Як варити каву в турці — кавоманам на замітку

Щорічно у всьому світі випивається понад 400 мільярдів чашок кави. І в Україні її люблять не менше, ніж в Бразилії, Європі або Америці: кожен другий житель нашої країни починає ранок з чашечки цього свіжезваренного і ароматного напою. Але цінні в ньому натуральність, терпкість і прилив енергії потрібно шукати не в заварній каві, а в правильній технології приготування.

У цій статті #PokuponBlog розкриє всі секрети як самостійно приготувати справжню каву, щоб вона завжди виходила неймовірно смачною. І підкинемо знижки до 40% в кращі кав’ярні вашого міста і кешбек до 15% на різні сорти улюбленого напою для насолоди вдома.

Читайте:

Смачна кава = турка

З появою потужної і доступної побутової техніки, кавоварка стала другом і помічником багатьох любителів кави. Ще б пак! Адже досить налити в резервуар води, засипати кавові зерна і натиснути кнопочку «Старт», і смачний еспресо, американо або капучино готовий!

Чашка чаю — це роман і фантазія, кава — пристрасть і енергія

Але на хорошу кавоварку ще потрібно накопичити, а справжній кофеман не може без улюбленого напою навіть вдома. Виникає вибір — заварювати в чашці по знаменитому рецепту «кава по-польськи» (ложку мелених зерен залити окропом і накрити блюдцем на 3-5 хвилин) і задовольнятися посередньою смаковою палітрою або навчиться варити каву в турці.

Це така спеціальна невелика каструлька — її ще називають «джезва» — для приготування натуральної кави в домашніх умовах. І якщо рівень майстерності будь-якого шеф-кухаря визначає його здатність готувати смачні шедеври з простих підручних продуктів, то відмінною рисою правильно приготованої кави в турці є насичена ароматна пінка. Як кажуть араби, це «обличчя кави».

Читайте також: Як вибрати кавоварку

Як правильно вибрати турку

Щоб перетворити кавування в цілу церемонію, починаючи з приготування, необхідно в першу чергу підібрати підходящу турку, а після визначитися з сортом кави. Купуючи товари на Покупоні, ви отримуєте кешбек до 15% на свій рахунок.

Матеріал

Матеріал турки в якійсь мірі позначається на смаку кави. Якщо хочете акцент на надійності, міцності і естетиці — брати потрібно металеву: з міді (латунь), алюмінію, срібла, нержавіючої сталі.

Нержавіючі і мідні ємності швидко вбирають фарбувальний пігмент і запахи. Зате мають потовщене дно, що сприяє рівномірному прогріванню і однорідній екстракції кавового порошку. А в срібній джезві, завдяки високій теплопровідності металу (вище, ніж у міді і алюмінію) і рівних стінок однакової товщини, вода закипає занадто швидко, і кава виходить більш рідкою.

Як підсумок, найоптимальнішим вибором для дому — буде мідна або турка з нержавійки.

Розмір і обсяг

Традиційно турки мають конусоподібну форму з більш широким дном, ніж шийка по діаметру. Така конструкція краще зберігає аромат при максимально наповненній ємності. Тому краще всього вибирати турку за об’ємом, який ви зазвичай готуєте:

  • 100-150 мл — для приготування однієї чашки кави, 350 мл — для двох.
  • 500 мл — для великої родини (3-4 порції за одне приготування).
  • Джезви об’ємом в 750 мл — відмінний варіант, якщо до вас на ранкову або вечірню каву люблять забігати сусіди і друзі.

Яку варити каву

Наступний крок на шляху до приготування смачної кави з пінкою — правильно обраний сорт. Для турки краще купувати мелену або в зернах — звичайно, якщо є кавомолка.

Купувати каву для приготування раціональніше в спеціалізованих магазинах або на Покупоні з кешбеком до 15% і доставкою до дверей дому від Нової Пошти. Беріть невеликими порціями, так він завжди буде свіжим і ароматним.

Тільки від різноманітності пачок легко розгубитися, особливо кавоману-початківцю. Розібратися допоможе незалежна оцінка SCA, яку експерти виставляють тому чи іншому сорту кави по набору критеріїв — аромат, смак, присмак, кислотність, баланс, солодкість, однорідність, відсутність дефектів.

Якщо тільки ступаєте на шлях кавового гурмана, рекомендуємо почати з більш доступних сортів з середніми оцінками. Наприклад, бразильська кава з відтінками горіхів і шоколаду, і помірною кислотністю. І пам’ятайте, істинний кавоман — п’є каву без добавок :)

Вода — основа смачної кави

Не менш важливий інгредієнт доброї кави — якісна і чиста вода. Яка вода потрібна:

  • Без кольору і запаху.
  • З мінеральним балансом — від 75 до 175 мг/л.
  • Рівень вмісту кальцію — 51-68 мг/л, а натрію — 10 мг/л.
  • Без хлору — вкрай негативно впливає на смак напою.
  • Рівень рівень pH 7 в межах — від 6,5 до 8.

З під крана така рідина у вас навряд чи тече. Тому, якщо бажаєте отримати смачно приготовану каву — замовте очищену воду з доставкою (зі знижкою від Покупона до 50% дешевше) або встановіть спеціальний фільтр для очищення проточної води.

Правильне приготування смачної кави

Чашечка кави вранці, в обід або ввечері — це не тільки енергетичний допінг, але і задоволення від самого процесу заварювання. А з нашими секретами і тонкощами приготування, ваша кава завжди буде смачною, насиченою і ароматною.

  • Перед початком приготування, поставте порожню турку на плиту і злегка нагрійте.
  • Додайте потрібну порцію меленої кави і теж злегка нагрійте, щоб турка увібрала в себе аромат.
  • Додайте цукор якщо любите солодку каву, або будь-які інші прянощі (корицю, перець, імбир, гвоздику).
  • І тільки після цього налийте порцію сирої води. Холодної або гарячої? Щодо цього сперечаються навіть гурмани. Експериментуйте, як вам більше сподобається :)
  • Варимо каву на слабкому вогні, постійно повільно помішуючи, щоб вона встигла добре завариться. Ніколи не доводьте каву до кипіння, інакше напій втратить особливі смакові якості.
  • Коли почне з’являтися пінка і повзти вгору, на самому піку, поки вона ще не вийшла за краї, зніміть турку з плити. Пінка закупорює шийку і не дає аромату вивітритися.
  • Процес закипання краще повторити ще 1-2 рази.
  • Фінальний акорд — постукайте туркою кілька разів по столу і додайте чайну ложку холодної води, щоб гуща швидше осіла. Ваш кава готова.

Наливайте каву в чашку повільно, не поспішаючи. Намагайтеся зберегти пінку, адже в ній містяться найсмачніші складові, які додають каві особливий шарм. В кінці можна додати мед, морозиво для любителів гляссе, молоко або шматочки маршмеллоу.

Читайте також:
Як зробити латте і капучіно вдома
Служби доставок їжі в Києві, Дніпрі, Львові, Харкові, Одесі
Як приготувати бургер, піцу
Смачні суші в Києві, Харкові, Дніпрі

Секретів і хитрощів приготування кави в турці може навчитися кожен. Не варто собі відмовляти в цьому благородному смаку — готуйте, освоюйте для себе нові вміння та насолоджуйтеся. А в коментарях діліться своїми улюбленими рецептами і смаками.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *