Кожен день – свято: як правильно і красиво сервірувати стіл

Якщо ви любите приймати гостей, відзначати свята в колі сім’ї або галасливій компанії друзів, чи просто прагнете створити затишок у домі, то навички сервірування столу стануть в нагоді. Хоча найчастіше сервіровка домашнього застілля найпростіша, а зовсім не по ресторанному етикету, але білі скатертини і кришталеві келихи незмінно асоціюються зі святом. Кожна господиня любить красиво накрити святковий стіл, але правильна сервіровка допоможе навіть звичайну вечерю після робочого дня зробити особливою.

Святкова сервіровка вдома: покрокова інструкція

Красива сервіровка столу — це не нудні закони етикету, які придумали невідомо навіщо, а лише нативно зручне розташування предметів на трапезному столі. Накриваючи на стіл для гостей вдома, ці нескладні правила допоможуть розмістити посуд, прилади, блюда і декор таким чином, аби уникнути перекинутих келихів вина, ножа, що впав зі столу, тісноти або незручного передавання тарілок з рук в руки.

Якщо хочете красиво накрити на стіл, ви повинні заздалегідь знати кількість гостей. Зайва тарілка, як і необхідність все переставляти для додаткового гостя може доставити зайвий клопіт. Визначтеся з тематикою вечора і підберіть всі предмети сервіровки і декор в одному стилі. Складіть меню, аби точно знати, який посуд знадобиться, а яких предметів на столі можна уникнути.

Отже, накриваємо на стіл крок за кроком:

  1. Скатертина

Безсмертна класика — біла скатертина, тому вона завжди повинна бути в домі. Якщо навіть ви не впевнені, які святкові тарілки вибрати чи не маєте часу підбирати декор, біла скатертина здатна вберегти вас від усіх складнощів. Вона підійде, як для новорічного або весільного столу, так і посиденьок з подружками. Майте на увазі, що скатертина повинна бути випрана і випрасувана. Урізноманітнити сервіровку можна подтарільниками або доріжками, які можуть використовуватися в комплекті зі скатертиною або як самостійний предмет декору. Якщо ви все ж вирішили стелити скатертину, зверніть увагу, що її краї повинні звисати на 20-30 см нижче краю столу, щоб це виглядало естетично і не заважало гостям.

Приклад сервіровки столу
У сучасній сервіровці скатертина може бути замінена або доповнена серветками і доріжками

2. Тарілки

На самий низ традиційно ставлять підставну тарілку, яка не використовується для вживання їжі. Сучасні правила сервіровки дозволяють обходитися без неї, якщо тільки ви не плануєте офіційний прийом.

На підставну ставляться по черзі тарілки для основного блюда, закусок і супова. Кількість тарілок точно залежить від кількості пропонованих страв. Щоб тарілки не ковзали, на підставну можна покласти паперову або тканинну серветку. Салатна і/або десертна тарілки, як правило, розташовуються по діагоналі зліва від основних.

Тарілки повинні стояти в 1,5-2,0 см від краю столу, на однаковій відстані одна від одної для кожної персони. Якщо ви вперше накриваєте шикарний стіл за всіма правилами і у вас вдома не виявилося достатньої кількості тарілок під заплановані страви, пропонуємо поповнити домашні запаси посуду сервізами. На Покупоні ви знайдете пропозиції з привабливим кешбеком.

3. Столове приладдя

Часто в дорогих ресторанах нас лякає кількість столових приборів на столі, проте тут існує кілька дуже простих правил.

Столові прибори
Кількість столових приборів не має вас лякати

Кількість і тип приладдя залежать від запропонованих/замовлених страв. Як правило, коли ви робите замовлення в ресторані, офіціант повинен прибрати непотрібні прибори, що спрощує завдання їх використання. Ножі й ложки розташовуються праворуч від тарілки, а виделки — зліва. Всі прибори розміщуються за принципом: що далі від тарілки, те і використовуємо. Це необхідно для того, аби з кожним новим блюдом ви брали прибор, користувалися ним, а потім його забирали і він не заважав, при цьому вам не потрібно переставляти інше приладдя. Виделки і ложки кладуться увігнутими сторонами вниз, а ножі — вістрям до тарілки.

Столове приладдя для сервірування як повсякденного, так і святкового столу, можна придбати з кешбеком на Покупоні.

4. Посуд для напоїв

Виставляйте на стіл тільки той посуд для напоїв, який гість потенційно може використовувати. Якщо ви не пропонуєте гостям ігристе вино, не варто виставляти на стіл високі фужери для шампанського.

Ємності для напоїв повинні відповідати напояс. Не варто розраховувати, що віскі, в разі чого, вип’ють зі стопок, а вино зі склянки — для всіх видів напоїв існує свій посуд. При цьому, розставляючи посуд для міцних напоїв, не забувайте про стакани для води або соку. Виставляються чарки, келихи, фужери і стакани за розміром — від меншого до більшого — по діагоналі праворуч від тарілок. Якщо ви вибрали новий для вас напій і підходящого посуду вдома немає, можете знайти варіанти на Покупоні і отримати за покупку кешбек.

5. Серветки

Конкретних правил по складанню серветок не існує. Паперові або тканинні серветки можна покласти на підставну тарілку, красиво декорувати на закусочній тарілці, покласти в стакан для води або підкласти під прибори. Вони не будуть заважати, так як перед їжею гості покладуть їх собі на коліна.

Відео-урок: 7 способів красиво скласти паперову серветку

6. Декор

Декор святкового столу — це велика і дуже цікава тема. Найчастіше в якості прикрас використовують вази або кошики з квітами, що ідеально на день народження або весілля, романтичний вечір для двох не обійдеться без свічок (на стіл краще не ставити аромасвічки, тому що їх аромат може виявитися сильніше запаху страв), а ось Новий рік не обійдеться без ялинових гілок, шишок, розмарину і апельсинів.

Декор на столі
Декор на столі здатний створити особливу атмосферу

Політ для фантазії безмежний, головне, щоб всі предмети: скатертина, посуд, декор поєднувалися між собою. Якщо ви не хочете купувати милі дрібниці на один раз, а вдома нічого підходящого не знайшлося, краще зовсім утриматися від зайвих предметів на столі, а прикрасити, наприклад, приміщення.

На Покупоні ви знайдете з кешбеком оригінальні предмети для сервірування столу, вази, квіти, свічки, статуетки та інші декоративні дрібниці, здатні створити атмосферу вашого свята.

Принципи сервірування столу до сніданку, обіду і вечері

Як правило прийоми їжі протягом дня відрізняються кількістю і типом страв, тому сервіровка теж буде різною.

Сніданок

Сервірований до сніданку стіл здатний створити настрій на весь день, при цьому ранкова сервіровка найпростіша, оскільки сніданок, як правило, не відрізняється багатством страв.

Якщо ваш сніданок складається з однієї гарячого страви (наприклад, яєчні), то велика тарілка для нього розташовується по центру в 2,5 см від краю столу. Як правило, другою стравою до сніданку може бути каша або пластівці — в цьому випадку маємо глибоку тарілку на великій. Справа розміщуються прилади (віддаляючись від тарілки): ніж, столова ложка, чайна ложка. Вилка та серветка кладуться ліворуч від основного блюда.

Сервіровка столу до сніданку
Починайте день з гарним настроєм

Зліва по діагоналі знаходиться тарілка для хліба, тостів і сендвічів з десертним ножем на ній. У цю ж тарілку зазвичай ставлять джеми, порційні брикетики масла, конфітюр, мед та ін. Справа по діагоналі розташовується чашка для чаю з блюдцем. Зліва від чашки може перебувати стакан з водою, молоком або соком.

У центр столу ставляться загальні цукорниця, блюдце зі скибочками лимона, фруктова тарілка, підставка з тістечками до чаю, розетка з варенням або загальна масниця, якщо ви не використовуєте порційні упаковки. Останніми на стіл виносяться кавник і молочник.

У багатьох вдома чашки і блюдця найрізноманітніших форм, кольорів і розмірів, тому не завжди виходить задекорувати стіл до сніданку в єдиному стилі. Щоб ваше свято починалося вже вранці, пропонуємо вибрати чайні та кавові сервізи з кешбеком на Покупоні.

Обід

Обід може складатися з двох або чотирьох страв. У першому випадку по центру індивідуального місця ставиться велика тарілка для другого, а на неї — глибока для першої страви. Якщо ваш обід включає ще закуску і десерт, то під супову ставимо меншу плоску тарілку для закусок. Праворуч від тарілки кладеться ніж (якщо будуть закуски, то два ножі: для основної страви — ближче до тарілки, і для закусок – між першим ножем і ложкою) і супова ложка, зліва — вилка (або дві вилки, якщо будуть закуски).

Хлібниця з ножем розташовується по діагоналі зліва від тарілок, при цьому, чим більше у нас страв, тим вона буде вище. Справа по діагоналі — стакан для води і келих для вина.

Сервіровка столу до обіду
Розміщення предметів на обідньому столі

Якщо суп подається відразу в тарілці, тоді на стіл ставиться велике блюдо і закусочна тарілка. Додати зверху супову можна, якщо ви розраховуєте, що кожен буде сам наливати собі перше. В цьому випадку в центр столу ставиться супниця з черпаком. При бажанні порадувати гостей красивою сервіровкою з вишуканою презентацією, для гарячих страв використовуйте марміти – красиві ємності на підставці з підігрівом. Купити такі можна на Покупоні і отримати приємний кешбек.

Вечеря

Вечірня сервіровка — розширений варіант обідньої. Який посуд і в якій кількості використовувати — цілком залежить від вечірнього меню. Розглянемо варіант, коли в меню: перша страва, кілька закусок (наприклад, холодна і гаряча) і основне блюдо.

Всі тарілки і прилади розташовуються в тому порядку, в якому будуть подаватися страви, щоб гість не перекладав і не переставляв їх. На велику тарілку для основного блюда ставимо закусочні і супову тарілку (або її можуть подавати вже з супом). Справа кладемо ножі, а зліва вилки таким чином, щоб ті, які знадобляться першими лежали найдалі від тарілки. Супова ложка кладеться над основною тарілкою.

Вечірня сервіровка
Вечірня сервіровка

Склянки, келихи, фужери і чарки виставляються по діагоналі праворуч від тарілок з розрахунком на напої, які будуть запропоновані.

Базові правила застільного етикету

Красиво накритий стіл — це півсправи. Важливо вміти поводитися за столом, особливо якщо ви опинилися на заході в компанії чужих людей. Як вимагає вести себе етикет за столом:

  1. Не варто запихати серветку за комір. Її місце — на колінах.
  2. Не сутультесь!
  3. Не забувайте бути ввічливими, як зі співрозмовниками, так і з обслуговуючим персоналом: «будь ласка» і «спасибі», повинні доповнювати всі ваші прохання.
  4. Чоловіки відсувають стілець дамам і тільки потім сідають самі.
  5. Не приступайте до їжі, поки всім, хто з вами за столом не принесуть їхні страви.
  6. Не кладіть лікті на стіл.
  7. Пасту прийнято їсти виделкою і ложкою.
Як користуватися столовими приборами для пасти

8. Хліб не варто різати або кусати, його необхідно відщипувати пальцями.

9. Не їжте з ножа, не чавкайте, не розмовляйте, не прожувавши.

10. Якщо у вас впав прилад, не потрібно його піднімати, попросіть його замінити.

11. Супову тарілку не варто нахиляти, краще не доїсти суп.

12. Перш, ніж налити собі напій, запропонуйте його сусідам.

13. Не варто робити зауваження співрозмовнику, якщо він щось зробив не так.

Більше правил столового етикету дивіться у відео і читайте в книзі Інни Домашньої «Магія етикету», яку, до речі можна придбати на Покупоні з кешбеком.

Якщо у вас ще залишилися питання або вам цікаво заглибитися в тему правил етикету, пропонуємо відвідати курси столового етикету за привабливою ціною на Покупоні.

Описані вище правила стосуються домашньої святкової сервіровки столу. Для формального банкету або фуршету існують свої, більш складні правила сервіровки. Якщо ви хочете накрити стіл ідеально і зі смаком, пропонуємо підібрати все необхідне для прийому гостей і святкової сервіровки столу в домашніх умовах на Покупоні з кешбеком.

Правила сервірування столу за етикетом

Як часто і з якого приводу ви запрошуєте гостей і накриваєте на стіл? Розповідайте в коментарях, якому віддаєте перевагу стилю оформлення столу і декору?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *