуть народні засоби:

  • Прикласти до запаленого місця лід: холодне допоможе швидко знеболити зуб, як при місцевому наркозі.
  • Масло гвоздики: є хорошим бактерицидним засобом, має ранозагоювальний ефект (зверніть увагу, що вагітним і дітям до 15 років цей засіб протипоказаний). На хворий зуб накладають аплікацію – ватний диск, змочений розчині олії (1-2 краплі гвоздикової олії змішують з базою – 10 краплями олії персика, мигдалю або абрикоса). Застосовують як готову олію, так і сухі бутончики прянощі: в цьому випадку бутончик потрібно акуратно розжувати і отриману суміш прикласти до хворої області, потримати 15-20 хвилин.
  • Настоянка валеріани, прополісу: змочити ватний тампон і прикласти до хворого зуба, біль зазвичай проходить або її прояви зменшуються.
  • Відвар шавлії: заспокоїть зубний біль, якщо зуб розболівся перед сном – дозволить заснути. Настій готують за таким рецептом: 1 ст. л. сухої трави залити склянкою окропу, настояти 15 хвилин на водяній бані, остудити, щоб відвар став теплим (не гарячим – це може лише посилити біль).
  • Аплікації з часнику: цей народний засіб має бактерицидну дію і є хорошим тимчасовим заходом, щоб зняти біль до походу до стоматолога. Часник потрібно подрібнити в кашку, загорнути в шматочок бинта і прикласти до хворого зуба, на десну поруч з ним. 
  • Куркума: пряність є природним антибіотиком, позбавить від болю і зніме запалення. Застосовують у вигляді полоскань – пару щіпок куркуми потрібно додати у 0,5 склянки теплої води, або у вигляді аплікацій кашки – 1 ч. л. прянощі змішати з невеликою кількістю рідини, додати 0,5 ч. л. меду, суміш покласти в область запалення в роті.
  • Знеболюючий акупунктурний масаж. Блокувати больові відчуття можна шляхом впливу на певні біологічно-активні точки на тілі. Докладніше про те, як зняти зубний біль за допомогою масажу, дивіться на відео.

Лікування зубів в стоматологічній клініці

Щоб надовго позбутися зубного болю, необхідно усунути причину проблеми з зубом, а це під силу тільки стоматологу: отримати лікування зі знижкою до 84% можна на Покупоні, скористайтеся акційними пропозиціями від провідних клінік вашого міста.

Лікування зубів

Лікування карієсу

Суть лікування карієсу полягає в тому, щоб висвердлити уражені ділянки (порожнини, дірки) і поставити пломбу. Більш прогресивні методи – лазерна та озонотерапія (відновлення пошкоджених тканин зуба за допомогою озону).

Якщо карієс виявився у дитини в ранньому віці, на молочних зубах, лікарі намагаються якомога менше використовувати бормашинку – усувають уражені ділянки вручну, інструментом. При необхідності знеболюють (роблять укол, мажуть анестетиком). У дитячій стоматології часто застосовують ремінералізацію (фторування) зубів – нанесення спеціального розчину, що запобігає розвитку карієсу. 

У сучасній стоматології використовуються різні види пломб:

  • Більш дешеві пломби, що мають свої недоліки – цементні, пластмасові, металеві (з амальгами). 
  • Найбільш сучасні та якісні матеріали, рекомендовані стоматологами – фотополімерні, з використанням галогенної лампи (для дорослих пацієнтів), і пломби з стеклоиономерного цементу з великим вмістом фтору (для лікування зубів у дітей).

Запломбувати зуби вийде набагато дешевше, якщо користуєшся акціями Покупона – знижки сягають 85%. 

Лікування кореневих каналів

Лікування каналів – стоматологічна процедура задля усунення інфекційних процесів в зубі і запобігання таких проблем надалі. Канали необхідно лікувати при різних ускладненнях невилікуваного вчасно карієсу – пульпіті, періодонтиті, коли запалюється внутрішня тканина зуба – пульпа або як її називають у народі – зубний нерв. Для постановки діагнозу стоматолог робить рентгенографію зуба, з сертифікатом від Покупона обстеження можна пройти зі знижкою до 65%.

Лікування каналів включає такі етапи:

  • обробка за допомогою інструментів;
  • промивання антисептичними препаратами;
  • сушка і знежирення;
  • пломбування каналів за допомогою спеціальних паст, які забезпечують герметичність і надають антимікробну дію;
  • ущільнення матеріалу пломби;
  • постановка пломби на зубі.

Своєчасно слідкуйте за станом зубів. Професійна чистка 1 раз на півроку дозволить утримувати зуби здоровими, а якщо хочете ще й білосніжну усмішку, то можна робити курс відбілювання – але не частіше 1 разу на рік або навіть у 2 роки.

Видалення зуба – крайня міра

Іноді зуб просто не підлягає лікуванню: сильно зруйнована кісткова тканина внаслідок періодонтиту, або зуб мудрості росте неправильно. Нічого не залишається, крім як видалити хворий зуб або те, що від нього залишилося, а згодом встановити імпланти, протези або коронки. Перед видаленням зуба лікар робить знімок і знеболює уколом (місцева анестезія або загальний наркоз).

Видалення зуба

Після видалення зуба залишається відкрита рана, яка теж може боліти. Для знеболювання підійдуть ті ж ліки, про які ми говорили вище, а також полоскання для швидкого загоєння. Особливо ефективні полоскання, якщо у хворого був абсцес, запальний процес в області видалення або запалення ясен. Полоскати рот слід на наступний день після того, як видалили зуб. Варіанти розчинів для полоскання:

  • Трав’яні настої: для приготування відвару використовуються рослини, що мають антисептичну властивість (ромашка аптечна, календула, корінь аїру, звіробій, чебрець, шавлія, евкаліпт). 1 столову ложку трави залити склянкою окропу, прогріти на водяній бані близько 10 хвилин, остудити і процідити. Полоскати рот 4-5 разів на день.
  • Розчин соди: 1 ч. л. порошку соди на 200 мл води, можна також додати 1 ч. л. солі і кілька крапель йоду. 

Іноді в разі невдалого видалення зуба або некоректної діагностики можуть виникнути такі відчуття: сильний, різкий біль в районі носа, очей, а також області з’єднання нижньої щелепи з основою черепа. Біль віддає в зуби. Це симптоми невралгії – запалення трійчастого нерва, який відповідає за чутливість обличчя. З такою проблемою потрібно звертатися до невропатолога, який проведе необхідне обстеження, призначить медикаментозне лікування: анальгетики, протизапальні та протисудомні препарати. У рідкісних випадках може знадобитися операційне втручання.

Що робити, коли зуб ниє під коронкою

Недолікований опорний зуб може стати причиною того, що болить під коронкою, після установки мостів і протезів. 

Зуб ниє під коронкою

Біль може бути ниючий, посилюється при натисканні, жуванні а згодом – і в стані спокою. Крім того, можуть бути і такі причини:

  • Коронка прилягає не щільно, не герметично, в результаті під неї потрапляють залишки їжі, розмножуються бактерії – починається запалення, розвивається карієс, пульпіт. Прискорення каріозних процесів провокує погана гігієна порожнини рота: не регулярна і неякісна чищення зубів, невідповідна зубна щітка. До речі, на Покупоні зубні щітки – звичайні і електричні, зубну нитку, ополіскувачі для порожнини рота можна придбати з хорошим кешбеком. 
  • Неякісне пломбування каналів опорного зуба.
  • Нехтування плановими оглядами – якщо у вас встановлені коронки, відвідувати стоматолога необхідно раз на півроку, а якщо з’явився дискомфорт і хворобливі прояви – відразу, як тільки ви це відчули.
Зубна щітка

Щоб не було проблем з якістю постановки зубних протезів, імплантів, коронок, звертайтеся тільки до перевірених фахівцем провідних клінік вашого міста: Покупон пропонує знижки до 65% та відгуки, зібрані з усього інтернету.

Як зняти зубний біль під час носіння брекетів 

Брекет-системи – ортодонтичні пристрої, призначені для формування гарного і рівного зубного ряду. Їх носять і діти, і дорослі. 

Брекети

І хоча мета у підсумку цілком виправдана, під час носіння брекетів іноді виникають дискомфортні і навіть болісні відчуття. 

Найбільш сильно біль відчувається перший тиждень після установки брекетів. У ці перші дні рекомендують:

  • Їсти перетерту і напіврідку їжу, не холодну і не гарячу.
  • Для зняття болю випити знеболююче, як і при інших випадках, – Ібупрофен, Кетанов, Парацетамол.
  • Використовувати місцеві анестетики – мазі, гелі: Холисал, Камістад.
  • Охолодити порожнина рота: з’їсти морозиво, потримати в роті холодну воду.
  • Носити капи поверх брекетів, особливо під час нічного сну. Капа захищає слизову оболонку від натирання металевими елементами брекетів. Від звичайних ці капи відрізняються наявністю спеціального жолобка, для кращої посадки і захисту самого брекета.
  • Звернутися до стоматолога, якщо дуга пошкоджує слизову, надмірно тисне. 

Під час носіння брекетів потрібно приділяти підвищену увагу гігієні порожнини рота. Щоденний догляд в домашніх умовах включає використання електричної зубної щітки, іригатора, зубної нитки, ополіскувача для рота – все це ви можете придбати онлайн на сайті Покупон з доставкою до дверей від Нової Пошти і хорошим кешбеком. Слід, також, регулярно робити професійну чистку зубів – послугу вигідно купувати на Покупоні зі знижкою до 90%. Так, середня ціна по Києву 1000 – 1500 грн, а на Покупоні ви можете отримати послугу за 300 – 500 грн.

Важлива також своєчасна корекція брекет-системи – вчасно відвідуйте стоматолога.  Якщо ви вирішили встановити брекети, можна добре заощадити без шкоди в якості – на Покупоні знижки до 80%: по акції самолігуючі металева брекет-система на обидві щелепи обійдеться в 12000 – 12700 грн., у той час як середня ціна по Києву – у 2 рази дорожче: за 13000 – 14000 грн. вам встановлять брекети лише на одну щелепу.

Сподіваємося, що наші поради стануть вам у пригоді, і зубний біль не застане вас зненацька. А якщо у вас є методи, як боротися з болем в зубах – діліться в коментарях і будьте здорові :)

4 коментарів
  • Вікторія

    С Рождеством!Именно сейчас болит зуб с дыркой,особенно после глинтвейна.15 минут назад приняла пенталгин.Боль аж в виске.Завтра к стоматологу.

    • Наталья Лукьяненко

      Сочувствуем вам, Виктория:( К проблемам с зубами (кариес, дырки и выпавшие пломбы) действительно нужно относиться серьезно, не откладывать лечение, а запломбировать чем раньше тем лучше. Будьте здоровы, с уважением BlogPokupon.

  • Инесс

    спасибо за советы в статье. Я стараюсь сразу обращаться к доктору при малейшей болезненности зубов, а то был неприятный опыт – глушила зубную боль таблетками, а потом врач чудом спас зуб, так как разрушился до основания. Сейчас заметила кариес, который пока не беспокоит зубной болью, буду узнавать можно ли в нынешнее время попасть к доктору.

  • Марина

    Сейчас целая проблема попасть к стоматологу, только при крайней необходимости буду обращаться, а так жду окончания карантина, чтобы сделать плановый осмотр и чистку. Периодически после еды немного побаливает, может изза чувствительности эмали, или парадонтита. Но боль не сильная, обхожусь без обезбаливающих, полоскаю после еды ромашкой, попробую ещё шалфей по вашей рекомендации

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *