Гайд по Затоці: що подивитися, куди піти і де зупинитися

Курорт Затока – як інь і янь, дві ділянки суші між протокою, з’єднані залізничним мостом. Одна частина тяжіє до Кароліно-Бугаз, а друга простягається довгою косою, розділяючи Чорне море і Будакський лиман. Сімейний Лиманський район, рибальський Морський, тусовочний центральний і спокійний на околиці Кароліно-Будакської коси – Затока пропонує різні формати відпочинку на морі. А Покупон – гарячі знижки до 60% у кращі готелі курорту.

Читайте в нашій статті:

Затока: в якому районі краще відпочивати

Затока в Одеській області – найтепліший курорт Причорномор’я і другий за популярністю після Південної Пальміри. Розташоване курортне смт на надзвичайно красивій Кароліно-Бугазькій косі довжиною в 20 км і шириною від 80 до 500 метрів. З одного боку Затока омивається солоними водами Чорного моря, з іншого – прісноводним Дністровським лиманом.

Вид на Затоку. Гирло Дністра розділяє ділянки суші, а міст з'єднує
Вид на Затоку. Гирло Дністра розділяє ділянки суші, а міст з’єднує

Приємний морський бриз допомагає легко переносити літню спеку, а пляжний плавальний сезон триває з середини травня до середини вересня. Але найкомфортніший пік сезону припадає на липень і серпень. Середня температура повітря влітку може досягати +28oC,а температура води – +23oC.

Віддалена ділянка Кароліно-Бугазької коси
Віддалена ділянка Кароліно-Бугазької коси

У Затоці прекрасні пейзажі, гостинні жителі і чудові можливості для відпочинку. Курорт нерозривно пов’язаний з більш старим місцем – Кароліно-Бугаз і є його продовженням. Умовно косу можна поділити на три курортні райони, кожен з яких самобутній і в різному ступені притягує туристів. Скрізь піщані пляжі і хороший інтернет коннект. Читайте докладно про кожен район і визначайтеся куди саме поїхати відпочивати.

Лиманська і Кароліно-Бугаз

Зі станції Лиманська починається курорт Затока. Від Кароліно-Бугаз до Лиманської всього 2,5 км. Цьому району притаманні найширші у Затоці піщані пляжі з пологим заходом у воду. Тут особливо комфортно відпочивати з маленькими дітьми. 

Пляж біля готелю «Гудзон» в Кароліно-Бугаз
Пляж біля готелю «Гудзон» в Кароліно-Бугаз

Інфраструктура досить розвинена, водних розваг вистачає як дітям, так і дорослим. Морські прогулянки на водних велосипедах, скутерах, пляжний волейбол, різноманітні гірки і батути – ви легко знайдете собі заняття, якщо раптом набридне лежати на пляжі.

Курортна зона в районі станції Лиманської не відчуває нестачі і в магазинах, торгових павільйонах, ресторанах, кафешках і нічних клубах.

Станції Морська і Дружба

Ці райони дихають більш спокійною атмосферою, відрізняються не надто широкою береговою лінією, менш розвиненою інфраструктурою і мінімальним набором розваг. Найвужчі пляжі – на станції Морська. 

Пляж біля станції Морська
Пляж біля станції Морська

Є готелі, бази відпочинку, продуктові магазинчики, бари, кафе, заклади громадського харчування. Але все ж переважає приватний сектор. Незалежно від місця розташування до моря або лиману всього кілька хвилин пішої прогулянки.

Курортна зона Дружба, як і Морська, розрахована на типовий пляжний відпочинок на морі. З місцевих розваг можна виділити риболовлю – фанатам, що не проти щодня закидати в море спінінг, варто пильніше придивитися до цих районів :)

Станція Сонячна

За Дружбою йде станція Сонячна. Інфраструктура тут жвавіша, але і ціни на житло і розваги теж вище. Першу лінію займають як правило готелі, турбази та пансіонати, а приватний сектор захований на другий-третій. 

Пляж не можна назвати широким, але позасмагати і побудувати замки з піску місця вистачить :) На окремих ділянках піщане покриття закінчується, переходячи в вузькі кам’янисті смуги. У морі зустрічається більше рослинності.

Пляж біля бази відпочинку «Блік», Затока Сонячна
Пляж біля бази відпочинку «Блік», Затока Сонячна

Близькість станції Сонячна до лиману створює ідеальні умови для комах. Вирушаючи влітку на відпочинок будь-куди, не завадить запастися аерозолями від мух і комарів, і відлякувачами в номер. Засоби захисту від комах можна замовити онлайн на Покупоні з кешбеком до 15% і доставкою від Нової пошти.

Затока в районі станції Сонячна – це своєрідна золота середина між розміреним Бугаз і надмірно гучним центром.

Станція Бугаз, або центр Затоки

Самий жвавий, галасливий і багатолюдний район. У пік сезону на центральних пляжах доводиться тіснитися і не сильно розраховувати на простір. За рахунок змішування вод Дністровського лиману море тут більш прісне, ніж в інших районах Затоки.

Від станції Бугаз центральна курортна зона плавно перетікає в спокійне, відокремлене, позбавлене шуму узбережжя піщаного Будакського пересипу довжиною близько 18 км. Це місце романтичних пляжів з дрібнозернистого золотого піску; еко-туризму, відпочинку в наметових містечках і відмінних хвиль для віндсерферів.

Центральний пляж Затоки
Центральний пляж Затоки

Найкращі недорогі готелі і бази відпочинку 

У Затоці можна зняти будиночок або кімнату у господарів або забронювати номер в престижному готелі на першій береговій лінії, з поліпшеними умовами комфорту. 

В середньому ціни за добу з людини в літній сезон: кімната в приватному секторі – 100-175 (без зручностей), 120-250 (зі зручностями), дерев’яний будиночок/котедж – від 160 (економ) до 320 (стандарт), апартаменти в готелі з сервісом на рівень вище, з басейном – від 450-800 грн. Але завдяки Покупону завжди можна заощадити без шкоди комфорту. Рекомендуємо ??: 

Як доїхати

Затока знаходиться в 60 км від Одеси і 20 км від Білгорода-Дністровського. Доїхати можна як на власному автомобілі, так і громадським транспортом з будь-якого куточка України: 

  • З Центрального одеського залізничного вокзалу кожні 2 години відправляється електропоїзд Одеса – Білгород-Дністровський.
  • З Центрального автовокзалу Одеси до Затоки курсують рейсові автобуси.
  • Маршрутні таксі кожні 20-30 хвилин відправляються з одеського залізничного вокзалу (№560, Одеса – Кароліно-Бугаз, Білгород-Дністровський) та з автостанції «Привоз». Дорога займає близько однієї години.
  • З вокзалів і Міжнародного одеського аеропорту (70 км до Затоки) можна також взяти таксі або зловити попутку. Така поїздка обійдеться мінімум в 350-400 грн.
  • У Центральний район Затоки краще добиратися поїздом або електричкою, щоб не стояти кілька годин у заторі на залізничному мосту при переїзді.
  • Машиною краще через окружну Одеси, в бік Овідіополя, по автомагістралі Р70. З Києва можна доїхати в середньому за 6 годин.

Розваги в Затоці: куди піти і чим зайнятися

Відпочинок в Затоці досить різноманітний і не зводиться суто до пляжного.

Прогулятися по набережній

Перший кілометр центральної набережної в Затоці з’явився в 2015 році. Вимощена тротуарна доріжка близько 6 метрів в ширину служить не тільки прикрасою центрального узбережжя, а й усього процвітаючого курортного селища. Незважаючи на те, що плиткою вимощені не всі заплановані 12,2 км, тут вистачить місця, щоб перепочити на лавочці, з’їсти по морозиву або покататися на електромобілі. 

1-й кілометр набережній Затоки в 2015
1-й кілометр набережній Затоки в 2015

До набережної веде не менш красива алея, вимощена тротуарною плиткою і прикрашена ліхтариками.

Центральна алея, Затока
Центральна алея, Затока

Де знаходиться: Затока, вулиця Приморська, 47

Обкатати гірки аквапарку

Традиційні катамарани, банани і плюшки можна урізноманітнити водними гірками в аквапарку «Затока» біля Кароліно-Бугаз. З розваг вас чекає дитячий басейн з підігрівом і гірками, великий басейн з зонами джакузі. 

Аквапарк в Затоці
Аквапарк в Затоці

Вхід в аквапарк «Затока» для дітей до 3-х років у супроводі батьків – безкоштовний. На території аквапарку відпочиваючим можна перебувати з 10:00 до 18:00. Комплекс працює щодня.

Де знаходиться: станція Затока, вулиця Вокзальна, 68.

Лунапарк

Сходіть з дітьми в місцевий парк розваг й атракціонів. Навіть якщо вас не особливо вражають каруселі, діти завжди сповнені ентузіазму до такого відпочинку. 

Лунапарк в Затоці
Лунапарк в Затоці

Де знаходиться:

Половити рибу у відкритому морі

Для справжнього рибалки відпочинок на морі без риболовлі складно назвати ідеальним. Відпочиваючи в Затоці, неодмінно скористайтеся нагодою порибалити у відкритому морі. 

Перший спосіб – з берега. Особливо привертає в цьому плані узбережжя уздовж станції Морська і Дружба, Дністровська балка. Якщо плануєте рибалити на відпочинку, прихопіть з собою снасті, щоб не переплачувати на оренді. На Покупоні можна купити все необхідне для риболовлі онлайн, з кешбеком до 15% і доставкою від Нової пошти.

Морська рибалка в Затоці
Морська рибалка в Затоці

Другий спосіб – з човна або катера. Але врахуйте, що індивідуальний прокат обійдеться дорожче, ніж у складі екскурсійної групи. 

Що ловиться у морі? Бичок попадається практично на будь-яку наживку (в тому числі на блешню), при будь-якій погоді, навіть біля мілководного берега. Більших і цікавих особин – ставриду, камбалу, катран, кефаль, скумбрію – потрібно ловити з вимостків, далі від берега. 

Третій спосіб – поїхати на платну водойму. Не зовсім морська рибалка, але і без улюбленого заняття у відпустці на морі не залишитеся. Темі де порибалити в Одесі і Одеській області ми присвятили окремий огляд.

Морська рибалка з берега
Морська рибалка з берега

Взяти уроки віндсерфінгу

Щоб покататися на дошці з вітрилом, повинні зійтися дві умови: відносно стабільний вітер і наявність водойми. Не обов’язково море. Досить відкритого простору як два олімпійських басейни. Але в Затоці неймовірно сприятливі умови для віндсерфінгу. На дошку зможуть встати навіть діти з 5 років і новачки.

Віндсерфінг у Затоці
Віндсерфінг у Затоці

Багато років в Затоці функціонують школи віндсерфінгу, кайтсерфінгу, вейкбордингу. Вартість першого уроку (1 година) з орендою навчального спорядження обійдеться в середньому 550-650 грн.

Кайтсерфінг в Затоці
Кайтсерфінг в Затоці

Вечірка в нічному клубі

Нічний клуб – найкраще місце для любителів відірватися на вечірці і розчинитися у танцях до світанку під треки модних діджеїв. А де шукати драйвові паті? Звичайно ж, в кращих нічних розважальних клубах Затоки, таких як «Тропікано» на Лазурній, 92 або «Фелічіта» на Приморській, 100.

Дискотека в «Центрі Літа»
Дискотека в «Центрі Літа»

Побувати на фестивалі

Влітку в Затоці часто проходять фестивалі: музично-спортивний «Z-Games», електронної музики «Maevka», дитячі творчі «Акерманські зірки» і «Чорноморські зорі».

Z-Games 2017
Z-Games 2017

Прогулятися містком через Будакський лиман

Поруч з Затокою знаходиться ще одне курортне селище міського типу – Сергіївка. Прямо на узбережжі Будакського, або як його ще називають Шаболатського, лиману. Щоб дістатися до узбережжя Чорного моря, відпочиваючим і місцевим жителям потрібно подолати міст, що з’єднує курорт з піщаним Будакським пересипом.

Лиман мілководний, максимальна глибина досягає 2,2 метра, але пейзажі неймовірно красиві.

Будакський лиман біля Сергіївки
Будакський лиман біля Сергіївки

Що подивитися: яскраві пам’ятки

Одеська область – дуже насичене і привабливе місце для активних і допитливих туристів. Відпочиваючи в Затоці неодмінно скористайтеся можливістю відвідати знакові красиві та цікаві місця в окрузі.

Старовинна Одеса

Місто, яке радує легким, теплим і парадоксальним гумором, самобутньою кухнею, атмосферою і масою колоритних пам’яток. У Затоці на кожному кроці зустрічаються вивіски «Екскурсії» – можна приєднатися до екскурсійної групи з гідом, а можна поїхати самостійно. 

Обов’язково прогуляйтеся по Дерибасівській, підніміться або спустіться Потьомкінськими сходами, перерахувавши всі сходинки :). Відвідайте Одеський оперний театр – історико-культурний пам’ятник XIX століття, одну з найвизначніших пам’яток Східної Європи на думку американського журналу Forbes. 

Одеський оперний театр
Одеський оперний театр

Вирватися в Одесу можна навіть на кілька днів. Тим більше, що Покупон і тут підготував вам гарячі знижечки до 50% на проживання в кращих готелях міста. Бронюйте житло і досліджуйте більше пам’яток і кращих гастро закладів «перлини біля моря».

Читайте також: Що подивитися в Одесі

Як доїхати: автобусом, електричкою, машиною.

Завод вин Шабо

«Шабо» – це не просто винний завод, а центр культури вина з виноградними плантаціями площею 1000 га. Однойменне селище було засновано французько-швейцарськими переселенцями ще в 1822 році. Пізніше 8 сортів шабських вин, вироблених сім’єю вченого, ботаніка, педагога і винороба Карла Тардана, отримали світову славу.

Центр культури вина Шабо
Центр культури вина Шабо

Тепер «Shabo» – перлина виноробства Одещини. До слова, виноградні плантації «Шабо» знаходяться в одних широтах з відомими у всьому світі виноробними регіонами Франції – Бордо і Бургундія.

Ємності для вина на заводі «Шабо»
Ємності для вина на заводі «Шабо»

Головну площу «Центру культури вина Шабо» символічно прикрашає фонтан Діоніса, давньогрецького бога виноробства, родючості та врожаю. Конструкція виконана в стилі урбанізму з дубових плашок і нержавіючої сталі.

Фонтан Діоніса, Центр культури вина Шабо
Фонтан Діоніса, Центр культури вина Шабо

На екскурсії вам покажуть стародавні підвали, де в дубових бочках дозріває іспанське сухе кріплене солодке вино – херес; величезні підземні сховища на глибині 5-9 метрів; коньячний двір, шампанський будинок, сучасний цех холодного розливу, музейний лабіринт. 

На території «Центру культури Шабо»
На території «Центру культури Шабо»

На території заводу можна продегустувати напої, відвідати фірмовий магазин і прикупити кілька ексклюзивних сувенірних пляшечок :).

Підвали, Центр культури вина Шабо
Підвали, Центр культури вина Шабо

Селище Шабо знаходиться в 12 км від центральної частини Затоки. Дістатися можна на особистому автомобілі, автобусом з автостанції Затока або на електричці до залізничної станції Шабо, звідти 2,5 км пішки, попуткою або таксі. Або ж оформити автобусний тур на місці.

Знаходиться: Шабо (Одеська область), вулиця Швейцарська, 10.

Європейська сироварня

Шабо є батьківщиною не тільки вишуканих вин, але й містом виробництва сиру з голландським корінням :) На заводі використовуються сучасні технології виробництва з Голландії, батьківщини знаменитих сортів голландського сиру.

На екскурсії розповідають як утримувати ферму, годувати і доїти корів, варити сир. Ви продегустуєте різні види сирів, в тому числі і ексклюзивний кіпрський халумі, приготований з трьох видів молока: коров’ячого, козячого та овечого. Звичайна екскурсія коштує 100 грн з людини, з віп дегустацією елітних зрілих сирів і вином –  від 750 грн. 

Тварин міні-ферми можна годувати і гладити, від чого діти будуть в особливому захваті. 

Дістатися сироварні можна електричкою, автобусом, машиною аналогічно як і в Центр культури вина Шабо.

На сироварні
На сироварні

Де знаходиться: Шабо (Одеська область), вулиця Швейцарська, 20.

Білгород-Дністровська або Аккерманська фортеця

На березі Дністровського лиману велично підноситься Білгород-Дністровська, вона ж Аккерманська фортеця XV століття – одна з найяскравіших пам’яток України. Її монументальний вид викликає захоплення навіть здалеку, якщо ви просто прогулюється на катері по морю (гіди часто пропонують такі оглядові екскурсії з Затоки).

Білгород-Дністровська фортеця, вид зверху
Білгород-Дністровська фортеця, вид зверху

Але ми настійно рекомендуємо скористатися нагодою і відвідати фортецю особисто, тим більше, що вона знаходиться приблизно в 20 км від центру Затоки. Детальніше про неї читайте в нашому окремому огляді.

Аккерманська фортеця в променях заходу
Аккерманська фортеця в променях заходу

Де знаходиться: Білгород-Дністровський (Одеська область), вулиця Адмірала Ушакова, 2В.

Доїхати можна електричкою Бугаз – Білгород-Дністровський або Одеса – Білгород-Дністровський, або машиною, або автобусом з автостанції Затока, або у складі екскурсійної групи.

Дунайський заповідник Вилкове

Вилкове, в 160 км від Затоки, – містечко в українській Бессарабії. Розташоване на островах Кілійського гирла дельти Дунаю, пронизаних великою кількістю проток. Через їх схожість з венеціанськими каналами і велику кількість човнів, в народі Вилкове прозвали українською Венецією. Колоритна природа і катання на човні –  найпопулярнішому місцевому транспорті – перше, чим варто зайнятися туристу. Якщо спробувати домовитися з місцевим жителем, прогулянка обійдеться дешевше, ніж в агентстві. Година коштує мінімум 300 грн, з екскурсоводом – 500 грн.

Вилкове
Вилкове
Майже тропічна прогулянка на човні каналами Вилкове
Майже тропічна прогулянка на човні каналами Вилкове

Вилкове також славиться самобутньою липованською (старообрядницькою) кухнею. Вона об’єднала традиції української, російської, молдавської, болгарської, гагаузької, турецької кулінарії, які адаптувалися під пісні страви і прості смаки з мінімальною кількістю спецій і достатком риби. Тут, в гирлі Дунаю вона завжди солодка, жирна і особливо смачна. А страви з делікатесного, порівняного за жирністю зі скумбрією, чорноморського оселедця – дунайки – щось на кшталт традиційного одеського форшмака. Варто також спробувати відварну дунайку і вилківську юшку, найпопулярніші місцеві страви.

Обеліск Вилківській дунайці
Обеліск Вилківській дунайці
Вилківська уха
Вилківська уха

Будучи у Вилкові, відвідайте історико-краєзнавчий музей «Будинок рибалки», створений художником А. Шароновим у 2002 році. У музеї представлені 54 авторських полотна, ікони, предмети побуту старообрядців, а також древніх народів, які проживали на території Бессарабії, зброя часів Задунайської Січі, Російсько-Турецької і Великої Вітчизняної війни. 

Побувайте у заповідного узмор’я нульового кілометра, позначеного символічним знаком «0 км». 

Читайте також: 

Вилкове – «українська Венеція» і мекка південно-української кухні 

ТОП-30+ пам’яток України

Частина оглядової екскурсії єриками Вилкове можна подивитися на відео

Як дістатися: до Вилково можна доїхати автобусом з Одеси або Білгород-Дністровського, або машиною.

Бессарабське екопоселення Фрумушика-Нова

Одна з найбільш незвіданих туристичних точок України, яка приваблює допитливих туристів у пошуках гастрономічних пригод. Це і етнографічний музей, і зоопарк, і найбільший в Європі овечий комплекс каракульської породи, і виноробня, і центр сімейних розваг. 

Фрумушика-Нова, або Бессарабське Пирогово
Фрумушика-Нова, або Бессарабське Пирогово

Автором ідеї туристичного комплексу став Олександр Паларієв – одеський бізнесмен, послідовник роду Паларієвих. Пообіцявши батькові відродити рідні степи, викуплені ще дідом на гроші, отримані у винагороду за відданість батьківщині і в якості компенсації за каліцтво в Кримській війні.

Туристичний комплекс, будівництво якого почалося в 2006 році, займає територію молдавських сіл Фрумушика-Нова і Рошія. Після Другої світової війни, навесні 1946 року людей звідси виселили і розбили військовий полігон площею 24,5 тисячі га. 

Фрумушика в перекладі з молдавської означає «гарненька»
Фрумушика в перекладі з молдавської означає «гарненька»

Чим зайнятися і що подивитися а екопоселенні Фрумушика-Нова:

  • Найбільший в світі гранітний пам’ятник чабану (пастухові) Фрумушики-Нова. Його висота 16 м 43 см і вага 1080 тонн побили рекорди Гіннеса. На статую пішло 152 кубометрів лабрадориту, що в грошовому еквіваленті вимірюється близько 200 тисячами гривень. А будували пам’ятник за технологією єгипетських пірамід, оскільки жоден кран не міг підняти брили на таку висоту. 
Пам'ятник чабану, Фрумушика-Нова, Одеська область
Пам’ятник чабану, Фрумушика-Нова, Одеська область
  • Відвідати ботсад скульптур, присвячених історії Бессарабської землі.
Ботсад скульптур
Ботсад скульптур
  • Відвідати Парк-музей соцреалізму, де серед безлічі інших скульптур можна побачити пам’ятники Леніна і Сталіна. Ідея позбавлена політичного підтексту і виникла після відвідування Олександром Паларієвим парку Грутас в Литві.
Музей пам'яток соцреалізму
Музей пам’яток соцреалізму 
  • Сходити у музей сільськогосподарської техніки.
  • Прогулятися по території, познайомитися з національними садибами періоду XIX-XX століть, самобутньою культурою українського, молдавського, болгарського, гагаузького, російського, німецького, єврейського народів. 
  • Погодувати тварин в міні-зоопарку.
  • Порибалити.
  • Продегустувати фірмові вина з власної виноробні і покуштувати самобутню молдавську кухню: овечу бринзу, приготовлену за традиційними рецептами, плацинди, баранину, заму, запечене ягня, схожі на тефтелі молдавські ковбаски з фаршу мітитеї, каварму (холодну застиглу відварну баранину в жовто-помаранчевому жиру) і ще багато чого, про що ніколи не чули більшість українців.
Соковите ягня
Соковите ягня
  • Поплавати у відкритому басейні.
  • Попаритися в лазні або чані.
  • Пограти у волейбол, футбол, міні-гольф.
  • Дітям пограти на дитячому майданчику.

Як дістатися: найкраще їхати автівкою через Сарату, оновленою 300-кілометровою трасою M15, близько 130 км в один бік.

Погодьтеся, вимальовується цікава і захоплююча подорож по Одеській області, якщо ви вирішите відпочивати в Затоці. Ще й заощадити на житло вийде завдяки знижкам Покупона до 60%. Діліться враженнями, якщо ви вже були на цьому курорті і з задоволенням поїдите туди знову :).

3 коментарів
  • Зануда я

    во-первых, Каролина Сабанська никакого отношения не имеет к историческому названию Каролино-Бугаз. Татарское селение Бугаз (Буаз) известно с 1770-х гг. Во время русско-турецкой войны 1787—1791 гг. было уничтожено. После 1792 г. территория современного села вошла в границы земельной дачи А. М. Грибовского, которую 1802 выкупил граф Игнаций Сцибор-Мархоцкий. Бугаз был снова заселен в начале 1820-х сыном Игнация — Каролем Сцибор-Мархоцким, в честь которого получило свое второе название — Каролино. Впервые селение «Каролино» упомянуто в завещании И.Сцибор-Мархоцкого от 14.12.1822 г.
    во-вторых, на фотографии с подписью “Пляж вдоль побережья станции Морская, Затока” на самом деле изображен пляж Чкаловский в Одессе
    В-третьх, мост не через залив, а через устье реки Днестр. Река перед впадением в море образует Днестровский лиман. На самом деле никакого залива в географическом понимании там нет, несмотря на название поселка.
    ну и в последнем абзаце – ехать в Фрумушику-Нова нужно через СаратУ, а не СаратЫ.
    а в остальном – все так.
    Кстати, именно благодаря долгие годы размещенному в степи полигону эти степи не возделывались и сохранились в первобытном виде, чуть ли не единственные в Украине девственные степи.
    И еще обратите внимание на Овидиополь – небольшой городок с большой историей. По местной легенде, именно здесь отбывал ссылку римский поэт Овидий за свою поэму “Наука любви”

    • Татьяна Софиенко

      Здравствуйте, благодарим за ваш отзыв и исчерпывающее дополнение. Возможно версия происхождения названия Каролино Бугаз в честь имени Собаньской ошибочная, но она существует среди литераторов. В любом случае мы дополним обзор и историческими сведениями. Остальные опечатки и неточности также подкорректируем :).

    • Лариса

      “И еще обратите внимание на Овидиополь – небольшой городок с большой историей. По местной легенде, именно здесь отбывал ссылку римский поэт Овидий за свою поэму “Наука любви””

      Увы, это действительно только легенда) Овидий был сослан в Томы.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *