Тривожна валізка — для чого потрібна і як зібрати

До 24 лютого 2022 в Україні про тривожні валізки думали хіба що військовослужбовці, резервісти і поліцейські. Та з початком повномасштабної російської агресії, погроз ядерною та хімічною зброєю, кожен українець зрозумів, що потрібно бути готовими до всього, і поки над Україною небо затьмарюється ворожими ракетами, при собі потрібно мати тривожний рюкзачок. BlogPokuponTeam розповість що таке екстрена (тривожна) валізка ?, що в ній має лежати. Також тут ви знайдете оновлену карту укриттів в різних українських містах.

Читайте:

Що таке «тривожна валізка»

Екстрена валізка — термін, що позначає набір речей найпершої потреби, які можуть знадобитися в будь-якій екстреній ситуації. Це може бути туристична валіза на коліщатках, рюкзак (військовий речмішок або звичайний з накидкою від дощу) або сумка об’ємом не менше 30 літрів із найпотрібнішими речами — одягом, медикаментами, продуктами харчування, інструментами, засобами для самооборони тощо.

Екстрений рюкзак — найзручніший варіант для евакуації, якщо немає можливості використовувати персональний транспортний засіб, а так накинули на плече і пішли.

Зібрати тривожну валізу на випадок НС — звичайна практика для сімей, які мешкають у небезпечних зонах — де можливі землетрус, потоп, висока частота пожеж, погана криміногенна обстановка, поблизу або безпосередньо на території відбуваються воєнні дії, розгоряються масові повстання, політичні конфлікти міжнародного масштабу. Адже треба бути готовим до найгіршої ситуації, зробити все, що від вас залежить, але не нервувати зайвий раз, більше радіти життю, приділяти увагу близьким і якщо потрібно — звернутися до онлайн-психолога, щоб зняти емоційну напругу і не турбуватися заздалегідь.

Японія — одна з найсейсмічніших зон Землі. Тому більшість жителів мають тривожну валізу на випадок евакуації під час землетрусу
Японія — одна з найсейсмічніших зон Землі. Тому більшість жителів мають тривожну валізу на випадок евакуації під час землетрусу
Акції
Показати всі
35 акцій

Що потрібно покласти в екстрений рюкзак – комплектація

Речі в тривожному рюкзаку повинні бути новими та періодично оновлюватися, якщо у них є термін придатності (медикаменти, їжа та інше). Вкладати їх потрібно так, щоб при необхідності ви легко могли знайти що потрібно рівномірно розподіляючи вагу.

Де можна зберігати тривожну валізку? Підійде будь-яке чільне місце в шафі або коморі, якими ви регулярно користуєтеся, щоб завжди була під рукою. ЇЇ навіть можна помітити — моя тривожна валіза, наприклад.

У стандартний набір екстреної валізи входить:

  • Оригінали та копії важливих документів в упаковці, що не промокає (паспорт, ідентифікаційний код (ІПН), автомобільні права, документи на тварин, нерухомість, автомобіль тощо). Кодекс цивільного захисту населення України не передбачає наявність Covid-сертифікатів про вакцинацію для пропуску в притулок, але, можливо, вони знадобляться для виїзду за межі зони НC.
  • Готівка.
  • Ключі від дому та авто.
  • Сірники (туристичні) та запальничка. Засоби для привернення уваги — свисток, фаєр, сигнальна ракета.
  • Карта місцевості, де мешкаєте. Компас, водонепроникний годинник та ліхтарик з набором запасних батарейок та лампочок.
  • Аптечка із запасом ліків першої допомоги (жарознижуючі, знеболювальні та антигістамінні препарати, градусник, антисептики, бинти, пластирі, медичний джгут тощо) на кілька осіб. Якщо будь-які ліки вам необхідно приймати на постійній основі, обов’язково додайте до них інструкції про правильне дозування та спосіб застосування, а також номер телефону вашого сімейного та профільного (якщо перебуваєте на обліку) лікаря.
  • Портативний радіоприймач з можливістю прийому УКХ- або FM-діапазону із запасними батареями (є моделі з вбудованою динамо-машиною для живлення). Або мобільний телефон/смартфон із зарядним пристроєм та повер-банком.
  • Мультитул — багатофункціональний інструмент, що поєднує у собі складні пасатижі, ніж, шило, пилку, викрутку, ножиці та багато іншого залежно від моделі. Ніж і маленька сокира.
  • Нитки та голки, рулон широкого скотчу та синтетичний шнур до 20 м довжиною достатньої жорсткості, щоб витримати 2 дорослі людини, великі та маленькі пакети — по 5 штук.
  • Запас їжі на кілька днів — 2 банки тушкованки, галети, супові пакети, м’ясні чи рибні консерви, крупи, макарони чи сухі овочеві напівфабрикати. Також підійдуть висококалорійні солодощі (наприклад, до складу продуктового набору тактичних військових груп входить популярна шоколадка «Снікерс»).
    Питна вода (краще негазована) на 1-2 дні.
  • Посуд: похідні казанок, фляга, ложка, кухоль (краще металевий 0,5 л), розкладний стаканчик.
  • Одяг — два комплекти спідньої білизни та шкарпеток, запасні штани, кофта, плащ-дощовик, шапочка, рукавиці, шарф. І змінне взуття (тапочки, легкі кросівки, залежно від погодних умов).
  • Набір для гігієни: зубна щітка та паста, шматочок мила, рушник, туалетний папір, упаковка сухих хусток та вологих серветок, бритва, манікюрний набір тощо, але по мінімуму.
  • Невеликий розкладний намет, каримат, спальник — за можливості!
Правильно зібрати тривожну валізу — це насамперед покласти туди найнеобхідніше
Правильно зібрати тривожну валізу — це насамперед покласти туди найнеобхідніше

Це універсальний рекомендований список підготовлений Міністерством оборони та Інформаційним центром національної поліції України на випадок війни. Але комплектація може бути іншою — з урахуванням персональних обставин, до неї можуть входити приналежності для вагітної, дітей або людей у ​​віці.

Як діяти в екстрених випадках і де шукати найближче бомбосховище (укриття)

Насамперед не панікувати! Після початку бойових дій на Донбасі в Україні почали відновлювати мережі сховищ для цивільного населення у містах, де можна сховатися не лише від артилерійського чи авіаобстрілу, а й під час техногенної катастрофи, хімічної атаки чи природного катаклізму. У Києві кількість подібних захисних споруд уже майже п’ять тисяч і продовжує збільшуватися. Вони позначаються як «Укриття» або «Об’єкт цивільного захисту».

Збір цивільного населення у сховищах буде організовано протягом 20 хвилин після сигналу тривоги
Збір цивільного населення у сховищах буде організовано протягом 20 хвилин після сигналу тривоги

У разі повітряної небезпеки у містах звучить сирена. Щойно ви її почули, сховайтесь у безпечний простір у квартирі (в коридорі, тамбурі, ванній кімнаті тощо, за правилом «двох стін»), спустіться в метро (під час повітряної тривоги станції метрополітену слугують укриттям) або прослідкуйте в найближче бомбосховище. Домашніх тварин візьміть із собою у клітці, переносці або на повідку та у наморднику, і не забудьте прихопити їм їжі на кілька днів.

Вагітним на останніх термінах необхідно прибути до пологового будинку.

В Україні запустили Telegram-бот «Готовий до всього» про підготовку до надзвичайних ситуацій, де зібрано актуальну інформацію на тему та поради, як діяти в небезпечних умовах.

Виходячи з дому, не забудьте:

  • Закрити вікна.
  • Перекрити газ, воду та електрику (вимкнути електричні автомати або викрутити пробки).
  • Забрати продукти з холодильника.

У ході евакуації:

  • Виконуйте всі розпорядження працівників МВС та інших посадових осіб евакуаційних органів.
  • Дотримуйтесь дисципліни та порядку на маршруті руху та на транспорті.
  • Зареєструйтесь після прибуття у притулок.
  • Сприяйте роботі органів охорони громадського порядку та медичних працівників.
  • Надавайте допомогу людям похилого віку та хворим у разі потреби.

Карта укриттів у Києві:

Карта укриттів у Дніпропетровській області:

Де сховатися у Вінниці:

Захисні споруди у Луцьку:

Карта захисних споруд у Миколаїві:

Де сховатися в Одеській області:

Карта бомбосховищ у Полтавській області:

Укриття Сум:

Карта укриттів Закарпаття:

Де сховатися у Харківській області:

Укриття Хмельницької області:

Захисні споруди у Чернівецькій області:

Карта укриттів Чернігіва:

Читайте також:
✔️Як швидко збити високий тиск в домашніх умовах
✔️Аналізи на гормони: які, коли та як правильно здавати
✔️Болить у серці: причини і що робити
✔️Тест на коронавірус COVID-19: де зробити, як підготуватися до аналізу

Тож, «praemonitus, praemunitus» — попереджений, значить озброєний, але краще щоб та тривожна валізка ніколи нікому не знадобилась. Бережіть себе, залишайте коментарі і Слава Україні! ❤️??

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *