Бодіфлекс — чарівний комплекс вправ для схуднення за допомогою дихання

Схуднути за допомогою правильного дихання? Таке твердження здається фантастикою, поки ви не випробували на собі бодіфлекс. Гімнастика, головний елемент якої — дихання, вже допомогла безлічі жінок знизити вагу, привести тіло в форму і прискорити обмін речовин. Всього 15 хвилин занять в день! Звідки з’явилася ця чудова техніка, як працює і з чого почати, читайте нижче.

Бодіфлекс: що це таке і хто його придумав

У пошуках ефективної методики для схуднення після народження трьох дітей американка Грір Чайлдерс створила власний комплекс вправ, який допоміг їй привести себе в форму. Після вдалого схуднення жінка вирішила поділитися своїми секретами з оточуючими, удосконаливши техніку. Грір написала книгу, вела ранкову гімнастику на телебаченні і відкрила власні курси, що допомогли безлічі жінок вирішити проблему із зайвою вагою.

Техніка, розроблена Грір, отримала назву бодіфлекс і широко популярна донині. По суті — це нескладна зарядка, яку необхідно виконувати близько 15 хвилин вранці до сніданку, обов’язково натще. Секрет вправ в правильному диханні, яке дозволяє насичувати клітини киснем, що сприяє спалюванню жирових відкладень. Для початку новачкам рекомендується освоїти саму дихальну техніку, а вже потім переходити до гімнастики. Про інші методики дихальної гімнастики читайте в окремій статті.

Раніше ми вже розповідали про інші техніки і фітнес-напрямки, в яких дихання також грає важливу роль, наприклад, в йозі або пілатесі.

Аеробне дихання не тільки насичує клітини киснем і покращує кровообіг, але і виводять з організму надлишки вуглекислого газу. Під час затримки дихання відбувається перерозподіл зон активації, спалюються жирові клітини. Крім того, додаткові вправи підтягують м’язи, а розтяжка зберігає їх еластичність. Результати до і після не змусять себе довго чекати, вже через тиждень можна спостерігати зменшення живота, боків і стегон.

Дихальні вправи - одні з головних в бодіфлексі
Не варто приступати до фізичних вправ, не освоївши ази дихання

Дихальна техніка бодіфлекса

Незважаючи на всю простоту бодіфлекса, у початківців не завжди виходить швидко освоїти методику дихання, необхідну для заняття. І тільки коли ви навчитеся не замислюючись дихати по техніці, можна починати фізичні вправи. Тільки так вони підуть вам на користь. Дихання в бодіфлекс складається з декількох етапів:

  1. Повільний видих. Склавши губи трубочкою, спокійно і рівномірно видихайте все повітря з легенів.
  2. Різкий вдих. Швидко і шумно вдихніть повітря носом, максимально заповнивши легені.
  3. Глибокий швидкий видих, як ніби повітря виходить з діафрагми. У цей момент ви навіть можете почути дивний звук всередині, схожий на «пха!». Видихаєте все повітря, що зможете, і підтягуєте живіт.
  4. Затримайте дихання на 8-10 секунд і продовжуйте підтягувати живіт всередину і трохи вгору. Щоб полегшити завдання, початківці під час цієї вправи можуть опустити голову.
  5. Спокійно вдихніть, розслабляючи м’язи живота.
Відео-урок для новачків від Грір Чайлдерс

Коли ви освоїте методику дихання, і вона вже не буде викликати подив, можна приступати до зарядки. Будьте уважні, перші рази через незвичне дихання у вас може крутитися голова або виникати задишка. Не варто панікувати. Просто зупиніться, відпочиньте і продовжуйте виконання вправи, коли всі неприємні відчуття пройдуть.

Базові вправи бодіфлекса для бадьорого ранку

Для виконання вправ вам не знадобиться додатковий інвентар, але для зручності краще скористатися килимком для фітнесу або йоги. На Покупоні спеціальний спортивний килимок можна придбати з приємним кешбеком. Головне, виберіть просторе, добре провітрюване приміщення і приступайте. Якщо вдома у вас недостатньо місця, можна придбати абонемент в тренажерний зал поруч з будинком і відвідувати його рано вранці, коли там найменше людей. Знижки на абонементи в найкращі зали вашого міста можна знайти на Покупоні.

Бодіфлекс для обличчя

Поставте ноги на ширині плечей. Виконайте дихальний комплекс і на затримці дихання упріться долонями на 2-3 сантиметри вище колін. Тепер витягніть шию і губи складіть трубочкою тягніть вперед. Підніміть погляд, як можна вище, а пучок губ опустіть вниз, висолопивши язика і напружуючи область носа і щік. Повторіть вправу 5 разів.

Ця та інші вправи для обличчя в бодіфлекс

Для боків

Ноги на ширині плечей, долоні впираються трохи вище колін. Виконуєте дихальний комплекс. На затримці дихання робите крок правою ногою вперед, переносячи вагу тіла на передню ногу. Задня нога витягнута, передня нога зігнута в коліні на 90 градусів. Правий лікоть лежить на правому коліні, ліва рука витягнута над головою і тягнеться далі вперед. Витримуємо позу 8-10 рахунків і на видиху повертаємося в початкове положення. Повторити по три рази на кожну сторону.

Підтягуємо бічні м'язи тіла
Підтягуємо бічні м’язи тіла за допомогою бодіфлекса

Для ніг

Станьте на коліна і упріться на лікті зігнутих під 90 градусів рук. Одну ногу випряміть точно назад і упріться пальцями в підлогу. Виконуйте дихальний комплекс, а на затримці дихання підійміть витягнуту назад ногу якомога вище, при цьому намагайтеся не прогинати поперек, щоб не перенавантажувати хребет. Про оздоровчі вправи для хребта ми писали в окремому огляді. На затримці дихання утримуйте ногу вгорі, стискаючи і розслабляючи при цьому сідниці. На видиху опустіть ногу. Повторіть по три рази на кожну ногу.

Для преса

Ляжте на спину і зігніть ноги, щоб ступні стояли на підлозі. Підніміть руки точно вгору перед собою. Виконуйте дихальний комплекс. На затримці дихання підтягуйтеся вгору за руками, відриваючи від підлоги голову, плечі і верхню частину спини. Голова повинна бути відкинута. На видиху опускайтеся і розслабляйтеся. Повторіть вправу три рази. Більше вправ для преса дивіться в нашій окремій статті.

Для стегон

Програма бодіфлекс передбачає безліч вправ для стегон, ми ж вибрали для прикладу одну — для зовнішньої поверхні стегна.

Встаньте на коліна і, спираючись на витягнуті руки, відведіть одну ногу в сторону. Починайте дихальний комплекс, а на затримці дихання втягніть живіт і підніміть рівну ногу вбік і вгору, поступово підтягуючи її до голови. Тримайте 8-10 рахунків, а на видиху поверніть в початкове положення. Повторити потрібно три рази на кожну сторону.

Вправи Бодіфлекса
Приклади інших вправ бодіфлекса

Ще одна вкрай проста і ефективна вправа для стегон і преса — планка. Як правильно її виконувати і в чому її користь, читайте в статті.

Займатися бодіфлексом можна як босоніж, так і в спортивній формі, вибирайте, як вам зручно. Якщо зручного спортивного взуття вдома не знайшлося, пропонуємо придбати жіночі і чоловічі кросівки, а також спортивний одяг на Покупоні і отримати кешбек.

Протипоказання для бодіфлекса

Хоча бодіфлекс несе виключно оздоровчий характер, перш, ніж починати освоювати дихальну гімнастику, обов’язково проконсультуйтеся з терапевтом. Приступати до занять шкідливо:

  • при порушеннях в роботі щитовидної залози;
  • в період вагітності;
  • після операцій або важких захворювань;
  • при гіпертонії (підвищений артеріальний тиск);
  • при астмі;
  • якщо ви недавно були травмовані;
  • при деяких захворюваннях очей.

Якщо ви підходите до власного здоров’я з усією серйозністю, для правильного вибору гімнастичних вправ рекомендуємо пройти повне обстеження, щоб фізичні навантаження були на благо, а не на шкоду. На Покупоні ви знайдете акційні ціни на діагностику та консультації лікарів в кращих клініках вашого міста.

Чи пробували ви займатися бодіфлексом? Чи вийшло освоїти дихальну техніку з першого разу? Ставте запитання і діліться результатами в коментарях.

1 коментар
  • Ирина

    Ни разу не пробовала данные тренировки, но прочитав статью появился интерес, хотя я не особо верю в дыхательные упражнения. Все-таки похождения в зал и работы с металом – мне кажется более продуктивная.

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *