Славське: найкращі ідеї відпочинку у Карпатах на Львівщині

Славське

Хто любить Карпати, гірськолижний спорт, трекінг і не проти зміцнити імунітет фітонцидами, той неодмінно повинен побувати в Славському. Команда PokuponBlog розповість, чому невелике селище для багатьох стало одним із улюблених гірськолижних курортів України, коли тут краще відпочивати, що подивитися та чим розважитися. Плануйте відпустку у Славському зі знижками до 50% на проживання у найкращих готелях курорту з харчуванням та розвагами.

Акції
Від 2 ночей в готелі «Славський» у Карпатах
Славське (Львівська область), Устияновича вулиця, 35
-15%
3300 грн
2809.0 грн
Від 2 ночей відпочинку з харчуванням у «Дзвінка»
Славське (Львівська область), Івана Франка вулиця, 67Б
-53%
3240 грн
1599.0 грн
Показати всі
9 акцій

Читайте в нашому огляді:

Лижні траси, або де покататися

Сезон гірськолижних розваг у Славському – те, чого щороку з нетерпінням чекають тисячі туристів. Інфраструктура з кожним роком розвивається, рівень сервісу зростає, а ціни в рази дешевше в порівнянні з австрійськими чи швейцарськими лижними курортами. Якщо з погодою щастить і зима видається сніжна, то можливість кататися на лижах, санках і сноуборді в Славському з’являється вже з кінця листопада. Моніторити погоду і обстановку на лижних трасах найзручніше за онлайн веб-камерами, але зараз, у зв’язку з воєнним часом, вони відключені, тому орієнтуйтеся на прогнози погоди або телефонуйте в готель, де збираєтеся жити. 

Курорт оточений горами:

  • Високий Верх (1243 м).
  • Тростян (1232 м).
  • Погар (857 м).
  • Кремінь (850 м).
  • Менчул (1072 м).
  • Ільза (1066 м).
  • Маківка (933 м). 
Карта-схема розташування гір в окрузі Славського
Карта-схема розташування гір в околицях Славського

Тростян

Легендарна гора, з якої, як вважається, і почалася історія курорту. До гори Тростян 2 км від центру. Тут офіційно нараховується 11 гірськолижних трас загальною протяжністю 2200 метрів. Працюють 7 бугельних підйомників взимку і 1 крісельний одномісний впродовж усього року. За годину бугелі пропускають від 200 до 250 чоловік, кріселка – близько 400 осіб. Вартість одноденного скі пасу – 450 грн, у вихідні та свята – 530 грн.

Гора Тростян, Славське
Гора Тростян, Славське

Навіть якщо ви не катаєтеся на лижах, неодмінно підніміться на оглядовий майданчик, звідки відкриваються шикарні панорами.

Дивіться відео про гірськолижні розваги на горі Тростян

Погар

Незважаючи на те, що Погар (1,4 км від центру) – відносно невисока гора, її вважають однією з найбільш екстремальних в Славському. Тут аси змагаються зі слалому, лижні специ з могулу стрибають на буграх, а любителі фрірайду прокладають нові маршрути та лижні спуски. На Погарі працює ратрак, снігові гармати, бугельний і крісельний двомісний підйомники, два мультиліфти. А траса «КарпатЛижСпорт» освітлюється навіть вночі.

Гора Погар, Славське
Гора Погар, Славське

Квитки на день катання обійдуться у 500 грн, а разовий підйом – 50 грн. Є знижки для дітей і пенсіонерів, учасники АТО і малюки до 6 років можуть кататися безкоштовно. Буває, що адміністрація комплексу готує трасу для катання на сноутюбах. 

Акції
Від 2 ночей в готелі «Славський» у Карпатах
Славське (Львівська область), Устияновича вулиця, 35
-15%
3300 грн
2809.0 грн
Від 2 ночей відпочинку з харчуванням у «Дзвінка»
Славське (Львівська область), Івана Франка вулиця, 67Б
-53%
3240 грн
1599.0 грн
Показати всі
8 акцій

Кремінь

Ще на початку ХХ століття на горі Кремінь поляки спорудили гірськолижну тренувальну базу з примітивним підйомником, який працював за рахунок тягової сили коней. Пізніше на цьому ж місці  встановили бугельний підйомник НУ «Львівська політехніка», або коротко «Політехнік». Крім нього, є другий довший (1000 метрів) бугель «Фізико-механічний інститут» (ФМІ) і мультиліфт. Траса «Політех» – найпологіша, з невеликим перепадом висот до 200 метрів. Тому ідеально підходить для дітей, початківців лижників і сноубордистів. Гора Кремінь знаходиться всього в 2,2 км від залізничної станції Славське. 

Спуск по трасі Політех дивіться на відео

Високий Верх

Між Славським і Волосянкою знаходиться найвища на курорті гора Високий Верх (6,4 км від залізничної станції) і майже ідеальні траси гірськолижного комплексу «Захар Беркут». Поверхня лижних спусків регулярно чиститься і вирівнюється ратраком. За рівнем складності лижні траси задовольнять найрізноманітніші запити – від простих для початківців до дуже складних і екстремальних. Загальна протяжність – 9000 метрів. На горі працює 3 бугельних і 1 новий парнокрісельний підйомник.

Гора Високий Верх, Славське
Гора Високий Верх, Славське

Скі пас на один день коштує близько 800 грн, є знижки для дітей та учасників АТО. Одноразовий підйом на крісельному підйомнику без лиж на оглядовий майданчик – 250 грн.

Комплекс «Захар Беркут»
Комплекс «Захар Беркут»

Траса для фрірайду, «Захар Беркут»

Чим зайнятися в Славському – більше ідей дозвілля

Розташування курорту зумовило специфіку і лижну тематику розваг. Але з розвитком інфраструктури Славське перестає бути суто гірськолижним курортом. Тут цікаво і корисно відпочивати в будь-який сезон. Куди піти і чим зайнятися самому, з друзями чи дітьми – читайте далі ?

Рафтинг

У теплу пору року гірськолижний курорт Славське перетворюється на мекку екстремального зеленого туризму. Через селище Славське протікає річка Опір, головна права притока Стрия, довжиною 53 км. 

Кам’янистий ландшафт річкового русла з порогами і перекатами, галькове дно і наповнення річкового басейну створюють прекрасні умови для рафтингу різного рівня складності. Та й вибір сплавних засобів великий: каяки, байдарки, катамарани. Навесні, коли річка стає повноводною, сплавні маршрути стартують зі Славського. Влітку, коли рівень води значно опускається, – з містечка Сколе (приблизно в 25 км). 

Рафтинг у Славському та Сколе на річці Опір
Рафтинг у Славському та Сколе на річці Опір

Найпопулярніші маршрути рафтингу 2 категорії складності на річці Опір: 

  • Короткий для новачків: Сколе – Верхнє-Синьовидне, протяжність 15 км, триває близько 3,5 годин.
  • Сколе – Розгірче, протяжність 30 км.
  • 30-ти кілометровий сплав Славське – Верхнє-Синьовидне за умови достатнього рівня води.

Катання на квадроциклах

Карпати просто створені для прогулянок на квадроциклах. Ці потужні і швидкі всюдиходи підіймаються на будь-яку гору, гірку, проходять корчі, вибоїни і ями. Де, як не в Карпатах, відчути повний драйв, отримати порцію адреналіну і насолодитися мальовничими панорамами. Формат може бути різним – від годинної прогулянки до багатогодинної екскурсії з професійним гідом-інструктором. В середньому година прокату коштує 1000 грн.

Прогулянки на квадроциклах, Карпати
Прогулянки на квадроциклах, Карпати
Акції
Від 2 ночей влітку у «Пацьорка» поблизу Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Олекси Довбуша вулиця, 84
-30%
5400 грн
3779.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «White House»
Яблуниця (Івано-Франківська область), Горишків ділянка, 379
-34%
3800 грн
2499.0 грн
Показати всі
23 акцій

Кінні прогулянки

Якщо ви любите коней і давно мріяли піднятися верхи на полонину, відпочинок в Славському – слушна нагода. Тут, як і на інших західних курортах України, дуже легко знайти пропозицію: від рекламних візиток на ресепшені готелю до місцевих екскурсійних пунктів. Верхова прогулянка – чудова ідея для активного відпочинку з дітьми, вражень залишиться на рік уперед.

Кінні прогулянки в Карпатах: фотосесія
Кінні прогулянки в Карпатах: фотосесія

Взимку можна покататися на бричці чи санях, в теплу пору року – прогулятися верхи на гору Ільза або по околицях Славського. В середньому година коштує 300 грн.

Славське, прогулянки на конях
Славське, прогулянки на конях

Риболовля

У Карпатах є два види риболовлі – «дика» і «де завжди клює» ? У першому випадку берете з собою в поїздку (або на прокат) спінінг, знаходите підходяще місце, де течія річки Опір або Стрий сповільнюється, і намагаєтеся зловити рибу. Найкраще це робити в кінці весни, коли поновлюється дозвіл ловити струмкову форель в гірських водоймах після нересту. Рибалити рекомендують в проводку, без поплавка, весь час пересуваючись уздовж берега.

Риболовля струмкової форелі, Карпати
Риболовля струмкової форелі, Карпати

Канатна дорога

У селищі Славське біля гори Високий Верх, на схилі гори Зворець знаходиться найдовша в Україні крісельно-канатна дорога «Захар Беркут». Взимку лижний підйомник, а влітку, навесні і восени – маршрут оглядової екскурсії. З вершини відкривається чудова панорама і проглядається навіть Закарпатська область.

Канатна дорога, Славське
Канатно-крісельний підйомник на Високий Верх
Канатно-крісельний підйомник на Високий Верх

Читайте також:
? Найкрасивіші місця Карпат
? Відпочинок в Карпатах з дітьми
Що подивитись у Львові за 2 дні
? У чому зустрічати новий рік – щасливі кольори року
? Що подарувати мамі на Новий рік
? Ідеї адвент-календарів для дітей своїми руками

Польоти на парапланах

Якщо давно мріяли або спонтанно народилася ідея політати в хмарах на параплані, на курорті Славське є така можливість. Парапланеризм хоч і екстремальний вид розваг, але не настільки ризикований, як стрибки з парашутом. Польоти здійснюються з гори Тростян. При високому рівні майстерності і сприятливих погодних умовах на хорошому параплані виходить пролетіти 30-50 км за 1-2 години. У період воєнного часу польоти проводяться на низьких висотах, на невеликі відстані і тільки якщо немає повітряної тривоги.

Славське, польоти на параплані
Славське, польоти на параплані

Спа

Карпати у багатьох асоціюються зі спа-процедурами. А все тому, що практично в кожному готелі є свій спа-центр, а в приватних садибах – сауна або лазня на дровах. Найліпшим автентичним варіантом західного релаксу по праву вважаються гарячі карпатські чани. Купатися взимку просто неба – це одночасно і своєрідна екзотика, і б’юті-ефект, і круті інстафото в стрічку.

Гарячий трав'яний чан: спа, Карпати
Гарячий трав’яний чан: спа, Карпати
Акції
Цілий день розваг у мережі парків «Fly Park»
Київ, Оболонський проспект, 21Б
-30%
250 грн
175.0 грн
Вхідний квиток до парку розваг «Мадагаскар»
Київ, Степана Бандери проспект, 34В
-43%
210 грн
119.0 грн
Показати всі
231 акцій

Велопрогулянки і спорт

В горах не обходиться без велосипедних прогулянок. Причому можете обирати маршрут в силу своїх можливостей: від легкої сімейної прогулянки до даунхілу. У Славському оренда двоколісного велосипеда та екіпірування – не проблема, до того ж завжди можна замовити послуги гіда-супровідника. 

Даунхіл на велосипеді з гори Високий Верх, Славське
Даунхіл на велосипеді з гори Високий Верх, Славське

Піші прогулянки

Гори – це таке місце, де не завжди навіть потрібно щось  крім заспокійливих прогулянок лісом та пагорбами. Виділіть хоча б півдня на пішохідні маршрути: зберіть невеликий рюкзачок, візьміть із собою воду та перекус, можете навіть захопити все необхідне для пікніка на гірській галявині, і йдіть дихати ароматом трав, слухати спів птахів і дзюрчання гірської річки. Некваплива прогулянка на природі подарує вам гарний настрій та відволіче від повсякденних турбот.

Піші прогулянки у гори, Славське

Що подивитися в Славському та околицях

Славське – це не лише лижі, розваги та смачна їжа. У курортному селищі та його околицях є чимало визначних пам’яток, які варто побачити, якщо ви хочете отримати повний набір вражень. Розповідаємо, куди піти та що подивитись ?

  • Печера «Писана Криниця». Гарне творіння природи – печера з джерелом води, прихована в тіні букового гаю. За місцевими народними повір’ями, напившись із джерела, ви отримаєте силу, яку мав знаменитий лідер опришків Олекса Довбуш.
  • Греко-католицький храм Успіння Пресвятої Богородиці – кам’яна церква, збудована у 1901 році за проектом українського архітектора Василя Нагірного. Приходьте посидіти на храмовому подвір’ї вранці або ввечері, насолодитися красою будівлі, гармонійно вбудованої в гірський пейзаж, і блиском золотих куполів, у яких відбивається сонце. Обов’язково зайдіть всередину, щоб розглянути розписи, натхненні народним мистецтвом.
  • Водоспад Кам’янка – унікальне місце сили у національному природному парку «Сколівські Бескиди». 7-метровий водоспад розташований на однойменній річці і незмінно привертає увагу туристів своєю красою та розслабляючим шумом води.
  • Історико-культурний заповідник «Тустань» – заснований у 1994 році і є руїнами наскальної дерев’яно-кам’яної фортеці XI століття, що захищала місцеві краї від монголо-татарських атак. Знаходиться заповідник у селі Урич Сколівського району Львівської області.

Якщо ви вирішили затриматися у Славському довше, ніж на 2-3 дні, влаштуйте екскурсії та в місця подалі:

  • Стрий нагадує маленький Львів. Це одне з найстаріших міст українських Карпат з оригінальною архітектурою.
  • Районний центр Сколе – невелике містечко, де обов’язково на власні очі варто побачити палац Гределю XIX століття. Будівля палацу, фонтан, ворота і місцевий парк добре збереглися до наших днів.
  • Поїздка до Львова (у 135 км від Славське) з оглядом пам’яток архітектури та культури, прогулянками старовинними вулицями та смачними перекусами у концептуальних гастрозакладах.
  • За півгодини на електричці зі Славського можна дістатися до Воловця, а звідти ще півгодини на автобусі до Пилипця. Мальовниче селище в горах знамените Боржавськими полонинами і водоспадом Шипіт. Крім того, в Пилипці фанати лижного спорту також можуть оцінити гірськолижні схили з підйомниками. Але зі своїми лижами сюди краще добиратися на машині, або скористатися на місці прокатними.
  • Мукачево. На поїзді сюди можна доїхати за 2 години. Зате скільки вражень: прогулянки старовинними вуличками, архітектурні пам’ятки – міська ратуша, костел святого Мартіна, замок Паланок!
  • Озеро Синевір – справжній скарб західної України, ясне блакитне око Карпат у однойменному природному заповіднику. Поїздка на озеро подарує вам радість спілкування з природою та дивовижні світлини.
  • Закарпатські сувенірні риночки – це не звичайний шопінг. Асортимент товару настільки різноманітний і колоритний, що прогулянка торговими рядами перетворюється на справжню екскурсію гончарного, handmade, розписного, кулінарного та знахарського мистецтва.
Палац баронів Гределей у Сколе біля Славського
Палац баронів Гределей у Сколе біля Славського
Чудовий замок Паланок (140 км від Славського)
Чудовий замок Паланок (140 км від Славського)
Вид на гору Високий Верх, Славське
Вид на гору Високий Верх, Славське
Акції
Від 2 ночей зі сніданками у готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
3600 грн
2519.0 грн
Від 2 ночей зі сніданками в готелі «Шепіт Карпат»
Пилипець (Закарпатська область), 344
-30%
4100 грн
2869.0 грн
Показати всі
85 акцій

Де зупинитися – відпочинок у готелях Славського

У Славському багатий вибір житла, в якому можна зупинитися на відпочинок: будиночки, приватний сектор, бази відпочинку. Є реальна можливість недорого зняти номер у готелі та отримати якісний сервіс – щоб не проґавити її, перед поїздкою обов’язково читайте реальні відгуки про готелі та гостьові будинки.

Готелі у Славському коштують у середньому 1500-2000 грн за добу у звичайному двомісному номері, але на Покупоні можна знайти відпочинок зі знижкою до 50% від вартості та забронювати класне житло дешевше. Готелі зі знижкою на сайті Покупон оновлюються щодня.

  • «Калина» – затишний готель з усіма зручностями, сауною, більярдом та альтанками на території комплексу. Зі знижкою Покупону доба проживання з дворазовим харчуванням коштуватиме 850 1400 грн на двох.
  • «Дзвінка» – готельний комплекс з лазнею, більярдом та альтанками. Завдяки акції Покупону доба відпочинку з харчуванням та банним релаксом коштують 800 1620 грн на двох.
  • «Вежа Ведмежа» – гарний готель із басейном, схожий на казковий замок. Тут на гостей чекають комфортабельні номери, спа-зона та ресторан з широким асортиментом смачних страв. Відстань до найближчого витягу – 2,5 км.
  • «У Петровича» – по-домашньому затишні котеджі з чаном, сауною на дровах та мангалами.
  • «Альпійський двір» – комплекс у стилі «альпійське шале», з басейном, приємними інтер’єрами та всіма зручностями.
  • Пансіонат «Славський» – комфортне місце для відпочинку з просторими номерами, басейном, більярдом та велопрокатом.   

Читайте також:
? Розваги курорту Буковель
? Що подивитись в Яремче 
? Оригінальний адвент-календар для дорослих
? Чим порадувати дитину на Новий рік
? Ідеї новорічних подарунків для татусів

Де поїсти у Славському

Карпатські гастрозаклади славляться своєю смачною та по-домашньому ситною їжею. Славське – не виняток, тут є де смачно поїсти та насолодитися місцевим кулінарним колоритом. Куди піти, щоби внутрішній гурман залишився задоволений ?

  • «Фільварок» – затишний ресторан-готель біля витягу з апетитним меню та видом на гори.
  • «Esposito’s» – популярна у Славському піцерія, де можна замовити піцу з подачею до закладу, на виніс чи з доставкою. Судячи з відгуків, тут варто скуштувати не лише піцу, а й каву із сирниками.
  • «Два Леви» – готель-ресторан з широким вибором страв європейської та української кухні, вишуканою подачею та солідними порціями.
  • «Лагуна Карпат» – заклад, де не лише смачно, а й гарно. Ідеальне місце для поповнення вашої інстастрічки красивими фото.
  • «Колиба Забава» – атмосферне містечко, де подають смачні борщі, соковите м’ясо гриль та найніжніші десерти.

Де знаходиться і як дістатися до Славського

Славське – селище міського типу у Львівській області. Знаходиться в 30 км від історичного міста Сколе і в 130 км від Львова, одного з основних культурних центрів України. Незаперечна перевага курорту – розвинена транспортна розв’язка.  

Карпати прекрасні в будь-яку пору року
Карпати прекрасні в будь-яку пору року

Потягом

Залізничний вокзал знаходиться прямо в центрі Славсько і є транзитною зупинкою для більшості поїздів східно-західного напрямку. Завдяки прямому сполученню між Славськом і великими містами України на поїзді можна дістатися в середньому за один день:

  • Прямий маршрут Київ-Славське доступний на одному з ужгородських поїздів – близько 12 години.
  • Також з Києва до Славського можна дістатися швидкісним поїздом Інтерсіті Київ-Ужгород.
  • З Одеси і Дніпра на ужгородському поїзді дорога триває приблизно 15 годин.
  • Дорога із Запоріжжя до Славське поїздом триває більше 17 годин, з Харкова – майже добу, близько 22-ї години.

«Укрзалізниця» квитки в Славське продає як онлайн, так і через каси.

Якщо не вдалося взяти жд квитки на прямий потяг до Славського, виручать приміські поїзди. Наприклад, електричка Львів-Славське в дорозі лише 2 години. Також дістатись прямою електричкою до Славського можна з Ужгорода та Мукачево. Розклад електричок можна переглянути на вокзалі або в інтернеті.

Трансфер

З залізничної станції Славське до готелю можна дістатися пішки, на таксі, маршрутному автобусі або трансфером. Все залежить від того як далеко від центру ви зупинилися. На далекі відстані оптимальніше всього замовити трансфер через адміністрацію готелю під час бронювання номеру. Так ви дістанетесь пункту призначення з максимальним комфортом.

Машиною

Щоб доїхати до Славсько на машині з центральних, південних і східних областей України, потрібно подолати від 650 до понад 1100 км. При цьому дорога не з легких. У 2020 році ведуться ремонтні роботи на багатьох автомагістралях.

По карті можна прокласти оптимальний маршрут як дістатися до Славського на машині

А ви вже бували у Славському чи тільки збираєтеся? Розкажіть в коментарях про свої улюблені траси, місця відпочинку і ресторани.

10 коментарів
  • Павел

    А почему на главной фотографии статьи
    курорт Буковель?

    • Татьяна Софиенко

      Павел, спасибо, что обратили внимание, фото поправили :)

  • Ирина

    уютный городок, отдыхаю здесь всегда с удовольствием. ес ть большой выбор жилья. а насчет кафе вообще молчу – вкуснейшая карпатская кухня никого не оставит равнодушным

  • Роман111

    лучше всего селиться поближе к подъемнику, так намного удобнее, пусть даже вы переплатите. а то мы один раз решили сэкономить и поселились чуть дальше. причем даже не особо далеко был отель, но теряется столько драгоценного времени, которое можно потратить на катание или отдых.

  • Шаша

    спасибо за статью. в славском очень красиво и там всегда есть что посмотреть и чем заняться. обязательно поеду еще

  • володимир

    красота

  • замок паланок

    Гарна стаття. Автор непогано розкрив тему. Про цей замок знають більшість українців. Але далеко не всу тут були. Дуже рекомендую відвідати як саме Мукачево, так і замок. Тут крутий вид на місто і сам замок дуже гарний.

  • fotiniya.fotiniya

    приезжайте в Славское не пожалеете!жилье недорогое, мы нашли буквально за пару дней до приезда. еще поднимались на гору на подъемнике и устроили пикник

  • Роман

    отдыхали зимой , очень понравилось кататься, а вечером греться у камина в уютном домике. классный курорт

  • Виктория

    Очень нравится отдыхать в Славском: удобно добраться на поезде и можно совместить с прогулкой по Львову. Очень красивая природа, горы, чистый воздух. Ездили уже два раза и находили классные отели по акции. Рестораны здесь практически все с карпатско-европейской кухней, я бы посоветовала посетить “Шале Фильварок”

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *