ТОП-30+ пам’яток України: де обов’язково варто побувати кожному туристу

Україна багата на унікальні, цікаві місця та пам’ятки, багато з яких включені до списку об’єктів світового значення ЮНЕСКО. Це історичні пам’ятки, сучасна архітектура та мальовнича природа. Неможливо подивитись усі гарні місця України за одну поїздку. Можна подорожувати рідною країною все життя – і щоразу знаходити те, що даруватиме захоплення. BlogPokuponTeam зібрала топ найкрутіших пам’яток України, а в якості бонусу приготувала для вас знижки до 60% на подорожі та відпочинок у готелях. Let’s go!

Акції
Від 2 ночей у будні у готелі «Залив» на озері
Сарни (Рівненська область)
-30%
5280 грн
3699.0 грн
Від 1 ночі відпочинку у комплексі «Krakow»
Київ, Брест-Литовське шосе, 8А
-26%
1195 грн
885.0 грн
Показати всі
75 акцій

1. «Парк Київська Русь»

Найкрасивіші місця України – парк Київська Русь
Найкрасивіші місця України – парк Київська Русь

За 45 хвилин їзди від Києва, в селі Копачів Обухівського району на 20-х гектарах  розкинувся унікальний історико-культурний розважальний комплекс – «Парк Київська Русь». Це не звичайний музей просто неба, а справжнісіньке середньовічне місто, життя в якому б’є ключем.

Зусиллями істориків, археологів, майстрів зодчества та реконструкції у Копачові було відтворено Стародавній Київ – таким, яким він був упродовж V-XIII століть. Знаменита своїми масштабами оборонна стіна, Михайлівська брама, Терем Ярослава Мудрого, Ярославова брама, садиби та вежі, Василівська церква – все це ви побачите, якщо приїдете сюди.

Красиві місця України – Княжа стайня
Красиві місця України – Княжа стайня

«Парк Київська Русь» порадує не лише автентичною архітектурою, а й захоплюючими експозиціями: тут можна відвідати музей історичного костюма, середньовічної музики, дерев’яної архітектури, ознайомитись з експозиціями облогової техніки, кораблебудування і навіть зазирнути до музею середньовічних тортур.

На окрему увагу заслуговує «Княжа стайня», в якій б’ють копитами в очікуванні кінних шоу коні рідкісних старовинних порід. На красивих тварин можна не тільки дивитися, але й гладити, кататися верхи, в екіпажі, годувати, розчісувати та заплітати гриву, навіть взяти участь у чищенні та митті. Все це входить до програми майстер-класу «Контактна стайня» лише за 389 600 грн за двох.

Де знаходиться: Київська область, Обухівський район, село Копачів.

Акції
Вхідний квиток до парку «Київська Русь»
Копачів (Київська область)
-34%
150 грн
99.0 грн
Майстер-клас «Контактна стайня»
Копачів (Київська область)
-35%
600 грн
389.0 грн
Показати всі
2 акцій

2. Києво-Печерська лавра

Пам'ятки України – Києво-Печерська лавра
Пам’ятки України – Києво-Печерська лавра

Знаменита Києво-Печерська лавра приймає сотні паломників з усіх куточків світу щодня. Будівлі лаври майже не змінилися з ХI століття: унікальні архітектурні рішення заворожують туристів своєю красою і масштабністю. На території тихо і спокійно — відмінне місце для відпочинку і переосмислення життя. А ще тут є підземна церква і печери з мощами святих. Рекомендуємо відвідувати лавру в будній день, коли наплив туристів не сильно жвавий. Впевнені, ви перейметеся чистою і духовною атмосферою цього місця з благодатною енергетикою.

Побувавши на екскурсії в лаврі, не поспішайте завершувати своє знайомство з містом. Центр столиці багатий на яскраві пам’ятки, музеї та інші красиві туристичні місця. Організуйте собі тривалий вікенд у Києві зі знижками Покупону до 30% у найкращі готелі та ресторани.

Акції
Знижка 40% у мотузковому парку «Активна країна»
Київ, Оболонська набережна
-40%
0 грн
10 грн
Від 1 ночі у будні у «У Марусі» під Києвом
Миколаївка (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
2 акцій

3. Замок Любарта

Красива визначна пам'ятка України – замок Любарта у Луцьку
Красива визначна пам’ятка України – замок Любарта у Луцьку

Замок Любарта, або Луцький замок, – найяскравіша пам’ятка Луцька, його візитна картка. Збудував його князь Любарт у середині XIV століття – на високому пагорбі, який забезпечував надійний захист від ворогів. Навколо замку викопали глибокі рови, що робило його практично неприступним.

У Луцького замка багата історія – він кілька разів переходив із рук у руки, його добудовували та реставрували, доки він не набув сучасного вигляду. Господарями замку були, окрім Любарта, князь Вітовт, почесні шляхетські сім’ї: Острозькі, Радзивіли, Сапеги.

Сьогодні замок Любарта – не лише головна історична пам’ятка Луцька, а й один із центрів культурного життя міста. У теплу пору року тут проводяться фестивалі, концерти та виставки, які приваблюють як місцевих мешканців, так і туристів.

Акції
Знижка 56% на суші-сети «5 хітів» та «Маскарад»
Київ, Симиренка вулиця, 22Б
-56%
0 грн
40 грн
Знижка 53% на суші-сет «Сушіманія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-53%
0 грн
30 грн
Показати всі
31 акцій

4. Пирогів

Цікаві місця в Україні – Пирогів
Цікаві місця в Україні – Пирогів

Пирогів — унікальний музей національної української архітектури під відкритим небом. Ви побачите, як виглядало давнє українське село в різних областях України. На вході радимо взяти путівник, який допоможе орієнтуватися, адже територія музею становить цілих 150 га.

Не проходьте повз будиночки, заходьте всередину: у хатах знаходяться предмети побуту того часу. Всього на території музейного комплексу налічується понад 300 історичних експонатів. У Пирогово дуже красива природа, мальовничі краєвиди, чисте повітря і автентична атмосфера, тому, піддаючись загальному настрою, можна організувати невеликий пікнік (а фудкортів тут вистачає) і насолоджуватися стравами національної кухні. Фанати активного відпочинку можуть орендувати велосипед, самокат або байк і покататися по комплексу з вітерцем.

Де знаходиться: Київ, вулиця Академіка Тронька.

Акції
Знижка до 55% на прокат велосипедів у «Veliki.ua»
Київ, Муромець парк
-55%
0 грн
15.0 грн
Знижка 50% на прокат велосипедів від «PowerBikes»
Нові Петрівці (Київська область), Івана Франка вулиця
-50%
0 грн
25 грн
Показати всі
4 акцій

5. Феофанія

Головні визначні пам'ятки України – парк Феофанія
Головні визначні пам’ятки України – парк Феофанія

Парк Феофанія славиться своєю красою і доглянутістю. У радянські часи вхід сюди був закритий, а прогулюватися по ньому мали право тільки високопоставлені та знамениті особи. Зараз помилуватися місцевими краєвидами можуть всі бажаючі. 

На території є чотири озера, відкривається приголомшливий вид на монастир Святого Пантелеймона. У святкові та вихідні дні тут проходять цікаві розважальні програми, тому збирайте на прогулянку все сімейство і не забудьте фотоапарат.

Де знаходиться: Київ, вулиця Академіка Лебедєва, 32.

Акції
До 2 години прокату квадроциклів від «Kvadro_bro»
Бровари (Київська область), Молодіжна вулиця, 6
-25%
1200 грн
899.0 грн
До 2 годин прокату квадроциклів від «Wild Kvadro»
Зазим'я (Київська область)
-20%
900 грн
719.0 грн
Показати всі
9 акцій

6. Мамаєва слобода

Мамаєва слобода – топ пам'яток України
Мамаєва слобода – топ пам’яток України

Мамаєва Слобода — відомий музей української архітектури і побуту часів козацтва. На території музею знаходиться древній шинок, будинки, церква — все в точності як було в минулому. У центрі — Базарна площа, на якій проходять цікаві майстер-класи з гончарного та ковальського мистецтва та продаються колоритні сувеніри. Красива природа, мальовничі історичні пам’ятки та архітектура — це місце обов’язково варто відвідати кожному туристу, закоханому в українську культуру.

Де знаходиться: Київ, вулиця Михайла Донця, 2.

Акції
Весняний тур в Буковель від «Miracle Travels»
Вся Україна
-24%
12500 грн
9999.0 грн
Показати всі
100 акцій

7. Китаїв

Туристичні місця України – парк Китаєво
Туристичні місця України – парк Китаєво

Ще одна київська пам’ятка — історичний парк «Китаїв»: за часів Київської Русі тут проживали та вели свою діяльність монахи, котрі заснували Китаївську пустинь. Природні ландшафти, унікальні святі місця і особлива енергетика привертають туристів та паломників з усього світу.

Тут є на що подивитися: чудотворні ікони, святі мощі в незвичайних ковчегах, храми, монастир, місця поховання святих, печери, купальні, святі джерела, дуже гарні природні локації і озера. А ще, на території парку росте найстаріший каштан в Києві: вік дерева перевалив уже за три сотні років. Прогулюючись в Китаєві, глибше вдихайте чисте повітря і насолоджуйтеся неймовірним спокоєм і гармонією навколо.

Де знаходиться: Київ, вулиця Китаївська, 32.

Акції
Відвідування басейну, зали і хаммама в Severinovka
Северинівка (Київська область) Северина Наливайка вулиця, 3
-42%
650 грн
449.0 грн
Знижка на заняття дайвінгом у «Submarine Club»
Київ, Івана Сергієнка вулиця, 2/3
-44%
0 грн
79.0 грн
Показати всі
8 акцій

8. Мисливський замок Шенборна

Пам'ятки архітектури України – замок Шенборнів
Пам’ятки архітектури України – замок Шенборнів

Справжня перлина Закарпаття – родове гніздо графів Шенборнів у Мукачівській області. Витонченою будовою в еклектичному стилі трохи більше ста років, його звели на місці дерев’яного мисливського будиночка – будівництво замку закінчилося у 1890 році.

Після поділу Австро-Угорської імперії замок став власністю Чехословаччини, а після закінчення Другої світової війни перейшов у володіння УРСР. За радянських часів замок перетворили на санаторій «Карпати» для трудящих, він існує до сьогодні. У 1990-і роки маєток був відреставрований коштом спадкоємиці прізвища Шенборнів, яка приїхала з Австрії в Україну – за свій внесок вона отримала звання Почесного громадянина міста Мукачеве.

В’їзд у замок – безкоштовний, але доведеться заплатити за паркування. Можна обмежитися прогулянкою територією санаторію, але якщо ви хочете дізнатися про всі таємниці палацу Шенборнів, обов’язково замовте на місці екскурсію.

9. Дендропарк «Софіївка»

Парк Софіївка – головні пам'ятки України
Парк Софіївка – головні пам’ятки України

Національний дендрологічний парк «Софіївка» — райський куточок та перлина західної України. Ландшафтний парк XVII століття, який відмінно зберігся до наших днів, був створений в ім’я любові: граф Станіслав Потоцький віддав указ про будівництво парку для своєї майбутньої дружини, гречанки Софії. І ось, через 200 років, романтична атмосфера парку та його чудовий первозданний вигляд, злегка відреставрований майстрами, продовжують радувати туристів з усіх куточків планети.

Де знаходиться: Умань, вулиця Київська, 12А.

Акції
VIP-обгортання «Альгіотерапія» у «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-70%
4000 грн
1199 грн
VIP-обгортання в спа-капсулі в «BodyLike»
Київ, Щекавицька вулиця, 30/39
-70%
4000 грн
1199 грн
Показати всі
126 акцій

10. Острів Хортиця

Острів Хортиця – визначні пам'ятки України
Острів Хортиця – визначні пам’ятки України

Знаменита локація, яка на слуху у кожного українця, – мальовничий острів Хортиця, історико-культурний заповідник на річці Дніпро. Порізана балками та ярами, обрамлена гострими скелями та буйними лісами, Хортиця справляє неймовірне враження на кожного, хто її бачить.

На півдні острова ви знайдете плавні, де дерева ростуть прямо з озер із лататтям. Сама Хортиця багата на фауну, тут водиться щонайменше 200 видів тварин, серед яких трапляються і рідкісні, наприклад, жовтоголовий корольок.

Любителям історії тут особливе роздолля: на Хортиці, неподалік Арочного мосту, розташовано музейно-історичний комплекс, до якого входять Музей історії козацтва та реконструкція козацької фортеці «Запорізька Січ». Кам’яні кромлехи мідного віку та слов’янські святилища поблизу музею викличуть справжнє захоплення у поціновувачів старожитностей.

У північній частині острова на вас чекає розвинена готельна інфраструктура з профілакторіями та готелями, тож після прогулянки островом та історичної екскурсії ви зможете зупинитися у затишному номері та відпочити.

11. Замок Радомисль

Архітектурна пам'ятка України – замок Радомисль у Радомишлі
Архітектурна пам’ятка України – замок Радомисль у Радомишлі

За 109 км від Києва по Житомирській трасі є гарний, немов із казки, замок Радомисль в містечку Радомишль. Це не замок у строгому розумінні цього слова, а будівля колишньої паперової фабрики. Її було збудовано у 1612 році, тут виготовляли папір для священних книг, а заснував папірню Єлисей Плетенецький.

Після того, як її зруйнували, вона простояла у вигляді руїн до кінця ХІХ століття, після чого була перероблена на млин. Після розпаду СРСР будівля знову була занедбана, поки в 2007 році її реконструкцією не зайнялася Ольга Богомолець. Сьогодні замок Радомисль – це стильний сучасний музей з цікавими екскурсіями та фірмовими легендами про привидів.

Тут можна взяти участь у майстер-класі з виготовлення паперу, на території комплексу проводяться фестивалі, семінари та конференції. Якщо не захочеться їхати, ви можете залишитися прямо в замку і переночувати в одній з колишніх чернечих келій, перероблених в комфортні затишні номери.

Акції
Показати всі
26 акцій

12. Полтавський краєзнавчий музей

Історична пам'ятка України – Полтавський краєзнавчий музей
Історична пам’ятка України – Полтавський краєзнавчий музей

Один із найстаріших музеїв України – Полтавський краєзнавчий. Був заснований у 1891 році завдяки ініціативі професора В. Докучаєва та називався музеєм природи та історії Полтавської губернії. Згодом експозиції музею розрослися, тепер тут є відділи природи, археології, етнографії, історії з XIV до початку XX століття та з XX до XXI століття.

Музей займає будинок колишнього губернського земства, його будівництво тривало з 1903 до 1908 року. Фасад одразу притягує погляд: він прикрашений традиційними орнаментами у стилі українського модерну та гербами повітових міст Полтавської губернії. Вестибюль та центральну залу музей розписували знамениті українські художники С. Васильківський та М. Самокіш. Полтавський краєзнавчий музей внесено до списку пам’яток архітектури національного значення.

13. Старовинний Львів

Красиві місця України, куди поїхати – старий Львів
Красиві місця України, куди поїхати – старий Львів

Львів — культурний центр української інтелігенції: поети, артисти, музиканти — місто-джерело творчих і неординарних особистостей. У місцевих кафе проводять літературні вечори, а зали театрів, філармоній і концерт-холів завжди заповнені поціновувачами мистецтва. Також Львів славиться своєю унікальною архітектурою, ароматною кавою і смачним шоколадом місцевого виробництва.

Які пам’ятки подивитися у Львові насамперед? Сходіть на площу Ринок в Старому місті. Тут збереглися цікаві історичні будівлі часів Середньовіччя — справжній музей під відкритим небом. Практично кожен будинок у Львові — пам’ятка древньої архітектури. Можна годинами розглядати дивовижні арки і фрески на площі, та милуватися скульптурами на фасадах.

Площа Ринок
Площа Ринок

Де знаходиться: Львів, площа Ринок.

Собор Святого Юра — головний греко-католицький храм Львова, побудований в стилі бароко за ексклюзивним австрійським проектом. Дивовижна архітектура та інтер’єр собору захоплює дух. Привезена в собор єпископом Йосифом Шумлянським Ікона Богоматері Теребовлянської в 1673 році — одна з древніх реліквій, подивитися на яку приїжджають десятки тисяч віруючих і туристів щорічно.

Собор Святого Юра
Собор Святого Юра

Де знаходиться: Львів, площа Святого Юра, 5.

Личаківський цвинтар — одна з найстаріших пам’яток в Україні, має статус музею. Тут покояться знамениті люди, які зіграли важливу роль у розвитку української історії. На кладовищі багато унікальних, дивовижних і незвичайних пам’ятників і скульптур. Якщо цікаво дізнатися більше, візьміть квитки на екскурсію, де вам детально розкажуть про містичні історії та легенди цього місця.

Личаківський цвинтар
Личаківський цвинтар

Де знаходиться: Львів, вулиця Мечникова, 33.

Акції
Від 1 ночі зі сніданками в «City Club» у Харкові
Харків, Юрія Гагаріна проспект, 145
-50%
1580 грн
869.0 грн
Від 1 ночі у готелі «Classic Hotel» у Харкові
Харків, Мистецтв вулиця, 14
-59%
2470 грн
1100.0 грн
Показати всі
124 акцій

14. Старовинна Одеса

Спадщина ЮНЕСКО в Україні – історичний центр Одеси
Спадщина ЮНЕСКО в Україні – історичний центр Одеси

Одеса — томна нотка солодкої терпкості в симфонії смаків України. Колоритна одеська культура, архітектура та кухня знамениті в усьому світі — не дарма ж її називають перлиною біля моря. Пам’яток, музеїв і всіляких «must to visit» локацій тут дуже багато, тому потрібен не один день, щоб встигнути перейнятися цим містом з п’янкою морською атмосферою. Зупинитися в кращих готелях і заміських комплексах Одеси можна з приємною знижкою до 25% від Покупону.

Одна з визначних пам’яток — Дерибасівська вулиця знаходиться в оточенні кафе і ресторанчиків. Тут багато знаменитих і оригінальних пам’ятників, панує творча атмосфера. На Дерибасівській встановлений знаменитий «дванадцятий стілець» в центрі вулиці. Це ідеальне місце для того, щоб отримати атмосферні фотографії в дусі Одеси.

Дерибасівська вулиця
Дерибасівська вулиця

Де знаходиться:

Помилуватися морем можна, спустившись по Потьомкінських сходах на Морський вокзал. Дивовижні мальовничі краєвиди відкриваються на порт і гавань. 192 сходинки, але місцеві панорами гідні всіх зусиль.

Потьомкінські сходи
Потьомкінські сходи

Де знаходиться:

Набережна в Одесі
Набережна в Одесі

Де знаходиться:

Акції
Від 2 ночей відпочинку в готелі «Nester-House»
Світязь (Волинська область), 8 Березня вулиця, 8Б
-32%
3400 грн
2299.0 грн
Показати всі
1 акцій

15. Шацький природний парк

Шацький природний парк

Одна з найвідоміших визначних пам’яток Волинської області — Шацький національний природний парк — унікальне місце для тихого і спокійного відпочинку в оточенні лісового масиву, чистого повітря, піщаних пляжів і прозорих срібних озер: тут їх дуже багато — 24, в тому числі і найбільше та найглибше (58 м) озеро України — Світязь. У кристальних водах озерної системи мешкає багато риби, водяться раки. У лікувальних водах Світязя міститься срібло і гліцерин, що сприятливо впливає на загоєння ран і післяопераційних рубців.

Шацькі озера без перебільшення можна назвати казковими, унікальними і дивовижними, тому місцеві жителі люблять розповідати приїжджим красиві легенди про їх створення. Сьогодні в Шацькому парку можна відпочити з комфортом: на території є 4 зони для купання, пансіонат, санаторій, туристичні бази і наметові містечка, дитячі та спортивні табори.

Де знаходиться: Волинська область.

Акції
Від 3 ночей влітку на базі «Міраж» під Одесою
Коблево (Миколаївська область), Курортний проспект, 50А
-24%
2580 грн
2059.0 грн
Від 3 ночей на базі відпочинку «Міраж» під Одесою
Коблево (Миколаївська область), Курортний проспект, 50А
-20%
1800 грн
1439.0 грн
Показати всі
6 акцій

Читайте також:
🔷 Кращі курорти Карпат для відпочинку з дітьми
🔶 Фотосесія у квітах: коли що цвіте і де фотографуватися
🔷 Вихідні у Києві: куди піти розважитись
🔶 Найцікавіші музеї Києва для культурного дозвілля
🔷 Як почати бігати – корисні поради
🔶 Вікенд під Києвом – цікаві місця, куди варто поїхати
🔷 10 аналізів, які варто здавати щороку

16. Аккерманська фортеця

Аккерманська фортеця — унікальний історичний пам’ятник і архітектурна пам’ятка Одеської області, яку також варто відвідати. Дивно, але стіни башти відмінно збереглися до наших днів, враховуючи, що споруда фортеці датується XV століттям. Тільки уявіть, скільки історичних подій, середньовічних таємниць і нападів татарський, російських, турецьких і казахських військ пережили потужні стародавні стіни цього оборонного замку. Тому, щоб повністю перейнятися духом тих часів, обов’язково візьміть ознайомчу екскурсію.

Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця
Аккерманська (Білгород-Дністровська) фортеця

Де знаходиться: Білгород-Дністровський, Одеська область, вулиця Адмірала Ушакова, 2В.

І це далеко не всі визначні пам’ятки Одеської області, тому вибирайте готель біля Чорного моря, і вперед — підкорювати таємниці Одеського краю.

17. Чернівецький національний університет

Об'єкти ЮНЕСКО в Україні – Чернівецький Національний університет
Об’єкти ЮНЕСКО в Україні – Чернівецький Національний університет

Головна визначна пам’ятка міста — приголомшливий Чернівецький Національний університет імені Юрія Федьковича. Ця красива будівля з незвичайною архітектурою епохи Габсбургів і ексклюзивною кольоровою черепицею на даху. Поєднання різних архітектурних стилів в результаті призвело до створення справжнього архітектурного шедевра: візантійські елементи плавно об’єднуються зі строгими романськими мотивами, а готичні вертикалі прагнуть до мавританського ажуру.

На території університету знаходиться мальовничий парк з алеями магнолій, древніми столітніми деревами і різними рідкісними рослинами.

Своєю красою вас вразить не тільки паркова зона та зовнішнє облицювання університетської будівлі — всередині також є на що подивитися. Кожен зал університету по своєму унікальний: мармурові стіни, паркети з червоного дерева, красивий розпис на стелях та інша розкіш.

Чернівецький університет – культурні пам'ятки України, відомі на весь світ
Чернівецький університет – культурні пам’ятки України, відомі на весь світ

Зазирніть на екскурсію, вам розкажуть не тільки про історію створення університету, а й зацікавлять незвичайними і цікавими подіями та легендами закладу: як проходила дуель професора і бібліотекаря, в якій залі можна омолодитися, навіщо на території університету знаходиться штучний грот, чи є підземні ходи під будівлею, чому не можна ходити по центральній гравійній алеї і де раніше була встановлена ​​шибениця.

В цілому, в Чернівцях є на що подивитися і крім університету. Це гарне романтичне місто, яке негласно називають українським Парижем: старовинні красиві вулички, викладені бруківкою — відмінне місце для романтичних прогулянок і подорожей.

Де знаходиться: Чернівці, вулиця Коцюбинського, 2.

18. Тустань

Історичний пам'ятник України – руїни фортеці Тустань
Історичний пам’ятник України – руїни фортеці Тустань

Будете на Львівщині – обов’язково відвідайте руїни середньовічної фортеці Тустань у Стрийському районі. Знаходяться вони неподалік села Урич, прямо на скелях, з яких добре видно околиці.

Історики вважають, що фортеця з’явилася в ІХ столітті і була побудована племенами білих хорватів як оборонно-митний пункт – поруч проходив Соляний шлях, яким везли сіль із Галичини до Центральної Європи. Пізніше Тустань була захоплена польським королем Казимиром Великим, який її перебудував. Однак згодом фортифікація перестала виконувати свої початкові функції. Втративши своє значення, вона була занедбана і перетворилася на руїни.

Сьогодні Тустань – об’єкт невсипущої уваги істориків, етнографів та туристів. Тут панує особлива атмосфера, руїни приваблюють незвичайними знахідками, що вразили дослідників. Наприклад, скелі зберігають сліди дерев’яної забудови IX-XIII століть, а ще тут зосереджено найбільшу в Карпатах кількість наскельних символів – петрогліфів, значення яких досі не розкрито.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
88 акцій

19. Бакота

Красиві природні місця України – Бакота
Красиві природні місця України – Бакота

Справжнє місце сили та краси – Бакота, озеро, що розташоване на півдні Хмельницької області. Можна подумати, що це мальовнича природна пам’ятка, але насправді це локація з багатою і трагічною історією.

У середні віки тут знаходилося процвітаюче місто, яке було частиною Галицько-Волинського князівства. Пік його розвитку припав на першу половину XIII століття, доки сюди не прийшли монголо-татари, які стали господарями міста ціле століття. З того моменту Бакота часто переходила з рук до рук, що розривається між Польщею та Литвою; нескінченна боротьба не пішла місту на користь, і в XV столітті, після невдалого повстання проти польських феодалів, воно занепало. У 1970-і роки Бакоту було затоплено під час будівництва Новодністровської ГЕС.

Тепер усе, що нагадує про те, що тут колись жили люди – залишки скельного монастиря, який існував тут у середньовічний період, коли Бакота ще була важливим містом у регіоні. Видовбані в камені печери незмінно привертають увагу туристів, як і неймовірні види залитої водою Бакоти.

20. Озеро молодості

Озеро молодості

Літній відпочинок в Буковелі анітрохи не поступається зимовому: тут є чим зайнятися і на що подивитися в будь-яку пору року. У теплий сезон радимо відвідати озеро Молодості, чисті і прозорі води якого розсікають неймовірні гірські пейзажі. 

Влітку температура води коливається в районі від +20 до +23 градусів. Тут багато водних розваг для дітей і дорослих. Можна орендувати комфортабельні шезлонги, порибалити, та, зголоднівши, відвідати різні кафе і ресторани, розташовані вздовж берегової лінії.

Де знаходиться: Поляниця, Івано-Франківська область.

Акції
Від 2 ночей SPA-відпочинку у «Kasimir Resort»
Буковель (Івано-Франківська область), Вишня урочище, 230
-45%
6400 грн
3499.0 грн
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Олекси Довбуша вулиця, 84
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Показати всі
24 акцій

21. Хотинська фортеця

Хотинська фортеця – пам'ятки архітектури України
Хотинська фортеця – пам’ятки архітектури України

На березі Дністровського водосховища стоїть велична і знаменита Хотинська фортеця — одна з найяскравіших історичних і архітектурних пам’яток України. Попередником фортеці ще в X столітті став форт, побудований князем Володимиром Святославовичем. Згодом стіни форту зміцнювалися і височіли, перетворюючись в могутній оплот за часів правління короля Данила Галицького. Хотинський замок пережив безліч битв. 

На мальовничій території фортеці знаходяться різні історичні експозиції: техніка, з якою ворожі війська штурмували замок, знаряддя страти і тортур. Шанувальники нумізматики можуть оцінити колекцію стародавніх монет, знайдених на території фортеці.

Де знаходиться: Хотин, Чернівецька область.

22. Свято-Успенська Почаївська лавра

Почаївська лавра – головні пам'ятки України
Почаївська лавра – головні пам’ятки України

Свято-Успенська Почаївська лавра була заснована затворниками Києво-Печерської лаври в 1241 році. Протягом багатьох століть, під час мінливих історичних подій на території України, лавра неодноразово піддавалася розоренню і занепадам. Але, врешті решт, стала монастирем зі ставропігією Предстоятеля Української Православної Церкви.

Варто подивитися на місцеві святині, найцікавішою з яких є відбиток стопи Богородиці. За переказами, коли Київ пав під час Батиєвої навали, двоє ченців Почаївських печер слізно молилися Пресвятій Богородиці. Матір Божа почула їхні молитви, і спустилася з небес всього на мить. Ступивши на скелю, вона залишила слід своєї правої стопи. Таке явище Богородиці означало заступництво Божої Матері і відродження Русі, але не вберегло від нового лиха.

Крім відбитка стопи Богородиці обов’язково подивіться на цілюще джерело, Почаївську ікону Божої Матері, мощі преподобних Іова та Амфілохія Почаївського.

Де знаходиться: Почаїв, Тернопільська область, вулиця Возз’єднання, 8.

23. Кам’янець-Подільська фортеця

Туристичні місця України – Кам'янець-Подільська фортеця
Туристичні місця України – Кам’янець-Подільська фортеця

Кам’янець-Подільський знаменитий своєю неперевершеною старовинною середньовічною фортецею, яка занесена в список «7 чудес України». Вона практично ідеально збереглася з XIV століття, переживши безліч нападів. З XIX століття фортеця перестала бути військовим спорудою і зараз є музеєм-заповідником і культурним пам’ятником.

У мирний час у Кам’янці-Подільському щоосені влаштовують свято «Terra Heroica». В цей час тут по-особливому весело: на території замку проходять лицарські турніри, які інсценують історичні події — фортецю беруть штурмом. Навесні проходить фестиваль Повітряних Шарів — це неймовірно видовищно: десятки різнокольорових аеростатів одночасно запускають в небо. Однак зараз подібні заходи не проводяться у зв’язку з воєнним станом, тож чекаємо на перемогу – і тоді обов’язково їдемо на найзнаковіші для Кам’янця-Подільського фестивалі ?

Де знаходиться: Кам’янець-Подільський, Хмельницька область, вулиця Замкова, 1.

Акції
Від 1 ночі в готелі «Optima Кам'янець-Подільський»
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Старобульварна вулиця, 2
-15%
1498 грн
1269.0 грн
Від 1 ночі в готелі «Optima Кам'янець-Подільський»
Кам'янець-Подільський (Хмельницька область), Старобульварна вулиця, 2
-15%
1428 грн
1209.0 грн
Показати всі
4 акцій

24. Говерла

Природні пам'ятки України – Говерла
Природні пам’ятки України – Говерла

Любителі екстремальних відчуттів можуть з інструктором піднятися на найвищу гору в Україні — Говерлу (2061 м). Звідти відкривається захоплюючий вид на красиву гірську природу. Неймовірні емоції, отримані на найвищій точці України — те, що повинен відчути кожен турист-екстремал.

Де знаходиться: на межі Закарпатської та Івано-Франківської області.

ё

25. Водоспад «Пробій»

Водоспад «Пробій»

Пробій — самий повноводний водоспад в Карпатах, Яремче. Зтікаючи по масивних річкових брилах, води річки Прут падають вниз з висоти близько 8 метрів. На відміну від інших українських водоспадів, Пробій можна розглянути з усіх можливих ракурсів, і навіть зверху — в двадцяти метрах над Пробієм встановлено пішохідний міст.

Де знаходиться: Яремче, Івано-Франківська область.

Акції
Знижка 35% на відвідування зоопарку «Звірополіс»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 6Б
-35%
0 грн
25.0 грн
Знижка на кінні прогулянки у клубі «Дарвін»
Київ, Ушицька вулиця, 30
-50%
600 грн
100.0 грн
Показати всі
4 акцій

26. Дружбівський кар’єр

Дружбівський кар'єр – принади України
Дружбівський кар’єр – принади України

Екзотична локація, що нагадує турецький курорт Памуккале, знаходиться біля смт Дружба, що в Олевській районі Житомирської області. Якось хтось із блогерів зняв гарне відео з кар’єром, повним прозорої блакитної води, – воно завірусилося, і місце відразу потрапило у топ популярних.

Кар’єр дійсно виглядає мальовничо – тому сюди приїжджають не так заради пляжного відпочинку, як заради ефектних фотографій. Однак неможливо просто приїхати сюди і одразу поїхати. Природа вабить, на озері хочеться побути довше, тому багато хто бере із собою намети, їжу (але купувати її доведеться заздалегідь, бо найближча крамниця знаходиться в сусідньому селищі) та запасний одяг, щоб залишитися тут на ніч ба навіть на кілька днів.

27. Синевир

Синевир

Знамените озеро Синевир у Закарпатті — легенда Карпатських долин і одне з семи чудес України, що приваблює туристів з усього світу своєю красою і загадковістю. Перебуваючи серед лісового масиву на висоті тисячі метрів над рівнем моря, Синевир є найбільшим гірським озером України, яке виникло близько 10 тисяч років тому в післяльодовиковий період. Ходять легенди, що закохана в пастуха Вира дочка графа Синь «виплакала» ціле озеро сліз після того, як її батько наказав розправитись з пастухом, скинувши на нього величезний камінь.

Максимальна глибина становить 24 м, через що кристально чиста вода не може прогрітися навіть влітку. До озера прокладено піші та автомобільні маршрути, проводяться цікаві і пізнавальні екскурсії.

Розбивати табір з наметами і багаттям в околицях озера не можна — ризикуєте заплатити великий штраф. Тому налаштуйтеся на те, щоб просто помилуватися красою та спокоєм мальовничої місцевості.

Де знаходиться: Закарпатська область.

28. Замок Паланок

Замок Паланок

Замок Паланок в Мукачево — масштабна фортеця, збудована на великій горі, яка практично не зберегла свій первозданний вигляд — стіни замку побачили багато воєн і ворожих нападів (одна з облог тривала цілих три роки). Протягом різних історичних періодів, замок був символом боротьби за свободу, та виступав в якості тюремних стін для політв’язнів. 

До сих пір навколо фортеці витає безліч легенд, пов’язаних з містикою і нечистю. Мукачево та замок Паланок знаходяться на території історичної області, яка раніше належала князівству Трансільванії. Більше цікавих історій вам розкажуть на екскурсії, які тут регулярно проводяться.

Де знаходиться: Мукачево, Закарпатська область, вулиця Графа фон Шенборна, 42.

29. Буцький каньйон

Буцький каньйон

Буцький каньйон — ще один пункт з семи чудес України, які є обов’язковими до відвідування усіма небайдужими українськими мандрівниками. Природна краса каньйону заворожує приїжджих туристів, яких тут часто чимало, тому влаштувати пікнік з гарним краєвидом більше шансів саме в ранковий час.

Якщо ранній підйом — важке випробування для вас, беріть із собою намет і залишайтеся в околицях каньйону з ночівлею: красиві заходи і світанки вам забезпечені.

Де знаходиться: Буки, Черкаська область, вулиця Туристична, 3.

30. Вилкове

Вилкове

Селище Вилкове можна назвати маленькою Венецією в Одеській області. Засноване в XVII столітті як притулок старовірів (прихильників російської православної церкви, які потрапили під гоніння), Вилкове перетворилося на популярний туристичний центр. Намагаючись облаштуватися на місцевих землях, біженці створювали острівці з підручних «будівельних матеріалів», будуючи хати та городи. А навколо цих насипів утворювалися водні канали. Сьогодні жителі селища продовжують жити на цих острівцях, а по селищу пересуваються за допомогою власних човнів.

Що робити і де побувати у Вилковому? — Покататися на човнах в старій частині селища, заглянути в гості до старовірів, нащадки яких до сих пір тут проживають, відмовляючись від благ цивілізації, відвідати знак «0 кілометр», спробувати справжню дунайську юшку або відправитися на човнову або байдарковую екскурсію на кувшинкові поля. 

Де знаходиться: Одеська область.

31. Коростишівський кар’єр

Коростишівський кар’єр

Серед визначних пам’яток України, до створення яких доклали руку і людина, і природа, варто відзначити Коростишівський кар’єр у Житомирській області. Раніше тут велася розробка граніту, розпочата ще в середині XIX століття, але вже після проголошення незалежності України кар’єр був затоплений – і тепер тут знаходиться штучна водойма, оточена високими соснами.

Коростишівський кар’єр – пам'ятка України

У теплу пору сюди з’їжджаються любителі ретриту, екотуризму та відпочинку на природі. Коростишівський кар’єр – ідеальне місце для того, щоб розбити тут намет (у мирний час), розслабитися в тиші хвойного гаю та попірнати зі скель у кришталево чисту воду. Поруч із кар’єром є озеро, але воно більше підійде для риболовлі, ніж для плавання.

Де знаходиться: 

32. Хустський замок

Хустський замок

На сьогоднішній день, Хустський замок — це, скоріше, стародавні руїни на Замковій горі, залишки історичного минулого колись могутньої фортеці на території Закарпатської області. Багаторазові облоги замку і угорська визвольна війна практично зруйнували фортецю, але останньою краплею «терпіння» став вибух порохового складу. Природа також взяла участь в деструкції історичної пам’ятки: численні удари блискавок «добили» фортецю, практично не залишивши від неї живого місця.

Прохід до замку вільний, тому ви можете прогулятися по території і доторкнутися до багатовікової історії в будь-який зручний час. Частенько туристи зупиняються на Замковій горі з ночівлею, розбиваючи наметові містечка, та спостерігають атмосферні заходи і світанки, які пробиваються крізь таємничі руїни колишньої фортеці.

Де знаходиться: Хуст, Закарпатська область.

33. Жовква

Жовква

Жовква — невелике містечко у Львівській області з населенням всього 13 тисяч жителів, отримав статус одного з семи чудес України. У чому його унікальність? Жовква побудована за принципом «ідеального міста» періоду Ренесансу — кожен архітектурний об’єкт знаходиться в певному місці щодо інших об’єктів, таке собі збалансоване і ретельне планування міської структури. Як можна здогадатися, пам’яток тут дуже багато, а історія кожного з архітектурних об’єктів нерозривно пов’язана між собою. Тому, роздумуючи про те, де побувати і що подивитися у Львові та області, однозначно включіть Жовкву в список цікавих місць.

Де знаходиться: Львівська область.

34. Кришталеві печер

Кришталеві печери

Кришталева печера — одна з небагатьох карстових печер Тернопільської області, відкрита для туристів. Тільки уявіть, 20 млн років тому підземні води вимили гіпсову систему протяжністю 23 км, екскурсійними з яких є тільки 2300 м. 

Печерні стіни вкриті різноманітними кольоровими і білими кристалами гіпсу, звідки місцева визначна пам’ятка і отримала свою назву. 

Печеру вважають оздоровчою, тому що тут є всі природні умови для лікування астми, хронічного бронхіту і гіпертонії через підвищену іонізацію повітря і відсутність практично всіх хвороботворних мікробів. Захоплююча екскурсія займає не менше години, тому приготуйтеся почути багато цікавого.

Де знаходиться: Кривче, Тернопільська область.

Ми перерахували лише соту частину цінних природних, архітектурних та ландшафтних об’єктів України, але список унікальних та незвичайних українських місць можна продовжувати нескінченно. Мандруйте Україною – тут багато цікавих місць, які варті уваги.

Читайте також:
🔷 Де посмажити шашлики під Києвом
🔶 Курорт Буковель: розваги, прогулянки та спа
🔷 Як швидко схуднути – найефективніші методи
🔶 Кіноновинки 2024, які варто подивитись
🔷 Топ-26 пам’яток Західної України

Які пам’ятки України відвідали ви і що можете порадити таким же активним і допитливим туристам? Діліться своїми враженнями і відкриттями у коментарях 😉

2 коментарів
  • Даяна

    Всего лишь 14 пунктов видела своими глазами из этого списка. Надо наверстывать и заполнять пробелы! Особенно хочу на Западную Украину, увидеть Синевир, Говерлу, Паланок… и вообще посмотреть на все эти красивые пейзажи, горы, средневековые замки… иногда даже не верится, что у нас в стране столько красоты! А вот так)

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *