Моршинський вікенд: кращі санаторії і сила води з глибинних джерел

Моршин — невелике містечко посеред Карпатських гір, на самому кордоні Львівської області, відомий на всю Україну і за її межами своїми мінеральними водами. Принадність курорту в тому, що відпочивати тут комфортно в будь-яку пору року, насолоджуючись видами, релаксуючи душею і тілом. У чому ж цілющі властивості моршинських вод, як доїхати до міста, де зупинитися і куди піти, крім оздоровчих процедур в санаторіях, — про все це розповідаємо нижче.

Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
9243 грн
7855.0 грн
Показати всі
79 акцій

Що лікують в Моршині: показання та протипоказання до вживання мінеральної води

Для початку потрібно розуміти, що мінеральні води Моршина — це не тільки ті, які продають в пляшках у всіх містах України. Бутильована вода є низькомінералізованою, що дозволяє вживати її щодня без обмежень. Але існують джерела, в яких вода насичена мікроелементами, які значно впливають на її склад і, відповідно, на організм людини. Вживання такої води строго нормовано і призначається фахівцями, які і працюють в Моршинських санаторіях.

Зауважимо, що джерел в Моршині багато, і кожна мінеральна вода відрізняється за складом. Яку саме пити вам — визначає лікар. Перед тим, як давати дозвіл на вживання мінеральної води і прописувати дозування, необхідно пройти медичний огляд. Його можна пройти на місці або ще в рідному місті безпосередньо перед відпусткою. Якщо ви не хочете витрачати час відпочинку на тривалу діагностику, пропонуємо звернутися в провідні клініки вашого міста і пройти всі необхідні огляди і аналізи зі знижкою від Покупона, заощадивши свої гроші і час відпочинку з оздоровленням. Після вивчення стану вашого здоров’я і історії хвороби, медперсонал санаторію прописує процедури, однією з яких є вживання мінеральної води.

Що лікує насичена мінералами моршинська вода:

  • зменшує запалення в шлунково-кишковому тракті;
  • підвищує кислотність в шлунку;
  • нормалізує функцію всмоктування;
  • запобігає процесу бродіння в товстому кишечнику;
  • запобігає застою жовчі в жовчному міхурі;
  • зменшує запальні процеси і нормалізує функціонування печінки;
  • знімає запалення, надає знеболюючий ефект і позитивно впливає на роботу нирок і сечовивідних шляхів;
  • в поєднанні з іншими процедурами, усуває венозний застій в малому тазі;
  • виводить радіонукліди;
  • сприяє підвищенню лужності і виведенню токсинів з організму.

Протипоказання до вживання:

  • виразки шлунка або кишечника;
  • жовтяниця;
  • гастрити;
  • цироз печінки;
  • рубцеві звуження стравоходу;
  • ентероколіт;
  • ускладнення після операції на органах шлунково-кишкового тракту.
Лікування в Моршині передбачає різноманітні водні SPA-процедури
Лікування в Моршині передбачає не тільки пиття води, але і різноманітні водні SPA-процедури

У перервах між оздоровчими процедурами, призначеними по кілька разів на день, у вас ще залишиться маса вільного часу, який можна витратити на релакс в SPA, споглядання Карпатських гір з тераси за чашкою трав’яного чаю, прогулянки та екскурсії по примітних місцях.

Читайте також:
? Відпочинок з дітьми в Карпатах
? Трускавець – місто здоров’я

Акції
Від 2 ночей в квітні в готелі «Royal Grand Hotel»
Трускавець (Львівська область), Суховоля вулиця, 61
-20%
3132 грн
2505.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням у «Соламія» у Трускавці
Трускавець (Львівська область), Лисенка вулиця, 15
-20%
4000 грн
3199.0 грн
Показати всі
12 акцій

Пам’ятки Моршина: де погуляти, що подивитися, куди з’їздити на екскурсію

Незважаючи на віддаленість від великих міст і певну ізоляцію горами, Моршин — абсолютно європейське місто з чистими вулицями, стриженими газонами, симпатичними терасами маленьких кафе і привітними людьми. Моршинська мінеральна вода заслужила собі славу ще в середині XIX століття, коли і перетворила місто у фешенебельний курорт. З цієї причини на вулицях прекрасно сусідять старі австрійські споруди, радянські будівлі і новомодні маленькі і затишні приватні санаторії та бази відпочинку.

З місцевих визначних пам’яток, куди можна прогулятися в післяобідній час варто виділити:

  • Курортний парк з озером, безліччю статуй, клумб, лавочок.
  • Санаторій «Мармуровий палац» і площа навпроти центрального входу, подібні багатій старовинній садибі.
  • Бювет «Грибок» — головний міський бювет, побудований ще в 1935 році. Його зображення можна знайти практично на всіх етикетках бутильованої «Моршинської».
  • Джерела №1 і №6, а також бювет «Богоматері», є головними об’єктами виробництва високо мінералізованих вод.
  • Церква Покрови Пресвятої Богородиці, старий храм якої був побудований ще в 1700 році.
Розмірений темп життя і європейські звички жителів Моршина

Якщо ви маєте в своєму розпорядженні велику кількісті часу, вирушайте на екскурсії з виїздом з Моршина. ТОП-10 найпопулярніших напрямків:

  1. Дрогобич — стародавнє місто, що існував ще за часів Київської Русі. Прекрасна архітектура і багата історія задовольнять інтерес навіть бувалого туриста.

Дрогобич

2. Стрий порадує гостей безліччю історичних музеїв, старовинною архітектурою і храмами багатьох релігійних конфесій. Один з них — костел XV століття Різдва Пресвятої Богородиці.

Стрий

3. Тустань — унікальне місто-форт. Дерев’яна фортеця колись розташовувалася на високій голій скелі, звідки видно всі довколишні гори.

Місто-форт Тустань

4. Озеро Синевир — візитна картка Карпат, овіяна легендами і переказами. Знайдіть своє містичне місце сили навколо найглибшого озера Українських Карпат.

Озеро Синевир

5. Скелі Довбуша — містичний притулок українського Робіна Гуда і його подільників. Існує легенда, що Олекса Довбуш був мольфаром — чаклуном, і між цих мальовничих скель проклав портал в потойбічний світ.

Скелі Довбуша

6. «Карпатський трамвай» — не що інше, як вузькоколійка, побудована ще за часів Австро-Угорщини. Електричка слідіє маршрутом Стрий – Моршин – Болехів – Гошин – Вигода з безліччю мальовничих краєвидів та цікавих зупинок. Можна відвідати джерело води «Нафтуся», Мізунські водоспади, Національний парк «Сколівські Бескиди» та багато інших об’єктів.

 «Карпатський трамвай»

7. Боржавська полонина і водоспад Шипіт — одна з найкрасивіших карпатських локацій з абсолютно унікальною автентичної енергетикою і невичерпними полянами чорниці.

Боржавська полонина

8. Водоспад Кам’янка, як і Шипіт, входить до списку найкрасивіших водоспадів Карпат.

Водоспад Кам'янка

9. Музей-садиба Степана Бандери в селищі Воля-Задеревацька пропонує екскурсію, під час якої ви дізнаєтеся багато цікавих фактів не тільки з життя С. Бандери, а й історії України.

 Музей-садиба Степана Бандери

10. Музей «Дідова аптека» розташований в селі Мертюки під Стриєм. Харизматичний гід розповість багато цікавого про трави, дасть продегустувати чаї та настоянки, деякі з яких можна придбати додому.

Музей «Дідова аптека»

Як краще дістатися до Моршина з міст України

Дістатися до Моршина на поїзді неможливо, оскільки залізниці там немає. Щоб потрапити на курорт самостійно, необхідно доїхати поїздом до Львова. На щастя, це не проблема, так як до Львова ходять прямі поїзди з Одеси, Києва, Харкова, Запоріжжя, Дніпра (колиш. Дніпропетровська), Маріуполя, Миколаєва. Якщо ви купуєте квиток на поїзд до Ужгорода або Чопа, дізнайтеся в касі, чи не їде він через Стрий (Львівська область), адже звідти до Моршина всього 15 км.

Відстань від Львова до Моршина складає приблизно 80 км, які можна подолати на електричці, автобусі чи маршрутці. Маршрутку до Стрия знайдете на стоянці поряд з будівлею вокзалу, а ось автобуси стартують з Центрального автовокзалу на вулиці Стрийській, 109. Електрички ж у Львові відправляються не з центрального, а з приміського залізничного-вокзалу (вул. Городоцька, 174), який знаходиться в п’яти хвилинах пішки по вулиці Чернівецькій.

Одне з джерел мінеральної води Моршина
Одне з джерел мінеральної води Моршина

Можна також спростити весь процес, придбавши путівку від турфірми з вашого міста прямо в Моршин з забезпеченням всього трансферу. Тим, хто подорожує автівкою, будуть корисні GPS-координати центру міста: 49°09’00.4″N 23°52’27.1″E.

Моршин
Потопаючий в зелені Моршин просто призначений для спокійного відпочинку тілом і душею

Де зупинитися: поради по відпочинку в кращих санаторіях і пансіонатах Моршина

Приїхавши до Моршина, ви можете зупинитися в одному з місцевих санаторіїв, зняти номер у готелі або орендувати апартаменти. Мінімальна вартість проживання у готелях Моршина – 500-600 грн за добу на двох без харчування.

Рекомендуємо шукати зйомне житло на Покупоні: на сайті є зручна можливість відсортувати готелі, санаторії, хостели за рейтингом та за відгуками, а також забронювати номер в Моршині або в найближчих околицях зі знижкою до 60%.

Чим розважитися в Моршині крім прогулянок

У тихому Моршині немає парків атракціонів або нічних клубів, жителі і гості за спокійний відпочинок. Якщо хочете урізноманітнити щоденну програму, пропонуємо протестувати місцеві розваги:

  • Зоотрополіс. Відмінне місце, якщо ви приїхали з дітьми. Мозаїчні скульптури, великий дитячий майданчик і міні-зоопарк з ручними тваринами і птахами. Знаходиться в західній частині Курортного парку.

  • Кінотеатр «Чаплін». Невеликий затишний кінотеатр на один зал, де можна подивитися новинки світового кінематографа. Відноситься до комплексу санаторію «Лаванда», вул. Івана Франка, 33-а.

  • Літній амфітеатр. Кілька рядів східчастих сидінь, що оточують центральний бювет були добудовані в 2016 році. Тут проходять міські святкові заходи і виступи місцевих музикантів. Знаходиться навпроти Мармурового палацу.

Де смачно і ситно поїсти, якщо їжа з санаторію вам не до смаку

Якщо ви приїхали в Моршин на оздоровлення, краще все ж таки дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, в тому числі щодо харчування. Тих, хто в оздоровчих програмах участі не бере, вже виконав усі обов’язкові процедури або ніяких обмежень по харчуванню не має, запрошуємо скуштувати місцеву кухню в кращих ресторанах Моршина:

  • «Мисливський двір». У ресторані вам запропонують ситні українські та східноєвропейські страви, дичину (по сезону) і страви, приготовані на грилі. Душевно провести час можна за столиком біля каміна. Адреса: вул. Паркова, 2.

  • «Тоскана». Італійський ресторанчик з великим вибором піци, приготованої на дровах, класичними пастами, салатами і млинцями з начинкою. Адреса: вул. 50-річчя УПА, 2.

  • «Козак & R». Ресторан української кухні з традиційними рецептами, м’ясними виробами власного приготування, шашликом і свіжою Карпатською рибою з вогню. Увечері гостей чекає культурна програма з живою музикою і танцями. вул. Проліскова, 1.

  • «Богдан». Ресторан при однойменному готелі має кілька залів. Один для фуршетів і комплексних обідів, другий — для вечірніх посиденьок у вишуканій обстановці. За запитом можна звернутися до дієтолога для розробки індивідуального харчування на час відпустки. Адреса: вул. Вокзальна, 2-а.

Читайте також:
? Термальні джерела України
? 14 див України
? Культурний і гастрономічний Львів
? Ідеї відпочинка у Славському
? Водоспади західної України

Чи бували ви у Моршині або тільки хочете поїхати? Який відпочинок плануєте: активні прогулянки та екскурсії або релакс і оздоровлення? Якщо вам доводилося відпочивати в Моршині, розкажіть в коментарях, чи відчули на собі цілющі властивості мінеральних вод.

7 коментарів
  • Эльвира

    ну такой конечно городок для пенсионеров. ездили с мамой и сестрой, маме понравилось а вот нам было скучновато, поэтому 2 раза на денек ездили во львов во время отдыха

  • Каролина

    Моршин очень люблю, это один из любимых городов возле Львова. стараюсь хотя бы раз в году посетить, а в идеале чаще. попить воды погулять в парке. хорошее место для уикенда

  • Павел

    красивая природа, живописный парк. очень вкусная вода моршинская. реально интересно пить ее из специальной глиняной кружки с носиком и вкус совсем другой чем у той что в бутылках

  • Вадим К.

    спасибо за полезную статью. давно уже были в Трускавце, городок уютный и хороший. вот Моршин представляется похожим, но более парковым судя по фото. любим всей семьей поехать попить минеральной воды, когда будет возможность обязательно Моршин посетим.

  • Ivonne

    вода действительно вкусная из источника. сам городок такой расслабленный, действительно умиротворяет)

  • Инна

    отправили родителей в санаторий, очень довольны. в моршине красивый парк, гуляют

  • Виталий

    были в Моршине весной. Понравилось гулять по красивому парку ну и конечно же пить минеральную водичку из источника. Очень красивое озеро в моршине, отлично устроить пикник на его берегу.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *