Пляжі Скадовська — тиха пристань й дитяча здравниця

На півдні України в Херсонській області розташоване курортне містечко Скадовськ. Від відкритих вод Чорного моря його відокремлює майже екзотичний острів Джарилгач і Джарилгацька затока, а пляжі піщано-мулові, пологі і мілководні. Курорт славиться своїми оздоровчими властивостями – повітря і вода насичені сполуками йоду, брому та іншими корисними мікроелементами. BlogPokuponTeam із задоволенням розповість, на яких пляжах Скадовська найкраще відпочивається, і підкаже найкращі готелі, де можна зупинитися зі знижкою до 30%.

Особливості курорту

Східний пляж
На східному пляжі завжди менше людей, ніж у центральному

Історична назва курортного містечка – Алі-Агок, що в перекладі означає «тиха пристань». Сучасну назву місту дали на честь землевласника Сергія Скадовського. Його маєток знаходився тут наприкінці 19-го століття. Зараз Скадовськ – одночасно і порт, і популярна здравниця для дорослих і дітей. Тут налічується 84 оздоровчі заклади, третина яких орієнтована на малюків.

Залив курорту відділений від вод Чорного моря островом Джарилгач. Особливі географічні умови сприяють формуванню затишного мікроклімату, завдяки якому тут немає штормів і холодних течій. Середня глибина затоки 1-5 метрів і широке мілководдя роблять місцеві пляжі абсолютно безпечними для дітей. Дорослій людині буде складніше дістатися тієї глибини, де можна спокійно поплавати брасом або кролем. Однак чиста і тепла вода компенсує всі незручності.

Пляж

Іноді біля берега можна побачити медуз, але вони не настільки часті гості в водах Скадовська, щоб зіпсувати вам відпустку. Їхня кількість здебільшого залежить від вітру. Якщо він дме з суші, тоді медуз мало, якщо з моря на сушу – багато.

Узбережжя встелене тонким шаром піску, який жорсткістю нагадує відсів черепашнику (крім тих пляжів, куди додатково підвозять чистий пісок). Щоб не колоти стопи при ходьбі, обов’язково взувайте шльопанці.

Теплі води затоки і частий штиль – сприятливі умови для зростання водоростей, камки. Рослинність час від часу може бути всюди, в воді і на березі. А ось в серпні настає цвітіння водоростей. В кінці літа вони дійсно поширюються повсюдно, навіть можуть заважати купатися, та й запах у них специфічний.

Зазвичай водорості скупчуються біля берега, пресуються, взаємодіють з мікроелементами і утворюють густу темно-зелену масу. Незважаючи на неприємний вигляд і різкий аромат, ця субстанція, так звана камка, має лікувальний ефект. Багато місцевих і відпочиваючі наносять згустки камки на шкіру в якості омолоджуючих і підтягуючих обгортань. У народі камку називають «лікувальною гряззю».

Найкращі пляжі в Скадовську

Скадовський пляж
Бетонні блоки й нескінченне мілководді — атрибути Скадовських пляжів

Всі пляжі Скадовська безкоштовні. І хоча не є рідкісними випадки захоплення прибережних територій санаторіями і пансіонатами, до моря ви пройдете без проблем. Якщо у вас з’явиться бажання потрапити на закритий – найчастіше незаконно – пляж, достатньо буде обійти огорожі вздовж берега.

Пройти до води можна через бетонні блоки зі сходами, за якими легко зайти в воду. На причалах ви конструкцій з бетону не побачите, по ним можна спокійно гуляти, насолоджуючись морським пейзажем і човнами, що коливаються на воді. Цінителів природного рельєфу чекають звичайні пляжі з утрамбованим жорстким піском.

Причал із яхтами біля порту
Причал із яхтами біля порту

Берегова лінія курорту умовно розділена вздовж порту на дві пляжні зони. З одного боку – Центральний пляж, з іншого – Східний, або як його прийнято називати, Дитячий.

Здебільшого скадовські пляжі схожі один на одного і однаково добре облаштовані. Незначні відмінності виражаються, зазвичай, у ступені популярності, кількості туристичної інфраструктури та водних розваг. І якщо одні пляжі выдносно малолюдні, то на інших в розпал сезону не проштовхнутися.

Читайте також: Що взяти на море

Центральна зона — пляжі на захід від порту

Центральний пляж
На Центральному пляжі завжди багато відпочивальників

Центральний пляж простягається уздовж берегової лінії від порту на захід, аж до вулиці Покровської. Це умовний розподіл, яким звикли користуватися місцеві і приїжджі. На центральних пляжах багато відпочиваючих, з цієї причини там брудніше пісок і вода. Завершують картину торговці їжею, що закликають відпочиваючих купити солодкої медової пахлави або креветок :)

Центральний пляж Скадовська

На береговій лінії всі тіньові навіси, лежаки і туалети платні. Однак інфраструктура розвинена куди більше, ніж на східних пляжах:

Вигляд Центрального пляжу з набережної
Вигляд Центрального пляжу з набережної

На території центрального пляжу знаходиться затишна набережна, що потопає в зелені. Прохолодна тінь і свіжий морський вітерець переплітаються тут з ароматами квітучих дерев.

Важлива особливість пляжів, розташованих на захід від порту, – глибина. Залив там не такий мілководний, можна поплавати в водах глибше, не йдучи далеко від берега. Пляжі центральної зони постійно прибирають, але там, як стверджують відпочивальники, значно більше сміття, ніж на пляжах східної частини Скадовська. Багато ходять на пляжі центральної зони при санаторіях і пансіонатах, які чистіше і більш впорядковані.

Дитячий пляж — на схід від порту

Дитячий пляж
Дитячий пляж і тіньові навіси — головне прийти раніше, щоб зайняти місце

Територія Дитячого пляжу простягається від порту на схід до вулиці Шмідта. Пляж називається Східним, проте всі звикли називати його інакше – Дитячий. І це неспроста – на пляжі найкраще відпочивати з дітьми. В околицях наймілководніші зони у всьому Скадовську, тому і вода найтепліша. Вода на Дитячому пляжі чистіша через менший наплив людей, порівняно з центральною зоною курорту. А ще тут тихіше, спокійніше, менше розважальних закладів, атракціонів – майже дикий пляж :)

Просторий Дитячий пляж та його нечисленні розваги
Просторий Дитячий пляж та його нечисленні розваги

Тут є безкоштовні навіси від сонця, на відміну від центру, де все платно. Відгуки відвідувачів говорять про те, що на Дитячому пляжі все дешевше, і торговців менше. Єдиний мінус, який трохи псує враження від хороших умов, – віддаленість від центру, де зосереджені всі блага цивілізації, розваги та різноманітні магазинчики.

Читайте також:

Красива засмага без шкоди для шкіри

Сонячний опік: перша допомога і як вибрати захист

Відпочинок у готелях Скадовська

Де купатися в Скадовську, ми вже з’ясували, залишилося вирішити, де зупинитися, щоб комфортно було і дорослим і дітям. Курорт може похвалитися великим вибором житла на березі моря: санаторії, бази відпочинку та пансіонати, приватні домоволодіння, номери в міні готелях і гостьових будинках. В середньому за добу з людини відпочинок в літній сезон обійдеться: 

  • кімната в приватному секторі – від 130-150 (без зручностей), 250-400 (зі зручностями);
  • апартаменти в готелі більш високого рівня , з басейном – від 600-700 грн і вище. 

Але завдяки Покупону завжди можна заощадити без шкоди комфорту. Рекомендуємо ??: 

 «Мармарис» 

Парк-готель «Мармарис» з великою зеленою територією і басейнами: від 1539 (2200) грн за 3 дні відпочинку для двох. Вартість сертифікату включає проживання в номері стандарт з додатковим дитячим місцем, сніданки для двох («шведський стіл»), користування басейнами (2 дорослих, 2 дитячих) і аквапарком, спортивним та дитячим майданчиком, зонами відпочинку, Wi-Fi. Додатково: комплексний обід – 150 грн з дорослого, 100 грн – з дитини до 12 років, pool-menu біля басейну, лаунж-бар, парковка – на добу 30 грн і 50 грн (крита). 

Читайте також: Топ аквапарків України

Головна цікавинка Скадовська

Однойменну затоку та Чорне море розділяє безлюдний острів — Джарилгач. Його ще називають «Українськими Мальдивами». І перше, що кидається в очі – первозданна, незаймана природа, пустельні пляжі і білосніжний пісок. Острів оповитий легендами, міфами і давньогрецькими переказами. Потрапити на Джарилгач можна з порту, на пристані стоять катери, які возять туристів на безлюдний острів і назад до порту.

Розваги: чим зайнятися у Скадовську

Скадовськ
Скадовськ — перлина Херсонщини

Всі найпопулярніші і значущі розваги курорту зосереджені в зонах Центрального пляжу, біля набережної. Там є не тільки місця для дитячого дозвілля, а й вдосталь нічних клубів.

Аквапарк «Акваторія»

В аквапарку є водні гірки, спуски як для дітей, так і для дорослих. На території комплексу є 3 великих басейни, де можна добре попірнати, поплавати і позасмагати на шезлонгах. А якщо розіграється апетит, можна перекусити на території аквапарку в «Burger Club». Комплекс позиціонується як простір для сімейного дозвілля, тому всі розваги в міру екстремальні.

аквапарк акваторія
Аквапарк «Акваторія»

Парк розваг «Острів Скарбів»

Парк виглядає казково і оформлений за мотивами однойменного мультфільму. Він розташувався зовсім близько до набережної і аквапарку. Головне надбання парку – колесо огляду: всю затоку, море і сусідній острів як на долоні. На території є луна-парк, що вабить яскравими вогнями: каруселі, паровозики, міні-гірки і великі фігури мультяшних героїв для барвистих селфі з діточками. Любителі екстремальних розваг теж зможуть знайти для себе відповідний атракціон.

Парк розваг «Острів Скарбів»
Парк розваг «Острів Скарбів»

Подивитися шоу дельфінів в «Акварелі»

Дельфінарій розташований у найзахіднішій частині від порту, в кінці центрального пляжу. Шоу з дельфінами і морськими котиками демонструють з вівторка по неділю. На морських тварин можна не тільки подивитися, з ними можна поплавати і зробити пам’ятне фото. Нерідко тут влаштовують дитячі свята та Дні народження. При дельфінарії є тераріум і невеликий луна-парк з атракціонами.

Дельфінарій «Акварель»
Дельфінарій «Акварель»

Посерфити

Скадовський Кайт Клуб знаходиться трохи західніше від дельфінарію – це місце, де можна навчитися кататися на дошці. Тож якщо ви давно мрієте підкорити хвилю, то ви за адресою!

Кайтсерфінг
Кайтсерфінг

Сходити в нічний клуб

Нічне життя курорту процвітає на центральному пляжі біля узбережжя. Тому відпустка в Скадовську підходить не тільки для дітей. Для дорослих знайдеться чимало місць, де можна танцювати всю ніч. Серед найпопулярніших можна виділити нічні клуби «Ozon», «Grand Club» і «Miami».

Нічний клуб «Ozon»
Нічний клуб «Ozon»
Нічний клуб «Miami»
Нічний клуб «Miami»
Нічний клуб «Grand Club»
Нічний клуб «Grand Club»

Як ви вже зрозуміли, відпочинок в Скадовську може бути різним: активним і ледачим, сімейним і романтичним на двох. Залишилося тільки скласти собі програму відпустки і визначитися, до чого лежить душа;).

Читайте також:

Залізний Порт: куди піти, що подивитися і де відпочивати 

Куди сходити і чим зайнятися в Коблево 

Гайд по Затоці: що подивитися, куди піти і де зупинитися 

На море з дитиною: найкращі курорти України

Куди поїхати на море в Україні: кращі курорти на Чорноморському та Азовському узбережжі

А ви вже бували в Скадовську? Або тільки збираєтесm навідатися на курорт для спокійного літнього відпочинку? Діліться планами і враженнями в коментарях!

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *