Коли потрібно міняти гуму на авто

Когда нужно менять резину на авто

Одне з правил сумлінного водія – вчасно перевзутися, адже безпека на дорозі на 70% залежить від гуми. BlogPokuponTeam розповість чому і при якій температурі потрібно міняти зимову резину на літню (або літню на зимову в холодний сезон), скільки коштує перевзути авто, а також де це зробити зі знижкою до 20%.

Акції
Полірування автомобіля у «Van 8 studio detailing»
Київ, Велика Окружна вулиця, 4Б
-62%
8000 грн
2999.0 грн
Хімчистка салону авто в СТО на Електриків
Київ, Електриків вулиця, 26А
-40%
4000 грн
2399.0 грн
Показати всі
2 акцій

Читайте в нашому огляді:

Навіщо міняти резину на колесах

Здавалося б, чому потрібно переходити з літньої гуми на зимову (чи навпаки), якщо колеса не мерзнуть, не пітніють та є більш універсальний варіант – так звана всесезонка 2 в 1. Але різниця є, і суттєва.

Протектор

Це візерунок і глибина малюнка. На зимовій він глибший, асиметричний і спрямований. Такий протектор служить для максимально кращого зчеплення коліс з дорогою, а отже – стійкості, маневреності та безпеки в екстремальних погодних умовах. Влітку спокійно можна їздити на звичайнісінькій симетричній (бюджетні моделі) або спрямованій гумі.

На зимових шинах протектор більш рельєфний і глибокий, на літніх – гладкий і мілкий
На зимових шинах протектор більш рельєфний і глибокий, на літніх – гладкий і мілкий
Акції
Діагностика ходової частини від СТО «Ангар»
Київ, Каунаська вулиця, 13
-54%
150 грн
69 грн
Діагностика кондиціонера на СТО «Стелс»
Київ, Новокостянтинівська вулиця, 2А
-44%
900 грн
499.0 грн
Показати всі
17 акцій

Фізико-хімічні властивості

Матеріал по-різному веде себе при тій чи іншій температурі навколишнього середовища. Сезонні шини на літо і зиму будуть відрізнятися формулою складу: змістом натурального і штучного каучуку, масел, смол, сірки, технічного вуглецю та інших елементів.

Літня гума більш тверда і жорстка. При перших легких заморозках, не кажучи вже про значну мінусову температуру взимку, вона дубіє і через деякий час повністю втрачає пластичність, перетворюючись на склоподібну масу з повною відсутністю тертя і зчеплення з дорожнім покриттям.

Якщо взимку не ставити зимову гуму, в ожеледь машину буде заносити на поворотах, колеса будуть пробуксовувати, гальмувати стане складніше і моментально підвищиться ризик аварій на дорогах.

Гума для зими має інший склад, ніж гума на літо. Навіть при низьких мінусових температурах, зимові шини не втрачають свої властивості і забезпечують відмінне зчеплення з дорогою
Гума для зими має інший склад, ніж гума на літо. Навіть при низьких мінусових температурах, зимові шини не втрачають свої властивості і забезпечують відмінне зчеплення з дорогою

Зимова гума за своїми властивостями – більш м’яка і адаптована під низькі температури. Не змінювати її на літо – дуже небезпечно, дискомфортно і марнотратно. За рахунок більш грубого протектора зимові шини дуже шумлять на сухій і чистій дорозі, а гальмівний шлях при плюсових температурах різко збільшується. Плюс кожне підвищення температури на 15 градусів прискорює знос протектора (а комплект зимової гуми, до слова, коштує дорожче, ніж літньої).

Акції
Чоловіча стрижка та корекція бороди у Brotherhood
Київ, Сергія Набоки вулиця, 12
-40%
300 грн
199.0 грн
Чоловіча стрижка та корекція бороди у «Sharp»
Київ, Лаврська вулиця, 4
-40%
550 грн
329.0 грн
Показати всі
15 акцій

Всесезонні шини

Хтось вважає за краще ставити всесезонку, щоб не міняти часто колеса. Це має сенс, якщо ви розумієте, що універсальні шини забезпечують оптимальне зчеплення з дорожньою поверхнею при певному діапазоні плюсових і мінусових температур. При різких перепадах, або коливаннях поза допустимих меж (а погодні катаклізми, як відомо, складно прогнозувати), всесезонна гума не зможе забезпечити машині безпечне зчеплення з дорогою.

Акції
Знижка 50% на шашличні сети від Шашлик від Рафаеля
Київ, Миколи Закревського вулиця, 51/2
-50%
0 грн
50.0 грн
Знижка 52% на суші-сет «Феєрія» від «Sushitta»
Київ, Ганни Ахматової вулиця, 46
-52%
0 грн
30 грн
Показати всі
55 акцій

Коли перевзувати авто за законом

Якщо говорити про те, коли міняти зимову резину (і навпаки) згідно із законом, то в Правилах Дорожнього Руху України точно не вказано час та температурний режим, рекомендовані для сезонного перевзування. Але чітко прописано, що:

  • водій зобов’язаний перед виїздом перевірити і забезпечити технічно справний стан і комплектацію автомобіля (ст. 2.3, п. А);
  • технічний стан машини має відповідати встановленим стандартам (ст. 31.1);
  • забороняється їздити на машині, якщо гальмівний шлях перевищує допустиме значення (для легкових автомобілів – 14.7 метрів, ст. 31.4.3) і якщо є несправності або невідповідності коліс і шин певним умовам (порізи, розриви, залишкова висота малюнка нижче мінімально допустимої).

В якості рекомендації у примітці закону зазначено, що якщо водій часто експлуатує транспортний засiб в умовах слизької проїжджої частини, йому бажано ставити відповідну гуму, яка буде сприяти більш безпечній їзді.

Оштрафувати за гуму не по сезону чи несвоєчасну заміну вас ніхто не оштрафує, але кожен водій має усвідомлювати всю відповідальність за ситуацію, яку він створює на дорозі. Крім того, є проект постанови Кабміну про «Про внесення змін до Правил дорожнього руху», якою планується заборонити їздити на літній гумі в період з 1 жовтня до 31 березня.

Акції
Манікюр та педикюр з покриттям у «Lina Nails»
Київ, Вадима Гетьмана вулиця, 27
-43%
400 грн
269.0 грн
Манікюр та педикюр у студії «Xuxunails Service»
Київ, Новгород-Сіверська вулиця, 1
-67%
300 грн
139.0 грн
Показати всі
17 акцій

Коли потрібно перевзувати авто

Міняти резину на зимову потрібно якщо:

  • Температура на вулиці +7°С і нижче. А за температури близько -5°С – перевзуватися і ставити зиму потрібно якомога швидше.

Коли змінювати гуму на літню:

  • За +10°С і вище слід міняти шини на літні, коли дороги стають чистими від снігу і настає стійке потепління. 

В умовах клімату України перехід на зимову гуму починається приблизно з середини жовтня, з першими нічними заморозками, але до перших снігових опадів. А от перевзуватись на літню гуму потрібно навесні – у період з кінця березня до початку квітня. Таким чином, заміна гуми має відбуватися в ідеалі двічі на рік.

Коли потрібно перевзувати авто
Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «White House»
Яблуниця (Івано-Франківська область), Горишків ділянка, 379
-34%
3800 грн
2499.0 грн
Показати всі
24 акцій

Читайте також:
✔️Які аналізи треба здавати щороку
✔️Що подивитися і де погуляти у Львові
✔️Куди поїхати на вихідні з Києва
✔️Де погуляти з дітьми у Києві
✔️Тренди чоловічих стрижок 2024

Скільки коштує перевзути авто

Вартість шиномонтажу залежить від типу кузова машини і радіуса коліс. Чим він менше, тим дешевше перевзувати. Міняти гуму на паркетниках, мікроавтобусах, джипах – дорожче, порівняно з седанами і хечбеками. 

💲Середня вартість по Києву:

  • Легкові авто R13-22 – 880-1350 грн.
  • Паркетники, мікроавтобуси, джипи R15-22 – 1130-1500 грн.

Зазвичай у вартість входить:

  • заміна гуми (монтаж, демонтаж);
  • балансування.

За додаткову оплату:

  • підкачка;
  • прокатка;
  • відновлення шини (проколи, грижі, вулканізація, ремонт бічних порізів тощо).

Для тих, хто хоче заощадити, Покупон приготував лайфхак – знижки до 20% на шиномонтаж в кращих сервісах вашого міста.

Що потрібно знати, перевзуваючи авто

Не в кожного є можливість (та й бажання) на вихідних або після роботи, засукавши рукава, перевзувати машину самостійно. Тим більше, це важко робити без спеціального обладнання – (щонайменше домкрата і балонного ключа). Одна справа – поміняти один комплект гуми з дисками на інший (просто переставити колеса), і зовсім інша – проводити заміну шин на одному комплекті дисків відповідно до сезону. 

Коли є можливість полегшити собі життя, навіть в таких питаннях як перевзування машини, – варто скористатись нею. Перехід на сезонну гуму на шиномонтажному сервісі економить ваш час і сили.

Перехід на сезонну гуму на шиномонтажному сервісі економить ваш час і сили
Перехід на сезонну гуму на шиномонтажному сервісі економить ваш час і сили

Змінюючи гуму на шиномонтажі, прослідкуйте, щоб механік працював з усіма колесами одночасно. Так вийде одразу оцінити, чи всі вони однаково зносились, і куди яке треба ставити. В цілях безпеки і більш комфортної їзди шину в гіршому стані потрібно переставляти на задню вісь.

Не важливо на які шини ви зібрались переходити – зимові чи літні, – важливо міняти не одне або два, а відразу 4 колеса, з однаковим покриттям і ступенем зносу. Це грає особливо важливу роль для гарного зчеплення з дорогою при екстреному гальмуванні. Причому, для рівномірного зношування за рекомендацією фахівців потрібно міняти задні і передні шини місцями кожні 8-10 тисяч кілометрів пробігу. Передні колеса працюють інтенсивніше, ніж задні, а перестановка дозволяє регулювати баланс зносу.

Простежте, щоб перед балансуванням майстер очистив колесо від бруду, піску, стороннього сміття (в ідеалі – промив водою), і щоб з кожного боку на диску було не більше 1-2 грузиків, інакше колесо вважається викривленим, і його необхідно міняти.

Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Едем» у Львові
Львів, Городоцька вулиця, 95А
-38%
5400 грн
3519.0 грн
Від 1 ночі в «Optima Дворжець» у Львові
Львів, Городоцька вулиця, 107
-15%
1761 грн
1495.0 грн
Показати всі
12 акцій

Де зберігати шини

Якщо у вас є зайве місце на балконі, або ніхто не буде спотикатися об гірку коліс в передпокої, можна зберігати колеса і вдома. В іншому випадку доведеться шукати альтернативу: в гаражі, на дачі або на спеціальному складі для тимчасового сезонного зберігання шин.

Головне, щоб приміщення було сухим і закритим. Правильно зберігати шини у вертикальному положенні, а щоб не порушувати геометрію, їх потрібно перевертати раз у два місяці. Ні в якому разі не кладіть зверху важкі предмети і не підвішуйте колеса.

Важливо правильно зберігати шини до наступного сезону
Важливо правильно зберігати шини до наступного сезону
Акції
Від 2 ночей в готелі «Славський» у Карпатах
Славське (Львівська область), Устияновича вулиця, 35
-15%
3300 грн
2809.0 грн
Від 2 ночей відпочинку з харчуванням у «Дзвінка»
Славське (Львівська область), Івана Франка вулиця, 67Б
-53%
3240 грн
1599.0 грн
Показати всі
8 акцій

Коли час купувати нову гуму

Незалежно від того, як часто ви експлуатуєте машину, рано чи пізно приходить час купувати нову гуму. Як зрозуміти, коли це необхідно робити? Орієнтуйтеся на стан і глибину протектора. У нових легкових літніх шин він становить 6-8 мм, у зимових – 8-10 мм, а в позашляховиків – 15-20 мм.

Якщо ви «доїздились» до критичних 1,6 мм на літній та до 4 мм на зимовій, час купувати новий комплект шин. Чим більше стерся протектор, тим більше автомобіль схильний до аквапланування (повної або часткової втрати зчеплення з дорогою).

Визначити рівень зносу можна за спеціальними індикаторами на шині
Визначити рівень зносу можна за спеціальними індикаторами на шині

Висоту протектора можна виміряти кількома способами:

  • лінійкою з глибиноміром,
  • штангенциркулем,
  • 10-копійчаною монетою (чим менше її обідок закриває бортик насічки, тим актуальнішою стає купівля нової гуми),
  • за спеціальним індикатором зносу або кольоровим шаром (залежить від виробника).

Старі шини, які не придатні до експлуатації, дуже бажано здавати в пункти утилізації задля збереження довкілля або залишати безпосередньо на сервісі.

Акції
Аналізи у мережі лабораторій «Дніпролаб»
Київ, Ялтинська вулиця, 8
-40%
180 грн
108.0 грн
Аналіз визначення COVID-19 в мережі «Ескулаб»
Київ, Олександра Довженка вулиця, 3
-25%
200 грн
178.0 грн
Показати всі
90 акцій

Читайте також:
✔️Будь у тренді – модні кольори та тенденції манікюру
✔️Останні новинки кіно, які варто подивитися
✔️Топ серіалів, від яких складно відірватися
✔️Найкращі доставки і ресторани суші у Києві
✔️Куди поїхати в Карпати з дітьми за ідеальним ретритом

Тепер ви знаєте, коли потрібно перевзувати авто на зиму і на літо. Слідкуйте за погодою і завчасно записуйтесь на шиномонтаж – в розпал сезону у майстрів великий потік машин.

А коли і на які критерії орієнтуєтесь ви при виборі і зміні зимової та літньої гуми на авто? Діліться у коментарях.

1 коментар
  • KsyU

    Цього року перейшла на зимову гуму на авто десь на початку листопада.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *