Як навчитися кататися на сноуборді: уроки з відео для початківців

Якщо ви з захопленням дивитесь на шибеників, що несуться на дошці з гори, і в душі мрієте навчитися кататися так само, тоді велкам в клуб любителів сноубордингу. BlogPokuponTeam розповість основи, принципи та техніку катання на сноуборді, з чого почати новачкові, де їздити, чи реально впоратися самостійно без інструктора. А також підкине класні знижки на гірськолижні курорти Прикарпаття та Закарпаття, де можна якнайшвидше задіяти отримані знання.

Читайте у нашій статті:

Акції
Від 2 ночей з харчуванням у Пацьорка біля Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-35%
5200 грн
3379.0 грн
Від 3 ночей з харчуванням у готелі «У Роберта»
Чорна Тиса (Закарпатська область)
-20%
8100 грн
6479.0 грн
Показати всі
84 акцій

Одяг для сноубордингу — комфорт їзди

Як не крути, вчитися катанню на сноуборді потрібно у відповідному одязі, але ніхто не каже зі старту закуповувати дорогу амуніцію. Щоб спробувати стати на сноуборд, попрактикувати перші рази і зрозуміти подобається вам це заняття чи ні, досить придбати найпростіший комплект гірськолижного одягу:

  • Непромокальні штани — повірте, спочатку вашого навчання більшу частину часу ви проведе на попі — після падіння або просто під час перепочинку, тому непромокальні штани — must have на сніговому схилі.
  • Водовідштовхувальні рукавички — руки, як і ваша попа, багато контактуватимуть зі снігом. Якщо одягнете звичайні рукавички — промерзлі культяпки вам забезпечені. А ось непромокаючі послужать навіть гарною підкладкою під п’яту точку, якщо вирішите відпочити сидячи.
  • Короткий пуховик на перший раз, якщо у вас немає спеціальної гірськолижної куртки, можна обійтися звичайним зимовим пуховиком. Для сноубордингу краще, якщо верхній одяг буде середньої довжини до попереку, щоб не сковувати рухи під час катання.
  • Шапка — ніщо так добре не захистить голову під час навчання катанню на сноуборді як спеціальний захисний шолом. Але якщо його немає, і ви вперше практикуєтесь на невеликих гірках, можна надіти товсту зимову шапку.
  • Термобілизна — не дасть вам замерзнути і відведе зайву вологу від тіла, створюючи комфортні умови для активного відпочинку в холодну пору.
Кататися на сноуборді дуже драйвово
Кататися на сноуборді дуже драйвово
Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням у Пацьорка біля Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-35%
5200 грн
3379.0 грн
Показати всі
24 акцій

Захист для безпечного катання

На жодний урок сноубордингу вас не пустять без захисної амуніції. Навіть якщо ви зібралися почати вчитися самостійно, без інструктора, не варто нею нехтувати. Тому що перші рази, та й за наявності досвіду катання на сноуборді, ніхто не застрахований від падіння. Захисний комплект можна взяти в тимчасове користування в пунктах прокату на гірськолижних курортах, а надалі купити персональний шолом і маску.

Вибираємо дошку та черевики

Сноуборди відрізняються розміром та типом прогину залежно від зросту та навичок сноубордиста.

У пункті прокату досвідчені фахівці самі підберуть вам оптимальний варіант, а якщо збираєтеся купувати чи вибирати самостійно, то враховуйте такі рекомендації.

Як вибрати розмір сноуборду

Висота дошки не повинна перевищувати рівень вашого носа і не повинна бути нижчою за ваше підборіддя. Підбирається з урахуванням стилю їзди:

  • Універсальний або All-Mountain сноуборд (найкращий варіант для початківців) — приблизно на 15 см нижче за зріст їздця: не вище носа і не нижче підборіддя.
  • Сноуборд для фрірайду (по диких схилах, тобто там, де немає спеціально підготовлених трас) повинен бути на 10 см нижче за зріст.
  • Фрістайл-сноуборд для катання з виконанням усіляких трюків (стрибків, сальто або гребів на спеціальній трасі) вибирається з різницею нижче за зріст на 20-25 см.
Розміри сноуборду під різні стилі катання
Розміри сноуборду під різні стилі катання

Для вибору ідеального за вашими параметрами сноуборду, ви також можете скористатися цією таблицею:

Ростовка сноубордів
Ростовка сноубордів
Акції
Від 3 ночей з харчуванням у готелі «У Роберта»
Чорна Тиса (Закарпатська область)
-20%
8100 грн
6479.0 грн
Показати всі
1 акцій

Вибираємо тип прогину дошки

Дошки для сноубордингу бувають чотирьох типів прогину:

  • Камбер (Camber) — у такої дошки піднята центральна частина, що дозволяє масі тіла рівномірно розподілятися по поверхні. Катання на такому борді вимагає хорошої техніки управління, тому новачкові не радять проходити навчання на такому сноуборді.
  • Рокер (Rocker) — кінці вигнуті, а центральна частина торкається поверхні. Дугоподібна форма та одна точка опори дозволяє краще контролювати процес їзди, дошка слухняна та легка в управлінні — ідеальний варіант для новачків.
  • Флет (Flat) — кінці дошки піднесені, а центр абсолютно рівний. Такий сноуборд добре підходить для повільного катання сноубордиста-аматора або для трюків фрістайлера.
  • Гібрид (Hybrid) — за рахунок симетричних згинів можна розвивати високу швидкість, що підходить для професіоналів.
Типи прогинів сноуборду
Типи прогинів сноуборду
Акції
До 6 годин лазні в «Severinovka Family Club»
Северинівка (Київська область) Северина Наливайка вулиця, 3
-50%
1400 грн
899.0 грн
До 8 годин відвідування лазні у «Вишеньки»
Вишеньки (Київська область), Жертв Революції вулиця, 47
-34%
1840 грн
1399.0 грн
Показати всі
19 акцій

Черевики

Дошка обрана, залишається справа за малим — підібрати потрібні черевики і можна починати пробувати кататися. Потрібні шукаємо за розміром ніг, як завжди. Під час примірки слідкуйте, щоб нозі було комфортно: черевики не повинні тиснути або вільно бовтатися.

Не заправляйте штани в черевики і не робіть щільну шнурівку: сноубордичне взуття повинно добре прилягати до ніг.

Налаштування кута кріплення

Кріплення — утримує сноубордиста (райдера) на дошці та забезпечує правильне положення ніг. Для початківців рекомендують вибирати універсальну стійку. Встановлюється так: кут кріплення ведучої (передньої) ноги ставимо на 15-20 градусів, а інший — від 0 до 15 градусів.

Якщо берете сноуборд на прокат, не забувайте перевіряти та регулювати кріплення під себе, тому що вони можуть мати різні стійки (кути положення ніг на борді) після попереднього райдера.

Як визначити яка ведуча нога? Зробіть невеликий стрибок на одній нозі вгору з двох кроків: з якою зручніше та й ведуча.

Налаштувати кут кріплення допоможуть фахівці пункту прокату спорядження. Як це зробити самому дивіться на відео:

Готуємось до спуску

Нарешті, ви повністю готові до виходу на трасу. У нас є порада: не опускайте сноуборд у сніг, як тільки вийшли з приміщення. Дайте йому охолонути, інакше розтоплений сніг миттєво замерзне і прилипне до ковзної поверхні дошки ускладнюючи її рух. Сноуборд правильно одягати сидячи на рівній поверхні.

Кріплення ніг до сноуборду
Кріплення ніг до сноуборду

Вставляємо ногу в кріплення, щоб п’ята і гомілка щільно притиснулися до хайбеку. Застібаємо по черзі верхній та нижній стреп. Регулюємо баклі так, щоб ноги були міцно охоплені ременями і не бовталися в кріпленнях.

Для невеликого тренування перед спуском спробуйте проковзати з однією пристебнутою передньою ногою на рівній поверхні, ніби розганяєтеся на самокаті, відштовхуючись задньою ногою з боку заднього канта. Вільну ногу за хорошого розгону ставте посередині борда. Ця вправа допоможе відчути дошку та темп ковзання по гладкому снігу.

Кант — це металевий край на ковзаючій поверхні борду, який допомагає гальмувати та повертати на снігу. Є задній (біля п’ят) і передній (біля шкарпеток).

Перекантування, або як ще кажуть «перехід з канта на кант» — це процес катання з перенесенням сили тяжіння з переднього на задній кант.

Подивитися тренувальну вправу перед першим з’їздом можна на відео:

Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
223 акцій

Вчимося спускатися на сноуборді

Ну що, готові покататися?! З’їзд на сноуборді для хлопця, дівчини чи дитини абсолютно однаковий, тому основи та правила для всіх ідентичні.

Техніка на задньому канті

Вправа 1. Сноуборд перпендикулярний схилу, ноги трохи зігнуті в колінах, а голова, плечі та тулуб дивляться вперед по ходу руху. Руки будуть балансувати, утримуючи рівновагу, тому поки що тримайте їх так, як вам зручно.

Починайте спуск, переносячи масу тіла на п’яти, натискаючи на задній кант. Не подавайте таз назад, зберігаючи баланс, інакше ви швидко втомитеся і впадете.

Намагайтеся відхилятися назад чи вперед за рахунок перенесення маси тіла на хайбек чи стрепи відповідно, а не за рахунок напруження м’язів.

З’їжджайте донизу, балансуючи тілом на задньому канті. Опускаючи носки, ви збільшуватимете швидкість, а піднімаючи — гальмуватимете.

Для першого разу достатньо плавного ковзання. Щоб відчути особливість техніки, спустіться кілька разів. Коли станете трохи впевненішим у своїх навичках, можна переходити до наступного прийому «Ялинка».

Вправа 2. Починаючи спуск на задньому канті, як описано у першій вправі, упріться на ведучу ногу, щоб сноуборд поїхав. Проїхавши трохи, пригальмуйте, переносячи масу тіла на хайбек. Після цього обіпріться на іншу ногу і повторіть маневр. Траєкторія руху нагадує ялинку, звідки й пішла назва вправи.

Як контролювати рухи по техніці дивіться на відео:

Техніка на передньому канті

Цього разу вам доведеться засвоїти їзду на передньому канті, яка виконується спиною назад.

Встаньте тилом до схилу, піднімаючись з колін на носки, на передній кант. Розподіліть вагу по центру борду. Тримайте рівновагу, зігнувши коліна та балансуючи стегнами. Опускаючи п’яти, ви набиратимете швидкість, піднімаючи — гальмуватимете. Не забувайте про упор на носки, інакше ризикуєте впасти назад (зловити задній кант, як кажуть досвідчені райдери).

Після спробуйте перемістити масу на одну з ніг: на ліву ногу — поїдете ліворуч, на праву — праворуч.

Вправи для тренування спуску в цій техніці

Акції
Від 2 ночей з сніданками і SPA в комплексі Карпати
Мигово (Чернівецька область), Буковинська вулиця, 178
-45%
8700 грн
5599.0 грн
Від 3 ночей SPA-відпочинку в «VitaPark Карпати»
Жденієво (Закарпатська область), Шевченка вулиця, 257
-15%
8544 грн
7259.0 грн
Показати всі
82 акцій

Перекантування

Ви пропрацювали вправи на задньому та передньому канті, тепер переходимо на плоску дошку, тобто на спуск звичним всім способом — дошка паралельна схилу.
Найчастіше новачки вважають за краще починати кататися із заднього канта, але кожен може робити так, як йому зручно.

Встаньте перпендикулярно схилу на задній кант (на п’яти), потім направте «ніс» дошки до схилу ведучою ногою і перенесіть на неї масу тіла, обличчя та тулуб дивляться вперед — не забувайте про це.

У паніці у голові може проскочити питання «Як гальмувати?» — спокійно! Просто перенесіть вагу на хайбек, вставши на задній кант. Не робіть різких спонтанних рухів, інакше можете впасти.

Підніміть п’яти, переходячи на передній кант. Трохи розслабтесь і дайте свободу сноуборду, злегка опустивши п’яти. Вага рівномірно розподілена на поверхні дошки. Сноуборд знову поступово розвертається носом до схилу. Готуємось до повороту, переносячи масу на ногу.

Тепер знову трохи нахиляємося назад, переходячи на задній кант. Не дивимося під ноги, тільки вперед, по ходу руху. Коліна так само зігнуті.

Переносимо вагу на центр дошки, послаблюючи тиск на п’яти. Ніс борда розгортається паралельно схилу. Навантажуємо потихеньку передній кант, піднімаючи п’яти і так до кінця траси. Ось і весь принцип перекантування — їзда дугами.

Щоб краще зрозуміти як кантуватися, рекомендуємо подивитися навчальне відео:

Тільки практичні заняття допоможуть вам повністю зрозуміти техніку катання на сноуборді та стати досвідченим спортсменом, який, можливо, візьме участь у такій змагальній дисципліні сноубордингу, як слалом та подужає важку техніку їзди — карвінгу.

Де вчитися їздити

Де їздити і практикуватися на сноуборді — логічне питання, яке виникає у кожного, хто бажає регулярно займатися улюбленим заняттям. Найпростіше і найближче — місцеві гірки, але доведеться чекати снігу. А ось у гірськолижних комплексах схили починають штучно створювати сніговий покрив уже з початку зими.

Значно розширюють можливості гірськолижні курорти України. Можна поїхати на Буковель у Поляницю, Яремче, Славське, Трускавець та інші місця, щоб не лише попрактикуватися самостійно, а й взяти уроки у професійних інструкторів.

Акції
Чоловіча стрижка та корекція бороди у Brotherhood
Київ, Сергія Набоки вулиця, 12
-40%
300 грн
199.0 грн
Чоловіча стрижка та корекція бороди у «Sharp»
Київ, Лаврська вулиця, 4
-40%
550 грн
329.0 грн
Показати всі
15 акцій

Читайте також:
✔️Гірськолижні курорти України: траси, вартість, готелі
✔️Найкращі ковзанки Києва 2023/2024
✔️Буковель: розваги і пам’ятки
✔️Драгобрат – закарпатський курорт для душі
✔️Куди піти з дитиною у Києві
✔️Що подивитись у Львові за 2 дні
✔️Алергія на холод: симптоми та лікування
✔️Які аналізи потрібно здавати щороку

Чи каталися ви на сноуборді? Що можете порадити початківцям? Ділиться досвідом у коментарях!

2 коментарів
  • Pingback: Kiril
  • Натали

    Готовлюсь покорять вершины на сноуборде в начале следующего года, но теперь поняла, что покорит их моя попа, а не я))) думала,что это будет легче… может на практике все проще…

  • Артем

    я катаюсь на лыжах преимущественно, но пробовал и на сноудорбе, так что могу сказать свое мнение. Так вот пока учишься, можно отбить себе много мест)) медленнее, меньше манервренность, чем на лыжах.

    в общем, я рекомендую больше лыжи.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *