Як зупинити кров: правила і рекомендації щодо надання невідкладної допомоги

Разом із кров’ю, якщо її вчасно не зупинити, витікає життя. З побутовими кровотечами (порізи, укуси, счеси) стикався кожен із нас, але бувають у житті моменти, коли необхідно вміти зупиняти і серйозніші крововтрати від вогнепальних, ножових, осколкових поранень або сильних травм після аварій. BlogPokuponTeam розповість як правильно надавати першу допомогу в домашніх та польових умовах, як і чим зупиняти кровотечу, коли можна впоратися із втратою крові самому, а коли просто необхідне негайне лікарське втручання.

Акції
Допоможи Фонду збудувати Сімейну Кімнату
Київ, Михайла Гришка вулиця, 7
-0%
0 грн
20.0 грн
Показати всі
19 акцій

Читайте в огляді:

Кровотеча при легких порізах та подряпинах

При легкій подряпині достатньо промити пошкоджене місце холодною проточною (по можливості питною або очищеною) водою і прикласти серветку або чисту хустку на п’ять хвилин для зупинки крові. А якщо ранка рясно кровоточить, як наприклад при уколі подушечки пальця швейною голкою, порізі манікюрним інструментом або лезом бритви, після видавлювання прища, то після зупинки крові потрібно обробити ранку дезінфектором і нанести загоюючий крем на зразок Левомеколя або Бепантена плюс.

Коли прикусив язик або подряпав ясна, така капілярна кровотеча ефективно зупиняється гемостатичною рідиною: Капрамін, Гемостаб або Ваготил. Такими засобами користуються не лише майстри манікюру, а й стоматологи, зупиняючи сильні кровотечі після видалення зуба чи пошкодження ясен.

Акції
Лікування карієсу у «Твій Стоматолог»
Київ, Ярославська вулиця, 6
-64%
850 грн
349.0 грн
Чистка та полірування зубів у «Ваш стоматолог»
Київ, Перемоги проспект, 98/2
-44%
700 грн
399.0 грн
Показати всі
108 акцій

Кровотеча від порізу бритвою, розсічення брови, губи, порізу пальця ножем або травмованої вени

Щоб зупинити такі види кровотеч і при цьому не занести бруд у рану, необхідно дотримуватися правил:

1️⃣ Вимити руки. Незалежно від того, зупиняєте ви кров самі або з чиєюсь допомогою, це потрібно, щоб уникнути інфікування рани. Обробити руки можна водою з милом, гелем-антисептиком, вологими антисептичними серветками. В ідеалі потрібно скористатися стерильними медичними рукавичками. Однак вони не завжди можуть бути під рукою.

2️⃣ Промити рану чистою водою. Краще це робити прохолодною проточною водою. Так судини швидше звузяться і потік крові послабшає.

3️⃣ Видаліть сторонні предмети з рани. Залежно від характеру ушкодження, у рані можуть залишитися смітинки, бруд, скалки, уламки тощо. Їх треба прибрати, щоб не спровокувати нагноєння. Візьміть пінцет або голку, обробіть спиртом та витягніть сторонній предмет. Дрібні подряпини та порізи можна промити та очистити за допомогою 3% перекису. Якщо для видалення частинок потрібно застосовувати зусилля або додатково розсікати шкіру, краще звернутися до травмпункту та довірити обробку рани лікарю.

Якщо кровотеча сильна, для її зупинки використовуйте давлячу пов'язку
Якщо кровотеча сильна, для її зупинки використовуйте давлячу пов’язку

4️⃣ Обробка антисептиком. Для цього підійде будь-який бактерицидний засіб для шкіри: хлоргексидин, банеоцин, суха марганцівка, водний фурациліновий розчин. Не варто застосовувати перекис водню, він викликає роздратування і не чинить бактерицидної дії. Якщо рана глибока або спостерігаються ознаки інфікування (почервоніння, набряклість, сторонні виділення з рани, неприємний запах) можна обробити її маззю-антибіотиком (наприклад окситетрацикліновою), але краще звернутися за допомогою до лікаря.

5️⃣ Накласти пов’язку з марлі. Це запобігатиме зараженню. Руку чи палець зручно перебинтувати бинтом чи просто наклеїти бактерицидний пластир. А ось на широку частину тіла потрібно спочатку накласти пов’язку з марлі, а потім закріпити її за допомогою лейкопластиру.

Кровотеча з носу

При хронічній алергії у дитини та дорослого, а також банального колупання в носі, може з’явитися кровотеча. Як правило, її можна зупинити вдома самостійно. Для цього потрібно:

  • Сісти рівно.
  • Прикласти пакет із льодом (або щось холодне з морозилки) до перенісся.
  • Стиснути міцно крила носа пальцями на 10 хвилин.
  • Перевірити чи зупинилася кров (якщо ні, потримати ще 10 хвилин).
  • Для швидкого ефекту використовуйте судинозвужувальні краплі (наприклад, ксилометазолін, нафтизин, віброцил, назоферон).
Правила зупинки носової кровотечі
Правила зупинки носової кровотечі

Якщо кровотеча з носа викликана переломом, сильним ударом у ніс або через ламкість судин, відбувається пошкодження судин задньої стінки. Дуже складно буває зупинити крововилив. Без процедури тампонади не обійтися, а провести її зможе лише лікар.

Кров із родимки

Більшість родимок на тілі не завдають шкоди здоров’ю, але деякі з них, особливо опуклі, і ті, що маскуються під меланоми (злоякісні новоутворення), можуть становити небезпеку. Якщо ви випадково здерли родимку, і вона рясно кровоточить, візьміть ватний диск, змочений у хлоргексидині, і прикладіть до рани.

Після зупинки крові обробіть місце антисептиком (підійде навіть спиртова настойка календули) і нанесіть ранозагоювальний засіб. Саме пошкодження не може спровокувати злоякісні мутації, хіба що родимка періодично сама підкровлювала. У будь-якому випадку лікарі-дерматологи рекомендують уважно стежити за родимками на тілі, особливо коли їх багато або якась змінює вигляд, і вчасно проходити обстеження.

Здерту родимку також бажано здати на гістологічний аналіз. Для цього помістіть її в ємність з фізрозчином (це може бути навіть пластикова склянка для аналізів або скляна баночка) і якнайшвидше віднесіть до лабораторії на діагностику доброякісності.

Родимку, яка весь час треться об одяг чи прикрасу, краще видалити, звернувшись до лікаря
Родимку, яка весь час треться об одяг чи прикрасу, краще видалити, звернувшись до лікаря
Акції
Видалення шкірних новоутворень у «Family Clinic»
Київ, Професора Підвисоцького вул., 19
-86%
300 грн
99.0 грн
Видалення шкірних новоутворень у «Sahara»
Київ, Старокиївська вулиця, 10Г
-85%
300 грн
109.0 грн
Показати всі
14 акцій

Читайте також:
Як перевірити родимку: коли і кому потрібен огляд

Кров з вуха

Кров з вуха йде внаслідок механічного пошкодження (необережне користування ватними паличками). Що робити, якщо пішла кров вухом?

  • притисніть марлеву пов’язку до вуха;
  • ляжте на здоровий бік і підніміть голову;
  • викличте лікаря;
  • суворо забороняється хворе вухо промивати.

Після таких травм відвідуйте лікаря-отоларинголога регулярно до нормалізації стану. Знайти хорошого ЛОРа можна на маркетплейсі Покупон зі знижкою на консультацію та обстеження.

Акції
Консультація у отоларинголога у центрі «Прайм+»
Вишневе, Святошинська вулиця, 27Б/70
-48%
490 грн
279.0 грн
Обстеження у отоларинголога у «Країна Здоров'я»
Васильків (Київська область), Грушевського вулиця, 26
-34%
550 грн
379.0 грн
Показати всі
11 акцій

Читайте також:
Болить вухо: що робити і як вилікувати

Кровотеча під час вагітності

Кровотеча під час вагітності небезпечна особливо у перший триместр, оскільки вона може сигналізувати про викидень. Важливо негайно повідомляти лікаря навіть про незначні кров’яні виділення. Рясна кровотеча під час вагітності потребує негайної госпіталізації.

Про найменші кров'яні виділення під час вагітності слід негайно повідомити лікаря
Про найменші кров’яні виділення під час вагітності слід негайно повідомити лікаря

Маткова кровотеча

Відрізнити рясні місячні та маткову кровотечу непросто, але можна. Вас має насторожити, якщо:

  • до місячних ще далеко, а кровотеча вже почалася;
  • кров має яскраво-червоний колір і ллється надто інтенсивно;
  • відчувається слабкість та нудота;
  • якщо крововтраті передувала травма.

Відчувши ці симптоми, краще не ризикувати, а звернутися до лікаря одразу.

Важливо вчасно відрізнити рясні місячні та маткову кровотечу
Важливо вчасно відрізнити рясні місячні та маткову кровотечу
Акції
Обстеження у гінеколога в «Гармонія Здоров'я»
Київ, Ревуцького вулиця, 40В
-70%
940 грн
279.0 грн
Комплексне обстеження у гінеколога у «ЛЕДА»
Київ, Гарматна вулиця, 38А
-60%
1000 грн
399.0 грн
Показати всі
50 акцій

Крововтрати від вогнепальних, осколкових чи ножових поранень

У житті бувають травми серйозного характеру з рясною кровотечею, коли життя людини, збереження травмованої кінцівки залежить від правильно і своєчасно наданої першої допомоги: накладеного джгута (турнікета) чи пов’язки.

