Мандри Франківщиною: цікаві та красиві місця Івано-Франківської області

Величні гори, стародавні палаци, унікальна кухня, кращі українські гірськолижні курорти, термальні джерела, інноваційні підприємства, традиційні ферми, яскраве мистецтво та круті розваги. Івано-Франківщина має все!

Сучасна Франківщина ㅡ ідеальне місце для відпустки чи екскурсійного туру. А щоб спланувати подорож було легше, команда PokuponBlog пропонує огляд найцікавіших місць Івано-Франківська та області.

Акції
Онлайн-курс «Школа туризму»
Вся Україна
-61%
3333 грн
1299 грн
Виграй літній відпочинок на віллі «Оберіг» у Східниці
Східниця (Львівська область), Бориславська вулиця, 30
-0%
0 грн
20 грн
Показати всі
118 акцій

Читайте в нашому огляді:

Пам’ятки та цікавинки Івано-Франківська

Івано-Франківськ по міркам західної України дуже «молоде» місто, засноване всього лише в 1661 році. Тут свій особливий неспішний вайб, фантастична мішанина культур та говірок, а ще багато пам’яток та цікавих місць.

Центральна ратуша

Ратуша ㅡ один із символів міста та його найвища будівля. Звідси відкриваються фантастичні краєвиди на центральну частину міста, є красивий та дуже інстаграмний оглядовий майданчик.

Підніматися недовго, до красивих фото треба подолати лише 166 сходинок. Втім воно того варте. Вхід працює щодня, крім понеділка, з 10 до 19:30.

центральна ратуша

Крім краєвидів у приміщенні ратуші, можна дізнатися історію області та міста, бо саме тут знаходиться Івано-Франківський краєзнавчий музей. Окремої уваги заслуговують колекції рушників та автентичних знарядь праці, що були зібрані на території області.

Адреса: вулиця Галицька, 4А

Вірменський собор

Унікальна релігійна споруда знаходиться у кількох кроках від ратуші. Побудована у ХVIII сторіччі вірменською громадою, споруда є прикладом стилю бароко. Всередині збереглися іконостаси, дерев’яні скульптури, старовинні фрески. 

А тепер уявіть ㅡ протягом багатьох років Вірменський собор був музеєм атеїзму, а до цього був майстернею відомого українського митця Опанаса Заливаха.

вірменський собор
картина у соборі

Адреса: вулиця Мельничука, 5.

Бастіон

Станіслав (стара назва Івано-Франківська) ㅡ насамперед планувався як захисна фортеця. Тож місто було оточено великим муром, частина якого зараз стала фортечною галереєю «Бастіон». 

мур бастіону
музей у бастіоні
кафе у бастіоні

Це не просто історична архітектурна пам’ятка, а наймодніше тусовочне місце, де можна смачно пообідати, попити кави, придбати сувеніри та зробити красиві фотографії на пам’ять.

Адреса: Фортечний провулок, 1.

Під час прогулянки Івано-Франківськом звертайте увагу на двері будинків. Це частина унікального обличчя міста, такі ж відомі, як львівські кахлі. На багатьох дверях є вітражні віконця та автентичні ручки. Протягом останніх років франківці активно проводили реставраційні роботи, тож подивитися є на що.

Музей Степана Бандери

Всього в 30 км від Франківська у селі Старий Угринів народився Степан Бандера, легендарний крайовий Провідник УПА. Зараз у його батьківському домі знаходиться меморіальний музей. 

музей степана бандери
фото степана бандери
пам'ятник степані бандері

Тут відновлено інтер’єри, в яких проживала родина Степана, є оригінальні предмети побуту та експозиція фото й документів. Особливої уваги заслуговує колекція установчих документів ОУН-УПА та посвідка на ім’я Степана Попеля, за якою Бандера жив у Європі.

Адреса: вул. С. Бандери, 48, с. Старий Угринів, Калуський район.

Карпати та Буковель

Можна скільки завгодно розказувати про історичні та культурні красоти Франківщини, але справжня окраса регіону ㅡ Карпати. Звісно, всі цікавинки гір варті окремих оглядів, але ми не можемо оминути найатмосферніші місця.

Скелі Довбуша

Від древніх слов’ян, що тут поклонялися богам, до сміливих опришків, що знаходили тут прихисток ㅡ скелі Довбуша мають велику та захоплюючу історію. Зараз це природній заповідник, по якому можна годинами гуляти, дивуючись фантазіям природи. Краєвиди просто перехоплюють дух.

скелі довбуша на франківщині

Особливо цікавим це місце буде для спортсменів та любителів адреналіну. Саме тут є кілька тренувальних баз для скелелазіння та цікаві маршрути для велосипедистів. 

Їхати на скелі Довбуша варто зранку. Дуже радимо відвідати заповідник з гідом, щоб не пропустити цікаві місця та пройтися по найкрасивіших локаціях.

Акції
Осінній тур в Буковель від «Miracle Travels»
Вся Україна
-24%
12500 грн
9999.0 грн
Онлайн-курс «Школа туризму»
Вся Україна
-61%
3333 грн
1299 грн
Показати всі
82 акцій

Грот в Підпечери

Підпечерівський грот ㅡ велика рукотворна печера. За відомостями істориків, вона виникла ще за часів Київської русі і слугувала церквою для перших християн на теренах сучасної України.

Втім місцеві говорять, що довгі часи грот був єдиним сховищем селян під час розливу Дністра. Він знаходиться на великій висоті і навіть у великі повені туди не доходить вода. 

грот підпечери

Грот не охороняється і по ньому можна вільно гуляти, зазираючи у всі куточки. Обов’язково прихопіть з собою перекус: для себе (поблизу немає ресторанів) та місцевих білок, пригостити звірят можна горішками.

Гірськолижні курорти

Говорячи про подорожі Івано-Франківською областю, оминути карпатські курорти просто неможливо. Буковель, Яремче, Яблуниця, Ворохта ㅡ ці назви особливо на слуху взимку, але радують сервісом та класним відпочинком у всі сезони.

гірськолижні курорти на франківщині

Навесні, влітку та восени тут можна відпочити у спа, карпатських трав’яних чанах, покататися на родельбані, велосипедах чи конях, влаштувати екстремальний джипінг та підкорити величні вершини.

Взимку до цих розваг додаються карколомні каталки на лижах та скейтбордах. Саме в Івано-Франківській області найкраща інфраструктура для гірськолижного спорту. На курортах багато витягів, є школи та прокати обладнання.

Акції
Від 2 ночей з харчуванням у Пацьорка біля Буковеля
Татарів (Івано-Франківська область), Незалежності вулиця, 40
-35%
5200 грн
3379.0 грн
Від 2 ночей з харчуванням в готелі «White House»
Яблуниця (Івано-Франківська область), Горишків ділянка, 379
-34%
3800 грн
2499.0 грн
Показати всі
23 акцій

Докладніше дивіться в окремих оглядах:
? Буковель ㅡ наймодніший курорт Карпат
? Що варто подивитися в Яремче
? Туристичні принади Ворохти

Термальні джерела

Підлікуватися, зміцнити здоров’я в Івано-Франківській області можна  за допомогою не лише чистого повітря, але й цілющої води. Лікувальні термальні курорти розташовані у Карпатах та допомагають від багатьох хвороб:

  • СПА-курорт Буковель пропонує гідрокарбонатно-натрієві води для лікування систем травлення.
  • В Долинському районі області діє джерело води «Горянка», що за властивостями аналогічна «Нафтусі» та лікує від каменів в організмі та інші шлункові проблеми.
  • Косівський бальнеологічний курорт ㅡ лікування гастритів, колітів та підвищення імунітету.

Старовинні замки та палаци Івано-Франківської області

Ця область довго була фортецею багатьох князівств та королівств, тож зараз маємо чималий спадок у вигляді атмосферних замків і палаців. Обрали найцікавіші для вас ?❤️‍?

Палац Потоцьких

Палац знаходиться у самому Франківську. На превеликий жаль, автентика замку майже не збереглася. Багато років тут функціонував австрійський військовий шпиталь, потім споруда просто розвалювалася. Втім зараз її активно відновлюють та планують створити великий арт-комплекс.

палац потоцьких

Завітати сюди варто заради мальовничих пейзажів, цікавих креативних об’єктів та місць для відпочинку на природі.

Адреса: вулиця Шпитальна, 3.

Галицький замок

На околицях Івано-Франківська знаходиться Галицький замок ㅡ одна з найстаріших фортець Галичини. За свою історію замок багато разів переходив з рук у руки, в тому числі належав і гетьману Хмельницькому, але жодного разу не піддався татарам.

Своє сучасне «обличчя» будівля отримала завдяки Потоцьким в ХVІІ сторіччі. Сама фортеця зберегла основні башти, але їхати сюди варто ще й заради краєвидів. Замок знаходиться на горі, через що вся долина під ним лежить як на долоні.

галицький замок на франківщині
фестиваль галицьке лицарство

Ще одна принада замку ㅡ щорічний фестиваль «Галицьке лицарство». Зазвичай його проводять в кінці вересня. Тут можна побачити реконструкцію лицарських турнірів, взяти участь у численних майстер-класах і просто добряче повеселитися.

Чернелицький замок

Чернелицький замок мовою фактів ㅡ пам’ятка архітектури національного значення. Мовою ж емоцій ㅡ це один з найатмосферніших замків не лише Франківщини, але й України. Тут, на диво, мало туристів, а від краєвидів перехоплює подих.

чернелицький замок

Неподалік замку розташовано покинутий Домініканський костел. За легендою, споруди поєднані між собою таємними підземними ходами. Втім, не радимо гуляти замковими підземеллями, це може бути небезпечно. Краще зверніть увагу на залишки ліпнини в стилі бароко та товщину кам’яних мурів.

Радимо почитати:
? 10 старовинних замків України
? Великий гайд по Мукачево
? Трускавець: гід по місту здоров’я
? Цікаві місця Львівщини

Автентичні ферми та оригінальні заклади Івано-Франківщини

Можливо, гуцульська кухня не викликає культурний шок, як одеська, але це точно одна з найсмачніших гастрономічних пригод України. Банош, грибна юшка, найсмачніша у світі бринза ㅡ коронні страви не перелічити, а от спробувати варто всі. Ми підкажемо, де смачніше, та ще й цікавіше насолодитися карпатською кухнею.

Музей «Хата-стая» 

Музей-сироварня ㅡ дуже популярне місце. Тут можна не просто познайомитися з традиціями сироваріння, але й спробувати приготувати сир та гуцульські страви власноруч на цікавих майстер-класах. 

Автентичне приміщення музею «Хата-стая» знайомить з традиційним побутом Карпат, тут є велика колекція вишиванок, рушників, килимів, посуду.  Старовинна піч, якій більше 100 років, створює особливу атмосферу затишку та тепла.

Сир тут виготовляють за технологіями ХІХ сторіччя у казанках на відкритому вогні та витримують у дерев’яних діжках. Спробувати смаколики можна на дегустації під час екскурсії.

Адреса: Верховина, Жабівський потік.

Медоварня «Чорна бджола»  

Ця медоварня на Франківщині об’єднує велику пасіку та виробництво смачних вин на основі меду. На екскурсії по фермі ви дізнаєтеся, як влаштовані вулики, як з них видобувають мед та які напої з нього готують.

Окрім екскурсії на виробництво, ви завітаєте на дегустацію у ресторані ферми «Чорна бджола» та спробуєте алкогольні та безалкогольні напої, а ще смачні страви бойківської та гуцульської кухні.

медоаврня чорна бджола

Адреса: смт Вигода, вул. Д. Галицького, 48.

Корчма «Фільварок» в Буковелі

Навіть якщо ви проїздом на Франківщині, обов’язково завітайте у «Фільварок», бо саме у цього ресторану найвищі рейтинги одразу у кількох туристичних путівниках. Тут подають традиційні карпатські страви у новому читанні.

Рекомендуємо спробувати грибну юшку, особливий борщ, кілька видів баношу, пляцки, різноманітні м’ясні страви, ароматний глінтвейн та трав’яні чаї. А ще – обов’язково замовити сало з еко-виробництва у горах.

Але смачна кухня ㅡ не основна родзинка закладу. Тут неймовірні види на гірські спуски, що просто зачаровують та закохують у себе.

Адреса: с. Поляниця, ТК «Буковель», ресторани знаходяться у верхній житловій зоні та поруч із витягами № 5, 12, 11.

Мандри Івано-Франківською областю ㅡ гарна ідея для любителів історії, культури та самобутньої української кухні. Пишіть у коментарях, яка локація зацікавила вас найбільше і де ви вже встигли побувати в перлині Карпат?

Залишити коментар
Ваш e-mail не буде опубліковано. Обов'язкові поля відмічено *