Якщо при сильно глибокій рані кров не зупиняється, розсічення можуть сягати великих кровоносних судин або артерій, наприклад в області передпліччя, грудей, ніг (стегон), що викликають рясні крововтрати та зараження крові. У такому разі йдеться про венозний (кров темного кольору випливає повільно і безперервно) або артеріальний крововилив (кров яскраво-червоного кольору тече пульсуючим струменем). Для зупинки венозної кровотечі необхідно використовувати давлячу пов’язку, для артеріальної – джгут або турнікет. Якщо розтин супроводжується сильним болем і кров’ю, що називається хлеще з нього, то самолікування – поганий помічник, але ви можете надати першу допомогу до приїзду швидкої. Рекомендуємо діяти наступним чином?

1️⃣ Подзвоніть у швидку. Докладно опишіть ситуацію лікарю і дотримуйтесь його рекомендацій. Якщо ви спроможні, збирайтеся їхати в травмпункт негайно.

2️⃣ Постарайтеся уповільнити кровотечу. Поки їде лікар, або перед самостійним виїздом до травмпункту, намагайтеся зупинити або хоча б зменшити кровотечу:

  • промийте рану мильною водою кімнатної температури;
  • накладіть марлеву пов’язку і притисніть на п’ять хвилин до порізу.

Інші дії довірте лікарям.

Джгут чи турнікет не можна накладати на голе тіло
Джгут чи турнікет не можна накладати на голе тіло

Однак, якщо в рані залишилися великі або дуже дрібні уламки, і змити водою їх не виходить, самому колупати рану не варто. Дійте так:

  • постарайтеся розмістити постраждалу частину тіла вище за рівень серця;
  • над травмованою ділянкою (приблизно 7 см) накладіть джгут або просто перев’яжіть щільно. В якості джгута підійде як аптечний турнікет, так і просто скручена футболка (обов’язково запишіть час накладання). Після накладання джгута потерпілий повинен потрапити до медика не пізніше ніж через 2 години.

3️⃣ Якщо кровотеча зупинилася, обробіть краї маззю-антисептиком типу Левомеколь, Бетадин, Левосин, Бепантен Плюс.

Далі чекаємо на лікаря і відганяємо погані думки.

Кровотеча паренхіматозних органів

Часто після автомобільної аварії можлива травма головного мозку, селезінки чи печінки. Точніше сполучної тканини паренхіми. В результаті відбувається сильна внутрішня паренхіматозна кровотеча. Її важко визначити і неможливо зупинити в домашніх умовах. Якщо після травми з’являється блідість, сильний біль у животі та шум у голові, перша допомога полягає в наступному:

  • вкласти потерпілого;
  • підняти йому ноги;
  • покласти на живіт пакет із льодом;
  • відвезти до лікарні.
Правильно надана перша допомога може врятувати життя вам та оточуючим
Правильно надана перша допомога може врятувати життя вам та оточуючим

Підозра на внутрішню кровотечу

Терміново прямуйте до лікарні, якщо після сильного удару або падіння з’явилися такі ознаки, як:

  • сонливість;
  • спрага;
  • блідість;
  • запаморочення;
  • посинення будь-якої ділянки тіла.

Ці симптоми можуть свідчити про внутрішню кровотечу.

Внутрішня кровотеча часто проявляється у вигляді синюшності на тілі
Внутрішня кровотеча часто проявляється у вигляді синюшності на тілі

Читайте також:
УЗД черевної порожнини – підготовка до процедури
КТ І МРТ: чим відрізняється і який метод кращий

Акції
УЗД всього організму у центрі «Global Med»
Київ, Володимира Івасюка проспект, 48
-80%
2925 грн
599.0 грн
УЗД всього організму в «Global Medic»
Київ, Володимира Маяковського проспект, 26А
-61%
1460 грн
569.0 грн
Показати всі
67 акцій

Тепер ви знаєте, що робити при кровотечах, і не розгубитеся, коли потрібно надати першу допомогу собі або оточуючим. Діліться власним досвідом у коментарях. Будьте здорові, і не потрапляйте у травмонебезпечні ситуації!

1 коментар
  • Оля

    Хоть и весьма длинная, но информативная и полезная статья. Надеюсь не понадобится, но знать надо на всякий случай – это точно!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *